O cariera de onoare
- V-aţi gândit vreodată să intraţi în armată? Nu pentru stagiul acela militar obligatoriu, care tocmai e pe cale să dispară, ci pentru a face o carieră în cadrul uneia dintre cele mai respectate instituţii din România. Atunci când îi întrebi în ce instituţii cred, românii pun pe primul loc armata, pe locul doi Biserica. SuperEva a aflat că şi româncele pun mare preţ pe o carieră militară.
La 23 octombrie are loc ultima încorporare obligatorie. De la începutul anului viitor, armata română se va transforma într-un corp de profesionişti angajaţi pe bază de voluntariat. Pentru tinerii între 19 şi 26 de ani, pare să fie o opţiune de carieră, atractivă în special datorită facilităţilor de care se bucură cei ce activează în cadrul armatei. echipament gratuit, compensaţie pentru chirie în cazul în care nu are locuinţă, care poate ajunge până la 50% din soldă, asistenţă medicală gratuită potrivit legii, posibilitatea continuării studiilor, precum şi perspective de evoluţie într-o carieră militară permanentă prin trecerea în corpul subofiţerilor sau al ofiţerilor. Veniturile salariale (solda si indemnizatie de hrana) ale unui soldat voluntar debutant vor fi de peste 1.000 RON, la care se pot adăuga alte sporuri în funcţie de specialitatea militara şi condiţiile de muncă specifice. După atâţia ani în care tinerii absolvenţi de liceu ghinionişti la admiterea la facultate făceau tot ce se putea să nu fie luaţi în armată, numărul mare al celor interesaţi de cariera de militar profesionist este o surpriza absolută, mai ales că aproape jumătate dintre candidaţi sunt… fete.
Într-o dimineaţă de toamnă rece, în holul Centrului de Recrutare Bucureşti
erau 7 fete şi doar doi băieţi. Mihaela Amariei are 21 de ani, este studentă la
fără frecvenţă şi este hotărâtă să se înscrie pe lista candidaţilor la statutul
de angajat în cadrul armatei. “Este un post sigur în care se câştigă bine şi
sunt multe facilităţi. Am venit să văd dacă e chiar aşa. Pregătirea fizică nu mă
sperie. E bine şi pentru viaţa mea de toate zilele, eu acum lucrez ca dealer
crupier şi văd foarte multe… Intr-un cazino fetele nu sunt respectate chiar
deloc, deci va fi o schimbare totală. O să mă obişnuiesc … O să fie puţin greu
la început să mă obişnuiesc cu programul de zi dar lucrez ca un om normal. Mama
se bucură foarte mult că scap de viaţa de noapte. Nu vreau să aleg, ca alţii,
calea străinătăţii pentru că mi-ar fi foarte greu. Vreau ceva stabil şi sigur în
ţară.”
Anamaria Macadan este încă elevă în clasa a 12-a şi este
interesată de facultatea de medicină militară. A venit la Centrul de Recrutare
împreună cu sora ei mai mică, fără ca mama ei să ştie ce gânduri are. “Îmi
doresc foarte mult să lucrez în spitalul militar dar nu ştiu de ce. Se intră
foarte greu în cadrul armatei, nu poţi să te transferi decât în anul 6 de la
medicină generală, dacă vrei să devii medic militar. Banii nu contează prea
mult. Din clasa a doua îmi doresc aşa ceva. Mama nu este de acord dar o să se
obişnuiască ea cu ideea.”
Oana Andreianu, studentă la Drept, n-a reuşit să intre la Academia de Poliţie în urmă cu un an dar nu a renunţat la ideea unei vieţi în uniformă: “Toată lumea zice: foarte bine că te duci acolo, că sunt bine plătiti soldaţii profesionişti. Dar nu de asta vreau să intru în armată. Îmi place sistemul, îmi plac regulile, îmi plac restricţiile. Nu mi se pare chiar atât de greu, ci frumos.”
Fetele stau de vorbă mai întâi cu plutonierul Mirela Bărbulescu, unul dintre consilierii centrului de recrutare. Mirela lucrează de un an de zile în armată. Are 31 de ani şi pare foarte entuziastă atunci când vorbeşte despre cariera militară. In doar o lună de zile, a văzut peste 600 de candidaţi. “Majoritatea celor care vin sunt persoane responsabile. Nu-şi doresc asta neapărat datorită salariului ci al statutului pe care îl oferă profesia de militar. Unii au deja experienţă într-un loc de muncă civil şi probabil au văzut ce înseamnă şi viaţa în civilie. Nicăieri nu este uşor, ai şi avantaje şi dezavantaje. În armată primul avantaj este acela că sunt respectaţi şi bine plătiţi, în comparaţie cu alte locuri, la patroni … unii dintre ei vin şi se plâng că lucrează mai mult de 8 ore şi că sunt ameninţaţi de la o zi la alta că îşi pierd locul de muncă. Momentan li se spun posibilităţile pe care le au, avantajele, dezavantajele, noi le spunem candidaţilor care vin că vor trebui să se supună şi unor reguli stricte în armată, trebuie să ştie să execute un ordin… le sunt spuse toate lucrurile pe faţă urmând ca ei să aleagă dacă vor sau nu în continuare să intre în baza de date. Primul contract pe care ei îl vor semna dacă vor trece de testele psihologice şi de probele fizice, este pe 4 ani. Acest contract nu poate fi reziliat. De ambele părţi trebuie să existe seriozitate. Dacă vor să renunţe trebuie să plătească nişte cheltuieli de şcolarizare. În permanenţă trebuie să fii conştient că la orice oră din zi şi din noapte trebuie să vii la program în cazul în care eşti chemat.”
După ce plutonierul Bărbulescu le explică exact ce presupune un contract cu armata, maiorul Dan Crăciuneanu le arată candidaţilor câteva imagini de la probele de rezistenţă fizică, să ştie exact la ce să se aştepte. Maiorul Crăciuneanu este încântat de numărul mare de fete care sunt interesate de cariera militară: “Eu le spun: o să faci instrucţie cu arma, pentru că înlocuim soldaţii. Militari în termen n-or să mai fie şi o să faci instrucţie, o să pleci în aplicaţii… Răspunsul lor este: asta îmi doresc. Bine, dar nu e chiar aşa de uşor: în aplicaţii nu ai condiţii să te speli, nu prea mănânci… ai o perioadă de instrucţie pentru supravieţuire… Eu vreau armată e răspunsul lor. Sunt foarte multe fete, numai ieri de exemplu din 60 de persoane, 28 erau fete… Multe au spus că au trecut de perioada de 24 de ani şi nu au putut să intre la şcolile militare sau au picat. Motivaţia cea mai des întâlnită este pasiunea sau cariera: vreau să intru în armată şi vreau să ajung ca tata…sau am văzut la televizor şi îmi place…”
După 1 ianuarie 2007, se pot angaja pe locurile disponibile de soldaţi şi
gradaţi, voluntari bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 ani, cu
sau fără stagiu militar satisfacut. Soldaţii şi gradaţii voluntari pot să
încheie contracte succesive şi să rămână în armată până la vârsta de 40 de ani,
dacă până la împlinirea vârstei de 30 de ani nu au optat pentru şcoala de
subofiţeri.
Desigur, numărul pentru femei este limitat. Doar 10 din 40 de
soldaţi voluntari vor fi de sex feminin. Ele vor fi repartizate la arme care li
se potrivesc, nu ca măsură discriminatorie ci pentru a da randament maxim acolo
unde este nevoie de ele, mi s-a spus.
Cariera militară este o opţiune pentru dumneavoastră dacă: aveţi cetăţenie română şi domiciliul stabil în România; sunteţi aptă medical, fizic şi psihic; nu aţi fost condamnată penal şi nu sunteţi în curs de urmărire penală; s nu faceţi parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, sau dacă faceţi parte declaraţi că, după admiterea în instituţia militară de învăţământ sau angajarea ca soldat voluntar, veţi renunţa la această calitate.
Supereva va ureaza o cariera de succes.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 8 comentarii
e foarte bine sa faci armata mai ales pentru o fata as dori si eu sa fac acelas lukru dar cum pot sa ajung la aceea sa fac armata?
Nu este locul vostru in armata.
Observ ca articolul este mai vechi. Exista vreun site care sa confirme ca si acum sunt aceleasi reguli descrise in articol. Daca da va rog sa postati aceste informatii. Ce am gasit eu nu ma lamureste si nu am gasit informatiile pe care le-ati prezentat aici. Multumesc!
nu am liceul am scoala profesionala permis de conducere b c e care tot in armata lam facut ce sanse am sa ma angazez ca soldat voluntar?
M-ar itneresa si pe mine cateva date legate de o posibila cariera in armata.. AM cautat pe net, insa nu am casit ceea ce cautam.... idul de contact este zuzuka_cs@yahoo.com. Cine bunavoieste sa ma ajute, il astept cu informatii. Multumesc anticipat.
Pare interesant cand citesti articolul dar dupa 15 ani de armata imi este greata de ce am trait si vazut.sa triti
acest articol este foarte interesat.mi-am dorit mereu sa pot face armata sa pot fi angajata in cadrul armatei.nu numai pentru salariul pe care il poti lua dar si pentru faptul ca iti ofera o experienta de viata foarta importanta.fratele meu lucreaza in armata si lucrul acesta ma impulsioneaza sa intru si eu.
AM 28 DE ANI SI MA INTERESEAZA SA FAC O CARIERA IN ARMATA SI NU NUMAI , AS VREA INFORMATII DESRE CE POT FACE IN DOMENIU ACESTA SI UNDE GASI INFORAMTII DETALIATE VA MULTUMESC
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII