Sterilitatea: 'o bombă cu ceas'
- Viitorul populaţiei Europei este pus în pericol de faptul că se nasc prea puţini copii. Viitorul continentului este pus în pericol. În momentul de faţă, statisticile europene arată că un cuplu din şapte nu reuşeşte să conceapă un copil pe cale naturală. Profesorul Bill Ledger de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie - a avertizat însă că în viitorul apropiat incidenţa cuplurilor sterile ar putea creşte la unul din trei.
Populaţia Europei ar putea fi pusă în pericol de
incidenţa crescută a cuplurilor sterile
Unul dintre
experţii britanici în domeniul fertilităţii umane, a avertizat că în următorul
deceniu se va dubla numărul cazurilor de sterilitate din Europa.
În momentul de faţă, statisticile arată că un cuplu din şapte nu reuşeşte să conceapă un copil pe cale naturală.
Profesorul Bill Ledger de la Universitatea din Sheffield a avertizat însă că în viitorul apropiat incidenţa cuplurilor sterile ar putea creşte la unul din trei.
Profesorul Ledger a spus la o conferinţă privind fertilitatea umană că femeile ar trebui să aibă posibilitatea de a-şi întrerupe cariera astfel încât să poată avea copii mai devreme, la vârste când sunt mai fertile.
Altet motive care pot duce la creşterea cazurilor de sterilitate sunt obezitatea şi bolile transmise pe cale sexuală.
Incidenţa infecţiilor cu clamidia, o boală cu transmisie sexuală care poate provoca sterilitatea femeilor infectate, s-a dublat în ultimul deceniu. În acelaşi timp, 6% dintre fetele care au mai puţin de 19 ani sunt clasificate ca obeze.
În tot mai multe cupluri sterile se constată, însă, că cei cu probleme sunt bărbaţii. Profesorul Ledger precizează că se constată scăderea constantă atât a calităţii, cât şi a numărului spermatozoizilor.
Profesorul Bill Ledger
spune:
"Tinerii de azi vor devenii pacienţii de
mâine ai clinicilor de fertilizare umană asistată," a avertizat profesorul
britanic.
El a spus că incidenţa mare a infecţiilor cu transmitere sexuală în cazul tinerilor va duce la blocarea tubului falopian al unora dintre femeile infectate.
"Ulterior, când ele vor dori să devină mame vor descoperi că nu pot avea copii."
Profesorul Ledger a adăugat: "Copiii obezi vor deveni adulţi obezi în marea majoritate a cazurilor. Multe femei care au o greutate prea mare nu au o ovulaţie eficientă."
'Prea puţini copii'
Femeile sunt construite biologic să aibă copii în jurul vârstei de 20 de ani, ori în ziua de azi multe femei încep să se gândească la copii abia după vârsta de 35 de ani
Un alt motiv care împiedică femeile să aibă copii sunt aspiraţiile lor la o carieră de succes. Faptul că nu pot avea un program de lucru flexibil le face să amâne întemeierea unei familii până trec de 30, sau chiar 40 de ani.
"Viitorul populaţiei Europei este pus în pericol de faptul că se nasc prea puţini copii. Viitorul continentului este pus în pericol."
Dr Ledger crede că nu este prea târziu să se inverseze acest proces. El dă ca exemplu ţările scandinave care au adoptat măsuri pentru a le încuraja pe femei să-şi întrerupă temporar cariera pentru a avea copii.
"Fertilitatea femeilor scade după 35 de ani," spune profesorul britanic.
"Este mai uşor şi mai natural să faci tot posibilul pentru a le încuraja pe femei să conceapă natural, decât să ajungă în situaţia de a avea nevoie de tratamente de fertilitate."
'Îngrijorare crescută'
Dr Allan Pacey, de la Societatea Britanică pentru Fertilitate, spune că "femeile sunt construite biologic să aibă copii în jurul vârstei de 20 de ani, ori în ziua de azi multe femei încep să se gândească la copii abia după vârsta de 35 de ani."
"Mesajul nostru este că şansele de a concepe natural cresc cu cât femeia este mai tânără în momentul concepţiei."
Dr Pacey mai spune că în Marea Britanie - şi nu numai - sistemul naţional de sănătate nu-şi permite să plătească tratamentele de fertilitate. În plus, aceste tratamente nu sunt lipsite de riscuri.
Dr Becky Lang de la Asociaţia pentru Studiul Obezităţii atrage atenţia că adesea este trecută cu vederea legătura dintre sterilitate şi obesitate.
"Obezitatea poate reduce considerabil posibilitatea de a concepe natural şi provoacă multe complicaţii odată ce o femeie devine gravidă."
Despre fertilitate si problemele legate de infertilitate, cititi pe www.desprecopii.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII