Vine iar Mos Craciun!

Vine iar Mos Craciun!

Vine iar Mos Craciun!

  • Inainte de a fi mai ...bogati cu un an, vine iar Mos Craciun. Mosul acela simpatic, cu barba alba si zambet blajin de bunic. Cine este el de fapt? Da, stiti cu totii: Mos Craciun este amintirea copilariei...Mos Craciun este amintirea celor mai frumoase dimineti ale vietii - acelea cind gaseam jucariile sub brad. Cind casa miroasea a portocale, a brad, a sarmale si a cozonaci. Cind parintii erau veseli si enigmatici, pregating cadourile simple dar atit de frumoase - iar noi, copiii de atunci - asteptam cu nerabdare dimineata aceea...

www.desprecopii.com face o mica colectie de date si obiceiuri legate de Craciun.

Citi dintre noi nu incercam sa nu dormin in noaptea Craciunului, tocmai pentru a-l zari sau 'prinde in actiune'' pe faimosul si indragitul Mos Craciun? Cum incercam sa ne imaginam, in toate chipurile - despre sania lui trasa de reni?  Si de ce nu reuseam sa ii zarim trasura niciodata zburind peste case?

Acum, in era internetului, ne place sa ne amintim despre acele vremuri. Si chiar stim mai mult :-) acum stim ca acel personaj magic,  Mos Craciun - nu are varsta!  Cind savantii au dovedit  ca la Polul Nord nu pot trai reni, ne-au transmis de fapt ca, de fapt, Mos Craciun traieste in Laponia, intr-un sat, impreuna cu niste spiridusi care lucreaza in fabrica de jucarii si care construiesc cadourile de Craciun. In acelasi oras exista si un oficiu postal unde el primeste scrisorile copiilor. Mos Craciun are niste urechi magice, din blana, care au forma urechilor unui iepure de camp cu care ii aude pe copiii din toata lumea daca sunt cuminti. Si, colinda si internetul. Binenteles ca citeste regulat si forumul desprecopii.com!

Desene de colorat cu tema Craciunului la desprecopii.com
Prefect potrivite pentru serile minunate di-nainte-a Craciunului

Ca in fiecare an, comunitatea Desprecopii.com a organizat o actiune speciala de Craciun: Un fulg pentru seara de Craciun 

In fiecare an, el colinda lumea in sania lui trasa de cei 9 reni, intra in case prin hornuri, la miezul noptii si ne pune tuturor cadourile sub bradul impodobit, in ghetele curate sau in sosetele agatate de pat. Nu uita niciodata sa-i lasi cateva prajiturele pentru ca este foarte pofticios. Ii plac dulciurile si se bucura foarte mult cand copiii sunt atenti cu el. Mai ales daca imparti cu el prajiturelele tale preferate!

Concurs de Craciun 2006: Asta seara facem bradul.

Premiul pentru cel mai frumos brad care va fi pus la topicul concursului sau pe forumul Supereva (care permite afisarea pozelor) - este un MP3 Player.

 

Legat de aceeasi tema, mai cititi:

Poezii de Craciun

Cadouri de Craciun pentru o viata intreaga!
Ar fi interesant de facut un sondaj in legatura cu darurile care v-au placut cel mai mult in copilaria voastra. Probabil ca ne-am astepta sa gasim multe povesti despre cine stie ce papusi minunate sau masini teleghidate. Nu sunt acestea cadourile cu care ne sufoca ani de an clipurile publicitare?  >> mai departe

Despre Craciun cu un inger
Într-una din serile trecute am avut un vis minunat. Am visat ca tocmai terminasem treburile gospodãresti si mã pregãteam de culcare, când am auzit un zgomot la usa... >> mai departe 

Poveste de Craciun...
Ce mult mai asteptam sarbatorile de iarna. Si totul incepea cu turtele... coacerea turtelor ... la care participam cu totii apoi mama le punea intr-o fata de masa si le ducea in camera cea buna pana cand venea timpul sa le inmoaie. Mama incerca sa tina post dar noi dracusorii>> mai departe

Datina lui Mos Craciun in Romania

Ca la multe alte popoare si la români batrânii s-au bucurat de multa stima si respect, mai ales în vechime.
Respectul fata de acestia s-a pastrat si dupa moartea lor, într-o asemenea masura încât unii dintre ei au devenit un fel de semizei a caror amintire a ramas nestearsa în memoria colectiva. Un astfel de personaj celebru este si Craciun, pastorul mitic, a carui legenda a fuzionat foarte frumos cu mitul Nasterii Domnului.

Legenda spune ca, fara acordul sotului, Craciuneasa primeste în gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost în grajd. Aflând acest lucru Craciun îi taie mâinile, iar Maica Domnului i le lipeste la loc. Minunea îl converteste pe Craciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din cioate de brad în curtea lui si joaca hora cu toate slugile lui. Dupa joc împarte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smântâna.

De aici transfigurarea lui Mos Craciun într-un sfânt, care aduce de ziua nasterii lui Isus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi în staul noului Mesia. Cântecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat în colinde.

Traditionala sarbatoare a Craciunului nu este o singura zi ci o perioada mai lunga, incepand de la 24 decembrie si tinand pana la 6 ianuarie. Acesta includea si noaptea de Anul Nou, marind astfel valoarea festiva a Craciunului. 

Sfaturi practice de Craciun:

Ce pregatim de Craciun 

Pomana porcului 

Reteta testata de COZONAC PUFOS 

Idei de impodobit bradul 

Craciunul sau ...

Engleza: Christmas, Yule, Noel
Germana: Weihnachten
Finlandeza: Joulu
Maghiara: Karacsony
Suedeza: Jul
Italiana: Il Natale
Spaniola: La Natividad
Franceza: Noel 

Felicitarea de sarbatori

Obiceiul trimiterii felicitarilor catre cei dragi a fost initiat de catre Sir Henry Cole din Anglia. Acesta s-a intamplat in anul 1843 si prima felicitare a fost conceputa de catre J.C.Horsley. S-au vandut 1000 de copii in Londra. Un artist englez, William Egley, a produs o felicitare populara în 1849. De la inceput temele si imaginile erau variate la fel ca si obiceiurile de Craciun din lumea intreaga. 

Puteti trimite o felicitare de Craciun aici:
https://www.yahoo.americangreetings.com/category.pd?path=40702
https://www.bluemountain.com/category.pd?path=35529

Simboluri de Craciun

Lumânarile, flacara: vara, caldura, paradisul, sfarsitul intunericului, Hanuka evreilor
Pomul: viata eterna, copacul din Paradis, simbol pagan
Merele: marul din Eden
Mos Craciun: Sfantul Nicolae, zeitate pagana
Darurile: obiceiuri (romani, paganii de peste tot)
Vascul: pace, sarutare
Gnomii: obicei pagan 

Obiceiul pomului de Craciun

Obiceiul pomului de Craciun, care are o foarte mare putere de întiparire în mintile copiilor, este un împrumut din lumea Europei apusene. Mai exact, acest obicei apartine lumii germane pagâne sau chiar ariane, de la care treptat, treptat a patruns în sânul popoarelor crestine. Astfel în secolul al XV-lea îl gasim la Strassburg, unde se practica obiceiul împodobirii caselor cu bradulet, în Alsacia si Lorena, dar nu la Craciun, ci de Anul Nou. Din Alsacia patrunde în Franta la sfârsitul secolului al XIX-lea, ca si în Spania, Italia, Elvetia. Poate ca la origine este numai obiceiul popoarelor nordice de a împodobi casele la sarbatorile Cracinului, cu ramuri de brad si de vâsc, care cu timpul a devenit traditie, transformându-se în Pomul de Craciun.
Pe calea protestantismului si a catolicismului a patruns si în Orient. În unele parti ale Rusiei se obisnuia ca ajunul Cracinului sa fie serbat în mijlocul unei paduri de brazi, unde - cel mai frumos dintre ei - era împodobit. Ornamentarea se facea cu lumânari aprinse si era încarcat cu daruri: fructe, flori, panerase sau cutii cu bomboane, jucarii, dantele, etc.
La noi gasim acest obicei al împodobirii unui pom sau a unei ramuri verzi numai la nunta (bradul de nunta) sau la moartea unui flacau sau a unei fete mari.
Ca datina de Craciun, se pare ca pâna la sfârsitul secolului XIX se întâlnea numai în casele nemtilor ce locuiau în orase. Dupa primul razboi mondial însa acest obicei s-a raspândit pe tot teritoriul tarii. În zilele noastre este cel mai îndragit obicei practicat la oras la fel ca si la sat.

autor: desprecopii.com  - toate drepturile rezervate (c) 2005
citeva fragmente sunt
extrase din Pantelimon Milosescu: Datini stramosesti

Linkuri interesante cu activitati interactive legate de Mos Craciun:
https://www.claus.com/index.php
https://www.northpole.com/
https://www.santaclauslive.com/
https://www.santa.com/
Retete de Mos Craciun
Traditii de Craciunul in alte tari

Mai cititi pe www.desprecopii.com

desprecopii.com
toate drepturile rezervate (c) 2006

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 17:

  1. tudorache oana sorina
    tudorache oana sorinatrimis la 14/12/2011

    deabia astept sa vina luna decembrie,eu dupa parerea mea cred ca este cea mai frumoasa luna din an.asa ca eu o sa il astept iar pe mosu' cand ii auzim numele parca avem o caldura in suflet.eu il iubesc mult mult mult!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  2. andra 25
    andra 25trimis la 27/9/2011

    e stupid! e oribil am facut una mai buna la 9 ani !acum am 16

    Raspunde la acest comentariu
  3. loredana
    loredanatrimis la 20/9/2011

    imi place mult acest site si iubesc craciunul desi ati putea adauga niste desene

    Raspunde la acest comentariu
  4. alin
    alintrimis la 21/11/2010

    sper sa vii pe la mn anul acesta

    Raspunde la acest comentariu
  5. iulia
    iuliatrimis la 2/12/2008

    Frumos de tot.Este educativ.Imi place cand vine Mos Crciun.Sunt Iulia Scarlatescu si am 9 ani si 5 luni

    Raspunde la acest comentariu
  6. dan
    dantrimis la 30/11/2008

    - Salut mosule imi place evaluari pa pa mosule mery chryzmes

    Raspunde la acest comentariu
  7. Raluk
    Raluktrimis la 26/11/2007

    Foarte frumos!!Iubesc mult aceasta sarbatoare si desi sunt mare pt mine Mos Craciun ink mai exista... e ceva care nu va muri niciodata.Astept cu nerabdare craciunul mai este o luna...si totul va fi bine.Sper sa am si anul acesta niste sarbatori superbe k de obicei unde totul sa fia asa cum imi doresc.Aceasta poveste mi-a aduc aminte de copilarie...si o nostalgie placuta m-a cuprins!!:X:X:X:

    Raspunde la acest comentariu
  8. CHIVA  ANDREI
    CHIVA ANDREItrimis la 5/11/2007

    mos craciun e cel mai tare el ne aduce multe cadoururi atunuci cand soseste il intipinam cu iscuiti ,prajiturele , si suc .

    Raspunde la acest comentariu
  9. cristina
    cristinatrimis la 19/2/2007

    uau foarte frumos situl asta e tare rau de tot si mie imi place craciunul la nebunie si mai ales cand vine mosul daca vreti sa vb cu mine luati id-ul asta:cristina_frumusik40

    Raspunde la acest comentariu
  10. cornelia
    corneliatrimis la 10/1/2007

    da! foarte tare !toate afirmatiile despre craciun sunt adevarate!!imi place la nebunie!!!

    Raspunde la acest comentariu
  11. trimis la 25/12/2006

    Cadoul cel mai minunat adus lumii vreodata este ISUS ! Isus va aduce pace, sanatate, implinire si mantuire !Daca-L vreti pe Mos Craciun, el vine o data pe an. Daca aveti nevoie de ajutor, de sanatate, de reusita si de implinirea dorintelor, doar o singura data pe an, Mos Craciun va va da ce are in sac. Isus nu are un sac ci El stapaneste peste tot pamantul si Universul acesta. El si numai El are toate posibilitatile !Romania este un popor crestin. Crestin pentru cine ?Sarbatorile inseamna pentru cei mai multi: Mos Craciun, brad, cadouri, chef, Mos Nicolae, iepuras si oua rosii.Copiii nostri vor fi tot asa crestini cum suntem noi ?De cate ori i-ai spus copilului tau despre ISUS ?Gandeste-te serios la lucrurile acestea; viata lui de maine, depinde de cresterea pe care i-o dai astazi !

    Raspunde la acest comentariu
  12. ale
    aletrimis la 7/12/2006

    este ok referatul.pacat ca nu-l poti scoate la imprimanta,in rest e super

    Raspunde la acest comentariu
  13. nechifor maria
    nechifor mariatrimis la 4/12/2006

    mie imi place foarte mult de mos craciun si imi spun parerea mea este buna

    Raspunde la acest comentariu
  14. cristina
    cristinatrimis la 22/12/2005

    imi place asa de mult craciunul incat nu am ce sa comentez despre acest site imi place la nebunie .Eu si acum mai

    Raspunde la acest comentariu
  15. robinho
    robinhotrimis la 9/11/2005

    mos craciun e cel mai astaptat obicei ,de catre copii fiindca el le aduce cadouri si ii face ferititi!!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII