Micul dejun îmbelșugat te menține suplu? Da, dacă trăiești într-un basm

Micul dejun imbelsugat te mentine suplu? Da, daca traiesti intr-un basm

Micul dejun îmbelșugat te menține suplu? Da, dacă trăiești într-un basm

Cineva care a mâncat prăjituri la micul dejun și nu s-a transformat într-o păstaie. Încă.

Să ne înțelegem de la început: știm cu toții clișeul. "Mănâncă regește dimineața, prințește la prânz și cerșetorește seara."
Adică, dacă bagi o masă ca de Crăciun la 7 dimineața, corpul tău o să zică: „Super, ard tot! E devreme! Let's get shredded!

Sună frumos. Aproape poetic. Doar că… știința vine, ca de obicei, să ne strice poveștile.

Ce zice știința (a.k.a. party pooper-ul adevărului)

Un studiu apărut în Nutrition Journal (și da, sună fancy, deci ne încredem în el) a analizat vreo 400 de oameni care au mâncat tot felul de chestii la micul dejun – de la frunze de salată cu aer până la mese demne de o nuntă în Maramureș.
Și ce-au observat cercetătorii?

Surpriză: Oamenii au mâncat aproximativ aceleași cantități de mâncare la prânz și cină, indiferent cât de mult au mâncat dimineața.

Cu alte cuvinte, dacă bagi 700 de calorii dimineața sub forma unui croissant, un ou, niște bacon, 3 clătite și o cafea cu 14 linguri de zahăr... corpul tău nu zice: „O, nu-i nimic, n-o să-ți mai fie foame toată ziua!
Ci mai degrabă: „Mulțumesc frumos, dar să știi că la prânz tot vreau paste și la cină pizza. Cu extra brânză.”

Dar cum rămâne cu "cel mai importantă masă a zilei"?

Da, micul dejun e important – dar nu pentru că e bogat, ci pentru că îți poate da energie, claritate mentală și... să fim sinceri, ne salvează de leșinul de la 10:30 când cafeaua începe să-și piardă din efect.

Ce contează cu adevărat?

☕ Ce mănânci.
🥑 Cât mănânci.
📆 Când mănânci.

Un mic dejun echilibrat, care îți ține glicemia stabilă, e mult mai prietenos cu silueta decât un mic dejun gen „bufet suedez într-un vis cu carbohidrați”.

Ce să mănânci dimineața, fără să-ți sabotezi silueta  (și buna dispoziție)

Diminețile nu-s făcute pentru decizii grele. Așa că dacă te trezești și primul gând e „Ce bag în mine fără să bag și kilograme?”, e de înțeles. Trucul e să alegi ceva care să-ți țină de foame, dar să nu-ți dea glicemia peste cap, pentru că altfel, pe la 11 dimineața, ești deja în fața unui automat cu ochii umezi la napolitane.

Un mic dejun ideal combină proteine (care țin de foame), grăsimi bune (care dau sațietate) și carbohidrați complecși (care nu-ți ridică glicemia ca un rollercoaster). De exemplu, o porție de ovăz gătit cu lapte vegetal și fructe de pădure e o combinație prietenoasă cu burta și cu creierul. Dacă îți plac ouăle, două fierte sau poșate, alături de o felie de pâine integrală și câteva felii de avocado, te pun pe picioare fără să-ți pui și centura de siguranță pe cântar. Smoothie-urile pot fi grozave, dar nu-l face doar din fructe dulci - adaugă un pumn de spanac, o lingură de semințe de in sau puțin unt de arahide fără zahăr, ca să nu se transforme într-un suc mascat de fast-food.

Important e să simți că ai mâncat ceva, nu doar că ai degustat aer cu aromă de brunch.

Ce să NU mănânci - nici dimineața, nici în general, dacă vrei să-ți mulțumească corpul

Dimineața, corpul tău e ca un copil: ce-i dai prima oară, aia vrea toată ziua. Dacă îl hrănești cu zahăr și făină albă, el va cere și la prânz, și la cină, și la 10 seara, când te trezești în fața frigiderului fără să știi cum ai ajuns acolo.

Așa că e bine să eviți produsele de patiserie, cerealele "pentru copii mari" (a.k.a. bombe de zahăr în formă de inelușe colorate), iaurturile cu fructe din comerț (care au mai mult sirop decât fructe) și sucurile de fructe care arată sănătos, dar se comportă ca un desert cu pai.

Pe parcursul zilei, ideea e să eviți excesele de zahăr, grăsimi trans (a.k.a. ce găsești în chipsuri, margarină ieftină, produse ultra-procesate), mâncarea tip fast-food sau combinații gen „paste cu sos alb, cu pâine lângă și cu desert la final”. Seara, dacă bagi mese grele și dulciuri, corpul tău intră într-un fel de Netflix & Storage, adică bagă tot în depozit, pentru că n-are ce face cu ele când tu te pregătești de somn.

Scurt și clar: dimineața - evită zahărul și făina albă; ziua - nu exagera cu grăsimi și carbo rafinați; seara - nu transforma cina într-o sărbătoare a carbohidraților. Iar dacă o faci... măcar dansează după.

Micul dejun îmbelșugat nu te face suplu, ci doar sătul și, uneori, somnoros. Cheia e echilibrul, nu excesul. Și dacă tot vrei să mănânci „ca un rege”, asigură-te că nu trăiești într-o monarhie metabolică disfuncțională.

Dacă ți-a plăcut adevărul ambalat în glume, dă mai departe articolul. Sau mănâncă un iaurt și mergi la o plimbare – corpul tău o să-ți mulțumească mai mult decât pentru o porție de clătite triple cu sirop.

autor: Desprecopii.com (c) 2025

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII