15 Alimente de evitat in timpul alăptării - ar putea produce disconfort mamei și lui bebe
Există alimente pe care ar trebui să le eviți în perioada alăptării? Această întrebare este foarte des auzită de la mamele care alăptează și sunt preocupate că dieta lor ar putea influența negativ confortul bebelușului, provocându-i gaze, crampe sau colici. Pe durata alăptării, este esențial să menții o alimentație echilibrată și variată, dar anumite alimente, indiferent cât de mult îți plac, ar putea deranja stomacul bebelușului.
Dacă observi că bebelușul este agitat, regurgitează des, suferă de colici, are erupții cutanate sau pare să aibă dureri abdominale, este posibil ca următoarele alimente să fie de vină. Iată o listă de 15 alimente care pot cauza probleme în timpul alăptării:
ce alimente trebuie evitate in timpul alaptarii:
Cafeaua si alaptarea
Ciocolata si alaptarea
Citricele si alaptarea
Broccoli si alaptarea
Alcoolul si alaptarea
Alimentele condimentate in timpul alaptarii
Usturoiul si alaptarea
Arahidele si alaptarea
Graul
Crustaceele
Ouale si alaptarea
Soia
Pestele in timpul alaptarii
Menta si alaptarea
Patrunjelul si alaptarea
GHID DE ALAPTARE
Exista alimente care ar trebui evitate in perioada alaptarii? - iata o intrebare frecventa pe forumul special dedicat alaptarii de la Desprecopii.
Alimente care ar trebui evitate in timpul alaptarii bebelusului?
Mamele care alapteaza trebuie sa manance! Un regim alimentar bine echilibrat, plin cu alimente care va plac este cel mai bun, dar anumite alimente, indiferent de cat de mult va plac, s-ar putea sa strice bebelusului. Daca bebelusul este agitat, scuipa mult, sau are colici, eruptii cutanate, sau congestie, urmatoarele alimente pot fi vinovate! Iata insa ce alimente ar trebui evitate in timpul alaptarii.
Cafeaua si alaptarea
Cand beti cafea (sau suc sau ceai), o parte din cofeina ajunge in laptele matern. Deoarece copiii nu sunt in masura sa elimine cafeina la fel de repede sau de eficient ca adultii, prezenta ei in sistemele lor poate duce la iritatii, slabiciune, si insomnie. Solutia? Renuntati la cafea. La fel de obosit ca dvs., un copil agitat, care nu va dormi, va inrautati lucrurile. Incercati sa amanati cafeaua pana dupa ce alaptati. Mai multe detalii aici Pot bea cafea in timp ce alaptez? Cafeaua si alaptarea - iata ce trebuie sa stii
Ciocolata si alaptarea
Procedati cu prudenta in cazul in care ciocolata este alegerea dvs. dulce. La fel ca si cafeaua si sucurile, ciocolata contine cafeina. (Desi nu la fel de mult, o portie 30g de ciocolata neagra contine intre 5 si 35 mg de cofeina, o ceasca de cafea contine, in general pana la 135 mg de cofeina). Daca banuiti ca ciocolata este vinovatul din spatele starii de nervozitate a copilului, eliminati-o din dieta pentru cateva zile.
Ad-Extra3:
Citricele si alaptarea
Anumiti compusi care se gasesc in citrice si sucuri pot irita tractul gastro-intestinal inca imatur al bebelusului, ceea ce duce la o stare de nervozitate, il face sa scuipe, si chiar la eruptii cutanate la unii dintre ei. In cazul in care reducerea citricelor pare o idee buna de dragul copilului, compensati prin adaugarea altor alimente bogate in vitamina C in meniu, inclusiv papaya si mango.
Broccoli si alaptarea
Expertii in alaptat va pot spune ca, consumul de broccoli, conopida, si alte legume "carbogazoase" duc la copii iritabili, balonati. Dar cereti opinia oricarei mame care alapteaza, cu privire la capacitatea acestora de a crea situatiile mai sus mentionate, si veti auzi pareri diferite. Este salata cu broccoli din abundenta vinovatul din spatele starii de nervozitate si colici pe timp de noapte a copilul dvs.? Renuntati la broccoli pentru cateva zile. Incet, reintroduceti-l in alimentatie in cantitati mici pentru a vedea cum reactioneaza copilul dvs.. Gatit usor, la abur, in loc de consumul in stare cruda, poate reduce de asemenea balonarea.
Alcoolul si alaptarea
Nu e paharul ocazional de vin servit la cina cel care trebuie sa va ingrijoreze. Expertii sunt de acord ca un pahar sau mai putin pe zi, reprezinta probabil un risc redus pentru copii. Dar, daca obiceiurile de consum se incadreaza in categoria moderate sau mari, va scaldati in ape tulburi. Conform Academiei Americane de Pediatrie, posibilele efecte secundare ale alaptarii si consumului obisnuit de cantitati mari de alcool includ: somnolenta, somn profund, slabiciune, si cresterea in greutate anormala a copilului, precum si posibilitatea de a refuza laptele mamei. Consumati alcool pentru a va relaxa? Incercati o baie care va reduce stresul, o ceasca de ceai de musetel sau un masaj.
Alimentele condimentate si alaptarea
Unele mame care alapteaza pot adauga ardei jalapeno la tot ceea ce manaca, si cu toate acestea, sa aiba copiii foarte multumiti. Dar s-ar putea sa aflati ca doar un strop de piper este suficient pentru a va irita si agita bebelusul pentru cateva ore. Cum sa condimentati alimentele, fara a provoca un disconfort copilului? Cautati arome de la care sa adaugati zeama, fara a fi fierbinti. Un strop de lamaie pe pui e mai benefic decat un sos fierbinte. Daca trebuie sa evitati ardeiul iute la friptura, adaugati ghimbir - acesta este un condiment care calmeaza burtica bebelusului.
Usturoiul si alaptarea
Acea felie de paine calda cu usturoi pe care tocmai ati consumat-o s-ar putea sa nu aiba acelasi gust minunat si pentru copilul dvs.. Consumul de alimente cu usturoi de multe ori face ca laptele matern sa ia o usoara aroma de usturoi (mirosul de usturoi poate intra in lapte pana la doua ore dupa masa). Unii copii pot sa se strambe sau sa planga daca detecteaza aroma de usturoi. In Italia, unde usturoiul este consumat frecvent, mamele sunt sfatuite sa renunte la el in primele luni ale alaptarii. Dar in India, mamele care alapteaza sunt incurajate sa manance cat usturoi doresc pe baza convingerii ca acesta ii ajuta pe sugari sa se obisnuiasca cu aromele alimentelor pentru maturi. In cele din urma, papilele gustative ale bebelusului dvs. vor decide in acest sens.
Arahidele si alaptarea
Dvs. sau alti membrii ai familei dvs. aveti alergii alimentare? Procedati cu prudenta inainte de a include arahidele in dieta. Indicat este sa evitati alergenii cunoscuti, cum ar fi arahidele sau alte fructe cu coaja lemnoasa pe perioada alaptarii. Daca totusi mancati arahide si se dovedeste ca bebelusul dvs. are o sensibilitate sau e alergic la aceastea, veti observa simtome cum ar fi: eruptii cutanate, urticarie, eczeme, sau respiratie suieratoare. Unii copii cu alergii la arahide nu dezvolta simptome.
Graul
Daca dupa ce ati mancat un sandwich sau paste, copilul are simtome precum: plans neconsolat, durere evidenta, sau scaune cu sange, ar putea indica o alergie la grau. Pentru a verifica aceasta alergie sau sensibilitate, eliminati alimentele cu continut de grau din dieta timp de doua pana la trei saptamani. Daca simptomele copilului se imbunatatesc, sau dispar complet, ati gasit probabil, vinovatul si va trebui sa continuati evitarea graului. Daca copilul se confrunta in continuare cu un disconfort, incercati sa eliminati din dieta alte alimente suspecte, unul cate unul, pentru a gasi adevaratul vinovat.
Crustaceele
Expertii au descoperit ca, cu cat este mai mare istoria in alergii a familiei, cu atat sansele ca si bebelusul sa dezvolte simptomele sunt mai mari. Cu alte cuvinte, daca tatal copilului are o alergie la crustacee, dar nu ai nici o problema cu crevetii si homarii, ar fi bine sa evitati crustaceele in timpul alaptarii.
Ouale si alaptarea
Alergiile la ou sunt foarte frecvente la copii mici. Dar, pentru ca ouale se gasesc in tot felul de alimente, de la paine si snack-uri la inghetata, aceasta alergie poate fi dificil de identificat. O alta tactica pentru mamele care alapteaza si suspecteaza ca copilul lor are o alergie, este sa elimine deodata toate alimentele cele mai alergene (lactatele, soia, ouale, graul, alunele si nucile, crustaceele). Dupa doua saptamani, le puteti adauga unul cate unul, la distanta de 4 zile pentru a evalua copilul pentru eruptii cutanate sau alte simptome.
Soia
Multi copii care au intoleranta la lactate dau semne de alergie la soia. O veste proasta daca va gandeati sa inlocuiti paharul de dimineata de suc de moo cu o cana de lapte de soia. Daca banuiti ca soia din dieta dvs. creeaza probleme bebelusului, uitati-va la ce fel de soia mancati. Soia izolata proteic se gaseste in batoanele energizante, in shake-uri si poate declansa sensibilitatile. Pe de alta parte, inclusiv preparatele fermentate cu soia din dieta pot fi acceptate putin mai greu de copil.
Pestele si alaptarea
Ar putea sa nu provoace stari de nervozitate sau sa baloneze, dar, deoarece mercurul din peste gaseste drumul pe care il ia laptele, aceleasi reguli pentru consumul de peste in timpul sarcinii se aplica si in perioada de alaptare. Potrivit FDA, femeile care alapteaza ar trebui sa manance pana la 34 grame (doua mese medii) pe saptamana, o varietate de peste si crustacee, care contin mai putin mercur. Cinci tipuri de peste consumate frecvent contin putin mercur: crevetii, conservele de ton light, somon, Pollock si somn. Pestele care trebuie evitat: rechinul, peste-spada si macroul.
Menta si alaptarea
Iubiti aroma linistitoare a ceaiului de menta? Din pacate, anumiti compusi din plantele medicinale din familia mentei pot reduce cantitatea de lapte, mai ales daca consumati mai multe cani pe zi. Unii fitoterapeuti cred ca ceaiul de menta este adesea folosit ca un remediu holistic pentru a ajuta la oprirea productiei de lapte, pentru ca intarcarea sa fie completa. Ce sa beti in schimb? Incercati o ceasca de ceai de musetel. Compusii din musetel care ajung in laptele matern pot avea un efect calmant asupra copilul dar si pentru dvs.! Bomboanele de menta si dropsurile contra tusei pe baza de mentol ar trebui sa fie, de asemenea, utilizate cu moderatie, ambele contin concentat din uleiuri de menta.
Patrunjelul si alaptarea
Legat de familia mentei, patrunjelul este o alta planta care poate reduce cantitatea de lapte, ingerata in cantitati mari. Daca sunteti un fan al remediilor pe baza de plante, verificati pentru a va asigura suplimentele pe care le consumati sa nu contina cantitati semnificative de patrunjel. Cu toate acestea, cateva frunze care sa "orneze" farfuria ocazional, probabil nu vor afecta alaptarea..
► ► Citeste in continuare Alimente care cauzeaza colici bebelusului in perioada alaptarii
Despre alimentatia in timpul alaptarii mai cititi si urmatoarele:
Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
► Pentru suport, te asteptam si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
hexoralete n e bun sa iau dk alaptez??
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII