Nașterea de urgență acasă: ce trebuie să știi neaparat dacă bebe e foarte nerăbdator
Nașterea (declanșarea travaliului) poate surveni fără avertisment și în condiții în care gravida nu se află în apropierea unui spital.
Ce facem dacă, pe neașteptate, copilul este nerăbdător să iasă din burtică, ignorând prognozele? Ei bine, și în acest caz este bine să fim pregătiți. Nașterile acasă sunt încă destul de rare, mai ales pentru primul copil. Ocazional, gravidele care nu prezintă simptome sau doar contracții intermitente, vor simți nevoia să împingă, ceea ce semnalează că bebe este pregătit și foarte nerăbdător să iasă. Dacă prima naștere a fost neobișnuit de rapidă, vei dori să fii pregătită să recunoști semnalele de intrare în travaliu pentru o a doua sarcină la spital?
Iată mai multe despre nașterea acasă, în situații de urgență.
- despre Nasterea de urgenta acasa: ce trebuie sa stii neaparat, veti citi:
Nasterea acasa, poate surveni in cazuri neprevazute
Daca se intampla, ce trebuie facut de urgenta
Ce facem daca trucurile de intarziere a nasterii nu merg?
10 semne de declansare a travaliului - invata sa le recunosti
Nasterea acasa, poezie sau nebunie?
Pregatirea corpului pentru nastere
Forum despre nasteri
Nasterea acasa, poate surveni in cazuri neprevazute
Imprevizibilul este imposibil de prevazut ... asa ca, si nasterile de urgenta - acasa - sau in alte locatii are sansa sa se intample.
Nasterile acasa inca, sunt destul de rare, mai ales la primul copil. Ocazional, gravidele care nu prezinta simptome sau doar contractii intermitente, vor simti nevoia sa impinga, ceea ce semnaleaza ca bebe este pregatit si foarte nerabdator sa iasa. Daca prima nastere a fost neobisnuit de rapida, vei dori sa fii pregatita sa receptezi semnalele de intrare in travaliu la o a doua sarcina la spital? Daca insa doriti sa nasteti acasa, in mod intentionat - trebuie sa cititi neaparat: Nasterea acasa: pareri pro si contra
Daca se intampla, ce trebuie facut de urgenta
Daca se va intampla sa intri in travaliu inainte de a ajunge la spital, urmatoarele sfaturi te vor ajuta foarte mult pentru a naste in siguranta.
Ce trebuie facut mai intai?
Suna salvarea si roaga sa fie trimisa o ambulanta impreuna cu o persoana calificata. Ar fi de preferat ca o asistenta medicala sa te ghideze prin telefon pana la sosirea ajutoarelor.
Daca sotul sau partenerul dvs. nu este in apropiere, cheama un prieten(a) sau vecin(a).
Lasa usa descuiata, pentru cazul in care vor sosi ajutoarele si nu vei fi in stare sa te deplasezi pana la usa.
Tine in apropiere un prosop mare sau o paturica curate pentru a sterge copilul imediat dupa nastere.
Daca esti singura si nu poti sa iti iei prosopul, poti folosi chiar propriile haine.
Daca simti nevoia sa impingi, incearca sa intarzii aceasta prin gafaieli, folosind tehnica de respiratie Lamaze . Si nu in ultimul rand, nu uita sa iti scoti lenjeria de corp. (aici detalii despre tehnicile Lamaze)
Ce facem daca trucurile de intarziere a nasterii nu merg?
Daca crezi ca bebelusul se va naste inainte de sosirea medicului, fa tot posibilul sa-l ajuti sa iasa in cele mai bune conditii.
Daca cordonul ombilical inconjoara gatul copilului, scoate-l usor pe deasupra capului sau largeste-l cu blandete formand un lat prin care trupul copilului sa alunece. Cand trupul copilului este in totalitate afara, nu trage cordonul ombilical. Asteapta pana vei elimina si placenta. Nu incerca sa rupi sau sa tai cordonul. Lasa-l atasat de copil pana la sosirea ajutoarelor.
Sterge si usuca copilul cu ajutorul prosopului apoi aseaza-l pe abdomenul tau. In felul acesta il vei incalzi cu propriul tau corp. Acoperiti-va cu o patura uscata.
Elimina orice urma de mucus sau lichid amniotic din nasul copilului prin presarea(stoarcerea) narilor dinspre baza spre varf.
Daca bebelusul nu tipa spontan la nastere incearca sa-l stimulezi prin masarea spatelui sau ciupindu-i calcaiele picioarelor.
In timp ce asteptati ajutorul medical, incearca sa alaptezi copilul daca acesta da semne ca vrea sa suga. In afara de faptul ca-i vei conferi comfort si siguranta si ca-l vei simti foarte aproape de tine, suptul va stimula secretia unui hormon numit oxitocina, care va ajuta la eliminarea placentei si contractiile uterului.
► Citeste si Nașterea in mașină: goneau spre spital când s-a rupt apa. Bebe a trebuit prins in brate să nu cadă - jurnal de naștere
Ad-Extra3:
10 semne de declansare a travaliului - invata sa le recunosti
Semnele travaliului variază de la sarcină la sarcină dar pot incepe cu trei săptamani inainte de data prevazută a nasterii. Nu există insă o modalitate precisă de a prezice exact când o gravidă va intra în travaliu. Dar, in rândurile următoare vom descrie cele mai comune 10 semne și simptome care anuntă că travaliul se apropie.
Nasterea acasa, poezie sau nebunie?
Nasterea acasa e tot mai des zugravita ca fiind ceva ideal si poetic. Este insa ideala daca nu se stiu sau se ignora riscurile pentru bebelus sau mama. Femeile insarcinate ar trebui avertizate cu privire la pericolele la care se expun prin a naste la domiciliu, acest lucru fiind comparat cu riscul de a permite copiilor a nu purta centura de siguranta.
Doi experti au avertizat ca intarzierea cu care se ajunge la spital in cazul in care lucrurile nu merg tocmai bine, poate lasa bebelusul cu un handicap pe viata. Citeste cu atentie: Nasterea acasa, poezie sau nebunie
Cititi si: Nasterea acasa: pareri pro si contra
Pregatirea corpului pentru nastere
Aceasta etapa are loc atunci cand capul sau alte parti ale corpului copilului incep sa se deplaseze in jos spre cavitatea pelviana. Inainte ca aceasta sa se intample, vei putea sa simti capul copilului plutind pe langa marginile pelvisului. Dupa aceasta nu il vei mai putea simti. Unii oameni spun ca fatul coboara in pelvis atunci cand este pregatit.
Adeseori, veti observa ca atat timp cat se afla in abdomen, copilul nu mai are dimensiunea pe care o avea inainte de a coborî in pelvis. Procesul de pregatire al copilului in pelvis este cunoscut sub numele de iluminare si este posibil sa simtiti crampe si dureri timp de cateva ore, pana cand ligamentele pelviene se adapteaza noii situatii. Citeste pe larg despre pregatirea corpului copilului pentru nastere.
Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea prin cezariana: 6 lucruri pe care trebuie sa le stii
Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere
Forum despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Desprecopii.com
Articol revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Intotdeauna m-am temut sa nu nasc acasa.Citind articolul m-am mai linistit putin in speranta ca chiar daca nasterea se va produce acasa, finalul va fii unul fericit.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII