Primii pasi ai copilului si mersul: sau cum incepe descoperirea lumii

Primii pasi ai copilului si mersul -  sau cum incepe descoperirea lumii

Primii pasi ai copilului si mersul - sau cum incepe descoperirea lumii

  • Primii pasi ai bebelusului si etapa mersului sunt mult mai importante si mai decisive pentru schimbarea comportamentului sau decit prima sa aniversare. Priviti cu emotie si mare mandrie, primii pasi ai micului explorator sunt o adevarata piatra de hotar pe care toti parintii si bunicii o traiesc cu bucurie si multe poze. Dar, uneori, in timp ce odorul se straduieste sa faca primii pasi, pe nedrept, parintii sunt mai preocupati de sarbatorirea primului sau an de viata.

    Desprecopii va vorbeste despre insemnatatea acestei pietre de hotar din viata copilului dumneavoastra.

- veti citi:
 La ce varsta se vor intampla primii pasi ai copilasului?
Varsta primilor pasi: o buna maturizarea fizica si psihica
Primii pasi: o etapa importanta pe plan simbolic
Urmeaza descoperirea limitelor
Premergatoarele si dezvoltarea bebelusului: ce trebuie sa stie parintii
Primii pasi ai bebelusului: mituri si adevaruri

La ce varsta se vor intampla primii pasi ai copilasului?

Mersul apare intre 10 si 18 luni, varsta medie la care copiii merg fiind in jurul lunii a 14a. Daca un copil de 18 luni nu merge inca, trebuie sa incercati, impreuna cu pediatrul sa intelegeti de ce. Pina la aceasta varsta nu exista motive sa va ingrijorati deoarece momentul mersului nu este legat de nici un alt indiciu de dezvolare.

Daca totusi, copilul dvs. este precoce si invata sa mearga inainte de luna 14a, inseamna ca asa va fi si in alte activitati.

Varsta primilor pasi: o buna maturizarea fizica si psihica

Dezvoltarea capacitatii de a merge se bazeaza pe o maturitate sificienta, atat fizica cat si psihica, dar si pe temperamentul copilului. Cei activi, cei carora le place sa exproreze, vor merge mai devreme, iar cei calmi, care prefera sa observe, merg de obicei mai tarziu.

Toti copilasii insa, atunci cind sunt pregatiti de mers, se vor face intelesi cu claritate. Nevoia lor de a axersa mersul primeaza peste toate celelalte preocupari. Cind sunt gata... de mers, isi vor petrece cea mai mare parte a timpului antrenandu-se, iar cazaturile nu ii vor descuraja in nici un fel :)

La varsta de un an, copiii se pot afla in stadii diferite in ceea ce priveste mersul. Unii merg in patru labe, pe genunchi sau pe talpa picioarelor - si se simt foarte bine astfel. In general, si-au dezvoltat o viteza si o agilitate care le convine si le este satisfacatoare petru moment. Acest copii se vor ridica pe doua picioruse, in general mai repede.

Alti copii de 1 anisor isi petrec timpul in picioare, langa mobile, incercand sa mearga de la un punct de spijin la altul. Altii, in fina, isi dau drumul si fac cei citiva pasi pina la adultul care-i indeamna sa se lanseze sau pina la cel care le intinde bratele sa-i intimpine.

Primii pasi: o etapa importanta pe plan simbolic

Mersul este de asemenea si o etapa importanta pe plan simbolic. Copilul in picioare - intimpina lumea, iesind din etapa micii copilarii. De acum, poate porni la cucerirea autonomiei sale. Parintii simt ca micutul le scapa, atat in sens propriu, cat si in sens figurat. Copilul va consuma multa energie pentru acest lucru, iar aceasta lupta pentru independenta, va fi marea cucerire al celui de al doilea anisor de viata.

Urmeaza alte progrese

Eliberand mainile, mersul va permite progrese enorme in multe alte domenii. Putand de acum sa plece si sa vina, copilul va iesi cu adevarat din nelinistiea lunilor precendente, cand indura cu tristete si protest plecarile si intoarcerile parintilor lui. De acum in colo, lumea lui se largeste, iar el vrea sa descopere totul.

Urmeaza descoperirea limitelor

Foarte repede insa, micul explorator se va izbi de limite: cele impuse de parintii lui si cele pe care le va simti el insusi. Frustrarile care rezulta de aici vor fi marile dificultati din lunile care urmeaza.

Cum ne ajutam copilasul?

Un copilas pe care il simtim pregatit sa mearga poate fi ajutat sa se antreneze. Una dintre modalitati consta in furnizarea unui sprijim mobil (care poate fi: speteaza scaunului, taburet, carucior). Copilul va merge tinandu-se de el cu ambele maini.

O alta modalitate este de a-l incuraja de fiecare data cand il vedeti antrenandu-se. Cade? Este inutil sa va repeziti pentru ca scutecele au amortizat deja socul. Este mai bine sa nu dramatizati ci sa il incurajati sa se ridice.
In cursul lunilor care urmeaza, caderile vor fi oricum numeroase :)

Copilul trebuie sa inteleaga ca aceste cazaturi nu sunt grave si, atitudinea parintilor este determinanta in acest sens. Increderea in capacitatile sale fizice il face sa nu se opreasca la primul obstacol.

Primii pasi ai bebelusului: mituri si adevaruri

Atunci cand vine vorba despre mersul bebelusului, toata lumea isi da cu parerea, da sugestii si face tot felul de presupuneri, ignorand adesea faptul ca fiecare bebelus are ritmul propriu de dezvoltare si propria personalitate. Asteptarile celor din jur sunt uneori contrariate de realitate, iar alteori, miturile construite in timp in jurul acestui subiect sunt pur si simplu daramate de evidente care ne uimesc. Citeste aici miturile despre primii pasi ai copilului >

Premergatoarele si dezvoltarea bebelusului: ce trebuie sa stie parintii

Premergatorul este un obiect pe care parintii de bebelusi se grabesc sa il cumpere pentru a ajuta (spun ei) ... mersul bebelusului.

Curiosi si plini de energie, bebelusii sunt nerabdatori sa exploreze imprejurimile. Ce poate fi mai minunat decat descoperirea pe cont propriu a mobilitatii? Entuziasti, ne gandim sa ii ajutam cu un premergator. In felul acesta ne si putem bea cafeaua linistiti :-) Dar, e bine sau nu sa ii oferim premergatorul? Ei bine - daca e sa intrebi alti parinti se vor grabi sa povesteasca ce bine s-a simtit bebelusul in timpul cat statea in premergator ... dar exista tot mai multe pareri avizate ca au alte pareri si de aceea, e bine sa le stiti.

 

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Ciobanu Sandu
    Ciobanu Sandutrimis la 10/7/2016

    In primul rand eu,ca Tata sunt bucuros ca ,Fetita mea care sa nascut la data de 02,07,2015 acum merge singura de fapt la la 11luni si 14 zile a mers dar mai greoi acum merge singura si chiar alearga nu exagerez cu nimic am filmari este foarte energica. Nu stiu daca e bine dar cred ca totul tine de faptul ca este foarte dezvoltata are 85 centimetri si foarte energica ii multumesc lui Dumnezu si il rog sa tina toti copii sanatosi .

    Raspunde la acest comentariu
  2. craciun denisa
    craciun denisatrimis la 21/11/2012

    am o fetita de 1 an si o luna merge cu premergatorul toata casa tinuta de minuta fece citiva pasi der observ ca-i este frica.i-am pus si hamul dar parca are o teama..cum sa procedez.va multumesc din suflet.

    Raspunde la acest comentariu
  3. TUTULAN   ANA
    TUTULAN ANAtrimis la 15/2/2012

    AM UN BAIETEL DE 1 AN SI O SAPT, SI NU MERGE,DAR DEBUSILEA ..FUGE,SPER SA MEARGA CAT MAI REPEDE

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII