Nou: Masuri de protectie a maternitatii in Romania | Comentarii articol
21/6/2018
Comenteaza / Pune o intrebare
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Subiecte tratate:
Tema:
Ultimile 50 comentarii
As dori sa imi spuneti unde pot gasi noile reglementari legale conform carora, de la 1 ianuarie 2005 avem 3 ani concediu de crestere a copilului si o indemnizatie de 9000000 lei / luna. sunt insarcinata in saptamana 32 si m-ar interesa aceeste detalii. multumesc!
As dori o informatie;Eu termin concediul prenatal pe data de 23 decembrie 2004.Pot continua serviciul pana la data de 31 decembrie pentru a cere indemnizatia de crestere a copilului in ianuarie 2005 pentru a ma incadra in noile prevederi ale legii maternitatii: 3 ani concediu de maternitate si indemnizatia de 9.000.000 lei?
de ce nu vede nimeni ca legea cu cei aproximativ 6.500.000 lei pe luna este oricum, numai normala nu? de ce nu ni s-a oferit posibilitatea de a opta - cele care doreau sa beneficieze de suma de mai sus, iar restul - de 85% din salariul lor de baza - ala mai mare decat media pe economie; ala pentru care nu s-au hotarat sa aiba un copil pana la momentul actual... probabil ca suntem prea putine ca sa ne acorde cineva importanta unui electorat... se promoveaza drepturile copiilor romi... sub deviza "ignoranta ucide vise"... de ce copilul meu nu are dreptul sa ma aiba mai mult langa el? pentru ca in conditiile actuale nu pot ramane langa el mai mult de 6 luni; nimanui nu i se pare absurd?! mai vorbim anul viitor - cand se va schimba legea. sau poate - cine stie - voi primi vreun raspuns pertinent pana atunci...
Din pacate raspunsul este negativ, sunt necesare minim 10 luni in perioada ianuarie 2004-> februarie 2005 asigurate. Intreruperea este mult prea lunga.
Din pacate fiind asistata social(penesie) nu are aceste drepturi sociale ele adresandus-se compensatoriu pentru imposibilitatea de a avea un venit fiind in ingrijirea copilului. Deci in loc de salariu se primeste CIC.
Am lucrat din octombrie 2003 pana in ianuarie 2004 dupa care am avut o intrerupere pana in luna iunie ,cand am incheiat un contact de asigurari sociale.O sa nasc in luna februarie 2005 si as vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului?
cunosc urmatorul caz : o tanara de 22 ani , bolnava ( afectiune cardiaca severa, doua accidente vascular-cerebrale in antecedente) pensionata de boala cu handicap sever ( nu mental ! ) a i ndraznt sa nasca un copil ( cezariana, nascut prewmatur acum doua luni , dar sanatos ) . exsta pt. o asemenea persoana o cale legala de a se bucura de aceeasi sansa in cresterea copilului ca si beneficiarele ordonantei ? in afara de alocatie si propria pensie ( sub 2.000.000 lei )mai prevede statul roman ceva , sau este pedepsita pentru indrazeala ?
Va rog sa va inregistrati in cadrul forumului www.desprecopii.com/forum pentru ca exista o sectiune speciala legislativa pt toate aceste intrebari. De asemenea veti gasi milioane de informatii utile pentru tot ceea ce va poate framanta in legatura cu sarcina, crestrea copiilor, partener, legislatie, medicale, arte si asa mai departe. Va astept Marius(www.desprecopii.com)
Trebuie sa aveti 10 luni nu conscutive dar minim 10 luni asigurate in perioada 1.04.2003->1.04.2004 (se considera si prenatalul) pt a beneficia de indemnizatia pt ingrijirea copilului. Din cate vad eu indepliniti aceasta conditie.
Aveti raspunsul pe adresa de mail asa cum ati solicitat.
Ai toate drepturile daca: 1. ai cel putin 6 luni (nu consecutive dar minim 6 luni) asigurate (lucrate sau concediu medical sau somaj) din ultimulele 12 (ultimul an) anterior datei intrarii in prenatal pt a beneficia de indemnizatia de maternitate(85% din media salariilor brute obtinute in ultimele 6 luni) 2. ai cel putin 10 luni (nu consecutive si se considera si prenatalul) asigurate in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Valoarea indemnizatiei este de 6.1 milioane lei net pe luna pana implineste copilul 2 ani.
Din pacate nelucrand nici unul dintre ei nu sunt asigurati in sistemul public de asigurari sociale. Nu are legatura cu asigurarile de sanatate care sunt altceva. Singura forma de bani care se pot primi in cazul de fata este alocatia de stat pt copiii respectiv banii pt nastere. Pe viitor poate ca ar fi bine sa aveti in vedere asigurarile sociale pentru ca nu e de glumit. Aveti aceasta experienta din pacate astazi. Nu se pot plati retroactiv asigurarile si chiar daca s-ar plati nu ati beneficia de ele deoarece prin lege se considera doar platile efectuate anterior datei nasterii copilului...deci...nu ar avea sens, exceptie pt al doilea copil.
Aveti 2 variante: 1. sa depuna cererea la serviciu 2. sa depuna cererea la Casa de asigurari sociale motivand indisponibilitatea firmelor prin desfiintare. Are dreptul la aprox. 6.1 milioane lei net/luna pana implineste copilul 2 ani. Daca depune cererea la Casa de asigurari sau daca societatea se desfiinteaza va incasa banii de la Casa de asigurari numerar in fiecare luna. Trebuie depusa cerere de preluare a dosarului de catre Casa de asigurari sociale.
Penrtu maternitate este 85% din media salariilor brute obtinute in ultimele 6 luni anterioare datei intrarii in prenatal. pt cele 3.000.000 lei probabil undeva pe la 2.500.000 lei
Indemnizatia pt ingrijirea copilului in 2004 va si aceeasi ca si cea stabilita in 2003 singura modificare fiind data de cresterea datorata neimpozitarii precum si indexarilor periodice daca va incadrati in aceste indexari.
Scrie un comentariu