Nu are relevanta faptul ca se schimba statutul din sucursala in filiala sau invers. Practic firma este aceeasi deci ati fost dezinformata in cazul in care vi s-a spus ca nu se pot plati indemnizatiile in curs. Mai mult decat atat defpat firma va plateste aceste indemnizatii dar le incaseaza sau le deconteaza dupa caz cu Casa de Asigurari deci practic firma este doar un intermediar.
se poate lucra in conditiile noului cod al muncii, cu program redus?
in vechiul cod, se specifica , ca se poate lucra cu 1/2 din program, restul fiind pt alaptarea copilului pana la 9 luni.
In prezent se poate acest lucru?
sotiia mea a inceput sa plateasca la asigurarile de pensii din luna 07 2003 si urmeaza sa nasca an luna 03 2004vreau sa stiu daca poate sa beneficieze de indemnizatile de asigurat
Dragi viitoare mamici vreau sa va spun povestea mea sa stiti la ce va mai puteti astepta.
De cand am anuntat compania la care lucrez ca sunt insarcinata, lucrurile au luat o intorsura neasteptata. Desi coordonam un departament mi s-a impus sa dau locul altei colege. Am acceptat aceasta schimbare (nejustificata prin alte motive) cu conditia sa mi se pastreze pachetul salarial. Astfel, in octombrie mi s-a schimbat functia. La cateva zile dupa aceea, desi mi se aprobase participarea la un curs de specializare, am fost anuntata ca s-au retras banii. In luna noiembrie am fost somata ca in 5 minute sa predau masina de serviciu. In luna decembrie, am observat cu stupoare ca pe fluturas aparea un salariu cu 1/3 mai mic decat cel negociat, desi nu exista nici un act aditional semnat de ambele parti in care sa se mentioneze modificarea salariului. In ianuarie, din nou surpriza, salariul e mai mic. Orice incercare a mea de a afla mai multe amanunte legate de modalitatea de actionare si rezolvarea amiabila a acestor agresiuni s-au soldat cu refuzuri de explicatii sau de solutionare. Am mai primit si raspunsuri de tipul "e firma mea si fac ce vreau" sau "doar nu vii tu acum sa-mi pui legea pe masa" sau "n-ai decat sa ma dai in judecata, eu voi spune in piata ca nu ai fost buna si n-ai decat sa ma dai in judecata si pentru calomnie. Vei castiga dar nu-ti vei gasi serviciu un timp..." Ei, ce ziceti? Daca va intereseaza numele firmei, acesta este Farmexim SA si se ocupa cu distributia de medicamente.
Acum mai e o problema. Inca de la mijlocul lui decembrie am intrat in concediu medical din cauza iminentei de avort (placenta praevia, col foarte scurt). Asadar, am cateva intrebari si poate ma lamureste si pe mine cineva:
1. Daca in decembrie am fost jumatate din luna in concediu medical, dar totodata am avut si surpriza sa observ ca mi-a fost micsorat salariul, eu cum ar fi trebuit sa fiu platita: jumatate pe salariul nou si jumatate pe media ultimelor 6 luni? Cum se calculeaza cele 6 luni?
2. In aceasta situatie, in care sunt in medical 4,5 luni inainte de nastere, cum mi se calculeaza baza indemnizatiei de maternitate?
Multumesc.
Fiind insarcinata si urmand a naste in august 2004, m-am interesat la Biroul Salarizare al societatii unde lucrez despre retributia pe care o voi primi in perioada de ingrijire a copilului, insa mi s-a spus ca voi primi 6500000 lei brut, nicidecum 6500000 lei net . Spuneti-mi va rog care este adevarul.
Va multumesc.
Ce se intampla daca in timpul derularii concediului de crestere al copilului firma la care sunt angajata isi schimba statutul -din Sucursala in Filiala- practic se transforma intr-o firma noua?
Se pare ca sunt dificultati in plata indemnizatiei deoarece statul afirma ca nu poate suporta un angajat al unei firme nou infiintate!! Este adevarat sau am fost doar dezinformati?!!! Este posibil sa raman fara nici un fel de protectie!!!???
Multumesc!! Astept cu nerabdare un raspuns!!
Da se aplica la toata lumea scutirea de impozit a indemnizatiilor privind maternitatea sau ingrijirea copilului. Sumele vor fi considerabil mai mari impozitul nefiind deloc neglijabil.
Cam sucita situatia descrisa. Pt perioada cat a fost in concediu medical se aplica calculatia standard in functie de tipul de concediu medical. Se pare ca nu aici este problema. Daca revine in ingrijirea copilului se aplica aceeasi calculatie care a avut-o si in 2003. S-ar fi aplicat noua calculatie daca ar fi solicitat in acest an pt prima data ingrijirea copilului. La revenire se mentine prima calculatie. La ITM depuneti statul de plata sau de concedii nu stiu cum va organizati relatiile de personal, si anexati copi xerox dupa cererea de acordare a concediului pt ingrjirea copilului+certificat de nastere tot xerox. Ar fi bine sa intrebati in prealabil pt ca foarte multe ITM-uri nu solicita decat statul de plata si doar verifica in caz de control restul actelor justificative.
referitor la acest concediu de crestere copil, as putea spune ca sunt total dezorientata, deoarece nu prea-mi sunt clare toate reglementarile, si in acest sens as dori sa va exemplific o situatie concreta de la firma unde lucrez: o salariata, este angajata la firma noastra de 4 ani iar anul trecut in luna august a intrat in concediu de maternitate iar in luna octombrie pe data de 13 a nascut.Dupa data de 14 octombrie a intrat in concediu de lauzie.
Din decembrie de pe data de 1 pana pe data de 15 decembrie a fost in concediu medical. In zilele de 16 si 17 decembrie a venit la serviciu iar dupa data de 18 decembrie pana la 31 dec. a intrat in concediu de urgenta medico-chirurgicala .
In luna ianuarie , in perioada 05-08 , a avut concediu medical ( boala obisnuita). De la data de 12 ian a intrat in concediu de crestere copil.
Acestea fiind spuse, v-as ruga in mod deosebit sa - mi spuneti cum poate fi incadrata aceasta angajata , si daca va beneficia de concediul de crestere copil conform noilor prevederi . as mai avea rugamintea sa-mi spuneti si ce documente trebuie depuse la ITM.
va multumesc, anticipat.
Sunt cercetator si am beneficiat anul trecut de concediu de sarcina si lauzie. Pentru o promovare imi trebuie o anumita vechime in activitatea de cercetare (nu doar in munca). As vrea sa stiu daca cele 126 zile de concediu de sarcina si lauzie se pot considera vechime in activitatea de cercetare sau se trec doar ca vechime in munca, pentru pensie. Dar concediul de ingrijirea copilului pana la 2 ani constituie vechime in cercetare? Dar simplul concediu medical?
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi daca se poate. Am absolvit facultatea in septembrie 2003, nu lucrez si nici nu mi/am gasit un loc de munca, insa nu pot beneficia de ajutorul de somaj deoarece urmez o a doua facultate la forma ID, acum sunt in luna a 8/a si in 31 martie trebuie sa nasc. Statul imi va acorda vreo indemnizatie, ajutor, ceva, in momentul nasterii si pana copilul va face 2 ani? Unde trebuie sa ma interesez pentru mai multe detalii? Sotul meu este angajat in schimb din martie 2003. Poate intra in concediu paternal el pentru o perioada de 2 ani? In acest caz firma la care lucreaza ii va plati cei 6.5 milioane lunar din fondurile proprii, sau acesti bani sunt suportati din bugetul de stat? Astept raspunsul dvs pe adresa de mail. Va multumesc mult!
In data de 03 aprilie 2000 am nascut primul copil (fetita) si am beneficiat de concediu post natal de 2 ani. In luna Octombrie urmatorul an am nascut cel de-al doilea copil, deci nu se implinise cei doi ani de post natal. Am renuntat la restul lunilor pentru primul copil depunand cerere de beneficiare pentru al doilea copil. Acum la expirarea celor 24 luni de concediu post natal nu mi se incheie cartea de munca cu vechime cei doi ani pentru ca nu as mai fi avut dreptul pentru cel de-al doilea copil, rog a mi se da un raspuns la aceasta problema. Institutia unde am cartea de munca nu a platit din luna Martie 2004 CAS la stat fapt pentru care in cartea de munca mi se va opera vechime eventual pana in luna Martie 2003 daca se va dovedi dreptul de concediu post natal.
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Ultimile 348 comentarii
Nici un nici alta. In realitate veti incasa in jur de 6.100.000 lei net.
Nu are relevanta faptul ca se schimba statutul din sucursala in filiala sau invers. Practic firma este aceeasi deci ati fost dezinformata in cazul in care vi s-a spus ca nu se pot plati indemnizatiile in curs. Mai mult decat atat defpat firma va plateste aceste indemnizatii dar le incaseaza sau le deconteaza dupa caz cu Casa de Asigurari deci practic firma este doar un intermediar.
se poate lucra in conditiile noului cod al muncii, cu program redus? in vechiul cod, se specifica , ca se poate lucra cu 1/2 din program, restul fiind pt alaptarea copilului pana la 9 luni. In prezent se poate acest lucru?
sotiia mea a inceput sa plateasca la asigurarile de pensii din luna 07 2003 si urmeaza sa nasca an luna 03 2004vreau sa stiu daca poate sa beneficieze de indemnizatile de asigurat
Dragi viitoare mamici vreau sa va spun povestea mea sa stiti la ce va mai puteti astepta. De cand am anuntat compania la care lucrez ca sunt insarcinata, lucrurile au luat o intorsura neasteptata. Desi coordonam un departament mi s-a impus sa dau locul altei colege. Am acceptat aceasta schimbare (nejustificata prin alte motive) cu conditia sa mi se pastreze pachetul salarial. Astfel, in octombrie mi s-a schimbat functia. La cateva zile dupa aceea, desi mi se aprobase participarea la un curs de specializare, am fost anuntata ca s-au retras banii. In luna noiembrie am fost somata ca in 5 minute sa predau masina de serviciu. In luna decembrie, am observat cu stupoare ca pe fluturas aparea un salariu cu 1/3 mai mic decat cel negociat, desi nu exista nici un act aditional semnat de ambele parti in care sa se mentioneze modificarea salariului. In ianuarie, din nou surpriza, salariul e mai mic. Orice incercare a mea de a afla mai multe amanunte legate de modalitatea de actionare si rezolvarea amiabila a acestor agresiuni s-au soldat cu refuzuri de explicatii sau de solutionare. Am mai primit si raspunsuri de tipul "e firma mea si fac ce vreau" sau "doar nu vii tu acum sa-mi pui legea pe masa" sau "n-ai decat sa ma dai in judecata, eu voi spune in piata ca nu ai fost buna si n-ai decat sa ma dai in judecata si pentru calomnie. Vei castiga dar nu-ti vei gasi serviciu un timp..." Ei, ce ziceti? Daca va intereseaza numele firmei, acesta este Farmexim SA si se ocupa cu distributia de medicamente. Acum mai e o problema. Inca de la mijlocul lui decembrie am intrat in concediu medical din cauza iminentei de avort (placenta praevia, col foarte scurt). Asadar, am cateva intrebari si poate ma lamureste si pe mine cineva: 1. Daca in decembrie am fost jumatate din luna in concediu medical, dar totodata am avut si surpriza sa observ ca mi-a fost micsorat salariul, eu cum ar fi trebuit sa fiu platita: jumatate pe salariul nou si jumatate pe media ultimelor 6 luni? Cum se calculeaza cele 6 luni? 2. In aceasta situatie, in care sunt in medical 4,5 luni inainte de nastere, cum mi se calculeaza baza indemnizatiei de maternitate? Multumesc.
Fiind insarcinata si urmand a naste in august 2004, m-am interesat la Biroul Salarizare al societatii unde lucrez despre retributia pe care o voi primi in perioada de ingrijire a copilului, insa mi s-a spus ca voi primi 6500000 lei brut, nicidecum 6500000 lei net . Spuneti-mi va rog care este adevarul. Va multumesc.
Ce se intampla daca in timpul derularii concediului de crestere al copilului firma la care sunt angajata isi schimba statutul -din Sucursala in Filiala- practic se transforma intr-o firma noua? Se pare ca sunt dificultati in plata indemnizatiei deoarece statul afirma ca nu poate suporta un angajat al unei firme nou infiintate!! Este adevarat sau am fost doar dezinformati?!!! Este posibil sa raman fara nici un fel de protectie!!!??? Multumesc!! Astept cu nerabdare un raspuns!!
Da se aplica la toata lumea scutirea de impozit a indemnizatiilor privind maternitatea sau ingrijirea copilului. Sumele vor fi considerabil mai mari impozitul nefiind deloc neglijabil.
Sunt in concediu de ingrijirea copilului din octombrie 2003. Mi se va aplica si mie scutirea de impozit a indemnizatiei de la 1 ianuarie 2004?
Nici una din ele nu este considerata decat doar vechime in munca cum va exprimati dvs.
Cam sucita situatia descrisa. Pt perioada cat a fost in concediu medical se aplica calculatia standard in functie de tipul de concediu medical. Se pare ca nu aici este problema. Daca revine in ingrijirea copilului se aplica aceeasi calculatie care a avut-o si in 2003. S-ar fi aplicat noua calculatie daca ar fi solicitat in acest an pt prima data ingrijirea copilului. La revenire se mentine prima calculatie. La ITM depuneti statul de plata sau de concedii nu stiu cum va organizati relatiile de personal, si anexati copi xerox dupa cererea de acordare a concediului pt ingrjirea copilului+certificat de nastere tot xerox. Ar fi bine sa intrebati in prealabil pt ca foarte multe ITM-uri nu solicita decat statul de plata si doar verifica in caz de control restul actelor justificative.
referitor la acest concediu de crestere copil, as putea spune ca sunt total dezorientata, deoarece nu prea-mi sunt clare toate reglementarile, si in acest sens as dori sa va exemplific o situatie concreta de la firma unde lucrez: o salariata, este angajata la firma noastra de 4 ani iar anul trecut in luna august a intrat in concediu de maternitate iar in luna octombrie pe data de 13 a nascut.Dupa data de 14 octombrie a intrat in concediu de lauzie. Din decembrie de pe data de 1 pana pe data de 15 decembrie a fost in concediu medical. In zilele de 16 si 17 decembrie a venit la serviciu iar dupa data de 18 decembrie pana la 31 dec. a intrat in concediu de urgenta medico-chirurgicala . In luna ianuarie , in perioada 05-08 , a avut concediu medical ( boala obisnuita). De la data de 12 ian a intrat in concediu de crestere copil. Acestea fiind spuse, v-as ruga in mod deosebit sa - mi spuneti cum poate fi incadrata aceasta angajata , si daca va beneficia de concediul de crestere copil conform noilor prevederi . as mai avea rugamintea sa-mi spuneti si ce documente trebuie depuse la ITM. va multumesc, anticipat.
Sunt cercetator si am beneficiat anul trecut de concediu de sarcina si lauzie. Pentru o promovare imi trebuie o anumita vechime in activitatea de cercetare (nu doar in munca). As vrea sa stiu daca cele 126 zile de concediu de sarcina si lauzie se pot considera vechime in activitatea de cercetare sau se trec doar ca vechime in munca, pentru pensie. Dar concediul de ingrijirea copilului pana la 2 ani constituie vechime in cercetare? Dar simplul concediu medical?
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi daca se poate. Am absolvit facultatea in septembrie 2003, nu lucrez si nici nu mi/am gasit un loc de munca, insa nu pot beneficia de ajutorul de somaj deoarece urmez o a doua facultate la forma ID, acum sunt in luna a 8/a si in 31 martie trebuie sa nasc. Statul imi va acorda vreo indemnizatie, ajutor, ceva, in momentul nasterii si pana copilul va face 2 ani? Unde trebuie sa ma interesez pentru mai multe detalii? Sotul meu este angajat in schimb din martie 2003. Poate intra in concediu paternal el pentru o perioada de 2 ani? In acest caz firma la care lucreaza ii va plati cei 6.5 milioane lunar din fondurile proprii, sau acesti bani sunt suportati din bugetul de stat? Astept raspunsul dvs pe adresa de mail. Va multumesc mult!
In data de 03 aprilie 2000 am nascut primul copil (fetita) si am beneficiat de concediu post natal de 2 ani. In luna Octombrie urmatorul an am nascut cel de-al doilea copil, deci nu se implinise cei doi ani de post natal. Am renuntat la restul lunilor pentru primul copil depunand cerere de beneficiare pentru al doilea copil. Acum la expirarea celor 24 luni de concediu post natal nu mi se incheie cartea de munca cu vechime cei doi ani pentru ca nu as mai fi avut dreptul pentru cel de-al doilea copil, rog a mi se da un raspuns la aceasta problema. Institutia unde am cartea de munca nu a platit din luna Martie 2004 CAS la stat fapt pentru care in cartea de munca mi se va opera vechime eventual pana in luna Martie 2003 daca se va dovedi dreptul de concediu post natal.
Scrie un comentariu