Cum găsim leacul tusei în sezonul rece? La ce ajutoare apelăm?
Majoritatea simptomelor de răceală și tuse sunt cauzate de virusuri și dispar, de cele mai multe ori, fără a necesita tratament special.
Contrar miturilor, răceala nu este cauzată de frig. Așadar, cum prevenim și, cel mai important, cum tratăm simptomele unei răceli? Cum găsim leacul tusei în sezonul rece? La ce ajutoare apelăm?
STOP tusei în sezonul rece - Cum?
Data viitoare când mergi la medic cu o afecțiune a căilor respiratorii superioare, cum ar fi o răceală obișnuită sau tuse, este posibil ca antibioticele să nu facă parte din planul de tratament. Antibioticele sunt folosite pentru a trata infecțiile bacteriene, cum ar fi pneumonia, și nu vor ajuta la tratarea bolilor virale precum răceala, gripa, majoritatea durerilor de gât și tusei.
Deci, la ce ajutoare apelezi pentru a pune capăt tusei?
Unele remedii la domiciliu pot ușura simptomele, tocmai de aceea, pentru a te simți cât mai confortabil atunci când tușești sau răcești, încearcă următoarele:
Bea multe lichide
Bea multă apă sau ceai cu lămâie și miere. Consumul de ceai amestecat cu miere este un remediu clasic pentru tratarea tusei sâcâitoare. Experții bănuiesc că efectul medicinal al mierii se poate datora proprietăților sale antioxidante și antimicrobiene. Cu toate acestea, din cauza riscului de botulism infantil - o afecțiune care poate pune viața în pericol, cauzată de o toxină generată de bacterii - nu oferi niciodată miere unui copil mai mic de 12 luni.
Consumă supă de pui
Supa de pui și alte lichide calde, cum ar fi ceaiul cald, pot fi liniștitoare și slăbesc congestia.
Nu subestima odihna
Ia-ți liber de la serviciu sau de la școală dacă ai febră sau o tuse urâtă. Acest lucru îți va oferi șansa de a te odihni și de a reduce șansele să îi infectezi pe alții.
Reglează temperatura și umiditatea din cameră
Menține camera caldă, dar nu supraîncălzită. Dacă aerul este uscat, un umidificator sau un vaporizator cu ceață rece poate umezi aerul și poate ușura congestia și tusea. Păstrează umidificatorul curat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiurilor.
Folosește cu încredere picături nazale saline
Pentru a ameliora congestia nazală, încearcă picăturile nazale cu soluție salină. Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor, chiar și la sugari și copii.
Gargară cu apă sărată
Gargara cu apă sărată poate ajuta la tusea persistentă, slăbind și eliminând flegmele din gât. Pentru a face gargară cu apă sărată, adaugă jumatate de linguriță de sare într-o cană de apă călduță si amestecă bine. Apoi, ia o înghițitură de apă sărată, înclină capul pe spate, fă gargară timp de aproximativ 10 secunde, apoi scuipă. Dacă copilul este prea mic, ar trebui să eviți să încerce acest lucru.
Medicamente pentru răceală și tuse fără prescripție medicală
Pentru adulții și copiii mai mari de 5 ani, decongestionantele, antihistaminice și analgezicele fără prescripție medicală pot oferi o anumită ameliorare a simptomelor. Cu toate acestea, ele nu vor preveni o răceală sau nu vor scurta durata acesteia și majoritatea au unele efecte secundare. Ia medicamente numai la îndrumarea medicului și conform instrucțiunilor de pe etichetă. Unele medicamente includ ingrediente multiple, așa că citește cu atenție etichetele pentru a înțelege ce ingrediente sunt în medicament.
Atenție: Utilizarea excesivă și greșită a medicamentelor pentru răceală și tuse poate fi periculoasă, așa că recomandarea este să discuți planul de tratament cu un medic.
Spune STOP tusei cu siropul potrivit
Siropul de tuse cu extract din frunze de Pătlagină, fără zahăr, are efect calmant și plăcut, în caz de iritație la nivelul gâtului, faringelui și corzilor vocale.
Asocierea cu vitamina C susține funcționarea normală a sistemului imunitar și poate fi folosit atât de copii, cât și de adulți, deoarece conține ingrediente care au efect plăcut și calmant asupra tractului respirator superior. Poate fi utilizat ca atare sau diluat în puțină apă sau suc.
Ameliorează rapid senzația neplăcută în cazul tusei uscate
IRITUSS pastile pentru supt fără zahăr sunt indicate pentru ameliorarea simptomelor care însoțesc răceala, infecțiile de la nivelul gâtului, căilor respiratorii superioare și a cavității bucale, având acțiune calmantă în caz de disconfort la nivelul gâtului, faringelui și a corzilor vocale precum și ameliorarea senzației neplăcute în cazul tusei uscate și iritante.
Acestea favorizează expectorația și eliminarea de mucus în cazul tusei productive, dar în același timp, ameliorează senzația neplăcută la nivelul gâtului și cavității bucale, în caz de inflamație.
Datorită gustului lor foarte dulce, gust dat de izomalt, pastilele IRITUSS determină creșterea reflexă a producției de salivă în cavitatea bucală și de mucus în căile respiratorii. Se creează, în acest mod, un strat protector și hidratant pe suprafața mucoaselor, ameliorându-se astfel simptomele asociate răcelilor și infecțiilor gâtului.
Farmacia DONA - Un partener de încredere
Produsele farmaceutice ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, de aceea este bine să-ți faci un aliat de nădejde - Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta și de acolo îl poți ridica. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 300 de farmacii în țară și fac treabă bună din 1992.
Deși răcelile sunt de obicei minore, ele te pot face să simți un grad ridicat de disconfort. Așadar, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ai grijă de tine. Odihnește-te, bea lichide și menține aerul din jurul tău umed. De asemenea, nu uita să te speli frecvent pe mâini.
Când să soliciți asistență medicală?
O tuse persistentă nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, este important să soliciți imediat asistență medicală dacă ai o tuse persistentă și oricare dintre aceste simptome:
• tuse umedă/plină;
• respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație;
• febră persistentă;
• pierdere inexplicabilă în greutate;
• dureri în piept;
• tuse cu sânge;
• vărsături în timpul sau după tuse;
• oboseală neobișnuită.
Cum poți preveni tusea?
Pe lângă a învăța cum să tratezi corect tusea, trebuie să înveți în primul rând cum să o previi.
Pentru a te proteja împotriva gripei, asigură-te că te vaccinezi anual împotriva gripei, de obicei începând din octombrie. Alți pași pe care îi poți face:
• Evită contactul cu alte persoane bolnave. Dacă tu ești bolnav/ă, evită să mergi la serviciu, la școală sau în alte locuri în care vei fi în contact cu alții, astfel încât să nu-i îmbolnăvești.
• Acoperă-ți nasul și gura ori de câte ori tușești sau strănuți, de preferință folosind un șervețel (pe care îl arunci imediat după utilizare).
• Bea multe lichide pentru a te menține hidratat/ă.
• Curăță frecvent zonele comune din casă, serviciu sau școală. Acest lucru este important în special pentru blaturi, jucării sau telefoane mobile.
• Spală-te des pe mâini, mai ales după ce tușești, mănânci, mergi la baie sau ai grijă de o persoană bolnavă.
Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu
Odată cu venirea pe lume a copilului, farmacia devine cel mai vizitat loc, deoarece vei avea nevoie de multe produse de îngrijire, dar și de medicamente. Aplicând pentru Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu, vei plăti cu 7% mai puțin la cumpărarea produselor destinate copiilor și cu 5% mai puțin la cumpărarea oricărui produs farmaceutic sau cosmetic - excepție fac medicamentele eliberate pe baza rețetelor gratuite și compensate și a celor ce se eliberează pentru programele naționale PN9.7 (post transplant), PN3 (Oncologie) și PN 5 (Diabet). APLICĂ ȘI TU PENTRU UN CARD >>
Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu
Ce avantaje îți aduce acest card?
Plateste cu 7% mai putin, la cumpararea produselor destinate copiilor
Plateste cu 5% mai putin, la cumpararea oricarui produs farmaceutic sau cosmetic – exceptie fac medicamentele eliberate pe baza retetelor gratuite si compensate si a celor ce se elibereaza pentru programele nationale PN9.7 (post transplant), PN3(Oncologie) si PN 5( Diabet)