Terapia prin artă și cum îi ajută aceasta pe copiii cu nevoi speciale

Terapia prin arta si cum ii ajuta aceasta pe copiii cu nevoi speciale

Terapia prin artă și cum îi ajută aceasta pe copiii cu nevoi speciale

Terapia prin arta este, in primul rand, o metoda eficienta de reconciliere a conflictelor emotionale, de a creste constiinta de sine, ajutandu-i pe copii sa se exprime fara sa fie nevoie sa foloseasca limbajul verbal si sa depaseasca barierele impuse de problemele lor psihice si mentale.

Vei citi:
Terapia prin arta
Pentru cine este folositoare terapia prin arta?
Cum ii ajuta pe copiii cu nevoie speciale terapia prin arta
Alte terapii alternative
Despre momentul in care mi s-a spus ca am un copil cu Sindrom Down
Alte informatii despre Sindromul Down

Terapia prin arta  

Terapia prin arta este, in primul rand, o metoda eficienta de reconciliere a conflictelor emotionale, de a creste constiinta de sine, ajutandu-i pe copii sa se exprime fara sa fie nevoie sa foloseasca limbajul verbal si sa depaseasca barierele impuse de problemele lor psihice si mentale.

Pentru cine este folositoare terapia prin arta?

Terapia prin arta poate fi, de asemenea, utilizata pentru evaluarea persoanelor individuale, a cuplurilor, a familiilor sau a grupurilor. Terapia este insa cu adevarat eficienta mai ales in cazul copiilor care au dificultati de vorbire sau dificultati emotionale care ii impiedica sa vorbeasca despre spaimele lor interioare.

Legatura dintre arta si sanatatea mentala a fost recunoscuta stiintific spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Cartea lui Prinzhorn, Artistry of the Mentally Ill (Arta bolnavilor psihic), publicata in 1922, continand fotografii ale unor produse artistice uimitoare, realizate de adulti ce sufereau de diverse afectiuni psihice, a starnit interesul in ceea ce priveste capacitatea anumitor pacienti de a se exprima prin intermediul artei. In plus, s-a constatat ca arta nu ajuta doar la o mai buna stabilire a diagnosticului, ci contribuie efectiv la reabilitarea bolnavilor.

Arte precum pictura, grafica, modelajul ajuta persoanele cu deficiente psihice sa isi dezvolte mai bine coordonarea fizica si mentala.

Cum ii ajuta pe copiii cu nevoie speciale terapia prin arta

Terapia prin arta este o modalitate de exprimare a starilor emotionale sau fizice ale copiilor prin arta, care are un impact pozitiv asupra cresterii si dezvoltarii personale. Îmbunatateste abilitatile senzoriale motorii, inclusiv coordonarea ochi-mâna si ofera stimulare senzoriala. Activitatile au efect terapeutic si ii ajuta pe copii sa-si simta propria identitate, sa arate preferinte, sa faca alegeri, sa aiba un simt al propriilor realizari in afara cutiei. Când copiilor li se ofera posibilitatea de a se exprima, ei dobândesc un adevarat sentiment al propriei identitati. Toate acestea ii ajuta sa se construiasca ca o persoana constienta.

Sfatul de la Desprecopii: cautati suport pe forumul special

Fiecare copil cu nevoi speciale este diferit si fiecare familie este unica insa exista probleme si ingrijorari care ii pot uni pe parinti.

In multe cazuri, parintii copiilor cu nevoi speciale au exeriente pe care si le pot impartasi. Pentru alti parinti, experienta prin care trec este coplesitoare si viitorul poate parea sumbru.  De aceea, cautati suport  - iar forumul special de la Desprecopii poate fi un instrument de suport, empatie si recomandari.

Va asteptam pe forumul special:  Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

Poate pentru ca intotdeauna exista o balanta, parintii cu copii cu nevoi speciale sunt mai flexibili si mai horatati ca alti parinti - pentru ca desigur, merita facut orice efort pentru a ne ajuta copiii sa isi atinga potentialul maxim. Nu uitati, nu sunteti singuri...

Alte terapii alternative pentru copii cu nevoi speciale:

Terapia prin arta
Terapia prin muzica si dans
Terapia prin horticultura

Forumuri cu intrebari si raspunsuri medicale

Despre momentul in care mi s-a spus ca am un copil cu Sindrom Down

Totul a inceput cu o sarcina deloc planificata. Cu mai putin de un an in urma, eram o romanciera londoneza, petrecareata si lipsita de griji. Apoi, o sarcina deloc planificata, despre care am aflat la doar cateva zile dupa ce m-am despartit de prietenul meu, iar acum, un alt munte, mult mai inspaimantator, se afla in fata mea.

Timp de patru ani si jumatate, pot spune ca temerile mele initiale au fost nejustificate. De fapt, pot spune ca diagnosticul lui Xavier m-a facut sa ma confrunt brusc cu maternitatea. Nu spun ca nu as fi fost o mama buna in alte conditii, dar am fost cu siguranta propulsata brusc ca in urma unui soc electric care m-a trimis cu capul inainte in maternitate intr-un mod pe care nu mi l-as fi imaginat citeste aceasta poveste adevarata aici >

Alte informatii despre Sindromul Down:

Sindromul Down: trisomia 21
A fi parinte de copil cu dizabilitati – o provocare limita a vietii
Trisomia. Ce este si tipuri de trisomie
Sindromul Down si transmiterea sa in genele familiei

Forumul de suport al parintilor cu copii cu Sindrom Down


Copii cu nevoi speciale

Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII