9 uleiuri esențiale pentru relaxare și un somn mai odihnitor

9 uleiuri esentiale pentru relaxare si un somn mai odihnitor

9 uleiuri esențiale pentru relaxare și un somn mai odihnitor

Uleiurile esențiale au fost folosite de secole pentru a promova relaxarea și bunăstarea mentală și fizică. Astăzi, aceleași uleiuri sunt din ce în ce mai studiate de oamenii de știință în căutarea unei înțelegeri mai riguroase și specifice a beneficiilor lor pentru somn și sănătate.

Mirosurile pot avea un efect puternic asupra stării noastre mentale și emoționale, și pot fi utilizate pentru a ajuta la ameliorarea stresului, anxietății și a dificultăților de somn. Mirosurile uleiurilor esențiale pot ajuta la stimularea somnului prin intermediul sistemului olfactiv, care este conectat la creierul nostru. Când inhalam mirosul uleiului esențial, moleculile parfumate sunt detectate de receptori din nas, care le trimit apoi către creier.

Vei citi:
Simțul olfactiv este conectat direct la centrii de memorie și emoții ale creierului
Vechea practică a aromaterapiei, utilă și astăzi
Beneficiile uleiurilor esențiale
7 uleiuri esențiale pentru un somn mai bun
Cum să folosești uleiurile esențiale pentru somn și relaxare

Simțul olfactiv este conectat direct la centrii de memorie și emoții ale creierului

Probabil ai experimentat senzația de a întâlni un miros care-ți evocă instantaneu o amintire sau un sentiment puternic. Poate că un anumit parfum îți amintește de bunica ta, sau mirosul uleiului de motor te duce înapoi în timp, când erai cu tatăl tău în garaj, în timp ce lucra la mașina lui...

Celulele din interiorul nasului detectează mirosurile din mediul nostru și trimit informații către creier, prin nervul olfactiv. Avem, de asemenea, un grup de celule în partea superioară a gâtului care detectează mirosurile din alimentele pe care le consumăm și transmit acele informații de-a lungul aceluiași canal olfactiv către creier. Informațiile despre miros ajung imediat la sistemul limbic al creierului, care include regiuni precum amigdala care controlează reacțiile emoționale și memoria.

Acest lucru face ca mirosul să fie unic printre simțurile noastre. Informațiile pe care le primim din celelalte simțuri ale noastre călătoresc mai întâi către o altă regiune a creierului, talamusul, care acționează ca o stație de releu, trecând de-a lungul datelor senzoriale către celelalte părți ale creierului ce produc percepțiile noastre senzoriale. Doar mirosul se deplasează direct în centrul emoțiilor și memoriei creierului. De aceea, acele amintiri pe care le asociezi cu parfumul trandafirilor de grădină sau cu mărul copt, sunt atât de puternice.

Vechea practică a aromaterapiei, utilă și astăzi

Utilizarea uleiurilor esențiale în scopuri medicinale are o istorie străveche, începând cu societățile egiptene, chineze și romane timpurii. Ai auzit vreodată de jurământul lui Hippocrate? Acesta este angajamentul etic luat de medici timp de secole (acum, adesea luat de studenți la absolvirea școlii de medicină). Este numit după medicul grec, Hipocrate, care a studiat efectele uleiurilor esențiale și a fost un susținător al proprietăților lor vindecătoare și de promovare a sănătății.

Aromaterapia este un termen modern pentru această practică străveche. Și de ani de zile, oamenii de știință au efectuat studii asupra beneficiilor uleiurilor esențiale pentru promovarea somnului, ameliorarea stresului, reducerea durerii și reglarea dispoziției.

Beneficiile uleiurilor esențiale pentru somn, dispoziție și sănătate

Uleiurile esențiale au fost folosite de secole pentru a promova relaxarea și bunăstarea mentală și fizică. Astăzi, aceleași uleiuri sunt din ce în ce mai studiate de oamenii de știință în căutarea unei înțelegeri mai riguroase și specifice a beneficiilor lor pentru somn și sănătate.

Pentru somn: O serie de cercetări arată că uleiurile esențiale pot ameliora somnul perturbat și pot îmbunătăți calitatea somnului la adulți. Un studiu din 2017 a comparat efectele aromoterapiei și masajului prin presopunctură asupra calității somnului și a calității generale a vieții la femei. Cercetătorii au descoperit că un amestec de uleiuri esențiale care promovează somnul a funcționat mai eficient pentru a îmbunătăți atât calitatea somnului, cât și calitatea vieții decât presopunctura. Amestecul de uleiuri a fost, de asemenea, mai eficient în îmbunătățirea somnului decât un singur ulei esențial, lavandă.

Pentru stres și anxietate: Stresul și anxietatea sunt obstacole frecvente în calea unui somn sănătos și odihnitor. Persoanele care se confruntă cu simptome de stres și anxietate au adesea probleme în a adormi și a avea somn liniștit pe tot parcursul nopții, lăsându-i obosiți a doua zi. Există un corp de cercetări care indică faptul că aromaterapia cu uleiuri esențiale poate ajuta la ameliorarea simptomelor de stres și anxietate, ceea ce poate ajuta -indirect - la îmbunătățirea somnului.

Pentru depresie: Depresia și problemele de somn merg adesea mână în mână. O serie de studii au examinat efectele aromoterapiei folosind uleiuri esențiale la persoanele cu depresie și simptome depresive, atât cu și fără anxietate. Aromaterapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresive, conform rezultatelor mai multor studii. Un studiu a constatat că aromaterapia a îmbunătățit atât depresia, cât și anxietatea la un grup de femei postpartum. O analiză din 2016 a constatat că aromaterapia este eficientă în reducerea stresului și a depresiei – precum și a simptomelor menopauzei – la femeile de vârstă mijlocie.

Ad-Extra3:

7 uleiuri esențiale pentru un somn mai bun

Deci, care sunt cele mai eficiente uleiuri esențiale pentru somn?

1.LAVANDA. Acesta este cel mai popular ulei esențial pentru somn și relaxare, dar și prima recomandare generală a medicilor pentru persoanele care doresc să încerce aromaterapia pentru somn. Levanda are un parfum liniștitor care a fost mult timp asociat cu relaxarea și somnul, dar a fost folosit și ca remediu natural pentru anxietate. Lavanda este probabil uleiul esențial cel mai riguros studiat. Un corp robust de cercetări arată că lavanda are efecte de reducere a anxietății sau anxiolitice, precum și efecte benefice asupra depresiei.

Lavanda poate ajuta, de asemenea, la calmarea durerii, arată mai multe studii. Un studiu recent a arătat că aromaterapia cu ulei de lavandă a redus nevoia de medicamente pentru durere la un grup de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, care se recuperau după extirparea amigdalelor.

Lavanda are, de asemenea, efecte sedative, ceea ce înseamnă că poate funcționa direct pentru a te ajuta să adormi. O serie de studii indică eficacitatea lavandei pentru somn: îmbunătățirea calității somnului, creșterea cantității de somn și creșterea vigilenței în timpul zilei, inclusiv la persoanele cu insomnie.

2.VANILIA. Mirosul dulce de vanilie este atrăgător pentru mulți oameni și are o lungă istorie de utilizare pentru relaxare și ameliorarea stresului. Vanilia poate avea efecte sedative asupra organismului. Poate reduce hiperactivitatea și neliniștea, poate calma sistemul nervos și poate scădea tensiunea arterială. De asemenea, pare să ajute la ameliorarea anxietății și a depresiei, combinând atât relaxarea, cât și o creștere a dispoziției. Dacă mirosul de prăjituri coapte te relaxează și te liniștește, vanilia ar putea fi un parfum de încercat pentru a dormi - fără calorii!

3. Uleiul esențial de musetel

Acest ulei are proprietăți sedative și poate ajuta la ameliorarea durerilor și disconfortului, ceea ce poate face mai ușor să adormiți. Puteți inhala uleiul esențial de musetel înainte de culcare sau puteți aplica câteva picături pe perna dumneavoastră.

4, 5 TRANDAFIRUL și GERANIUM. Aceste două uleiuri esențiale au mirosuri florale similare și s-a dovedit că ambele reduc stresul și anxietatea, singure și în combinație cu alte uleiuri esențiale. Unii experți în somn recomandă valeriana ca ulei esențial pentru aromaterapia somnului. Valeriana luată ca supliment poate fi extrem de benefică pentru somn și stres. Dar mirosul de valeriană este foarte... puturos! Încearcă în schimb muscata (geranium) sau trandafirul.

6, IASOMIA. Un parfum dulce de flori... iasomia pare să aibă capacități serioase de stimulare a somnului. Cercetările arată că iasomia îmbunătățește calitatea somnului, reduce somnul agitat și crește vigilența în timpul zilei. Un studiu din 2002 a arătat că iasomia a oferit toate aceste beneficii ale somnului, precum și reducerea anxietății, chiar mai eficient decât lavanda.

7. LEMN DE SANTAL. Cu un parfum bogat, lemnos, pământesc, lemnul de santal are o istorie străveche de utilizare pentru relaxare și ameliorarea anxietății. Cercetările științifice arată că lemnul de santal poate fi eficient în ameliorarea simptomelor de anxietate. Cercetările au arătat, de asemenea, că lemnul de santal poate avea efecte sedative, reducând starea de veghe și crescând cantitățile de somn non-REM.

Este important de reținut: s-a demonstrat că lemnul de santal crește starea de veghe și vigilența, chiar și atunci când declanșează relaxarea fizică. Fiecare reacționează diferit la mirosuri. Lemnul de santal poate oferi beneficii de somn pentru unii oameni, în timp ce altora, le poate promova starea de veghe și vigilența. Dacă acesta este cazul tău, lemnul de santal nu este potrivit pentru noapte, dar îl poți folosi în timpul zilei pentru a te simți relaxat dar alert.

8. CITRICE. Similar lemnului de santal, acesta este un grup de arome care poate fi stimulant sau favorizant somnului, în funcție de reacția individuală și de tipul de ulei de citrice folosit. S-a demonstrat că bergamota, un tip de portocală, ameliorează anxietatea și îmbunătățește calitatea somnului. Uleiul de lămâie a demonstrat efecte de ameliorare a anxietății și a depresiei. Citricele pot ajuta unii oameni să adoarmă mai ușor, în timp ce alții pot găsi că aceste mirosuri proaspete sunt relaxante, dar nu favorizează somnul. Dacă mirosurile de citrice sunt stimulatoare pentru tine, nu le utiliza înainte de culcare, dar ia în considerare să le folosești în timpul zilei, pentru a te ajuta să te simți atât împrospătat, cât și relaxat.

9. Uleiul esențial de bergamotă:

Acest ulei are proprietăți calmante și poate ajuta la reducerea stresului și anxietății, ceea ce poate face mai ușor să adormiți. Puteți inhala uleiul esențial de bergamotă înainte de culcare sau puteți aplica câteva picături pe perna dumneavoastră.

Cum să folosești uleiurile esențiale pentru somn și relaxare

Mulți oameni sunt interesați să folosească uleiuri esențiale pentru un somn mai odihnitor, dar nu știu sigur cum. Iată câteva îndrumări simple pentru a începe:

Adaugă ulei în apa de baie. Aceasta este o modalitate excelentă de a obține beneficiile de relaxare și de somn ale aromoterapiei, profitând, de asemenea, de efectele de stimulare a somnului ale unei băi calde. Pune câteva picături din uleiul tău preferat în apa de baie și programează timpul de înmuiere între 90 de minute și o oră înainte de culcare.

Utilizează un difuzor. Difuzoarele vor dispersa uleiurile în aerul din cameră. De obicei, adaugă apă și ulei, în cantități stabilite de producător. Urmează instrucțiunile doar.

Fă-ți propria ceață. Poți combina uleiul esențial și apa într-o sticlă cu pulverizator și poți pulveriza în jurul camerei. Pulverizează partea inferioară a pernei pentru a evita orice iritare a pielii. Pentru fiecare ½ cană de apă, pune 4-5 picături de ulei esențial, sau mai puțin dacă mirosul este prea puternic.

Aplică direct pe corp. Unii oameni consideră că este liniștitor să aplice uleiuri esențiale în punctele de presiune, cum ar fi încheieturile mâinilor sau în spatele urechilor, sau să folosească uleiuri pentru a se automasa ușor. Uleiurile esențiale sub formă nediluată sunt foarte concentrate și intense și îți pot irita pielea. NU APLICA uleiul nediluat pe piele. Dacă intenționezi să utilizezi uleiuri esențiale local/topic, asigură-te că este un ulei deja diluat - un amestec de ulei esențial parfumat la alegere și un ulei purtător (de multe ori un ulei vegetal).

Pe măsură ce utilizezi uleiuri esențiale, acordă atenție modului în care te simți

Mirosul este o experiență extrem de individuală. Fiecare dintre noi reacționează diferit la mirosuri. Aromele potrivite pentru relaxarea și somn sunt cele care te fac să te simți relaxat și somnoros! Poate fi necesar să experimentezi cu diferite uleiuri înainte de a-l găsi pe cel potrivit pentru rutina ta de noapte. Dacă un miros te face să te simți alert și treaz, NU este cel potrivit pentru somn. Dar îl poți folosi dimineața!

 

10 semne ca ai lipsa de Magneziu si ce produce lipsa de Magneziu

Foarte multi adulti si copii sunt afectati de catre deficitul de magneziu. Desi multi dintre noi prezentam semne ale deficientei de magneziu, putini suntem constienti de ceea ce inseamna acest lucru.

Aproape 57% din oameni sunt afectati de deficitul de magneziu, ceea ce inseamna ca mai mult de jumatate din populatie este diagnosticata cu un nivel scazut al acestuia. Desi multi dintre noi prezentam semne ale deficientei de magneziu, putini suntem constienti de ceea ce inseamna acest lucru.

Iata 10 semne ca ai lipsa de Magneziu si ce produce lipsa de Magneziu.

Scapati de grasimea periculoasa de pe abdomen

Cantarul poate indica probabil, un numar, cu care dumneavoastra sunteti fericit(a), sau IMC-ul da din nou un numar foarte frumos, asta insa nu inseamna ca sunteti cu adevarat sanatos.

Abdomenul este cel mai nesanatos loc pe corp pentru a avea grasime ... articolul complet aici

 

Despre baie si relaxare, merita citit si

Baia in timpul sarcinii: relaxare si precautii
Zen in mintea ta: cateva ganduri care te pot insoti
Ceaiul de lavanda, secret pentru mamicile stresate
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?

autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Somn

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII