Ajutor! Copilul s-a lovit și are un hematom - Cum îl recunoaștem și cum îl tratăm?
Ce este un hematom?
Un hematom este o acumulare de sânge ce apare ca urmare a deteriorării unuia dintre vasele de sânge mai mari din organism. Deși acesta are un aspect similar unei vânătăi, diferenţa este că o vânătaie apare din cauza deteriorării vaselor de sânge mici, nu a celor mari, precum în cazul unui hematom.
Majoritatea copiilor experimentează un hematom la un moment dat, în urma unei lovituri sau căzături. În timp ce multe hematoame sunt relativ inofensive, unele pot indica o problemă medicală mai gravă. Deci, cum recunoști un hematom, cum îl tratezi și când este indicat să vorbești cu medicul? Te invităm să parcurgi acest articol pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări și alte sfaturi utile.
Copilul s-a lovit și pielea i s-a învinețit - Cum îți dai seama că se confruntă cu un hematom, nu o vânătaie?
Decolorarea și sensibilitatea zonei afectate tind să-i facă pe părinți să creadă că hematoamele și vânătăile sunt aceleași. Acestea pot fi diferențiate, însă, ținând cont de câteva aspecte, prezentate mai jos.
O vânătaie se formează ca urmare a lezării ţesuturilor moi cu ruperea capilarelor şi scurgerea sângelui sub piele, provocând apariția unei pete albastre, negre sau violacee pe piele și nu dispare la exercitarea unei ușoare presiuni asupra zonei afectate. Vânătaia își schimbă culoarea pe măsură ce se vindecă, de obicei deschizându-se sau devenind galbenă înainte de a se estompa complet. Vânătăile, în general, nu sunt grave și dispar în 1-2 săptămâni.
În schimb, un hematom se caracterizează printr-o acumulare de sânge sub piele prin ruperea spontană sau traumatică a vaselor capilare, fiind totodată mai voluminos și mai proeminent decât o vânătaie. Urma pe care o lasă un hematom poate fi de un albastru închis sau negru, dar poate provoca și roșeață semnificativă. Unele hematoame pot fi grave și necesită tratament medical.
Cum poți trata un hematom acasă?
Cele mai multe hematoame se vindecă de la sine, doar cu ajutorul unui tratament local - de exemplu un gel pe bază de plante precum arnică, gălbenele etc. - aplicat pe zona cutanată. Gelurile sunt foarte rapid de aplicat și în plus, facilitează vindecarea zonelor afectate. De asemenea, medicul poate recomanda un analgezic fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă, dacă vătămarea este dureroasă.
În cazul în care copilul a suferit o lovitură în zona capului, din motive de siguranță, ar trebui să discuți cu un medic despre posibilele semne și semnale ale unui hematom intern.
În cazul unui hematom sub piele, unghii sau alte țesuturi moi, copilul nu ar trebui să folosească partea corpului cu zona rănită. De asemenea, ar fi bine să-i aplici un pachet de gheață învelit într-un prosop pentru a reduce inflamarea.
Uneori, un hematom poate necesita drenaj chirurgical. Operația poate fi mai probabilă dacă sângele pune presiune pe măduva spinării, creier sau alte organe. În alte cazuri, medicul va drena un hematom care prezintă risc de infecție. Acest tip de tratament chirurgical poate să nu fie necesar în toate cazurile, chiar și atunci când hematomul se află în interiorul craniului.
În cazuri rare, hematomul poate continua să crească pe măsură ce vasul de sânge deteriorat continuă să elibereze mai mult sânge. Rezultatul este un amestec de sânge vechi și nou pe care medicul va trebui să îl îndepărteze complet.
Ce complicații pot apărea în cazul hematoamelor?
Un hematom netratat poate provoca uneori complicații. De exemplu, un hematom cerebral poate fi dificil de descoperit în cazul în care copilului nu i se fac teste specifice la timp. Printre semnalele de alarmă care indică necesitatea prezentării la medic se numără: durerile de cap de durată, amețelile sau tulburările de vorbire.
Oricine a suferit o lovitură puternică (mai ales în zona capului), dar și în alte părți ale corpului, ar trebui să consulte un medic, pentru a evita eventualele complicații!
Când trebuie să mergi cu copilul la medic?
În cazul în care un hematom este foarte dureros, cel mai bine este să soliciți asistență medicală. Un medic poate oferi sfaturi esențiale pentru îngrijirea și tratarea zonei respective. De asemenea, este o idee bună să consulți un medic dacă zona prezintă semne de infecție, cum ar fi decolorarea, inflamarea și senzația de căldură la atingere.
Cu un diagnostic rapid și un tratament adecvat, majoritatea hematoamelor se pot rezolva fără complicații, deși la prima vedere pot ridica multe semne de îngrijorare.