Enteroviroza la copil: tipuri, simptome și cum se tratează - sfatul medicului
De multe ori, când ducem copilul la medic și auzim replica - "Are doar o enteroviroză," avem tendința să ne liniștim pe loc, chiar dacă nu știm prea multe despre enteroviroze.
• Enterovirusurile reprezintă o familie largă de virusuri responsabile pentru multe dintre infecțiile prezente la copii. Aceste virusuri se găsesc mai ales în tractul intestinal, dar pot cauza o varietate de boli. Există peste 70 de tulpini diferite, care includ o grupă A și o grupă B, precum și numeroase virusuri care poartă diverse denumiri în funcție de bolile pe care le produc (poliovirus, virusul hepatitei A etc.).
- veti citi
Cand copilul are o enteroviroza
Ce inseamna o enteroviroza?
Cand este sezonul enterovirozelor?
Diagnosticarea si tratamentul enterovirozelor
Care sunt simptomele unei enteroviroze?
Sunt enterovirozele contagioase?
Cum se poate preveni enteroviroza?
Boala mainii, piciorului si gurii: simptome si tratament
Despre viroze
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Cand copilul are o enteroviroza
De multe ori, cand ne ducem copilul la medic si auzim replica "E doar un virus" sau "Are doar o enteroviroza " , avem tendinta sa ne linistim pe loc, chiar daca nu stim prea multe despre enteroviroze.
Ce inseamna o enteroviroza?
Enterovirusurile reprezintă o familie largă de virusuri responsabile pentru multe dintre infecțiile prezente la copii. Aceste virusuri se găsesc mai ales în tractul intestinal, dar pot cauza o varietate de boli. Există peste 70 de tulpini diferite, care includ o grupă A și o grupă B, precum și numeroase virusuri care poartă diverse denumiri în funcție de bolile pe care le produc (de exemplu, poliovirus, virusul hepatitei A etc.). Cu toate că există un număr mare de tulpini, majoritatea bolilor este cauzată de aproximativ o duzină dintre ele.
De asemenea, majoritatea copiilor dezvoltă o anumită imunitate față de aceste tulpini și, în general, nu se îmbolnăvesc de mai multe ori.
Aceste virusuri pot supraviețui zile întregi la temperatura camerei, iar temperaturile foarte scăzute nu le inactivează. Cu toate acestea, ele pot fi distruse cu ușurință folosind temperaturi ridicate sau dezinfectanți puternici. Infecțiile cauzate de non-polio enterovirusuri sunt destul de comune, mai ales la copiii mici. Prin urmare, taberele de vară, creșele și grădinițele sunt locuri în care aceste infecții pot apărea frecvent.
Mai cititi Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala
Cand este sezonul enterovirozelor?
Enterovirozele pot apărea în orice perioadă a anului, însă vara și începutul toamnei sunt perioadele în care se manifestă cel mai frecvent. Infecțiile mai severe se întâlnesc mai ales la copiii cu un sistem imunitar deficitar. Acestea pot să se manifeste sub forma unor boli variate care afectează diverse părți ale corpului: febra aftoasă (care afectează mâinile, picioarele și gura), herpangina și conjunctivitele hemoragice se numără printre bolile specifice cauzate de enteroviroze. Ceea ce este frustrant este faptul că majoritatea copiilor cu enteroviroze nu prezintă simptome.
Ad-Extra3:
Diagnosticarea si tratamentul enterovirozelor
Durata unei enteroviroze variaza in functie de tipul de virus si de gravitatea infectiei. Diagnosticarea enterovirozelor se face, de obicei, printr-un examen fiziologic. Ele pot fi usor confundate cu alte tipuri de boli, cum ar fi rujeola. Examinarea scaunului, exudatul faringian sau analizele de sange sunt necesare adesea pentru a confirma boala.
Cititi totul despre:
Pojarul (rujeola) la copil
Convulsiile febrile
Care sunt simptomele unei enteroviroze?
Simptomele enterovirozelor nu sunt întotdeauna specifice. De obicei, enterovirozele sunt cunoscute ca boli cu stări febrile nespecifice. În general, copiii cu enteroviroză prezintă febră și se simt rău timp de aproximativ 3 zile. Uneori pot avea febră mai multe zile, apoi se simt bine, urmând să aibă din nou febră. Iar uneori febra poate fi destul de înaltă. Adesea, febra este însoțită de scaune moi, dureri de burtă, dureri în gât, dureri de cap, crampe musculare și vărsături, dar de multe ori singurul simptom este febra și nimic mai mult.
Bolile cauzate de enterovirusuri sunt foarte variate și uneori pot lua forme grave. Enterovirozele sunt principala cauză a bolilor de piele la copii. Ele sunt, de asemenea, principala cauză a răcelilor, durerilor în gât și pneumoniei. Enterovirusurile pot cauza, de asemenea, o serie de afecțiuni ale sistemului digestiv, de la stări de greață la dureri abdominale sau hepatită. Alte categorii de enterovirusuri pot provoca artrită, dureri în piept, infecții musculare, afecțiuni cardiace, infecții ale testiculelor, infecții ale ochilor și altele. În ceea ce privește infecțiile neurologice cauzate de enterovirusuri, acestea includ meningita, encefalita și boli care pot duce la paralizie. În plus, studii recente arată că unii copii care au avut o enteroviroză localizată la nivelul sistemului nervos central prezintă un risc mai mare de a dezvolta ADHD.
Sunt enterovirozele contagioase?
Este o intrebare care ii framanta pe multi parinti. Raspunsul este DA , enterovirozele sunt contagioase. Enterovirusurile trec foarte repede din materiile fecale pe piele si apoi in gura. De asemenea, pot fi raspandite prin respiratie si, pentru ca supravietuiesc foarte mult, prin obiecte contaminate.
In ceea ce priveste tratamentul, de obicei acesta nu este absolut necesar, enteroviroza trecand de la sine. Totusi, daca simptomele sunt suparatoare, medicul poate recomanda anumite remedii. In cazul infectiilor serioase sunt uneori necesare tratamente antivirale. E bine destiut insa ca antibioticele nu sunt eficiente in tratarea enterovirozelor si a virozelor in general.
Cum se poate preveni enteroviroza?
Un lucru important de retinut este ca enterovirozele pot fi prevenite, prin spalarea mainilor, mai ales dupa ce mergem la toaleta sau dupa ce schimbam scutecul bebelusului, precum si inainte de masa. De asemenea, pentru unele enterosvirusuri exista vaccinuri, cum ar fi, spre exemplu, vaccinul antipoliomelitic.
Asadar, urmatoarea data cand mergeti la medic si vi se spune ca diagnosticul pus copilului dumneavoastra are la baza o enteroviroza, acordati importanta cuvenita afectiunii respective chiar daca sansele cele mai mari sunt ca ea sa treaca repede, fara urmari grave.
Boala mainii, piciorului si gurii: simptome si tratament
Boala mainii, piciorului si gurii este o boala virala care debuteaza brusc, fiind cauzata de virusii din grupul enterovirusilor, mai ales de virusul Coxsackie A16. Perioada de dezvoltare (incubatie) de la infectie la simptome este scurta, de 3-6 zile. Boala este foarte contagioasa si se transmite adesea de la un copil la altul si apoi de la copii la adulti.
Transmiterea bolii se produce prin intermediul contactului direct cu secretiile nazal si/sau orale si prin contactul cu fecalele. Epidemiile apar de obicei din iunie pana in octombrie. Iata tot ce trebuie sa stii despre Boala mainii, piciorului si gurii
Despre viroze, e bine sa stiti:
Viroza respiratorie la copil
Sezonul virozelor respiratorii Gripa porcina
Virozele respiratorii la copii
Este gripa sau raceala?
Copilul frecvent bolnav
Tusea convulsiva
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Toate bolile copilului aici >>
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Bună seara,imi poate spune si mie cineva in cate zile trece enteroviroza la bebeluș de 9 luni?
Ce este boala cailor respiratorii Doctorita mea de familie mio zis că nu are la plamani dar ca are probleme cu căile respiratorii de la aerul rece
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII