Riscul de a avea un al doilea copil autist
Autismul este un termen generic care acopera o gama larga de probleme ce tin de dezvoltarea psihica si comportamentala a unei fiinte, cu repercusiuni permanente asupra abilitatii de a comunica si de a interactiona social.
Dar iata o intrebare pe care si-o poate pune orice parinte care are deja un copil autist: Care sunt sansele unui al doilea copilul cu autism?
- veti citi:
Autismul copilului
Cand ai deja un copil autist si iti mai doresti un copil
Care sunt sansele unui al doilea copilul cu autism?
Suportul comunitatii Desprecopii.com: forumul despre autism
Busola de parenting a unui parinte cu un copil autist
Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist
Forumul special despre Autism
Autismul copilului
Autismul este un termen generic care acopera o gama larga de probleme ce tin de dezvoltarea psihica si comportamentala a unei fiinte, cu repercusiuni permanente asupra abilitatii de a comunica si de a interactiona social. Termenul in sine ii sperie pe majoritatea celor care il aud. Pentru parintii care au un copil autist, el a devenit insa doar un alt termen din dictionarul medical cu care te confrunti atunci cand ai de a face cu astfel de probleme... Problemele efective cu care te confrunti atunci cand esti pus fata in fata cu o astfel de situatie devin mult mai importante decat terminologia in sine.
Cand ai deja un copil autist si iti mai doresti un copil
Nu multi sunt acei parinti care, avand un copil autist, se incumeta sa mai faca un al doilea copil. Uneori o astfel de decizie poate fi o raza de lumina in viata unui cuplu, alteori insa ea poate adanci durerea provocata de suferinta de a-ti vedea propriul copil crescand altfel decat ai visat.
Din nefericire, cercetari recente arata ca parintii unui copil autist prezinta un risc foarte mare de a face un al doilea copil cu aceeasi problema, respectiv de aproape 1 la 5. Iar riscul este cu atat mai mare, se pare, daca acest al doilea copil este baiat. De asemenea, in familiile in care exista mai multi copii cu autism, riscul creste, fiind de 1 la 3, conform studiului publicat de revista americana de prestigiu Pediatrics. Acesta a fost facut de cercetatori din SUA, Canada si Israel, fiind cel mai dezvoltat dintre studiile facute pana acum in ceea ce priveste aparitia autismului la copiii nascuti in familii in care mai exista deja cazuri de autism.
Cercetari anterioare plasau rata de aparitie a bolii si la un al doilea copil intre 3% si 10%. Noul studiu, facut in urma analizei cazurilor a 664 de copii, arata ca riscul este mult mai mare, de 18,7%, crescand pana la 26% daca al doilea copil este baiat.
Despre autism pe larg:
Care sunt cauzele autismului?
Autismul, ce trebuie sa stim pentru a-l intelege
Semne ale autismului
Care sunt sansele unui al doilea copilul cu autism?
Cercetarile, conduse de Sally Ozonoff, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la MIND Institute si la University of California-Davis, Sacramento, USA, au avut in vedere 664 de copii, a caror medie de varsta era de 8 luni in momentul inceperii studiului si care au fost testati pentru autism cand au implinit 3 ani. Un total de 132 de copii s-au incadrat in criteriile pentru autism, dintre care 26% baieti si doar 9% fete au fost si diagnosticati. Rata copiilor cu autism, la finalul studiului, a fost de 18,7%. In familiile in care exista un copil mai in varsta diagnosticat cu autism, rata de incidenta a fost de 20,1%, iar in cele in care exista mai mult de un copil cu autism, rata a fost de 32,2%.
Dr. Ozonoff a precizat ca este important de stiut ca aceste estimari reprezinta o medie a tuturor cazurilor implicate, prin urmare, pentru unele familii riscul de a avea un al doilea copil autist este mai mare de 18%, in timp ce pentru altele este mult mai mic. Din pacate, cercetarile existente pana in prezent nu au reusit sa determine o metoda clara de a evalua riscul individual, al fiecarei familii de a avea un al doilea copil cu autism. Se stie doar ca acest risc exista si e destul de mare atunci cand familia respectiva mai are un copil deja diagnosticat.
Ad-Extra3:
Suportul comunitatii Desprecopii.com: forumul despre autism
In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula! Pe forumul special despre Autism: Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania.
Busola de parenting a unui parinte cu un copil autist
A fi parintele unui copil cu autism te poate face sa te simti ca si cum ai traversa zilnic o sarma emotionala. Parintii unui copil autist incearca din greu sa echilibreze iubirea, indrumarea, asteptarile si consecintele, fara a cadea in intunericul propriilor ingrijorari si temeri citeste in continuare aici >
Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist:
De ce atatia copii cu autism in Romania?
Integrarea copiilor cu autism in gradinita normala
Sa vorbim despre autism
Autism la 7 ani?
Mi-e teama sa nu aiba autism
Autismul si oxigenarea hiperbara
ABA - cine mai are copii care fac terapia ?
Grup de suport pentru parinti cu copii autisti
Despre autism mai citeste:
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII