Jucarii care contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor

Jucarii educative pentru copii

Jucarii educative pentru copii

  • Jucariile, obiecte atat de iubite de copiii de toate varstele, reprezinta si cele mai bune instrumente de a cladi o baza solida in ceea ce priveste cunoasterea si educatia. Si daca in trecut optiunile parintilor erau mai putin variate atunci cand venea vorba de achizitionarea unei jucarii pentru micutii lor, astazi variantele de jucarii educative ele sunt practic nelimitate. Iata o trecere in revista a jucariilor educative.
Jucariile baza pentru a incepe cunoasterea lumii
Jucariile educative provoaca imaginatia
Tricicleta si jucariile de calarit
Jucariile de tras si de impins
Margelele confectionate manual
Jucariile muzicale
Cuburile
Mingile
Formele geometrice
Jocurile puzzle
Seturile de jucarii dedicate meseriilor sau diverselor activitati
Papusile
Cartile
Activitati si miscare pentru copii
Despre educatia copilului in primii trei ani de viata mai cititi
Comunitate, Forumurile parintilor inteligenti

Jucariile baza pentru a incepe cunoasterea lumii

Jucariile, obiecte atat de iubite de copiii de toate varstele , reprezinta si cele mai bune instrumente de a cladi o baza solida in ceea ce priveste cunoasterea si educatia. Si daca in trecut optiunile parintilor erau mai putin variate atunci cand venea vorba de achizitionarea unei jucarii pentru micutii lor, astazi ele sunt practic nelimitate. De aici insa si dificultatea de a alege ceea ce este mai potrivit pentru varsta, pentru personalitatea sau pentru necesitatile reale ale copilului. Cititi si Cum sa alegem jucaria potrivita pentru un copil sub 5 ani

Jucariile educative provoaca imaginatia

Desigur, majoritatea parintilor cauta jucarii care sa fie amuzante pentru copiii lor, dar in acelasi timp educative. Criteriile lor nu se potrivesc insa intotdeauna cu dorintele micutilor, tributare, de cele mai multe ori, avalansei de reclame de la televizor care popularizeaza jucarii care mai de care mai sofisticate. In ciuda acestei revolutii tehnologice care a cuprins si lumea jucariilor, psihologii recomanda parintilor sa le cumpere copiilor lor, cel putin pana la 3 ani, jucarii simple, care sa le provoace imaginatia. Jucariile high-tech, chiar daca par mai attractive, ofera totul de-a gata si de aceea copiii se plictisesc foarte repede de ele. Iata cateva idei de jucarii, care unora s-ar putea sa li se para perimate, dar pe care un copil cu varsta intre 1 si 3 ani le va adora.

Tricicleta si jucariile de calarit

Pe masura ce micutul creste, devine din ce in ce mai mobil si mai dornic de a explora lumea din jur. O tricicleta sau alte jucarii asemanatoare, cu ajutorul carora se poate deplasa de ici colo ii vor dezvolta muschii, dar si capacitatea de a-si mentine echilibrul si perceptia spatiala. Ideale sunt jucariile fara pedale, pe care copilul le calareste si cu care se deplaseaza folosindu-si picioarele. Astfel de jucarii sunt uimitoare pentru dezvoltarea echilibrului la copiii foarte mici, care abia au invatat sa mearga.

Jucariile de tras si de impins

Inainte de a fi capabili sa conduca o tricicleta, copiii sunt foarte incantati de jucariile pe care le trag dupa ei sau pe care le imping. Indiferent ca e vorba de un catel, o pisica, un tractoras, un carut cu o papusa in el etc., incantarea e maxima atunci cand jucaria se deplaseaza odata cu ei. Astfel de jucarii le dezvolta musculatura, dar si coordonarea miscarilor si echilibrul corpului.

Margelele confectionate manual

Seturile de confectionat margele sau alte bijuterii sunt pentru copiii mai maricei, care deja au anumite deprinderi in ceea ce priveste joaca. Pe langa faptul ca le incita creativitatea, astfel de jocuri le dezvolta dexteritatea manuala si coordonarea ochi - mana. Cand achizitionati un astfel de set, aveti grija sa alegeti unul cu piese de dimensiuni suficient de mari pentru a nu pune in pericol sanatatea copilului. Daca sunt prea mici, piesele pot fi usor inghitite sau inhalate. Mai cititi si Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului

Jucariile muzicale

Jucariile muzicale ii ajuta pe copii sa faca diferenta intre diverse sunete, dar si sa-si imbunatateasca dexteritatea motorie, precum si coordonarea ochi - mana. Ideale sunt instrumentele muzicale traditionale, precum xilofonul, toba etc.

Cuburile

Desi par niste jucarii foarte simple, cuburile ofera o intreaga gama de posibilitati in ceea ce priveste cunoasterea. De aceea, ele pot deveni jucariile preferate ale copiilor de la varste foarte fragede pana la varsta gradinitei sau chiar pana la varsta scolara. Pentru copiii foarte mici alegeti cuburi din plus, din plastic moale sau din carton. Pentru cei mai mari puteti cumpara si cuburi din lemn. Cu ajutorul lor ii puteti invata culorile, literele, cifrele etc.

Mingile

Mingile sunt la fel de utile ca si cuburile in educarea copiilor. In plus ele ajuta la orientarea in spatiu, precum si la intelegerea relatiei dintre cauza si efect, ca sa nu mai vorbim de dezvoltarea motrica la care contribuie decisiv. De altfel, mingile se numara printre jucariile preferate ale copiilor de orice varsta.

Formele geometrice

Jucariile care reproduc diverse corpuri geometrice sunt in topul jucariilor educative. Ele ajuta la dezvoltarea intelectuala, ii invata pe copii sa distinga intre diverse forme si culori. Cutiile cu gauri in diferite forme, prin care trebuie introduse anumite piese sunt ideale pentru copiii intre 1 si 2 ani. Pentru copiii mai mari exista variante mai complexe ale aceluiasi tip de joc, care solicita, pe langa identificarea formei, si crearea unor grupe de obiecte etc.

Jocurile puzzle

Sunt ideale pentru copiii de toate varstele si sunt concepute in grade diferite de complexitate. Pentru cei mici, puzzle-urile sunt confectionate in general din plastic si ajuta la invatat diverse notiuni, la dezvoltarea dexteritatii si a capacitatii cognitive. In principiu, copiii devin interesati de jocurile de tip puzzle in jurul varstei de 18 luni. Este foarte important sa va implicati efectiv in joc pentru ca efectele asupra dezvoltarii micutului sa fie vizibile.

Seturile de jucarii dedicate meseriilor sau diverselor activitati

Seturile de jucarii de genul bucatariilor utilate, al casutelor de papusi, al magazinelor in miniatura sau al truselor medicale sunt extrem de utile pentru dezvoltarea imaginatiei copiilor, dar si a interactiunii interpersonale. In plus, ele ii ajuta pe micuti sa isi dezvolte anumite abilitati care le vor fi necesare mai apoi in viata reala. Imitatia este unul dintre modurile favorite ale copiilor de a invata lucruri noi.

Papusile

Indiferent daca sunt papusi Barbie sau simple figurine din cauciuc, papusile incurajeaza jocul creativ, ajuta la dezvoltarea limbajului si a interactiunii sociale. Incurajati-va copilul sa se joace cu papusile, sa le imprumute gandurile si sentimentele sale. Veti fi uimiti cat de multe veti afla despre micutul dumneavoastra. Iar daca vreti sa faceti ca totul sa fie si mai distractiv, puneti impreuna in scena mici piese de teatru cu papusi inventate spontan.

Cartile

Introducerea timpurie a cartilor in viata copiilor este extrem de benefica, in primul rand pentru dezvoltarea limbajului. Incepeti cu carti simple, cu imagini cu animale sau tot felul de obiecte, apoi continuati cu carti de povesti din care sa le cititi in fiecare zi cate ceva. Puterea exemplului va actiona uimitor mai tarziu, cand va veni vremea ca micutii sa citeasca singuri.

Acestea sunt, desigur, doar o parte dintre optiunile la indemana oricarui parinte. Nu uitati insa ca orice jucarie poate deveni interesanta si educativa, daca stiti cum sa ii descoperiti aceste calitati si, cel mai important, daca participati activ la jocurile copiilor. 

Activitati si miscare pentru copii

Cum sa alegem jucaria potrivita pentru un copil sub 5 ani
Sfaturi de calatorie pentru parinti singuri
Ai grija si protejeaza mica ta raza de soare
Calatoria cu avionul si urechile copilului
Creme de protectie solara pentru copii recomandate de mamicile DC
Concediul cu copii mici: Mergem cu avionul sau cu masna?
Primul pas, am pornit la joacă!
Cand e momentul potrivit sa lasam copilul sa se uite la televizor?
Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului

Despre educatia copilului in primii trei ani de viata mai cititi

Invata-ti copilul sa citeasca: sfaturi si trucuri

Invata-ti copilul sa citeasca: sfaturi si trucuri

Copiii mici nu doar că sunt foarte bucuroși să petreacă timp împreună cu părinții lor, dar deseori își doresc să le calce pe urme. Astfel, se…

Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative (din Metoda Hanen)

Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative (din Metoda Hanen)

Dorim să fim părinți atenți și să răspundem adecvat nevoilor și dorințelor copiilor noștri. În fața provocărilor, poate fi dificil…

Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului

Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului

Îi alintăm, îi iubim, îi mângâiem, îi sărutăm, le spunem cuvinte frumoase și le acordăm tot sprijinul și toată protecția de…

 

 Comunitate, Forumurile parintilor inteligenti

 Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani
 

autor: redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2014

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jucarii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. georgia
    georgiatrimis la 13/4/2016

    Nu stiu sa spun de studii facute si Romania insa, recomand un magazin bun babyhop.ro cu jocuri educative

    Raspunde la acest comentariu
  2. Puzzle 3d
    Puzzle 3dtrimis la 10/5/2013

    Foarte interesante articolele despre impactul jucariilor in educatie. Sunt studii facute si in Romania care sa sustina aspectele enumerate mai sus?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII