Cauzele malformațiilor fetale și momente critice in sarcină - sfatul medicilor

Cauzele malformatiilor fetale si momente critice in sarcina - sfatul medicilor

Cauzele malformațiilor fetale și momente critice in sarcină - sfatul medicilor

Malformațiile fetale sunt produse de anumite substanțe chimice, infecții, stări alterate ale sănătății materne, care, acționând asupra fătului, pot afecta dezvoltarea normală intrauterină a acestuia. Inducerea malformațiilor fetale de către acești agenți depinde de predispoziția genetică maternă și fetală, de stadiul dezvoltării fătului la momentul expunerii, de calea de acțiune și durata în timp a expunerii la respectivul agent teratogen. 👶🧬

În continuare, vom trece în revistă cauzele malformațiilor fetale și cum pot fi ele evitate pentru o sarcină sănătoasă - cu sfatul medicilor.

- despre malformatiile fetale si cauzele lor, veti citi:
Ce anume pot produce malformatii fatului in timpului sarcinii?
Cand pot apare momentele critice in sarcina?
Care sunt cauzele malformatiilor fetale?
IRADIEREA in timpul sarcinii
MEDICAMENTE  SI  DROGURI in timpul sarcinii
ALCOOLUL in timpul sarcinii
FUMATUL SI DROGURILEin timpul sarcinii
MEDICAMENTE PERICULOASE in timpul sarcinii
HIPERTERMIA (Febra) in timpul sarcinii
AFECTIUNI  MEDICALE  ale mamei
INFECTIILE in timpul sarcinii
Factori de risc in timpul sarcinii
Despre testele din timpul sarcinii, e bine sa stiti:

Ce anume pot produce malformatii fatului in timpului sarcinii?

Malformatiile fetale sunt produse de anumite substante chimice, infectii, stari alterate ale sanatatii materne, si care actionand asupra fatului pot afecta dezvoltarea normala intrauterina a acestuia.

Toate aceste cauze enumerate anterior poarta numele de Agenti Teratogeni. Inducerea malformatiilor fetale de catre acesti agenti depinde de predispozitia genetica materna si fetala, de stadiul dezvoltarii fatului la momentul expunerii, de calea de actiune si durata in timp a expunerii la respectivul agent teratogen.

Cand pot apare momentele critice in sarcina?

Initial exista o perioada rezistenta care dureaza din ziua 0 pana in ziua a 11-a a vietii intrauterine, perioada in care fatul respecta legea “totul sau nimic” si anume fie va fi omorat de catre agentul teratogen, fie va supravietui neafectat.

Apoi urmeaza perioada de maxima susceptibilitate, din ziua a 11-a pana in ziua a 57-a a gestatiei, perioada in care are loc formarea organelor si care este deci cea mai sensibila la efectele adverse ale teratogenului.

Din ziua a 57-a de sarcina, organele bebelusului din burtica sunt formate si doar cresc in marime.

 Sfat: Cititi Odiseea sarcinii in 40 de saptamani pentru a afla cum se dezvolta fatul si ce schimbari pot apare in viata viitoarei mamici

Urmeaza perioada de susceptibilitate redusa in care un agent teratogen produce doar tulburari ale cresterii sau ale functionarii organelor.

Care sunt cauzele malformatiilor fetale?

Cauzele malformatiilor sunt foarte variate dar este deosebit de interesant ca in proportie de 65 % ele au cauze necunoscute.

Aproximativ 25 % au cauze genetice si doar in 10 % din cazuri pot fi incriminati factori ca medicamentele si substantele toxice, radioactivitatea, anumite infectii intrauterine, tulburari ale metabolismului matern. 

Ad-Extra3:

IRADIEREA in timpul sarcinii

Expunerea la radiatii poate fi acuta si in doze mari, ca in cazul unui accident nuclear, sau poate fi cronica, repetata dar in doze mici, ca in cazul iradierii la locul de munca sau a radiografiilor efectuate in scop de diagnostic medical.

In primul caz pot apare avort spontan sau o serie de probleme ca retard mental, dezvoltare necorespunzatoare, leucemie fetala. In ceea ce priveste iradierea cronica in scop de diagnostic medical, riscul de aparitie a malformatiilor este destul de redus chiar si in situatia efectuarii a mai multor radiografii. de citit neaparat: Sarcina si tratamentul stomatologic

MEDICAMENTE  SI DROGURI in timpul sarcinii

In ceea ce priveste medicamentele si drogurile, exista o lista surprinzator de redusa de agenti dovediti a avea un potential teratogen. Anumite substante insa trebuie evitate cu grija atunci cand o femeie doreste sa ramana insarcinata. Doze mari de vitamina A, alcoolul, cafeina, steroizii. O serie de vaccinari cum ar fi cea impotriva rubeolei nu trebuie facute la femeia insarcinata sau care are de gand sa procreeze in urmatoarele 3 luni.

🔸 de citit pe larg: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

ALCOOLUL in timpul sarcinii

Una dintre problemele cele mai mari este aceea ridicata de consumul mare de alcool la femeia gravida. Se instaleaza asa numitul fetal alcohol syndrome care se manifesta prin retard mental, tulburari de crestere, anomalii ale fetei, ale ochilor si articulatiilor, defecte cardiace. Poate sa apara si avort spontan. Doza de alcool de la care exista riscul de aparitie a acestor malformatii nu este cunoscuta, in asa fel incat consumul de alcool in sarcina nu trebuie privit niciodata ca fiind nepericulos. 

de citit: Alcoolul si sarcina si Consumul de cafea/alcool

FUMATUL SI DROGURILEin timpul sarcinii

Nu exista insa dovezi ca fumatul, chiar si al unor droguri usoare ca marijuana, este teratogenic. Cu toate acestea, efectele adverse ale fumatului nu trebuie neglijate si de aceea viitoarea mama nu trebuie sa se expuna unui asemenea risc, oricat ar fi de mic. Alte droguri insa, cum ar fi heroina, fenciclidina, metadona (inlocuitor al heroinei pentru pacientii din centrele de dezintoxicare), cocaina, au efecte teratogenice clare. Ele determina mai ales anomalii ale fetei si tulburari de dezvoltare.

Agentii citostatici ca aminopterinul, metilaminopterinul, busulfanul, chlorambucilul, ciclofosfamida, agenti folositi in tratamentul cancerului, au si ei efecte adverse. De obicei produc avort spontan dar, in procent mai redus, pot determina si aparitia de malformatii.   🔸de citit cu atentie: Sarcina si fumatul

MEDICAMENTE PERICULOASE in timpul sarcinii

Alte medicamente ca hormonii androgeni (testosteronul) determina masculinizarea fatului de sex feminin, clitoris mult marit, anomalii ale organelor genitale sau defecte cardiace. Streptomicina poate produce afectarea nervului auditiv iar tetraciclina dantura galbena, susceptibila la carii, de dimensiuni reduse dar dantura definitiva nu este afectata.

Celebra thalidomida lansata pe piata in anii ’60 inainte de efectuarea corecta si completa a unor studii serioase a produs mari drame in Statele Unite : feti cu anomalii cardiace, pulmonare, nazale, ale urechilor, stenoza duodenala, nedezvoltarea tubului digestiv sau malformatii ale membrelor. Alte medicamente periculoase sunt considerate compusii tioureici, trimetadiona, warfarina (un anticoagulant), acidul valproic.

Substantele ca litiul, plumbul, compusii organomercurici sunt de asemenea periculoase producand fie avort spontan, fie malformatii ca retard mental, tulburari de crestere, defecte vasculare si cardiace, surditate, orbire, defecte neurologice.

HIPERTERMIA (Febra) in timpul sarcinii

sanatatea sarcina

Studii recente sugereaza ca temperatura corpului matern la valori de peste 39 grade Celsius intre saptamanile 4 si 14 de gestatie ar putea avea un efect teratogen. Malformatiile care pot sa apara din aceasta cauza sunt tulburari de dezvoltare, defecte neurologice si retard mental, anomalii faciale si ale membrelor. Este bine de asemenea ca in aceasta perioada, sa fie evitata folosirea saunelor.

🔸 de citit: Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil

AFECTIUNI  MEDICALE  ale mamei

Femeile cu anumite afectiuni medicale ar trebui sa fie prevenite de riscul teratogenic al acestora, risc produs atat de tratamentul necesar bolii respective cat si de boala in sine. Una dintre aceste afectiuni este diabetul. Femeile cu diabet insulino-dependent au o incidenta crescuta de producere de malformatii fetale cum ar fi : defecte ale scheletului, gastrointestinale, neurologice, renale, cardiace si nervoase.

Cele mai multe probleme apar daca intre saptamanile 3 si saptamana 6 de sarcina exista valori crescute ale glicemiei. Cele mai frecvente malformatii care apar sunt defectele septale cardiace si insuficienta dezvoltare a portiunii terminale a maduvei spinarii si a membrelor inferioare. Evaluarea riscului se poate face fie prin determinarea alfafetoproteinei, fie a anumitor lanturi constituiente ale hemoglobinei. Supravegherea echografica este necesara.

Alta boala cu potential teratogenic este fenilcetonuria, o afectiune determinata de absenta unei enzime hepatice si care determina in general retard mental fetal, microcefalie (fat cu cap mic), afectare cardiaca, greutate scazuta la nastere. Aceste efecte nedorite pot fi prevenite printr-un regim alimentar scazut in fenilalanina.

Tumorile virilizante pot avea efecte masculinizante asupra fatului de sex feminin, cu aspect de tip pseudohermafroditic la nivelul organelor genitale externe, cu fuzionarea labiilor mari si clitoris mult crescut.

Epilepsia poate produce malformatii, probabil prin lipsa de oxigen fetal din timpul crizelor materne. Tratamentul necesar cu anticonvulsivante are o rata de 2-3 ori mai mare de producere de malformatii.

INFECTIILE in timpul sarcinii

Expunerea la infectiile virale in timpul graviditatii a fost recunsocuta ca fiind o cauza semnificativa a aparitiei malformatiilor. Rubeola determina pneumonii, encefalite, tulburari neurologice ca microcefalie, retard mental si motor, tulburari cardiovasculare ca defecte septale sau stenoze arteriale, defecte oculare precum cataracta, orbirea, modificari retiniene, microoftamia.

🔸de citit pe larg: Infectii (posibile) in timpul sarcinii

Citomegalovirusul este un virus vedeta foarte raspandit si care infecteaza aproximativ 1 %-2 % din feti. Cele mai mari defecte apar in primele saptamani de sarcina : microcefalie si hidrocefalie, tulburari retiniene, calcificari cerebrale, retard mental, afectiuni cutanate, cardiace. Totusi, dintre mamele seropozitive cu o infectie recurenta, doar 1 % vor transmite infectia la fat, 99 % dintre acestia fiind normali la nastere. Citomegalovirusul

Herpesul simplex se poate transmite la fat fie pe calea sangelui, fie in momentul nasterii in cazul unor leziuni vaginale si daca nasterea nu are loc prin cezariana. Infectarea fetala in primele saptamani de sarcina produce de obicei avort spontan. Mai tarziu apar retard in crestere, microcefalie, afectiuni ale retinei, calcificari cerebrale si microoftalmie.  Herpesul genital in timpul sarcinii

Toxoplasmoza este produsa de un protozoar pe care femeile infectate il pot transmite fatului in proportie de 30 %. Pot apare avort spontan, tulburari de crestere, calcificari cerebrale, microcefalie sau hidrocefalie. de citit pe larg: Toxoplasmoza si sarcina

Sifilisul determina fie avort spontan, fie umflarea articulatiilor, icter, afectiuni cutanate, periostita, anemie, modificari ale lichidului cefalorahidian. Fatul este rareori infectat inainte de saptamanile 16-18 de gestatie si de aceea tratamentul antibiotic este eficient inainte de aceasta perioda. Se considera ca terapia antibiotica a gravidei este eficienta si pentru fat. Totusi pot sa apara esecuri in cazul in care mama are sifilis secundar sau daca este in ultimul trimestru de sarcina.

Alte infectii virale cu potential teratogen sunt cele date de varicela sau enterovirusuri. Toate aceste probleme apar datorita faptului ca virusurlie enumerate anterior pot sa strabata bariera feto-placentara si sa intre in circulatia fetala determinand malformatiile respective. 

🔸 de citit:  Varicela si riscul pentru gravide si sarcina  

Despre testele din timpul sarcinii, e bine sa stiti: 

Testul de gen al bebelusului
Testul fetal non stres (NST)
Triplul test: il faceti sau nu?
Testele de sange pentru depistarea sarcinii
Testul alfafetoproteinic – AFP
Echografia (Ecografia)
Aflarea sexului copilului
Testele de sarcina, ce sunt si cum functioneaza
Amniocenteza
Testele prenatale: privire generala
Noul test de sange pentru depistarea Sindromul Down
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?
Dry test-ul sau dublul test de sarcina?
Factorul Rh in sarcina
Sfarsitul amniocentezei?
Triplul test in sarcina
Dry test-ul in sarcina pentru depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice
Ecografiile prenatale – o necesitate?
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul de vilus corionic
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical  

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii
Material realizat cu sprijinul:
Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
 Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 52:

  1. Simona
    Simonatrimis la 23/11/2019

    Buna ziua, am un bebeluș de 3 luni jum nascut prematur si a inceput sa faca lichid de ascita. A fost la budimex la investigații și i-au scos lichidul, in rest nu i-au găsit nimic. Cunoașteți vreun remediu ca sa poata dispărea lichidul?

    Raspunde la acest comentariu
  2. tanase
    tanasetrimis la 2/7/2016

    Mergeti la Dr. Hadi Rahimian...va lamureste imediat....e specializat in medicina materno fetala si va spune imediat daca copilul are probleme( malformatii congenitale...si ce este de facut....Am trecut si noi prin asta.....hidrocefalia poate fi rezolvata dupa nastere.....

    Raspunde la acest comentariu
  3. ones laura
    ones lauratrimis la 23/5/2016

    Am rămas însărcinată chiar în perioada când aveam varicela si am urmat si un tratament 10 zile pastile aciclovir.ce se poate intampla??

    Raspunde la acest comentariu
  4. Andreea
    Andreeatrimis la 19/4/2016

    Buna mamici. Am avut o sarcina anterioara si am pierduto la doar 16 saptamani.la recomandarea doctorului mi.am facut analiza pentru mutatie MTHFR ,mutatia C677T mia iesit negativa iar cealalta A1298C mia iesit genotip heterozigot .sa confruntat si alcineca cu asta?care sunt riscurile sau cum vati tratat pt urmatoarea sarcina? Astept un raspuns.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  5. cristi
    cristitrimis la 22/8/2015

    am ramas insarcinat pe neasteptate dar cu putin inaite,probabil 2,3saptamini,am facut un tratament impotriva la gastrita si aveam si eliminari vaginale.sunetimi va rog este vreun risc pentru copil?multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  6. Maria
    Mariatrimis la 18/5/2015

    Pentru AndreeaCum adica copilul are ceva probleme la gastrointestinal ? Ce spune medicul care a interpretat ? Atentie mare la toate analizele si ecografiile performante. Nepotica mea a nascut o fetita superba, dar cu o dezvoltare incompleta a manutei drepte. ILUSTRII CITITORI DE IMAGINI au scris pe toate hartiile ca bratele sunt complete, cu cate 5 degete ! Ce au vazut ? NIMIC. Doar tarife mult exagerate la consultatii si investigatii in cabinete particulare. Sanatate si sa aveti copii sanatosi !

    Raspunde la acest comentariu
  7. vasileg75
    vasileg75trimis la 9/4/2015

    Sotia mea este insarcinata in 22 de saptamani , la examenul morfologic fetal i s-a spus ca fatul de sex masculin , la examinarea capului (creierului) are ventricolul stang marit stg-10 mm/drt-5 mm ,risc de hidrocefalie si ca pana la nastere nu se poate face nimic. Care este cea mai buna decizie in acest moment ? Ce se poate face? Ce au fact alte persoane in aceasta situatie ? Care sunt riscurile majore pentru un fat ? Vreau sa mentionez ca in rest examenul a aratat ca totul este in limitele normalului cu o dezvoltare normala?

    Raspunde la acest comentariu
  8. Andreea
    Andreeatrimis la 20/2/2015

    Bună am o rugăminte mare am mers la o ecografie și mi sa spus ca fatul are ceva problema la gastrointestinal nu știu ce e aceea în rest toate analizele au ieșit complet bine ce poate fii e grav am 5 luni de sarcina ??

    Raspunde la acest comentariu
  9. vasileg75
    vasileg75trimis la 22/9/2014

    Sotia mea este insarcinata in 22 de saptamani , la examenul morfologic fetal i s-a spus ca fatul de sex masculin , la examinarea capului (creierului) are ventricolul stang marit stg-10 mm/drt-5 mm ,risc de hidrocefalie si ca pana la nastere nu se poate face nimic. Care este cea mai buna decizie in acest moment ? Ce se poate face? Ce au fact alte persoane in aceasta situatie ? Care sunt riscurile majore pentru un fat ? Vreau sa mentionez ca in rest examenul a aratat ca totul este in limitele normalului cu o dezvoltare normala?

    Raspunde la acest comentariu
  10. Larisa
    Larisatrimis la 11/10/2012

    Am avut inainte de sarcina herpes genital, mi s-au vindecat leziuniile si acum sunt insarcinata in 10-11 saptamani si vreau sa stiu daca pot pastra sarcina si voi naste un copil sanatos?medicul mi-a zis ca pot naste cu cezariana si e mai bine asa si ca acumnu are cum sa stie ce probleme V-a avea copilul doar dupa 3 luni incolo. dupa investigatie.parintii mei ma bat la cap sa fac avort , si eu nu as vrea numai daca e sarcina cu probleme.virusul citomegalovirus / herpes il am inca in sange si ma gandesc daca nu cumva se transmite la fat? MAI POT AVEA COPII SANATOSI VREODATA SAU NICIODATA SA NU MAI FAC COPII?

    Raspunde la acest comentariu
  11. anonim
    anonimtrimis la 22/8/2012

    Buna!sunt insarcinata in 8 saptamani si viitoru meu sot a fumat hasis inainte cu 3 luni sa raman insarcinata....risc sa iese copilul cu malformatii??multumesc pt sfat!

    Raspunde la acest comentariu
  12. IvanRodica
    IvanRodicatrimis la 14/6/2012

    Buna ziua.as vrea sa aflu cat mai multe informatii in legatura cu valoarea BPD4,54cm la sarcina de 5luni si o saptamana.este vorba de sora mea careia i s-a spus la eco ca fatul ei are prea mult lichid la creier,ceea ce duce la provocarea nasterii.ma intereseaza sa stiu daca aceasta problema nu se poate remedia prin tratament.este avortul unica solutie?multumes anticipat,astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.doresc tuturor mamicilor multa sanatate.o zi buna

    Raspunde la acest comentariu
  13. andreea
    andreeatrimis la 19/4/2012

    buna ziua sunt insarcinata in 10 sap si am luat contact cu o persoana care are rubeola ,va rog spuneti daca mai pot tine sarcina sau nu sau ce trebuie sa fac...exista un antivirus ceva care il pot face sa pot tine sarcina sau imi face rau su acel antivirus ?va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  14. crissa
    crissatrimis la 17/4/2012

    am rubeola poate afecta sarcina? adica o pot tine?

    Raspunde la acest comentariu
  15. liliana
    lilianatrimis la 2/4/2012

    sant insarcinata in 5 saptamani si am 36 de ani. cand aveam 1-2 saptamani de sarcina am avut tratament pentru aslo (fara sa stiu ca sant insarcinata) si mi s-a prescris azitrox si aflamil cate 1 pastila la 12 ore din ambele. ce parere aveti credeti ca ar putea avea copilul probleme dupa nastere? multumesc pentru sfat

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII