Durerile in piept la copii: cauze si raspunsuri la intrebari
Durerile in piept pot avea cauze extrem de variate. Teoretic, orice structura anatomica din zona pieptului poate cauza dureri: plamanii, coastele, muschii pieptului, diafragma, si ligamentele dintre coaste si celelalte oase. Lovirea, infectarea sau iritarea oricaruia dintre aceste tesuturi poate fi una dintre cauzele durerii in piept.
Durerea in piept poate fi simptomul unei boli mai grave insa, din fericire, in majoritatea cazurilor este vorba despre boli benigne si nu foarte grave. Iata ce trebuie sa stii despre durerile in piept la copii, care sunt cauzele posibile si ce trebuie de facut cand copilul se plange de aceste dureri.
- veti citi:
Durerile in piept pot avea cauze extrem de variate
Boli care cauzeaza durerea in piept
Cauzele durerilor in piept de natura cardiaca la copii
Intrebari comune despre durerile in piept
Palpitatiile inimii la copil
Durerile in piept pot avea cauze extrem de variate
Durerile in piept pot avea cauze extrem de variate. Teoretic, orice structura anatomica din zona pieptului poate cauza dureri: plamanii, coastele, muschii pieptului, diafragma, si ligamentele dintre coaste si celelalte oase. Lovirea, infectarea sau iritarea oricaruia dintre aceste tesuturi poate fi una dintre cauzele durerii in piept. Ocazional, durerea poate proveni din alta parte (din zona abdomenului, spre exemplu). Alteori durerile in piept sunt un rezultat al stresului sau al anxietatii. Foarte rar, bolile de inima sunt cauza durerii in piept la copii. Cititi pe larg despre: Malformatiile inimii la copii
Boli care cauzeaza durerea in piept
Durerea in piept poate fi simptomul unei boli mai grave insa, din fericire, in majoritatea cazurilor este vorba despre boli benigne si nu foarte grave. Iata cateva dintre cele mai comune:
Costocondrita apare ca un efect secundar al inflamatiei zonei in care se unesc sternul si coastele. Este o afectiune comuna la adolescente, insa poate aparea la orice varsta, indiferent de sex. Durerea este cauzata adesea de bolile virale, de racelile frecvente si poate dura cateva saptamani. De obicei durerea se simte in momentul cand inspirati sau expirati adanc, insa nu ar trebui sa fie atat de mare incat sa provoace dificultati de respiratie. Daca totusi nu puteti respira poate fi vorba de o alta afectiune, mai grava. Tratamentul dureaza, de obicei, 1 - 2 saptamni, si se bazeaza pe un antiinflamator de tipul ibuprofenului.
Ranirea muschilor si a oaselor din zona pieptului poate avea multe cauze. Unele dintre ele sunt evidente, cum ar fi caderile sau ranirea in urma unui exercitiu sportiv. Alte cauze ar putea fi ridicarea unui obiect foarte greu, racelile frecvente sau exercitiile aerobice intense, toate acestea solicitand exagerat muschii din zona coastelor. Tratamentul presupune, de obicei, repaos, odihna si administrarea de calmante. Daca durerea este puternica si este asociata cu dificultati de respiratie, consultati un terapeut.
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Stresul si anxietatea - desi pare greu de crezut ca stresul ar putea avea un astfel de simptom, trebuie sa stiti ca durerea de piept cauzata de stres este la fel de normala ca durerea de cap. Durerea este sacaitoare si nu are o tipar specific. Factorii stresanti care provoaca o astfel de durere sunt, de obicei, pierderea cuiva drag, un examen sau o despartire. Uneori durerea in piept poate deveni, la randul ei, o cauza aanxietatii. De aceea este important sa vedeti daca ea este o cauza sau un efect al stresului.
Sindromul dureros precordial este o boala benigna, fara cauza cunoscuta. Apare mai ales la adolescenti si nu are o cauza cunoscuta. Debuteaza cu o durere intensa in piept sau in spate care se resimte numai la inhalarea aerului. O astfel de durere este puternica, dureaza mai multe minute si inceteaza spontan. De asemenea, durerea poate fi indepartata prin inspiratie adanca, insa astfel de episoade apar, de obicei, de mai multe ori pe zi. Desi are cauze necunoscute, sindromul dureros pericordial nu are efecte secundare. Nu exista un tratament specific pentru aceasta afectiune, insa frecventa episoadelor dureroase scade odata cu depasirea perioadei de adolescenta.
Refluxul acid poate cauza dureri de stomac sau dureri in piept. Se manifesta uneori ca o senzatie de arsura in zona sternului, insa copiii nu reusesc de obicei sa descrie foarte clar acest simptom. Durerea poate varia in functie de mese. Actualmente exista foarte multe remedii medicale pentru a trata refluxul acid.
Cauzele durerilor in piept de natura cardiaca la copii
Spre deosebire de adulti, copiii simt foarte rar dureri in piept din cauza afectiunilor cardiace. Iata cateva dintre bolile cardiace care pot cauza, destul de rar insa, dureri in piept la copii:
Pericardita este o inflamatie a peretilor inimii. Este cauzata de obicei de o infectie, insa poate avea si cauze mai serioase. Durerea cauzata de pericardita este ascutita si apare in mijlocul sternului, insa radiaza spre umeri. Pozitia inclinata a corpului sau asezarea pe un scaun poate ameliora durerea. Tusea, febra si respiratia dificila sunt simptome care se asociaza durerii in piept in cazul pericarditei.
Anomaliile arterelor coronare pot limita cantitatea de oxigen care ajunge la inima si pot cauza dureri in piept similare cu cele pe care le au adultii care sufera de boli cardiace. Acest lucru se datoreaza unor anomalii congenitale legate de pozitia arterelor sau de boli dobandite, cum este sindromul Kawasaki. Ingrosarea muschilor cardiaci precum si episoadele de accelerare a batailor inimii pot, de asemenea, limita cantitatea de sange care ajunge la inima. La copii poate aparea o durere in mijlocul sternului, care poate radia spre gat, spre barbie sau spre umarul si bratul stang. Cu toate acestea, este putin probabil sa-i auziti pe copii plangandu-se de astfel de dureri. Respiratia dificila si transpiratia insotesc uneori durerea in piept cauzata de anomaliile arterelor coronare. Daca apare unul din aceste simptome, consultati imediat medicul.
Cititi totul despre: Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii si Murmurul la inima la bebelus
Prolapsul de valva mitrala este o anomalie minora a valvei care duce la umplerea ventriculului stang al inimii. Apare la aproximativ 6% dintre femei si este mai putin frecventa la barbati. Desi este o afectiunea asociata cu durerea in piept, totusi cauzele raman neclare. In absenta altor simptome ingrijoratoare, durerea in piept cauzata de prolapsul de valva mitrala nu duce de obicei la alte complicatii.
Anevrismul arterial consta in intinderea puternica a vaselor sangvine, care poate duce la ruperea lor. La copii, durerea in piept ca urmare a unui anevrism aortic apare extrem de rar, mai ales in boli putin intalnite, cum ar fi sindromul Marfan.
Alte cauze ale durerilor in piept printre celelalte cauze ale durerilor se numara mai ales acumularea de aer sau de fluide in piept, inflamatiile, infectii ale plamanilor, astmul. Aparitia durerilor in piept trebuie corelata si cu alte simptome pentru a sti daca este sau nu necesara o evaluare medicala adecvata.
Ad-Extra3:
Intrebari comune despre durerile in piept
Ce ar trebui sa fac daca copilul meu acuza o durere in piept?
Nu va panicati! Amintiti-va ca o astfel de durere se datoreaza de obicei unei boli benigne si tratabile. Bolile de inima sunt o cauza rara a durerilor in piept la copii. Totusi, daca durerea este puternica sau daca este asociata cu respiratie dificila, febra, transpiratie sau un puls mai mare de 200, ar trebui sa consultati urgent un medic. In absenta acestor simptome, majoritatea durerilor in piept pot astepta pana la o evaluare adecvata. In orice caz, sunati-va medicul daca simtiti ingrijorare.
Mai cititi: 10 motive ca sã chemi pediatrul
Ce fel de doctor trebuie sa consult?
Este indicat sa mergeti mai intai la medicul de familie sau la un medic pediatru si nu la un specialist. Majoritatea cauzelor acestor dureri nu sunt legate de o boala severa si nu necesita interventia unui medic specialist. Daca este nevoie sa mergeti totusi la un specialist, medicul de familie va decide la care anume.
La ce fel de investigatii ar trebui sa ma astept daca merg cu copilul la un medic specialist?
Examinare implica de obicei un istoric al problemei si o evaluare fizica. Dupa aceea, evaluarea difera in functie de datele initiale. Majoritatea copiilor nu au nevoie de investigatii amanuntite. In unele cazuri este necesara o radiografie sau o electrocardiograma, analize legate de respiratie etc.
Cum ar trebui sa reactionez daca un copil se plange ca il doare inima?
Pentru majoritatea copiilor zona pieptului este identificata cu inima, asa incat propozitia Ma doare inima! este folosita indiferent din care zona a pieptului provine durerea. Partea buna este ca, in genere, copii nu pot sa distinga in mod constient intre durerile cardiace de piept si cele non-cardiace, asa incat dau adesea vina pe inima. Partea proasta este ca odata ce parintii aud aceasta fraza, este greu sa ii convinga ca nu inima este de vina. Copiii care se plang de durere de inima ar trebui evaluati la fel ca si ceilalti copii care acuza dureri in piept, iar atentia parintilor ar trebui sa se indrepte spre gravitatea durerii si spre eventualele alte simptome.
Pentru intrebari medicale, si pentru a discuta cu alti parinti care au trecut prin experiente asemanatoare cu copilasii lor, va asteptam sa participati pe forumul Clinica Virtuala DC - unde veti gasi sfaturile medicilor, sfaturile parintilor si multe subiecte de interes medical de ultima ora.
Palpitatiile inimii la copil
Termenul de palpitatii, desi este utilizat pe scara larga, nu are o definitie clara pentru majoritatea oamenilor. Intr-o acceptie simpla, palpitatiile se refera la bataile neregulate ale inimii care cauzeaza o anumita stare neobisnuita. Cardiologii, in schimb, utilizeaza termenul pentru a denumi orice bataie anormala a inimii, mai rapida decat cele normale. Iata ce trebuie sa stii despre palpitatiile la copil.
Despre probleme ale inimii la copil (cardiologie pediatrica), mai cititi:
Cianoza la copil
Insuficienta cardiaca congestiva
Murmurul la inima la bebelus
Ameteala si sincopa la copil
Pericardita la copil
Malformatiile inimii la copii
Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii
Pentru intrebari medicale, si pentru a discuta cu alti parinti care au trecut prin experiente asemanatoare cu copilasii lor, va asteptam sa participati pe forumul Clinica Virtuala DC - unde veti gasi sfaturile medicilor, sfaturile parintilor si multe subiecte de interes medical de ultima ora.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 9 comentarii
Buna ziua! Fetita mea de 8 ani acuza dureri în piept dupa ce a vazut 2 scene cu sine şi leşin cu tatal ei. Ce credeţi ca poate fi.Luni mergem la pediatru. ÃŽnca e stresata sa nu se mai intimple tragedia.
Despre cauzele durerii in piept la copii de 8 ani
Buna seara.fetita mea in varsta de 17 ani se plange de un an si ceva de durere de cap fff tare,de intepaturi de inima .am fost cu ea si iam.facut un rmn la cap control cardiologic pt tiroida control la ochi si mi sa spus ca totul este bine.cu toate astea ea nu se simte bine deloc. Va rog indrumatima unde sa ma mai duc si ce sa fac ca sunt diaperata
Buna ziua,am şi eu o întrebare,fetiţa mea de 6ani rareori zice ca o doare in piept,sa fie cv grav?
Am și eu o întrebare Copilul meu are dinții de lapte de sus tociti pana la gingie Acum au început sa ii iasă cei noi bănuiesc că i se schimba dar din cauza ca cei de lapte sunt tociti și nu pot cădea cei noi ii ies prin gingie ce ar trebui sa fac având în vedere ca are 4 ani jumate
Buna Cristina, Mergi cu copilul la stomatolog - este cel mai indicat! Sanatate si dintisori puternici :)
Buna dimineata. Fiul meu in varsta de 6 ani este cardiac operat de stenoza aortica la varsta de 6 luni acum de cateva zile se plange ca il doare in piept -arata in partea dreapta -cand casca. Credeti ca este vreun motiv de ingrijorare? Sa facem un gontrol?
Da, mergi la control!
Buna ziua,am si eu o intrebare!Fetita mea acuza dureri de spate si piept,este in varsta De 8 ani!Ma ingrijorez foarte tare,ce ma sfatuiti!Nu face febra!
bună, sunt un băiat în vârstă de 27 de ani și de mai bine de un an am o durere în piept, nu e ceva care persista sunt episoade, am făcut mai multe electrocardiograme dar nimic chiar într-un timp am ajuns sa fac și ecocardiografie Doppler și electrocardiograma hottler, radiografie la torace și nimic răspuns negativ analize la sânge da colesterolul cam mare și trigliceridele dar în rest zero și totuși nu știu ce poate fi acum în ultimul timp transpir rece câteodată și îmi pierd cumpătul dar durerea ma preocupă nu știu ce poate fi.
buna ziua.V asfatuiesc sa faceri un consult la un cardiolog pediatru ca sa eliminati orice problema legata de recidivarea pericarditei.
BUNA ZIUA.COPILUL MEU LA VARSTA DE 1 AN A AVUT PERICARDITA AM FACUT TRATAMENT IN SPITAL O LUNA. SA VINEDECAT ACUM LA VARSTA DE 4 ANI ACUZA DURERI IN PIEPT POATE RECIDIVA?SA IMI FAC GRIJI?VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII