Gradinita intre optiune si necesitate: rolul gradinitei pentru copil si ce astepta parintii de la o gradinita
De ce ne ducem copiii la gradinita si ce asteptari avem de la o gradinita?
Iata o intrebare pe care parintii nu si-o pun decat in rare cazuri, pentru ca mersul la gradinita a devenit ceva cat se poate de natural, in societatea in care traim. Dar care este rolul gradinitei pentru copil si ce astepta parintii de la o gradinita? Iata raspunsurile parintilor de la Desprecopii.
- despre rolul gradinitei pentru copil si ce astepta parintii de la o gradinita, veti citi:
De ce ne ducem copiii la gradinita?
Cate gradinite sunt in Romania
Care este scopul gradinitei?
Ce asteapta parintii de la gradinita?
Pregatirea copilului pentru scoala
Asimilarea unor cunostinte de baza
Socializarea, o lectie importanta pentru copil
Imbunatatirea programului de masa si somn
Reducerea timpului petrecut la TV
Ce ii nemultumeste pe parinti?
Exista, totusi, o gradinita ideala?
Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului
Despre gradinita, mai cititi:
De ce ne ducem copiii la gradinita?
De ce ne ducem copilul la gradinita? EI bine, iata o intrebare pe care parintii nu si-o pun decat in rare cazuri, pentru ca mersul la gradinita a devenit ceva cat se poate de natural, in societatea in care traim. Dincolo de alegeri, angoase de parinte si alte decizii gradinita este, in fond, o optiune e fiecarui parinte. Ea imbina dorinta de a-i asigura copilului o dezvoltare normala si de a-l pregati treptat pentru anii de scoala cu necesitatea pragmatica de a incredinta copilul spre supraveghere unor persoane specializate, pe timpul cat parintii sunt la serviciu.
Cate gradinite sunt in Romania
Conform Institututului National de Statistica, in Romania ( anul 2014) existau 1.187 de grădiniţe de stat şi 310 grădiniţe private, la care sunt înscrişi peste 584.000 de copii.
Cea mai vasta sursa de informatii despre gradinite din Romania
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea Scoli, gradinite, crese, bone.... Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.
Ad-Extra3:
Care este scopul gradinitei?
Atunci cand totul decurge firesc si copilul pare sa evolueze in parametri normali, cand nu sunt incidente neplacute la gradinita, totul e perfect. Parintii sunt multumiti, copiii sunt fericiti si aproape ca nu simtitm nevoia sa ne intrebam care este scopul gradinitei, pentru ca el se vede de la sine. Exista insa si destule cazuri in care copiii nu se adapteaza acestei schimbari, cand trecerea de la viata acasa la un program cat de cat organizat este dificila sau, si mai grav, cazuri in care parintii se izbesc de metode cel putin bizare ale educatorilor, de conditii mizere intalnite in gradinite etc. In aceste situatii, intervine, inevitabil, indoiala asupra utilitatii gradinitei si intrebarea, cat se poate de fireasca
Care este scopul gradinitei? Este o intrebare la care au raspuns, din experienta personala, multi dintre userii de pe desprecopii.com intr-un topic care scoate la iveala partile bune si partile mai putin bune ale gradinitei - AICI .
Indiferent de tipul de gradinita, de metodele de educatie adoptate (clasice sau alternative), de programul (scurt sau prelungit) pe care il ofera, orice tip de gradinita are cateva obiective pe care, cel putin teoretic, ar trebui sa le atinga odata cu inaintarea copilului in varsta, pana la perioada scolara, intr-o ordine a prioritatilor pe care fiecare si-o poate stabili:
Ce asteapta parintii de la gradinita?
Asteptarile parintilor sunt, in general, diferite...
Cred ca scopul gradinitei e sa asigure un mediu cat mai cald copilului, mai ales la grupa mica. Tot atunci, sa se joace mai mult si sa se incerce ca scopul sa fie sa se simta copiii bine intr-un mediu supravegheat. (terishka)
Gradinita este un loc unde parintii isi duc copiii pentru ca trebuie sa mearga la serviciu ca sa castige bani. (Sabina)
Asteptarile mele de la gradinita sunt normale. Un loc sigur, placut, in care copila mea sa se simta protejata, iubita. (Rufus)
Eu vad gradinita ca pe o sansa a copilului de a-si face prieteni. (Tanti Zavaidoc)
Fiecare isi doreste ceva anume pentru propriul copil si de aceea, de multe ori, gradinita constituie o dezamagire, fiind aproape imposibil de definit. A cui este vina? Nimeni nu poate arata cu degetul spre cineva anume. Cert este ca o buna informare ar preveni aceste dezamagiri. Poate ca o prezentare a scopurilor, a obiectivelor pe care le are aceasta institutie, facuta parintilor inainte de a-si inscrie copiii la o gradinita sau alta ar preveni anumite neintelegeri, ar modela asteptarile si ar permite o alegere corecta, in functie de ceea ce isi doreste fiecare pentru propriul copil.
Pregatirea copilului pentru scoala
Chiar daca unii parinti considera ca gradinita nu trebuie sa semene cu scoala, este bine de stiut ca unul dintre rolurile foarte importante ale gradinitei este tocmai acela de a face armonios trecerea de la mediul familial la cel institutionalizat, astfel incat copilul sa nu sufere o trauma atunci cand va fi in clasa I si va fi nevoit sa se adapteze brusc unui program destul de strict. Aceasta familiarizare cu scoala se face treptat, fiind mai accentuata in grupa pregatiroare.
de citit : Gradinita: este copilul pregatit?
Asimilarea unor cunostinte de baza
Este un scop ce se circumscrie aceleiasi dorinte de familiarizare a copilului cu mediul scolar. Asta nu inseamna ca la gradinita copiii trebuie sa invete deja sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca. Trebuie, in schimb, sa se familiarizeze cu anumite lucruri care le vor usura ulterior asimilarea de cunostinte la diverse discipline. De aceea li se citesc povesti, de aceea invata catecele, numara obiecte, disting forme, culori, dimensiuni etc. Totul trebuie insa facut sub forma de joc. Iar aici intervine maiestria educatorului.
Socializarea, o lectie importanta pentru copil
Desi poate pentru unii parinti s-ar putea sa para prea mult, gradinita este o prima forma de socializare pentru orice copil. Aici invata sa se joace cu ceilalti, sa isi imparta jucariile, sa concureze, sa lucreze in echipa etc. Chiar daca totul se relizeaza in forme primare... Pentru a sti cum sa comunice cu ceilalti un copil are nevoie de interactiune cu ceilalti copii de varsta lui.
Imbunatatirea programului de masa si somn
Acasa orice parinte este tentat sa faca anumite concesii in ceea ce priveste masa si somnul copiilor. Gradinita poate fi insa un mediu care sa le imbunatateasca copiilor anumite deprinderi legate de aceste aspecte esentiale pentru dezvoltarea lor in aceasta etapa. Desigur, e greu sa multumesti toti copiii cu acelasi fel de mancare, iar in privinta somnului, cu siguranta nu ai cum sa obtii performante de exactitate. Aceste aspecte sunt insa reglabile, nu tin neaparat de personalitatea copiilor, asa cum le place uneori parintilor sa sustina, ci mai degraba de educatie. Asa incat gradinita, ca mediu educativ prin excelenta, poate contribui la reglarea lor.
Reducerea timpului petrecut la TV
Chiar daca poate starni zambete, problema televizorului in viata copiilor constituie un fenomen care da batai de cap nu doar parintilor, ci si sociologilor si specialistilor in psihologia copilului. Gradinita poate suplini cu succes dorinta copiilor de a se uita la televizor, prin numeroase activitati pe care acestia le pot face si acasa si care pot inlocui placerea de a privi un film de desene animate. Totul depinde, desigur, de felul in care educatorul reuseste sa ii faca pe copii sa le placa ceeea ce fac la gradinita , dar si de rabdarea si de dorinta parintilor de a-si educa propriii copii intr-un mod sanatos.
Ce ii nemultumeste pe parinti?
Nemultumirile, asa cum reiese si din topicul de pe forum, sunt multiple, uneori pe deplin justificate, alteori usor nerealiste. A doua situatie provine mai ales din ceea ce subliniam la inceput din lipsa de informare a parintilor, care isi creeaza asteptari idealiste de la gradinita. Suprasolicitarea prin optionale neadaptate varstei sau predate intr-o maniera neatractiva, adoptarea unor metode de educatie depasite, bazate pe pedepse inadecvate, imbolnavirile repetate, refuzul copilului de a mai merge la gradinita din cauza unor bariere emotionale care se creeaza in mediul respectiv etc., sunt doar cateva dintre aspectele care ii nemultumesc pe parinti si care pun un serios semn de intrebare asupra necesitatii reale a gradinitei in viata copilului.
de citit si: Cei 7 ani de acasa: reponsabilitate si ingrediente ale educatiei copilului
Optionalele de la gradinita eu le vad mai mult ca pe "tinut ocupat copilul ca sa se relaxeze educatoarea si sa fie multumit parintele ca a investit in educatie". (maria_alexia)
De ce se prefera asimilarea de cunostinte (asta e meteahna a intregului sistem de invatamant, se pare) in detrimentul unor deprinderi utile pe termen lung? (Tanti Zavaidoc)
Toate acestea, plasate intr-un sistem de invatamant destul de rigid, cum este cel romanesc, spre exemplu, nu fac decat sa creeze o perceptie gresita asupra acestei institutii si sa nasca intrebari retorice, la care parintii cauta cu disperare raspunsuri.
Exista, totusi, o gradinita ideala?
Pentru unii da, pentru altii nu... Este o intrebare cu raspuns subiectiv. Si asta, pentru ca parintii, ca si copiii, sunt diferiti si au nevoie de lucruri diferite pentru a se simti multumiti. Ceea ce s-ar putea sa fie ideal pentru unul, il poate nemultumi pe altul. A se vedea cazul mamicilor ca nu doresc ca ai lor copii sa fie scosi zilnic afara, in opozitie cu mamele care constientizeaza necesitatea scoaterii la aer a micutilor. Ce ar trebui, totusi, sa ofere o gradinita pentru a se apropia cat mai mult de ceva ideal, care sa multumeasca pe majoritatea parintilor si care sa influenteze pozitiv dezvoltarea copiilor?
Intr-o gradinita ideala ...
...copiii se joaca liber cu altii copii si cu jucarii, fara sa fie fortati sa stea pentru un timp indelungat in aceeasi pozitie sau sa faca liniste.
...activitatile de pe parcursul unei zile sunt foarte variate. Copiii nu fac toti aceeasi activitate la aceleasi ore, ci lucreaza pe grupuri mici.
...educatorii lucreaza atat cu toata grupa, cat si cu grupuri mai mici, pe rand.
...sala de clasa este decorata exclusiv cu lucrari ale copiilor.
...copiii invata alfabetul si numerele in contextul preocuparilor lor cotidiene si acumuleaza cunostinte prin experimente de tip joc.
...copiii lucreaza la mini-proiecte, avand la dispozitie perioade mai lungi (de aproximativ o ora) in care trebuie sa realizeze anumite lucruri, sa exploreze, sa creeze, individual sau in grup.
...iesitul afara si jocurile in aer liber au loc in fiecare zi, daca vremea o permite. Aceste activitati trebuie sa fie prioritare in fata oricarei alte activitati instructive.
...educatorii le citesc copiilor in diferite momente ale zilei, nu doar in timpul stabilit special pentru lectura unei povesti.
...curriculumul este adaptat deopotriva atat copiilor cu ritm normal de evolutie, cat si celor cu un ritm mai lent sau mai rapid.
...copiii sunt fericiti, zambesc si nu plang atunci cand raman la gradinita.
Daca mai multe dintre cerintele de mai sus nu sunt indeplinite, gradinita devine un fel de preludiu pentru ceva greu.
Un bun prieten ironiza fenomenul, spunandu-mi ca asa cum norii prevestesc furtuna, tot astfel gradinita prevesteste scoala... cel putin pentru un copil din Romania. Sa fie oare adevarat? Desigur, fiecare are raspunsul propriu la aceasta intrebare. Cert este ca, dincolo de esecuri, de experiente mai putin fericite si de eventuale dezamagiri pedagogice, gradinita este o etapa esentiala in dezvoltarea armonioasa a fiecarui copil si receptarea ei ca un fenomen pozitiv depinde in egala masura de sistemul de educatie adoptat in respectiva institutie si de felul in care parintii se implica activ in acest sistem.
Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului.
Efectul gradinitei si cresei asupra dezvoltarii intelectuale a copilului este imens.
Daca tu, ca mamica, esti mereu in cautarea unei bone sau babysitter pentru a nu iti duce copilul la gradinita, ar trebui sa te gandesti mai bine. Psihologii sunt de parere ca beneficiile gradinitei sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant (cresa, daycare, gradinita), cu atat vor fi mai mari castigurile pentru dezvoltarea lor. Citeste cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului.
Despre gradinita merita citit si:
Hartuirea copilului la gradinita: cum se intampla si ce trebuie sa stie parintii
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita
11 sfaturi pentru a depasi anxietatea de separare la inceperea gradinitei
Fiecare copil e exceptional in felul lui
Analize pentru inceperea gradinitei
Forumul de GRADINITE
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.
Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Sunt de acord intru totul cu sintetizarea informatiilor si mai ales cu faptul ca aprecierea unei gradinite si asteptarile de la educatori sunt subiective iar de cele mai multe ori parintii au si asteptari nereale. Eu am avut copilul la gradinita la Puiutul Pufos, o gradinita particulara de care am fost extrem de multumita si pentru ca aveau o curte interioara unde doamnele scoteau afara copiii in fiecare zi, fie frig fie cald, cu exceptia zilelor in care ploua, evident. Si erau discutii in fiecare iarna cu destule mamici care vroiau ca copii lor sa fie tinuti in interior si eventual nici geamurile sa nu fie deschise pentru aerisire inaintea somnului de dupa-masa :( ...
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII