Discutiile parintilor cu adolescentul: despre droguri si alcool
Principalul motiv pentru care trebuie sa stati de vorba cu copilul despre droguri si alcool este ca e mai bine sa afle de la dumneavoastra. Adolescentii au nevoie sa afle de la parintii lor ca nici alcoolul, nici consumul de droguri, nu sunt tolerate in familia dumneavoastra. Trebuie sa afle de la parintii lor care sunt consecintele consumului de alcool si de droguri. Mai mult decat atat, trebuie sa stie ca, daca iau droguri sau se apuca de baut, vor fi trasi la raspundere pentru asta.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce se intampla daca vi se pare ca adolescentul e deja prins de droguri sau de alcool?
Lucrati in echipa cu celalalt parinte
Promiteti-va cate ceva dumneavoastra insiva
Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le aveti in minte cand discutati cu copilul
Lucruri ce trebuie neaparat sa fie spuse
Cum sa va impuneti regulile - trucuri pentru parinti
Principalul motiv pentru care trebuie sa stati de vorba cu copilul despre droguri si alcool este ca e mai bine sa afle de la dumneavoastra. Adolescentii au nevoie sa afle de la parintii lor ca nici alcoolul nici consumul de droguri nu sunt tolerate in familia dumneavoastra. Trebuie sa afle de la parintii lor care sunt consecintele consumului de alcool si de droguri. Mai mult decat atat, trebuie sa stie ca daca iau droguri sau se apuca de baut, vor fi trasi la raspundere pentru asta.
Ce se intampla daca vi se pare ca adolescentul e deja prins de droguri sau de alcool?
Ce trebuie sa le spuneti? Simplu: trebuie sa le spuneti ca nu au voie.
Problema nu va disparea daca nu luati masuri. Veti ajunge in punctul in care nu veti mai putea sa va prefaceti ca nu aveti nici o problema. Veti simti tot timpul un gol in stomac. Veti fi obligat sa constientizati faptul ca fiul dumneavoastra sau fiica dumneavoastra chiar are o problema ia droguri si asta nu se va opri pana cand nu veti face ceva pentru fiul/fiica dumneavoastra.
Este normal sa cereti ajutor daca simtiti ca nu va descurcati. E posibil sa va fie de folos o discutie cu un specialist inainte de a incepe discutia cu fiul/fiica dumneavoastra.
Lucrati in echipa cu celalalt parinte
Uneori, a incepe o conversatie este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le aveti de facut. Acea discutie intre adulti, in care recunoasteti faptul ca fiul/fiica dumneavoastra are probleme cu drogurile sau cu alcoolul nu va fi deloc o discutie placuta. Este o discutie importanta si de multe ori va fi insotita de tristete, incarcata de regrete si de furie. Nu este cazul sa cautati vinovatii in timpul acestei discutii, nici sa va prefaceti ca problema nu exista. Cel mai important este sa stabiliti ce puteti face ca parinti pentru a va ajuta copilul.
In cadrul acestei discutii trebuie sa stabiliti impreuna cu sotul sau partenerul dumneavoastra care sunt regulile si consecintele incalcarii acelor reguli in privinta consumului de droguri sau de alcool. Regula ar trebui sa fie simpla: in aceasta familie, consumul de alcool sau de droguri nu este tolerat. Consecinta ar trebui sa fie imediata si pedeapsa aplicata fara ezitare. Dar cautati o pedeapsa care chiar sa insemne ceva pentru copilul dumneavoastra. Nu impingeti lucrurile la extreme, alegeti cu grija pedeapsa si incercati sa stabiliti una pe care chiar o puteti impune.
Inainte de a deschide discutia cu copilul, faceti o repetitie impreuna cu sotul/partenerul de viata. Aceste conversatii de proba nu sunt usor de purtat dar merita efortul. Faceti o lista de lucruri pe care tineti neaparat sa le spuneti si incercati sa va treceti in revista argumentele.
Promiteti-va cate ceva dumneavoastra insiva
Promiteti-va ca nu va veti pierde cu firea in fata copilului. Furia si ostilitatea nu va vor duce nicaieri in aceasta discutie. Incercati sa ramaneti calm, pe cat posibil. Amintiti-va ca dumneavoastra sunteti parintele, responsabilitatea e a dumneavoastra dar cu responsabilitatea vine si puterea de a stabili regulile jocului. Incercati sa fiti amabil, sa vorbiti in termeni nepretentiosi si sa spuneti lucrurilor pe lume. Mai presus de orice, amintiti-va sa ii spuneti copilului ca il iubiti. Conversatia nu va fi perfecta, nu exista conversatie perfecta. Fiti constienti ca faceti ceea ce trebuie sa faceti pentru copilul dumneavoastra si acesta este cel mai important lucru.
Ad-Extra3:
Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le aveti in minte cand discutati cu copilul dumneavoastra:
Spuneti-i fiului sau fiicei dumneavoastra ca il /o iubiti si ca va e teama ca s-a apucat de droguri sau de baut.
Stiti ca drogurile sunt la moda dar consumul de droguri poate avea urmari serioase.
Sunteti ingrijorat/a atunci cand va imaginati ce se intampla cand copilul ia droguri.
Va intereseaza sa ascultati si parerea lor
Vreti sa gasiti impreuna o solutie.
Intentionati sa-l ajutati.
Stiti ca va trebui sa discutati mai des pe tema asta. A discuta cu copilul despre droguri si alcool nu e ceva ce se intampla o singura data si gata.
Lucruri ce trebuie neaparat sa fie spuse:
Suntem aici ca sa ne asiguram ca intelegi ca alcoolul si drogurile iti sunt absolut interzise.
In aceasta familie (nu in casa mea!) exista reguli. Una dintre reguli este ca nimeni nu consuma droguri. Alcool vei avea voie sa consumi cand vei fi major.
Chiar daca tu iti inchipui ca toata lumea ia droguri sau ca toata lumea bea , consumul de droguri si de alcool este ilegal si de netolerat.
Iti pui in pericol propria viata si este posibil sa pui in pericol si vietile altora. Nu vrem sa ti se intample nimic rau. Nu stim ce ne-am face daca te-am pierde.
Avem incredere in tine. Fratii si surorile tale te au ca exemplu. Ce s-ar face ei fara tine, daca tu ai muri?
Drogurile si alcoolul iti pot distruge sansele de a termina scoala/urma o facultate/ gasi o slujba/ conduce legal o masina.
Suntem aici ca sa te ajutam. Spune-ne cum te putem ajuta sa nu iei droguri?
Uneori adolescentii iau droguri pentru ca sunt nefericiti sau pentru ca sunt stressati sau pentru ca au probleme cu prietenii/la scoala. Te-ai gandit la asta? Ai vreo problema pe care vrei sa o discutam?
Prietenii tai iau droguri? Ce parere ai despre asta? Ti-ar fi greu sa-ti pastrezi anturajul daca nu ai lua droguri?
N-o sa te lasam balta pentru ca te iubim. O sa te batem la cap pana cand ai sa incetezi sa mai iei droguri. Daca ai nevoie de ajutor de specialitate noi te vom ajuta sa-l primesti.
Trebuie sa intelegeti ca dumneavoastra, ca parinti, sunteti prima linie de aparare atunci cand vine vorba de consumul de droguri sau alcool. Si ceea ce faceti dumneavoastra este foarte important. Doua treimi dintre adolescenti inteleg ca e posibil sa piarda respectul dumneavoastra, al familiei sau al prietenilor daca se descopera ca fumeaza marijuana sau ca iau alte droguri.
Cum sa va impuneti regulile - trucuri pentru parinti
Sunt cativa pasi pe care ii puteti face pentru a sti tot timpul cu ce se ocupa copilul dumneavoastra. Desigur s-ar putea sa nu-i convina, dar trebuie sa ii explicati ca nu este democratie si nici nu ar fi normal sa fie democratie, dupa cum spun si expertii in cresterea copilului.
1. Stabiliti reguli. Anuntati-va copilul ca nu tolerati consumul de droguri sau de alcool si ca aceasta regula are ca unic scop siguranta sa personala. Stabiliti limite si consecinte clare are incalcarii acestor limite.
2. Laudati si recompensati buna purtare. Aplicati imediat pedepse pentru neascultare.
3. Trebuie sa stiti in permanenta unde este copilul dumneavoastra si cu ce se ocupa in timpul in care nu-l supravegheati. Adolescentii lasati de capul lor sunt mult mai vulnerabili si mai susceptibili de consum de marijuana sau alte droguri. Tot ei prezinta un risc mai mare de alcoolism, activitate sexuala si fumat decat adolescentii care stiu ca sunt supravegheati. Orele de dupa scoala, zilele libere si vacantele sunt perioade extrem de importante si trebuie sa stiti exact ce fac in aceste intervale de timp.
4. Stati de vorba cu adolescentul. Cand mergeti la cumparaturi, cand il duceti undeva cu masina, intrebati-l ce mai e pe la scoala, ce mai fac prietenii lui, ce planuri are pentru week-end.
5. Gasiti-i o ocupatie in special pentru intervalul orar 15-18 si pentru orele serii. Inscrieti-l la sporturi sau la cursuri de chitara, orice presupune un cadru organizat.
6. Verificati-va in permanenta copilul. Din cand in cand, asigurati-va ca e chiar acolo unde a spus ca se duce si ca isi petrece timpul cu cine a spus ca si-l petrece.
7. Stabiliti un sistem de valori propriu familiei dumneavoastra. Discutati despre aceste valori cu copilul. A discuta despre valorile pe care e bine sa si le insuseasca si sa le apere este important atunci cand presiunile externe si influentele grupului sunt atat de puternice. Daca ii dati drumul in lume fara harta, isi va desena propriile trasee care pot fi dictate de cei mai puternici din grupul sau.
8. Petreceti timp impreuna ca familia. Implicati-va in viata copilului dumneavoastra, creati o legatura reala cu el. In acest fel, cand va trebui sa il pedepsiti, copilul va fi mai putin rebel.
9. Este important sa intelegeti dumneavoastra insiva ce inseamna consumul de marijuana si ce consecinte au drogurile si alcoolul asupra copilului. Explicati-i care sunt efectele asupra consumatorilor tineri.
10. Este important sa le cunoasteti prietenii si sa ii cunoasteti si pe parintii prietenilor lor. Invitati-i acasa la cina sau vorbiti cu ei la antrenamente, oricand aveti ocazia. E posibil ca uneori ei sa stie despre copilul dumneavoastra ceea ce dumneavoastra insiva nu stiti.
11. Tineti in permanenta legatura cu dirigintele copilului dumneavoastra. Rugati-i sa va anunte imediat ce observa chiar si cea mai mica schimbare. Printre semnele prevestitoare ale consumului de droguri se numara si o distantare de familie si de vechii prieteni, un nou cerc de cunostinte, lipsa de interes fata de felul in care arata sau schimbari in ceea ce priveste alimentatia si programul de somn al copilului.
Nu uitati ca drogurile si alcoolul sunt o cale fara intoarcere. Nu capitulati, nu va lasati copilul in ghearele mortii albe. Il puteti ajuta.
6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate
Daca nu stii inca (ba da, stii!) adolescenta este o varsta cu mult stres. De la te miri ce. Ba ii/o supara fratele sau sora, ba sunt probleme la scoala si cu temele care nu se mai termina, cu idealurile inalte ale mamei, cu dragostea, cu silueta ...
E important sa ne invatam copilul adolescent ca poate trece usor prin aceste 'griji' si ca are mai mult control decat crede. Iata cele 6 griji ale adolescentilor si sfatul de la Desprecopii ;)
7 lucruri important de stiut - pentru parintii de adolescenti
Ce si-ar dori copilul tau adolescent sa stii
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. .
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Andreea Demirgian, Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com (c) 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII