Sezonul virozelor respiratorii a venit

Sezonul virozelor respiratorii a venit

Sezonul virozelor respiratorii a venit

Fiecare cunoaste din proprie experienta semnele unei raceli. In cursul unui an, putem spune ca se inregistreaza milioane de cazuri, incidenta fiind mai mare la copii si la tineri, care au o rezistenta mai mica la infectii si stau mai mult in colectivitati.

Acum insa, cand incepe un nou sezon al virozelor respiratorii, e important sa stim daca noi sau copiii avem raceala sau o viroza si ce trebuie sa facem pentru a ne trata corect.  Iata cum putem trata o viroza respiratorie (gripa) si cum se trateaza o raceala care trebuie musai tinuta sub control.

- veti citi:
Sezonul virozelor respiratorii este aici
Cauzele virozei respiratorii
Simptomele virozei respiratorii
Viroza respiratorie la copil
Cum putem preveni o raceala?
Cateva sfaturi pentru tratarea racelii:
Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor
Despre gripa si raceala pe larg

Sezonul virozelor respiratorii este aici: sa ne pregatim cum trebuie

Fiecare cunoaste din proprie experienta semnele unei raceli. In cursul unui an, putem spune ca se inregistreaza milioane de cazuri, incidenta fiind mai mare la copii si la tineri, care au o rezistenta mai mica la infectii si stau mai mult in colectivitati.

De obicei, copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani pot face chiar 10-12 raceli pe an, in timp ce adultii racesc de 2-4 ori pe an (luati in considerare ca exista mari variatii la fiecare categorie), iar femeile cu varsta cuprinsa intre 20-30 de ani racesc mai frecvent decat barbatii de aceeasi varsta.

Cauzele virozei respiratorii

Exista peste 200 de virusi diferiti care se stie ca produc raceala obisnuita, din pacate insa, 30-50% dintre cazurile de raceala sunt determinate de virusi neidentificati.

Majoritatea persoanelor sunt convinse ca raceala apare in urma expunerii la frig, insa studiile arata ca aceste circumstante influenteaza nesemnificativ aparitia racelii. Susceptibilitatea la raceala creste insa in cazul stresului prelungit, al bolilor alergice care afecteaza mucoasa nazala si prezenta de polipi nazali.

Simptomele virozei respiratorii

Simptomele racelii comune incep adesea la 2-3 zile de la infectie si se manifesta prin scurgerea de secretii nazale, infundarea nasului, respiratie dificila pe nas, dureri de gat, stranut, tuse, inrosirea gatului, febra si dureri de cap. Durata simptomelor este de aproximativ 2-14 zile, insa majoritatea bolnavilor se vindeca in cel mult o saptamana.

Uneori raceala se poate asocia sau complica cu o infectie bacteriana a gatului (amigdalelor) sau a sinusurilor, situatii in care se face prezenta febra ridicata, dureri faciale severe, la nivelul sinusurilor, secretii de la nivelul gatului eliminate prin tuse. In acest caz ese necesar sa va prezentati medicului de familie.

Simptomele racelii sunt de fapt rezultatul raspunsului imun al organismului la invazia virala. Citeste detalii Gripa si raceala copilului pe intelesul parintilor: ghid de mituri si simptome

Ad-Extra3:

Viroza respiratorie la copil

Virozele respiratorii ale copilului fac parte din infectiile cailor respiratorii inferioare si reprezinta o patologie foarte frecventa in cadrul bolilor copilului, avand un potential grav, amenintand uneori chiar viata acestuia. Virozele respiratorii reprezinta deci infectii acute ale complexului bronhie terminala - alveola, avand drept consecinta alterarea schimburilor de gaze la nivelul membranei alveolocapilare, avand ca urmare oxigenarea deficitara a intregului organism. Aceste infectii apar mai ales in timpul iernii si in primele luni ale primaverii, fiind mai frecvente la copii cu varste sub 2 ani, incidenta maxima fiind la varsta de 6 luni. Iata tot ce trebuie sa stii despre viroza respiratorie la copil.

In functie de tipul virusului, raceala se transmite pe cai diferite:

- inhaland particule relativ mari ale secretiilor respiratorii, care ajung in aer pentru scurt timp
- inhaland picaturi suspendate in aer, care plutesc un timp mai indelungat
- prin contactul secretiilor respsiratorii infectate cu pielea sau obiectele inconjuratoare, urmat de atingerea nasului, gurii sau ochilor

Cum putem preveni o raceala?

Spalarea mainilor este cea mai simpla si eficienta metoda. Nu atingeti ochii si nasul altor persoane. Evitati aglomeratiile.

Ce tratament se recomanda?

Pentru cazurile necomplicate se recomanda doar repaus la pat, aport crescut de lichide, gargara cu apa calda cu sare, aspirina sau paracetamol pentru febra si durerile de cap.

Antibioticele nu sunt necesare pentru ca acestea nu distrug virusul. Sunt utile doar in cazul unor complicatii bacteriene, ca de exemplu sinuzita sau infectii ale gatului.

Inhalarea aburilor este ideala pentru tratamentul racelii, creserea temperaturii la nivelul mucoasei nazale, inhiband multiplicarea virusurilor. Citeste detalii aici: Cum stim ca gripa copilului devine serioasa si trebuie sa mergem de urgenta la spital

Cateva sfaturi pentru tratarea racelii:

- aerisiti des camera in care dormiti
- consumati putin ardei iute (are efect puternic antiseptic asupra gatului)
- echinacea este de folos in prevenirea infectiei virale declansatoare de gripa
- ceaiul pe baza de soc (contra febrei, are efect antiviral, fluidifica secretiile, efect sudorific)
- comprese cu macerat de menta in otet de mere (pentru dureri de cap si febra)
- sucuri de legume si de fructe Citeste detalii importante aici: 15 alimente care stimuleaza imunitatea
- decoct de tarate indulcit cu miere
- lamaia stimuleaza imunitatea si combate febra Citeste 5 Ceaiuri din plante care tin departe gripa si raceala
- este indicat masajul la maini si la talpi, cu sau fara otet 

gripa

Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor

Ar putea fi o raceala insa ar putea fi si inceputul unei gripe. Cand copilul are durere in gat, tuse si febra ridicata e timpul sa ne alarmam? Se poate sa fi luat gripa sau ce se intampla? Sau e doar o banala raceala? Care sunt diferentele de simptome dar si de tratament intre gripa si raceala? Iata ghidul simptomelor care va ajuta sa intelegeti daca e gripa sau raceala...

Despre gripa si raceala mai poti citi:

Rinita, raceala si starile gripale
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Calendar de circulatie al virusurilor
Sezonul virozelor respiratorii 
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome
Gripa porcina: simptome, protectie si tratament 
Gripa Australiana - simptome si tratament

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
referinte: WebMD, Revista Pediatrics 2019

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII