Palpitatiile inimii la copil

Palpitatiile inimii la copil

Palpitatiile inimii la copil

Termenul de palpitatii, desi este utilizat pe scara larga, nu are o definitie clara pentru majoritatea oamenilor. Intr-o acceptie simpla, palpitatiile se refera la bataile neregulate ale inimii care cauzeaza o anumita stare neobisnuita. Cardiologii, in schimb, utilizeaza termenul pentru a denumi orice bataie anormala a inimii, mai rapida decat cele normale.

Iata ce trebuie sa stii despre palpitatiile la copil.

- veti citi:
Palpitatiile se refera la bataile neregulate ale inimii
Contractiile atriale si ventriculare premature
Descrierea palpitatiilor
Ce se intampla atunci cand copilul are palpitatii?
Diagnosticarea palpitatiilor cardiace
Tratarea palpitatiilor cardiace
Despre probleme ale inimii la copil (cardiologie pediatrica),

Palpitatiile se refera la bataile neregulate ale inimii

Termenul de palpitatii, desi este utilizat pe scara larga, nu are o definitie clara pentru majoritatea oamenilor. Intr-o acceptie simpla, palpitatiile se refera la bataile neregulate ale inimii care cauzeaza o anumita stare neobisnuita. Cardiologii, in schimb, utilizeaza termenul pentru a denumi orice bataie anormala a inimii, mai rapida decat cele normale. 

Cititi totul despre: Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii 
 
Din nefericire si medicii si pacientii utilizeaza termenul intr-un mod foarte vag, asa incat e nevoie de cateva lamuriri pentru a determina natura clara a simptomelor. De fapt, multe dintre persoanele care au palpitatii au contractii premature ale atriilor sau ale ventriculelor.

Contractiile atriale si ventriculare premature

Inima are propriul sau sistem care organizeaza activitatea celor patru cavitati. Nodul sinusal este un stimulator natural al inimii si, in mod normal, trimite semnale la intervale regulate catre restul sistemului conductor. Ocazional si alte parti ale inimii pot trimite semnale care pot activa sistemul electric al inimii mai devreme decat nodul sinusal. Aceste situatii se refera la bataile premature ale inimii. Atunci cand acestea isi au originea in atrii, se numesc contractii atriale premature sau batai atriale premature. Uneori aceste batai premature isi au originea in ventricule si poarta denumirea de contractii ventriculare premature sau batai ventriculare premature.

Unele persoane care nu sufera de afectiuni cardiace pot avea astfel de batai premature fara sa isi dea seama, in timp ce altele resimt acest fenomen in mod constient. Bataile premature pot fi accentuate si de anumiti stimuli externi cum ar fi consumul de cofeina sau stresul. Uneori contractiile premature sunt asociate cu prolapsul de valva mitrala.

Descrierea palpitatiilor

Ritmul mai alert al inimii sau tahicardia poate fi resimtit tot sub forma unor palpitatii. Unii copii, dar si adultii tineri constientizeaza ritmul accelerat al inimii datorat exercitiilor fizice sau stresului. Acest tip de reactie se numeste tahicardie sinusala si este ceva normal.

Unii copii au insa anumite conexiuni ale sistemului electric al inimii care pot mari frecventa cardiaca intr-un mod anormal. Acest fenomen isi are originea in camerele superioare ale inimii si poarta denumirea de tahicardie supraventriculara. Bataile rapide de acest tip sunt resimtite mai degraba ca un fenomen sacaitor decat ca un pericol real. Ele devin suparatoare doar daca se repeta de multe ori si dureaza mult timp. Unele batai rapide ale inimii care isi au originea in ventricule poarta denumirea de tahicardii ventriculare si sunt asociate cu alte simptome precum lesinul sau ameteala, fiind destul de periculoase pentru organism.

Cititi mai multe despre: Ameteala si sincopa la copil

Ad-Extra3:

Ce se intampla atunci cand copilul are palpitatii?

Bataile premature nu sunt periculoase si sunt un fenomen des intalnit. Totusi, exista cateva situatii in care aceste batai necesita cateva investigatii suplimentare. Daca bataile sunt asociate cu alte simptome, precum lesinul, atunci fenomenul trebuie investigat in detaliu, pentru ca in acest caz bataile premature interfereaza cu pomparea sangelui catre restul organismului si, prin urmare, si catre creier, cauzand lesinul si amenintand viata copilului.

Copiii care au anumite malformatii congenitale, cum ar fi cei cu o conexiune de tip Fontan, prezinta un risc crescut de ritm cardiac marit care poate fi periculos.

Diagnosticarea palpitatiilor cardiace

Copiii descriu adesea palpitatiile ca pe un gol in inima, referindu-se astfel la contractiile atriale sau ventriculare premature. Un istoric medical temeinic si un examen fizic detaliat sunt foarte utile in determinarea cauzei palpitatiilor.

Daca un copil isi descrie inima drept alergand, cu anumite opriri si starturi pe care le simte, sau ca pe ceva resimtit foarte puternic in piept, atunci este vorba mai degraba de o tahicardie supraventriculara. Unii copii transpira sau sunt palizi in timpul acestor palpitatii. In schimb, atunci cand copilul lesina si inima ii bate foarte tare, ar putea fi vorba de o tahicardie ventriculara si ar trebui sa luati imediat legatura cu un medic.

Cititi neaparat si: Durerile in piept un simptom comun pentru mai multe boli

In majoritatea cazurilor de palpitatii, examinarea este aceeasi. Doar persoanele care au prolaps de valva mitrala beneficiaza de un examen diferit. Daca rezultatele examinarii sunt anormale, atunci pacientul poate avea o problema structurala a inimii, care cauzeaza si palpitatiile (cum ar fi, spre exemplu, cardiomiopatia hipertrofica). Examinarea poate sa dea anumite informatii despre functionarea inimii si care pot fi usor asociate cu palpitatiile.

Pentru a diagnostica afectiunea care cauzeaza palpitatiile este necesara o electrocardiograma efectuata in timpul aparitiei acestora. Daca nu este efectuata in timp ce pacientul are palpitatii, electrocardiograma nu este la fel de relevanta pentru stabilirea diagnosticului decat in masura in care furnizeaza anumite informatii despre structura inimii. Monitorizarea Holter, care urmareste functionarea inimii pe parcursul a 24 de ore este, de obicei, mult mai utila in astfel de cazuri.

Atunci cand suspiciunea de tahicardie ventriculara este mai mare, sunt necesare examene mai detaliate si mai invazive, efectuate intr-un laborator in care pacientului ii sunt induse palpitatiile in conditii de maxima siguranta pentru a putea fi studiate.

De asemenea, in cazul in care simptomele apar in timpul efectuarii unor exercitii fizice, un test de efort poate fi de folos in stabilirea diagnosticului.

Tratarea palpitatiilor cardiace

Contractiile atriale si ventriculare premature nu necesita o anumita terapie, insa este indicata evitarea factorilor externi care le pot agrava, cum ar fi consumul de cofeina. Daca fenomenul este frecvent, astfel incat creeaza neplaceri zilnice, atunci pot fi administrate anumite medicamente menite sa controleze aceste palpitatii.

Tratamentele farmaceutice si non-farmaceutice sunt foarte variate, insa cel mai important este sa se stabileasca un diagnostic corect si sa se cunoasca cauza palpitatiilor. In cazul copiilor, de retinut este faptul ca palpitatiile asociate cu ameteala si cu lesinul trebuie evaluate imediat pentru un tratament corespunzator.

 Despre probleme ale inimii la copil (cardiologie pediatrica), mai cititi:

Cianoza la copil
Durerile in piept un simptom comun pentru mai multe boli
Insuficienta cardiaca congestiva
Murmurul la inima la bebelus
Ameteala si sincopa la copil
Pericardita la copil
Malformatiile inimii la copii
Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii

Pentru intrebari medicale, si pentru a discuta cu alti parinti care au trecut prin experiente asemanatoare cu copilasii lor, va asteptam sa participati pe forumul Clinica Virtuala DC - unde veti gasi sfaturile medicilor, sfaturile parintilor si multe subiecte de interes medical de ultima ora.

Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate  © 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Potoroaca Mariana
    Potoroaca Mariana trimis la 11/1/2021

    Buna sera am o fetiţa 12 ani si a avut palpitati luna trecuta culesin si acum iasa întîmplat iar farasa lesine de la ce poate fi??

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ceaus mariana
    Ceaus marianatrimis la 2/1/2020

    Buna ziua am o fetita 4 ani si doua luni foarte nervoasa din fire tipa foarte tare alearga plange foarte mult si cand vrem so linstim se sperie si mai tare acum doua zile a avut un lesin devine putin cianotica in jurul guritei se stramba putin manutele piciorusele functile motori si le pierde nu stiu ce sa fac mie foarte frica sa nu se intample ceva este a doua oara a mai fost o intamplare in parc un grup de biciclisti mergeau cu viteza ea sa speriat si a intrat intrun copac cu nasucul probabil pe durere pana a ajuns la mine a lesinat acelasi lucru mentionat mai sus va rog astept comentarii sunt o mama disperata

    Raspunde la acest comentariu
  3. Badea Robert
    Badea Roberttrimis la 10/11/2017

    Salut am un băiețel de 1 an și două luni iar medicu de fam mi-a zis sa merg cu el la un spital pt că are bătăile inimii mai tari. Ce poate însemna asta ?

    Raspunde la acest comentariu
  4. ABU fadi
    ABU faditrimis la 24/5/2016

    am o fetita are 8 ani , tuseste din cand in cand cu o tusa productiva meste subfebrila,,plange de dureri de urecge prima zi a fost unilaterala , de ieri spune ca ii doare ambele urechi, ii doare f mult burta acum are palpitati nfrecevente (tahicardie, ) batie f tari ....oare este din cauza racelii ??oare este ceva normal ??nu este ametita nici nu este lesinata sau lensamulrtumesc

    Raspunde la acest comentariu
  5. Rares Andrei
    Rares Andreitrimis la 24/5/2016

    Sunt absolut de acord, am fost la medic si mi s-a confirmat absolut tot ..Eu am tahicardie supraventriculara la doar 13 ani si ma voi consulta cu un cardiolog pentru stabilirea diagnosticului si pentru un eventual tratament .Mi-a fost de folos articolul!

    Raspunde la acest comentariu
  6. Rares Andrei
    Rares Andreitrimis la 15/1/2015

    Sunt absolut de acord, am fost la medic si mi s-a confirmat absolut tot ..Eu am tahicardie supraventriculara la doar 13 ani si ma voi consulta cu un cardiolog pentru stabilirea diagnosticului si pentru un eventual tratament .Mi-a fost de folos articolul!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII