Cum gestionăm furia explozivă la copii și adolescenți? 10 sfaturi pentru părinți epuizați psihic, de la psiholog

Cum gestionam furia exploziva la copii si adolescenti? 10 sfaturi pentru parinti epuizati psihic, de la psiholog

Cum gestionăm furia explozivă la copii și adolescenți? 10 sfaturi pentru părinți epuizați psihic, de la psiholog

Crize de furie. Comportament distructiv. Stări de iritabilitate. Furia copilului tău te face să te simți epuizat și neputincios? Intr-o postare pe un grup Desprecopii, o mamica spune: „Cand e nervos, incerc sa nu il deranjez cu nimic pe baiatul meu de 15 ani. Este jenant să recunosc, dar mi-e teamă de temperamentul lui exploziv.”

Un sondaj pe forumul Desprecopii a arătat că peste 50% dintre părinți au recunoscut că „își pierd controlul și țipă” atunci când furia copilului lor atinge apogeul. Totuși, să răspunzi la furia copilului tău cu furie nu este soluția. În schimb, este esențial să ai un plan de gestionare a furiei, astfel încât să știi cum să reacționezi eficient următoarea criză. Un plan de furie te ajută să deții controlul asupra ta și asupra situației. Iată pașii de bază pentru un astfel de plan.

1. Asigură-te că zona este sigură

Asigură-te că zona din jurul copilului tău este sigură și că nimeni nu poate fi rănit în timpul unei crize de furie. Îndepărtează-te pe tine și pe ceilalți copii din zonă. Redu stimularea din jur oprind televizorul și/sau luminile puternice. Lasă copilul să se calmeze singur.

2. Rămâi calm

Chiar dacă emoțiile sunt intense, păstrează-ți calmul. Vorbește pe un ton liniștit, chiar dacă simți nevoia să țipi. Spune-i copilului că al său comportament este inacceptabil și că veți discuta când se va calma. Fii un model de comportament adecvat; copiii învață din exemplul părinților.

3. Ignoră insultele

Dacă copilul te insultă sau îți strigă, nu răspunde și nu o lua personal. Părăsește camera sau trimite copilul în dormitorul său. Nu reacționa la furie, deoarece acest lucru doar amplifică situația.

4. Discută când sunteți calmi

Momentul potrivit pentru a discuta este când amândoi sunteți calmi. Dacă copilul este în camera sa și țipă, nu îi acorda atenție. Nu reacționa la comportamentul nepotrivit; nu lăsa țipetele să îți controleze acțiunile. După ce situația s-a calmat, discutați despre ce s-a întâmplat și stabiliți consecințele.

5. Aplică consecințe pentru comportament, nu pentru furie

Nu pedepsi copilul pentru că s-a enervat, ci pentru comportamentele neadecvate rezultate, cum ar fi abuzul verbal, abuzul fizic sau distrugerea bunurilor. Copilul trebuie să înțeleagă că este normal să fie supărat, dar că trebuie să își gestioneze furia în mod adecvat.

6. Fii consecvent

Dacă acest comportament este recent, planul va funcționa destul de bine după câteva repetări. Răspunsul tău calm și consecvent îi va arăta copilului că furia explozivă nu este o modalitate de a obține ceea ce își dorește. Dacă acest comportament este mai vechi, va fi nevoie de mai mult timp și de repetări constante ale planului.

7. Înțelege factorii declanșatori ai furiei

Unii copii au probleme cu furia de ani de zile. Este important să înțelegi ce declanșează aceste reacții. După ce copilul s-a calmat, discutați despre ce s-a întâmplat înainte de criza de furie. Întreabă-l cum va gestiona situația diferit data viitoare. Scopul este să-l ajuți să-și înțeleagă factorii declanșatori și să învețe modalități adecvate de a răspunde.

Cel mai important lucru de reținut este că, ajutându-ți copilul să gestioneze furia acum, îi vei oferi abilități valoroase pentru viața de adult.

8. Nu merge pe coji de ouă pentru a te adapta furiei copilului tău

Mulți părinți de copii sfidători merg pe coji de ouă în preajma copiilor lor, încercând să nu-i supere. Înțelegem de ce faci asta. Izbucnirile de furie sunt neplăcute și faci tot ce poți pentru a le evita. Dar amintește-ți, copilul tău nu învață să se comporte diferit atunci când mergi pe coji de ouă pentru a te adapta comportamentului său. De fapt, făcând asta, îl înveți să te controleze. El te antrenează să-i anticipezi izbucnirile de furie, astfel încât să-l lași în pace sau să-i dai ce își dorește.

Prin urmare, nu-ți modifica comportamentul pentru a se potrivi cu dispozițiile copilului tău. Pregătește-ți planul de furie și răspunde în consecință la comportamentul copilului tău.

Cum să gestionezi comportamentul distructiv

Cu unii copii, furia lor explozivă devine distructivă. Dacă copilul tău își rupe propriile lucruri în timpul unei furii, ar trebui să fie obligat să le înlocuiască cu proprii bani sau să meargă fără. Aceasta este o consecință naturală. Dacă copilul tău îți sparge lucrurile sau face găuri în pereți, pune-l să plătească pentru a repara daunele.

Pentru copiii prea mici pentru a câștiga bani în afara casei, folosește treburile pentru a câștiga lucrurile înapoi.

Dacă copilul tău este mai mare, poate obține un loc de muncă part-time. Aceasta este o lecție grozavă, deoarece va vedea că, comportamentul lui a cauzat problema: și-a aruncat telefonul de perete și trebuie să-l înlocuiască singur.

Cum să gestionezi comportamentul amenințător

Dacă ești amenințat sau rănit fizic, nu te teme să suni la poliție.

Privește așa: dacă nu faci nimic pentru a te proteja pe tine, pe alți membri ai familiei sau casa ta, ce mesaj îi transmiți copilului tău? Va învăța că deține controlul complet. Și va învăța că cel mai bun mod de a obține ceea ce își dorește este prin amenințări și abuz fizic. Dacă copilul sau adolescentul tău a dezvoltat un tipar care include amenințări sau abuz fizic, spune-i din timp:

„Dacă se întâmplă din nou și mă simt în nesiguranță, va trebui să chem ajutor. O să sun la poliție.” Amintește-ți, nu există nicio scuză pentru abuz.

9. Nu încerca să-ți convingi copilul să nu se înfurie

Reține că nu ar trebui să încerci niciodată să argumentezi cu copilul tău în mijlocul unei furii. Orice încercare de a-l implica în acel moment îl va agita și mai tare și îi va întări furia. În plus, copilul tău nu ascultă prea bine în acel moment. Încercările tale de a raționa, de a conferi prelegeri sau de a vorbi despre problemă nu se vor absorbi atunci când este în mijlocul unei furii. În schimb, dă indicații scurte, clare și calme. Spune: „Nu este în regulă. Du-te în camera ta până te calmezi.”

Dacă ai țipat în trecut sau ai reacționat furios, exersează-ți vocea calmă. Dacă aceasta este o provocare pentru tine, încearcă să exersezi ceea ce vei spune din timp. Spune-o cu voce tare în mașină când ești singur. Repetă cuvintele pe care le vei folosi și planul tău de furie va fi mai ușor de executat.

10. Stabilește dacă copilul tău are o problemă de sănătate mintală

Dacă simți că, comportamentul copilului tău depășește o criză de furie normală sau dacă nu mai poți rezista ca părinte, asigură-te că soliciți ajutorul unui profesionist.

Aceste comportamente nu înseamnă neapărat că al tău copil are o problemă de sănătate mintală - furia este adesea o emoție normală. Dar, ori de câte ori ai o îndoială, discută cu medicul pediatru al copilului sau cu un profesionist de încredere în domeniul sănătății.

Iată câteva momente în care ar trebui să soliciți o opinie profesională:

 Dacă copilul tău nu răspunde chiar dacă ești consecvent cu planul tău de acțiune. Un consilier te va ajuta să lucrezi la planul tău și să întărești aceste idei în timpul consilierii.
 Dacă factorii declanșatori nu par a fi raționali sau logici.
 Dacă copilul tău nu este capabil să facă față acestor factori declanșatori, consilierea ar putea fi utilă. Dacă anxietatea este factorul declanșator, va avea nevoie de o modalitate mai bună de a reacționa atunci când se simte nervos sau jenat.

Nu te învinovăți dacă nu te-ai descurcat așa cum ai vrut când copilul tău a pierdut controlul în trecut. Poate ai țipat înapoi sau ai cedat când a avut o criză de furie. Dar niciunul dintre noi nu știe automat cum să se descurce cu tot ceea ce fac copiii noștri. Și noi facem greșeli, dar învățăm.

Așa că acordă-ți o pauză, lucrând la planul tău de furie pentru data viitoare când copilul tău explodează. Fii răbdător și perseverent și poți gestiona aceste izbucniri și restabili pacea în casa ta.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate,independenta  si performanta in societate citeste totul mai departe aici.

 Citeste si: Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII