Nou: Masuri de protectie a maternitatii in Romania | Comentarii articol
21/6/2018
Comenteaza / Pune o intrebare
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Subiecte tratate:
Tema:
Ultimile 50 comentarii
Doresc o informatie va rog !! Am lucrat din data de 7.07.2003 pana in data de 3.03.2004.Pe data de 1.04.2004 am nascut o fetita .Pe cartea de munca am vechime de 6 ani.Doresc sa aflu daca voi beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului din 1.01.2004 sau trebuie sa am 10 luni consecutiv lucrate pana la nasterea copilului ?
Draga "mami", sunt mamica unui baietel de 1 an si 9 luni,si sunt din nou insarcinata in luna a patra.In prezent primesc indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani.Intrebarea mea este daca beneficiez o sa beneficiez de aceasta indemnizatie si dupa nasterea celui da al doilea copil.Personal m am interesa la diferite persoane , am fost si la casa de pensii si mi s-a confirmat ca beneficiez in continuare, dar nu am incredere .As dori o confirmare de la tine in care sa fie inclusa si legea sau hotararea de guvern cu privire la problema mea.Daca se poate as dori sa primesc raspunsul pe adresa de e-mail.Iti multumesc anticipat
sunt insarcinata in 6 luni si conform legii as putea intra in concediu de risc maternal.am doar 7 luni consecutiv lucrate,desi pe cartea de munca am vachime 1an si vreo doua luni,plus cele 7 luni lucrate la locul de munca unde lucrez aici,doar ca nu sunt consecutive decat 7 luni.Spuneti-mi as putea beneficia de indemnizatie pt.concediu de risc maternal,sau trebuie sa ai 10 luni lucrate consecutiv,nimeni nu stie sa-mi raspunda???multumesc.
Fiica mea e insarcinata in 6 luni,nu lucreaza din iul. 1998,pana in apr. 1999 a primit ajutor de somaj. Nici sotul ei nu e angajat.De ce masuri de protectie a maternitatii beneficiaza ,primeste vreun ajutor financiar dupa ce naste ? Am vrut sa platim asig .individuala de sanatate dar ni s-a pretins sa platim din urma pana la zi 6 milioane lei.Nu inteleg de ce ptr. ca noi am platit toate serviciile medicale din per. anterioara :vizita medicala,analize,medicamente . Poate ma lamureste cineva,multumesc
sotia mea va intra in c. de ingrijirea copilului peste putin timp. prolema este ce drepturi are ea pt. ca toti angajatii vor intra in disponibilzare in toamna. va beneficia si ea de plati compensatorii ca ceilalti sau numai de cei 85% din salariul mediu.am fost si la fortele de munca dar ei nu au timp sa raspunda la asemenea intrebari iar unde ea lucreaza nimeni nu-i poate da un raspuns. poate ma indruma cineva .multumesc
As dori sa stiu ce prevede noua lege a maternitatii privind indemnizatia ce i se cuvine femii insarcinate.Sa_mi spuneti daca este valabila chestia cu 85% din salariu mediu brut pe economie. daca nu in cazul meu am 2 ani vechime pe cartea de munca iar salariu pe cartea de munca fiind 3.000.000lei Cand merg in concediu de maternitate care este suma care imi va fi platita cu acest salariu multumesc
As dori sa-mi raspunda si mie cineva la urmatoarea intrebare!Daca am nascut in mai 2003 eu ce alocatie ingrijire copil pana la 2 ani, voi primi in anul 2004?OARE ACEASTA ORDONANTA NU ESTE DATA PENTRU A FAVORIZA DOAR O ANUMITA CATEGORIE DE MAMICI?
Si ca sa va spun si ultima traznaie mutivitamine+seleniu nu sunt considerate medicamente ci supliment nutritiv!!! Sa tot faci copii nene in Romania... Nici un fel de medicament compensat ca deh salariu mare cica..10 milioane mai este salariu mare?
Nu cred ca alocatia copiilor este la fel de stringenta ca si pensiile suplimentare ale parlamentarilor. Fiti intelegatoare drage mamici. Nu va ganditi deloc la oamenii aia care se chinuie dormind pa bancile da lemn din sala de sedinte. Haideti sa-i ajutam.
pai sa vedeti ce o sa se ''puna'' muncitoarele cu 2-3mil. salariu ''pe facut '' copii - le cred si eu ca le convine sa stea acasa 2 ani- sa-si vada odrasla crescand si sa castige 5-6mil. iar altele care cotizeaza la CAS cat au ele salariu nu-si pot permite ''luxul'' asta pt ca ne dau si noua astia tot 5-6mil. cu toate ca am muncit,probabil, mult mai multe ore decat restul si am ''ajutat''CAS-ul cu sume destul de mari in fiecare luna.si uite asa o sa se umple tara de copii- ca doar asta urmaresc si ei sa creasca populatia romaniei si sa fie realesi- si s-au gandit ca daca ''ajuta clasa de jos'' si-au asigurat voturile. ei bine eu cred si sper ca o sa se aleaga cu contrariul. si mai sper sa le vina mintea la cap!!!pentru ca acest lucru este inadmisibil!!!1 Era foarte foarte corect cu cei 85%. asa fiecare femeie-viitoare mamica are drepturi egale!!!! nu ne ramane decat sa ne rugam ca o sa-si revina. in caz contrar, pe mine, ma doare pt. ca, cu un venit 5-6mil. pe luna n-o sa pot ramane acasa mai mult de 2-3luni langa copilul care ni l-am dorit atat... revoltati-va dragi mamici!
Sunt insarcinata in 8 luni. Incepand cu luna a 5-a mi s-a recomandat sa stau exclusiv in pat pt. a nu pierde sarcina. Problema este ca in acel moment eu nu aveam la noul angajator decat 2 luni trecute in cartea de munca, alte 2 de contract individual si restul de munca la negru, deci o perioada pe care nici nu o pot lua in calcul. Intrebarea ar fi: ce fac mamicile care nasc dupa 1 ianuarie, dar care in ultimele 12 luni nu au 6 luni neintrerupte in munca la acelasi angajator si nici 6 luni de munca prestata inaintea primei zile de concediu medical? Stie cineva sa ma lamureasca si pe mine? Daca da, astept sfaturile voastre, dragi mamici informate, la adresa zahanio@hotmail.com. Mii de multumiri.
Tocmai a fost publicata in Monitorul Oficial nr.750 din data de 27 octombrie 2003. Are numarul 96/2003.
In primul rand, apropos de aceste 2 paragrafe "In cazul in care - din diferite motive, insa conform legii - angajatorul nici nu le poate modifica conditiile de munca si nici nu le poate muta intr-un alt mediu, gravidele sau proaspetele mame pot primi concediu de risc maternal pe o perioada care nu poate depasi 120 de zile. In aceasta perioada, femeia va avea un venit de trei sferturi din media salariilor din ultimele zece luni." si "In prezent, alocatia pentru cresterea copiilor de pana la doi ani este platita prin Bugetul asigurarilor sociale de stat, In cuantum de 85 la suta din media veniturilor realizate în ultimele 6 luni, urmand ca de la 1 ianuarie 2004 sa fie 85 la suta din salariul mediu brut pe economie." este vorba de 2 lucruri total diferite: venitul unei femei pe timpul concediului de maternitate si alocatia pt. cresterea copilului pana la 2 ani? Pt. ca scuzati-ma d-lor, eu asta inteleg din ordonanta dvs. si nu imi vine a crede! Si apropos de schimbarea mediului de lucru si concediul de risc maternal, este vorba de un mediu de lucru toxic, etc. pt. care se da acest concediu de risc maternal sau pur si simplu de obisnuitul concediu pre si postnatal care se da atunci cand sarcina este f. aproape sau f. proaspata, ca sa zic asa si este destul de riscant sa lucrezi? Dar chiar si daca ar fi vorba de un alt tip de concediu, nu de cel de maternitate, nu se potrivesc cele 2 cuvinte (lucruri): venit al femeii si alocatie pt. copil! Deci pana la urma ce vreti sa spuneti?! Si inca ceva: spuneati d-na ministru ca femeile ce au un venit mai bun, au posibilit. sa mai faca economii pana la nastere. Dar eu va intreb, daca ati avea parintii pensionari, sotul cu un salariu sub 4 mil/luna si rate la casa, cum ati face aceste economii, doamna draga?!
Sunt foarte multe lucruri de comentat pe baza acestei Ordonante, dar eu voi face referire numai la un aspect foarte important si anume parerea care o au angajatorii despre acesta. In loc sa ajute femeia gravida o discrimineaza si mai mult,la angajare nu vor mai fi acceptate, deja se cauta numai barbati si femeile care au o varsta la care ei sunt cat de cat siguri ca nu vor mai avea surpriza unei sarcini.Toate acestea vi le spun din sursa sigura si chiar de la firme mari, nu mai vorbesc despre firmele mici. Alta problema este cea a femeilor cu un venit mai bun care nu mai au sansa de a sta cu copilul acasa cei 2 ani datorita venitului mic acordat prin noua lege, dar obliga angajatorul sa-i dea totusi voie mamai acasa, in timpul programului de lucru, sa alapteze chiar de doua ori pe zi..ei..va spun din nou parerea lor si anume ca acest lucru nu se va intampla ptr ca ei nu au profit daca lucratoarea nu-si face treaba, nu vor plati din buzunar orele in care gravidele nu sunt la servici. Rezultatul este ca tot ce se incearca cu privire la femeia insarcinata s-a ajuns in defavoarea ei, ptr ca domnii nu au analizat din toate punctele de vedere, nu au facut decat sa ne lovim si de alte probleme si anume angajarea. Un exemplu, am 27 de ani nu am copil si sunt casatorita, nu mai am sanse sa gasesc un loc de munca, de ce?..ptr ca toti angajatorii stiu ca eu in scurt timp o sa vreau un copil si acest lucru ii determina sa-si caute o alta persoana. Am vrut sa relatez pe scurt parerile a multor persoane care au vazut implicatiile acestei Ordonante care de fapt nu ne protejeaza deloc. Multumesc foarte mult si sper ca nu am suparat pe nimeni cu obiectiunile mele.
Eu zic sa asteptam sa fie publicata si apoi sa vedem exact ce si cum se modifica.
Scrie un comentariu