Testele initiale - benefice, stresante sau inutile?

Testele initiale - benefice, stresante sau inutile?

Testele initiale - benefice, stresante sau inutile?

  • Inceputul de an scolar da un nou ritm vietii cotidiene, atat pentru elevi, cat si pentru parintii lor. Si daca prima zi de scoala este marcata de euforia inceputurilor, pentru unii, si de nostalgia rememorarii anilor de scoala, pentru ceilalti, urmatoarele zile aduc rapid noi emotii deopotriva copiilor si parintilor.
Inceputul de an scolar da un nou ritm vietii cotidiene, atat pentru elevi, cat si pentru parintii lor. Si daca prima zi de scoala este marcata de euforia inceputurilor, pentru unii, si de nostalgia rememorarii anilor de scoala, pentru ceilalti, urmatoarele zile aduc rapid noi emotii deopotriva copiilor si parintilor. Intrarea in ritmul anului scolar se produce treptat (cel putin in teorie), insa dupa prima saptamana de scoala trecerea de la relaxarea din vacanta la stresul zilelor cu ore si teme se produce brusc - testele initiale sunt cele care dau tonul acestei schimbari.

Ca elev nu am avut ocazia sa trec prin experienta unor astfel de teste, pentru ca pe vremea mea nu se stia de asa ceva. Recapitularea se facea temeinic de catre fiecare profesor, impreuna cu elevii sai si nu-mi amintesc sa fi fost nevoie de astfel de instrumente pentru a ne trezi la realitate dupa vacanta prelungita de vara. E drept ca mai existau si profesori care ne puneau sa scoatem o foaie de hartie chiar din prima ora de curs, speriindu-ne grozav, dar acestia erau exceptii. Astazi, oricum, pe elevi nu mai pare sa-i sperie nimic, cu atat mai putin testele initiale& 

Ca profesor, am avut prilejul sa  experimentez testele initiale in fel si chip, dupa pofta celor din Minister, care parca isi propun ca in fiecare an scolar sa mai schimbe cate ceva, doar de dragul de a avea ce sa anuleze in anul urmator. Dupa cativa ani buni de astfel de experimente, care au culminat cu celebra Foaie de parcurs, impusa anul trecut in scoli ca urmare a rezultatelor dezastruoase de pe la examenele nationale, testele initiale intra, se pare, anul acesta intr-un con de umbra. Le da cine vrea, le trece in catalog sau nu tot cine vrea, altfel spus, fiecare profesor are libertatea de a-si forma propriul traseu didactic pentru elevii sai, in concordanta cu o programa comuna, ceea ce, in fond, este firesc si benefic pentru o educatie moderna si competitiva.

Ca parinte, lucrurile se resimt insa cu totul altfel. Asta poate si pentru ca parintii sunt un fel de beneficiari indirecti ai fenomenelor care se intampla in sistemul de invatamant. Ideea ca maine copilul meu are doua teste, unul la romana si altul la matematica ma nelinisteste. Sunt primele teste cu note adevarate, dupa calificativele din ciclul primar, note dupa care, probabil, copilului i se va pune, mai mult sau mai putin voluntar, o eticheta cu care va trebui sa se descurce - respectiv sa o mentina, daca notele sunt mari, sau sa o stearga, in caz ca o da in bara. Ma linisteste insa faptul ca imi vad copilul lipsit de stres. Si asta nu pentru ca lipseste si interesul, ci pentru ca i s-au prezentat deja la scoala modele dupa care vor fi formulate subiectele la teste si, in plus, timp de aproape doua saptamani a facut recapitulari serioase. O fi insa peste tot la fel?

Dincolo de aceste ipostaze, ma intreb totusi, ca persoana pur si simplu interesata de fenomen, daca testele initiale sunt intr-adevar un instrument realmente util in procesul educational. Dupa mai multe investigatii in domeniu si meditand serios asupra problemei, am ajuns la cateva concluzii care insumeaza, cred, doleantele si aspiratiile tuturor celor trei categorii (elev, profesor, parinte) care se confrunta an de an, de la o vreme incoace, cu anarhia testelor initiale:

La ce materii ar trebui date teste initiale?

In principiu, testele initiale ar trebui date la materiile de inceput, cu care elevii nu au mai avut de-a face in clasele anterioare, pentru ca profesorul sa vada daca acestia au cateva cunostinte minime in domeniu, care i-ar putea ajuta ulterior, altfel spus, pentru a vedea care este baza de la care se pleaca (daca ea exista). Celelalte teste, la materii deja cunoscute de catre elevi, care se dau in urma unei recapitulari a materiei din anul anterior, nu prea isi au rostul. Tot in principiu, presupunand ca se respecta o regula a continuitatii la catedra, un profesor ar trebui sa stie care este nivelul elevilor sai. Prin urmare, rostul recapitularii de la inceputul anului scolar ar fi pur si simplu de a actualiza anumite cunostinte deja asimilate, pentru a putea purcede la acumularea altora noi. Ce sens ar mai avea, prin urmare, testele dupa aceasta recapitulare a unor cunostinte care au fost oricum notate in anul anterior?

Cu toate acestea, in virtutea ideii ca unele materii sunt mai importante decat altele, an de an elevii se initiaza in primul rand in limba romana si matematica si apoi, sporadic, in alte discipline, in functie de voia profesorilor sau de indicatiile oficiale.

Ce rol au notele la testele initiale?

Notele de la testele initiale nu ar trebui sub nicio forma trecute in catalog. Este o problema cu care ani la rand s-au confruntat deopotriva profesorii si elevii. Pe de o parte, multi profesori, desi sunt constienti ca aceste note nu reflecta intotdeauna realitatea cu privire la capacitatea intelectuala a unui elev, prefera sa treaca notele in catalog, ca sa nu aiba sentimentul ca munceste degeaba atunci cand corecteaza si ca sa-i faca pe elevi sa le acorde importanta cuvenita. Pe de alta parte, elevii nu-si doresc ca notele sa fie trecute in catalog, invocand motive cat se poate de plauzibile, insa tot ei sunt cei care, adesea, stiind ca notele nu sunt trecute in catalog, trateaza cu superficialitate testarea. Care ar fi, prin urmare, rezolvarea dilemei? Altfel spus, care este rostul notelor la aceste teste? Poate ca, inainte de a gasi o alta forma de evaluare a cunostintelor la inceput de an, o mai mare importanta acordata educatiei in sine si nu notelor ca atare ar fi un inceput...

Mai cititi s: Notele de la scoala conteaza?

Asadar, sunt sau nu utile testele initiale? Parerile raman, cu siguranta, impartite. Dincole de ele ramane insa si stresul inutil pe care il provoaca adesea. Tu ce parere ai despre ele? Cum a facut fata copilul tau acestor teste? Cat de benefice, stresante sau inutile crezi ca sunt ele pentru educatia copilului? Exprima-ti opinia pe forumul DC  si imprataseste-o cu ceilalti parinti interesati de aceasta experienta prin care trec an de an copiii lor.

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Forumuri specializate si grupuri de suport

Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! Am nevoie de un baby-sitter...

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatateBolile copilului

Va recomandam sa mai cititi:

Dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

Sport pentru copii, activitati educative, animalute

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:La scoala

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII