Cand il faceti pe al doilea sau despre presiunea de a avea al doilea copil
Prima presiune pe care o simte orice femeie incepe cu acea insiduoasa si aberanta intrebare: da' voi nu faceti un bebelus? Sau cand vine barza si pe la voi? A doua presiune si poate cea mai dureroasa este acea care vine cu stupida intrebare: Da' nu ii faceti o surioara? /fratior? Cand il faceti pe al doilea?
Importanta fratilor este atat de inradacinata in constiinta culturii noastre ca, spre deosebire de intrebarile inocente de la inceput despre daca sa procreezi sau nu, dezbaterea adiacenta despre a avea mai mult de un singur copil se concentreaza exclusiv asupra faptului daca copilul deja existent va fi distrus de unicitatea sa la parinti. Sau ca va fi un mic monstru egoist...
in acest articol veti citi mai multe despre:
Voi când il faceti pe al doilea?
Decizia de a avea copii apartine femeii
Presiunea de a avea copii este mare
Mai putin despre ceea ce vrea familia, ci despre ceea ce are nevoie copilul
Distrugi viata unui copil daca nu ii faci frati?
Un copil singur la parinți este la fel de fericit
Dilema mamicilor: care este cea mai buna diferenta de varsta intre copii?
Voi când il faceti pe al doilea?
Presiunea de a avea copii este subtil dar ferm inradacinata in automatismul vietii noastre. Si incepe practic de la momentul in care propria ta mama incepe cu aluzii la nepoti sau la urarile care se fac tinerilor insuratei inca din noaptea nuntii... cu jucam la botez, taiem motul etc...
Dar hai sa abordam si aceasta presiune oribila de a avea un al doilea copil...In zilele noastre, daca esti femeie, iti vor cadea ochii pe nemumarate si patetice articole despre sarcina, bebelusi si parenting. ....Nu scapi de ele, fie ca vezi ca prietenele tale fac share de articole de la Desprecopii sau dai de ele in reviste lucioase pe care le citesti in sala de asteptare de la dentist sau la coafor cu vopseaua in cap...
A doua presiune si poate cea mai dureroasa este acea care vine cu stupida intrebare ...Da' nu ii faceti o surioara? /fratior? Cand il faceti pe al doilea?
Decizia de a avea copii aparține (in cea mai mare parte) femeii
In functie de deceniul in care ajungi la aceasta varsta, informatiile si articolele care iti dau tarcoale se vor concentra pe importanta de a avea copii la tinerete sau la batranete, sau la inghetarea ovulelor pentru a te putea gandi mai tarziu la aceasta problema, sau despre cum sa gasesti perechea perfecta sau se vor concentra asupra gloriei eliberatoare care vine odata cu facerea acestui lucru de unul singur. Vor exista un numar de explicatii care sa arate beneficiile de a ramane fara copii, colegele tale seducatoare pe tocuri si cu piele stralucitoare iti vor spune despre viata implinita pe care o poti avea fara povara unui copil in jurul gatului si sa nu uitam de motivele politice convingatoare pentru care nu ar trebui sa procreezi niciodata.
Dar, in ciuda a diferite povesti, toate au acelasi sfarsit. Toate sugereaza ca a avea un copil sau a nu avea un copil este pur si simplu o chestiune de decizie a unei femei. Esti fortata sa te gandesti la copii, chiar daca hormonii tai nu sunt interesati. Aceste povesti iti imboldesc intelectul, curiozitatea despre viata si efectele sale secundare. si toate te fac sa te simti extrem de obosita. si nerabdatoare. si singuratica, uneori, si, de asemenea, in noptile rele, cand ai deja 75 de ani, te fac sa regreti cealalta viata pe care ai fi putut-o avea.
Presiunea de a avea copii este mare
Desi am trecut prin acea mlastina de comentarii uneori rautacioase si am iesit practic nevirusata, (chiar daca nu-mi place sa ma laud) cu cel mai bun copil in varsta de trei ani, eram nepregatita pentru al doilea capitol. In timp ce presiunea de a avea copii este atat de bine documentata, nu exista avertismente cu privire la presiunea de a avea un al doilea copil. Se strecoara inauntru, ca si furnicile care apar vara.
Exista putine articole despre aceasta - de fapt, importanta fratilor este atat de inradacinata in constiinta culturii noastre ca, spre deosebire de intrebarile inocente de la inceput despre daca sa procreezi sau nu , dezbaterea adiacenta despre a avea mai mult de un singur copil se concentreaza exclusiv asupra faptului daca copilul deja existent va fi distrus de unicitatea sa la parinti. Sau ca va fi un mic monstru egoist... Parintii deja nu mai reprezinta parte din conversatie. si este o conversatie mult mai lipicioasa, vazuta mai putin ca ceea ce isi doreste familia, ci ca ceea ce are nevoie copilul. Dar, hai sa va reamintest acest aparent nevinovat articol care umbla pe net si pe retele sociale - asa numitul test Esti pregatita pentru al doilea copil? Fa acest TEST si vei afla De parca trebuie musai sa treci si prin acest purgatoriu.
Ad-Extra3:
Acum este mai putin despre ceea ce vrea familia, ci despre ceea ce are nevoie copilul
Decizia unei mame de a nu mai face din nou un copil, din motive care variaza de la cele practice (ar trebui sa schimbe casa, nu isi pot permite concediul de maternitate) la cele emotionale (ea a avut depresie postnatala, a considerat greutatea dragostei ca fiind dureroasa, intocmai ca o mahmureala de doi ani), este irelevanta atunci cand este pusa fata in fata cu ideea ca isi va distruge copilul.
Conform barfelor ... daca ai un copil, atunci trebuie sa il ai si pe al doilea. Pentru a alege sa te opresti acolo, inseamna ca alegi sa vezi crescand singurul copil pe care il ai acum, iar viitoarea tristete a acestui copil de doi ani care va trebui sa organizeze inmormantarile parintilor fara o sora alaturi, nu arata doar egoism, ci perveristate. Din nou, mamele sunt impartite in bune si rele - in general cele care au doi copii afiseaza si o aura de superioriate la adresa celor cu un singur copil...
Imi amintesc destul de bine prezicerea ca unul dintre marile beneficii de a creste intr-o perioada mai actuala decat cea a parintilor nostri ar fi fost camaraderia inevitabila a prietenilor mei, fie ca aveau un copil sau deloc,insa locuind destul de aproape unii fata de altii incat am fi simtit ca si cum am fi fost o familie mare, dar fara luptele zilnice pentru uscatoare de par. Nu s-a intamplat asa. Calea de mijloc, cu un copil si fara casnicie, imi parea mult mai sensibila la varsta de 20 de ani - mult mai portabila si accesibila. Atat de usoara. Si apoi am avut un copil.
Distrugi viața unui copil daca nu ii faci frați?
Intrebarea este aiurea din start dar trebuie pusa. Pentru fiecare studiu sumar care spune da, exista cineva care spune nu. Si daca da, atunci ce? Raspunsul nu poate fi simplu acela de a avea mai multi copii. Chiar daca ideea de alegere era reala si solida, mie acest exercitiu nu imi miroase a bine. Ne facem sa credem ca suntem perfectionabili. Ca pur si simplu prin eradicarea zaharului din dieta noastra sau prin modificarea cerintelor pe care le avem de la partenerii nostri sau prin nu stiu ce practica, toata frica si anxietatea vor disparea.
In mod similar, suntem incurajati sa urmam anumite cai pentru a crea aceasta versiune a perfectiunii simetrice, avand credinta ca exista o imagine corecta in care sa se reflecte o familie. Nu ma ingrijoreaza ca, fiind unicul nostru copil, fiica noastra va avea de suferit. Sunt deplin increzatoare ca vom reusi oricum, indiferent de forma pe care o va lua familia noastra.
Un copil singur la parinți este la fel de fericit
Pe scurt, copiii singuri nu sunt patetici sau mai putin sociabili. Ei sunt la fel de fericiti ca si copiii care cresc cu frati si surori. In unele cazuri, ei sunt, probabil, mai rasfatati si / sau mai egocentrici, dar acest lucru nu are nimic de-a face cu numarul de membri ai familiei, ci cu educatia data de parinti. Aceasta este de fapt concluzia tuturor celorlalte prejudecati: educatia este cea mai importanta, nu cati copii exista intr-o familie.
Deseori auzim, ca un stereotip de altfel - ca un copil singur la parinti e obraznic, rasfatat sau egoist - exact sau numai ca urmare a faptul ca e singur la parinti. Vestea cea buna, sustinuta de studii de psihologie, este ca acestea nu sunt decat niste mituri.
Studiile au demonstrat, de-a lungul cercetarilor, ca un copil singur la parinti are, in mare parte, acelasi comportament social ca primul nascut dintr-o familie cu mai multi copii. Iata sfatul si parerile psihologilor de la Desprecopii.com...
Dilema mamicilor: care este cea mai buna diferenta de varsta intre copii?
O intrebare foarte des intalnita pe forumul Desprecopii este ... eterna intrebare: la ce diferenta sa fac al doilea copil? Ce diferenta este ideala intre copii?
Ei bine, cat timp asteptati intre copii este o alegere persoanala, iar fiecare diferenta de varsta aduce propriile ei provocari si beneficii. Nu exista diferenta ideala.
Odata ce adaugati dinamici si personalitati diferite la reteta, viata de familie este ca un roller-coaster. Deci, ce trebuie sa faca o mama? Sa ia fraiele situatiei si sa se pregateasca pentru urcusuri, coborasuri, nopti nedormite, frici de la febra ... si par nearanjat, fie ca exista o diferenta de 2,5 sau de 10 ani intre copii citeste mai departe aici >
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri
autor: Dr. Justina Marinescu, Psiholog in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII