Vrei sa iti porti bebelusul in sling sau wrap? Aceasta este pozitia in care trebuie sa o faci.

Vrei sa iti porti bebelusul in sling sau wrap? Aceasta este pozitia in care trebuie sa o faci.

Vrei sa iti porti bebelusul in sling sau wrap? Aceasta este pozitia in care trebuie sa o faci.

Purtarea bebelusului in slinguri, esarfe sau in alte dispozitive create special in acest scop este un subiect care genereaza adesea opinii contradictorii. In timp ce unii parinti adora sa-si poarte bebelusul la piept, altii considera ca acest lucru este chinuitor atat pentru ei, cat si pentru copii. Pe de alta parte, multe mamici sunt tentate sa incerce modalitati alternative carutului, mai confortabile atat pentru ele, cat si pentru bebelusii lor.

• Si in Romania slingul este foarte popular, exista multe magazine care il comercializeaza iar tinerele mamici sunt incantate ca isi pot tine bebelusul aproape si in acelasi timp pot fi mobile. Unii parinti au devenit insa ingrijorati de pericolul reprezentat de slingurile pentru bebelusi, devenite populare datorita celebritatilor si mamicilor entuziaste in urma unor accidente nefericite.

Purtarea bebelusului in sling, esarfe sau alte dispozitive
In ce pozitie purtam bebelusul
Bebelusii sunt speriati atunci cand nu au contact vizual permanent cu parintii
Asezarea bebelusului cu spatele la cel care il poarta il poate transforma intr-un adult anxios
Cu bebelusul la plimbare
Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine

 

Purtarea bebelusului in sling, esarfe sau alte dispozitive 

Purtarea bebelusului in slinguri, esarfe sau in alte dispozitive create special in acest scop este un subiect care genereaza adesea opinii contradictorii.

In timp ce unii parinti adora sa-si poarte bebelusul la piept, altii considera ca acest lucru este chinuitor atat pentru ei, cat si pentru copii. Pe de alta parte, multe mamici sunt tentate sa incerce modalitati alternative carutului, mai confortabile atat pentru ele, cat si pentru bebelusii lor. De aceea, producatorii se intrec in lansarea pe piata a diverse produse pentru purtat bebelusii, care mai de care mai interesante. 

In ce pozitie purtam bebelusul

Se pare insa ca dincolo de calitatea produselor in sine, cel mai important aspect ramane pozitia in care este purtat bebelusul. Un expert australian in probleme de psihologia copilului si a familiei, de la universitatea din Sidney, a ajuns la concluzia ca mamele care isi poarta bebelusii cu fata inainte in loc sa-i tina cu fata spre sine sunt crude si egoiste.

Citeste si Wrap, sling, marsupiu sau carut - tu ce alegi?

Bebelusii sunt speriati atunci cand nu au contact vizual permanent cu parintii

Acelasi lucru se poate spune si despre mamicile care imping caruciorul din spate, sustine aceeasi specialista, Cathrine Fowler. Bebelusii sunt speriati atunci cand nu au contact vizual permanent cu parintii si acest lucru poate avea asupra lor consecinte grave pe termen lung. "Imaginati-va cum ar fi sa stati cu spatele sprijinit de pieptul cuiva, cu mainile si picioarele in aer si fara a avea un control ferm asupra capului...", scrie cercetatoarea din Sidney. In plus, bebelusii care sunt tinuti cu spatele la cel care il poarta sunt bombardati cu stimuli vizuali din toate directiile, acest lucru creandu-le un stres intens.

nu asa

In ciuda acestor precizari, precum si a faptului ca toate dispozitivele de purtare a bebelusilor permit asezarea acestora in ambele pozitii, fie cu fata spre cel care il poarta, fie cu fata spre exterior, multi parinti opteaza pentru a doua varianta, considerand ca astfel ii ajuta pe bebelusi sa descopere mai usor mediul inconjurator.

Constatarile facute de prof. Fowler au dat nastere unor reactii negative din partea altor autori de studii referitoare la aceste aspecte. Acestia sustin ca afirmatiile cercetatoarei din Australia sunt valabile doar pentru nou-nascuti si ca un bebelus care are peste 3 luni s-ar plictisi daca ar fi purtat in permanenta cu fata spre mama sau tata. Robin Baker, autoarea unei carti celebre pentru parinti, numita Baby Love, sustine ca atata timp cat bebelusul este iubit si hranit, pozitia in care este purtat, fie in sling, fie in carut este irelevanta. Tot ce conteaza este sa fie confortabila pentru el.

Citeste si Babywearing-ul sau purtarea bebelusului: 5 lucruri pe care nu le stiai

Asezarea bebelusului cu spatele la cel care il poarta il poate transforma intr-un adult anxios

In replica, cei care ii dau dreptate prof. Fowler se bazeaza pe faptul ca aceasta nu este singura care a ajuns la concluzia ca modul in care sunt purtati bebelusii le poate afecta starea emotionala.

Un alt studiu, din 2008, facut de cercetatori de la University of Dundee a scos in evidenta aceleasi concluzii, insistand asupra faptului ca asezarea bebelusului cu spatele la cel care il poarta il poate transforma intr-un adult anxios. Si asta pentru ca din aceasta pozitie, copiilor le este greu sa comunice cu parintii sub orice forma, fapt ce genereaza stres si uneori chiar traume care stau la baza anxietatii de mai tarziu. Cu toate acestea, concluziile cercetatorilor sunt destul de vagi, subiectul ramanand in continuare deschis si supus controverselor.

Cititi: Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide

Cu bebelusul la plimbare, cititi:

Inotul pentru bebelusi

Cum ne pregatim sa mergem cu bebelusul in vacanta?

Bebelusul - primul contact cu nisipul

Sfaturi de siguranta - la mare cu bebelusul

Cum alegeti un hotel child friendly?

Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?

Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide

Mersul in patru labute

Cu bebelusul in concediu: vara

Primele incaltari ale bebelusului

Cum alegem si cum instalam un scaun de masina pentru bebelusi

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2020
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Felinee
    Felineetrimis la 25/10/2012

    Eu am folosit sling si il recomand. Este foarte practic si in casa si afara ( cand nu vrei sa mai iei caruciorul cu tine).

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII