Terapii alternative pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale

Terapii alternative pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale

Terapii alternative pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale

Terapiile alternative sunt instrumente de lucru pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii menite să vină în sprijinul pacienților, terapii menite să contribuie la o dezvoltare armonioasă a acestor persoane. Iată o trecere în revistă a terapiilor alternative pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale.

Dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale este o adevarata provocare

Dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale este o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru specialistii care studiaza cauzele care determina aceste  nevoi speciale. De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii care vin in sprijinul pacientilor, terapii menite sa contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestor persoane. 

Terapia prin arta

Terapia prin arta este, in primul rand, o metoda eficienta de reconciliere a conflictelor emotionale, de a creste constiinta de sine, ajutandu-i pe copii sa se exprime fara sa fie nevoie sa foloseasca limbajul verbal si sa depaseasca barierele impuse de problemele lor psihice si mentale. Terapia prin arta poate fi, de asemenea, utilizata pentru evaluarea persoanelor individuale, a cuplurilor, a familiilor sau a grupurilor. Terapia este insa cu adevarat eficienta mai ales in cazul copiilor care au dificultati de vorbire sau dificultati emotionale care ii impiedica sa vorbeasca despre spaimele lor interioare. Cititi in continuare Terapia prin arta.

Terapia prin muzica

Terapia prin muzica se defineste ca folosirea muzicii in tratamentul diverselor afectiuni psihologice, accentul fiind pus pe dobandirea de competente non-muzicale si comportamente determinate de catre un terapeut, prin evaluare sistematica si printr-un plan de tratament prestabilit. Primul program oficial de terapie prin muzica dateaza din 1944 si a fost implementat la Universitatea din Michigan, SUA.

Persoanele cu intarzieri de dezvoltare psihica sau cu dizabilitati de invatare (cum sunt cele care sufera de sindromul Down, spre exemplu) raspund foarte bine la o astfel de terapie. Raspunsurile pot varia de la o simpla clipire, la un zambet sau la vocalizare, la cantat sau dans. Terapia prin muzica le ofera acestor pacienti oportunitatea de a se exprima. In plus, se pare ca terapia prin muzica este una dintre cele mai bine primite de catre pacienti.

Terapia prin muzica ajuta si la dezvoltarea interactiunii sociale, in cazul terapiei de grup. Spre exemplu, pacientii pot fi incurajati sa cante numele celorlalti, odata cu terapeutul, sa ofere instrumente muzicale celor din jur si sa cante impreuna la ele. Indiferent de cat de grave sunt afectiunile psihice ale pacientilor, terapia prin muzica stimuleaza capacitatea creativa si expresiva a fiintei, aducand uneori rezultate miraculoase. Cititi totul despre terapia prin muzica: Terapia prin muzica.

Ad-Extra3:

Terapia prin dans

Dansul este una dintre cele mai expresive arte. De aceea este, probabil, si una dintre cele mai puternice terapii pentru bolnavii cu diverse afectiuni psihice. Bazata pe ideea ca mintea si corpul sunt legate intre ele, terapia prin dans este definita drept  utilizarea psihoterapeutica a miscarii ca proces ce influenteaza integrarea emotionala, cognitiva si fizica a individului . Terapia prin dans / miscare se bazeaza pe modelarea sentimentelor, a capacitatii cognitive, a functiilor fizice ale organismului, precum si a elementelor comportamentale.

Terapia prin horticultura

Terapia de ferma sau terapia prin horticultura include o serie de activitati, de la cultivarea plantelor la detectarea pamantului bun pentru anumite culturi. Eficienta acestei terapii a fost dovedita de studii care au aratat faptul ca diversele activitati agricole ajuta persoanele cu deficiente psihice sa se dezvolte si sa se descurce mai bine. Gradinaritul pare sa fie una dintre cele mai eficiente activitati in acest sens. Studiile facute pe marginea acestei activitati au scos in evidenta avantajele acestui tip de terapie. Cititi pe larg despre Terapia prin horticultura

Terapia asistata cu animale

Se stie ca prietenia dintre animale si copii este un lucru natural. Animalele sunt tovarasi de joaca extraordinari si reusesc uneori sa ii invete pe copii lucruri pe care adultii nu reusesc. Pentru copiii cu dizabilitati, compania unui animal poate avea efecte extrem de benefice, cu atat mai mult cu cat acestor copii le este mai greu sa isi faca prieteni si sa comunice cu cei din jur. Pe langa dezvoltarea laturii emotionale, terapia asistata cu animale poate contribui si la dezvoltarea capacitatilor motorii ale copilului. Spre exemplu, calaritul terapeutic sau inotul alaturi de delfini dau uneori rezultate mai bune decat alte terapii de miscare. Cititi pe larg despre cum se face Terapia asistata cu animale.

Hidroterapia (terapia acvatica)

Aveti un copil care a fost diagnosticat cu  nevoi speciale , un copil care s-a nascut prematur, care a trecut printr-o terapie intensiva sau care este incadrat in categoria copiilor cu riscuri? Atunci hidroterapia ar putea constitui o solutie eficienta pentru diminuarea grijilor pe care vi le faceti in legatura cu progresul copilului, cu dezvoltarea lui armonioasa.Terapia cu apa sau hidroterapia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Apa neutralizeaza efectele gravitatiei, ajutand copilul sa se miste cu mai putin efort. Despre terapia cu apa, cititi pe larg: Terapia cu apa

Unde pot gasi mai multe informatii ?

Daca aveti un copil cu nevoi speciale, iata cateva topicuri in care puteti schimba informatii cu parinti ca dvs:

Semne ale autismului
Parinti de copii cu SD (11)
Integrarea copiilor cu C.E.S.
parinti de copii cu sindrom down
Vojta centru Muchen
Gradi copii cu dizabilitati
Recuperare psihomotorie prin metoda Doman

Va asteptam pe forumurile speciale

  Copii cu nevoi speciale
Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

  • autor: redactor  Desprecopii.com A.G.   Toate drepturile rezervate 2024

     

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII