Adopțiile în România: modificarea legislației a mărit masiv numărul adopțiilor

Adoptiile in Romania -  modificarea legislatiei a marit masiv numarul adoptiilor

Adopțiile în România: modificarea legislației a mărit masiv numărul adopțiilor

Datorită simplificării procedurii de adopție, în ultimul an în România s-au înregistrat peste 2000 de adopții.  Copiii adoptati - sau „copiii născuți din inimă” asa cum li se spune pe forumul de adoptii de la Desprecopii.com isi pot gasi mai repede o familie care sa ii integreze cu dragoste in familie. Acum, căutarea rudelor se realizează o singură dată, la intrarea copilului în sistem, și nu mai sunt luate în considerare rudele de gradul 4.

• In plus, s-a prelungit valabilitatea atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani și au fost introduse stimulente financiare. În plus, copilul poate merge acasă la familia adoptivă și în perioada de potrivire practică. Aproape trei sferturi dintre copiii aflați în plasament, la asistenți maternali sau în centre, au peste 6 ani.

Numarul de adoptii din ultimul an este un record al ultimilor 20 de ani. E rezultatul simplificării procedurilor pentru familiile care înfiază, dar și al stimulentelor financiare. Din păcate, pentru cei 46.000 de copii aflați încă în grija statului, adopția e încă un proces birocratic și prea îndelungat, chiar și cu o creștere anuală de 30%.

Conform Registrului Național pentru Adopții la data de 31.12 2021, în România erau 5797 copii adoptabili și 3067 adoptatori atestați.

Ștefania și Iulian sunt printre cei norocoși

Andrei, copilul lor în vârstă de 7 ani, a venit în familie după numai șase luni de la începerea procesului de adopție. Acum sunt de nedespărțit.

Iulian Mogoi, tatăl lui Andrei: Anul trecut, în luna ianuarie 2021, am depus actele pentru ca noi să devenim părinți atestați. După această încredințare care a avut loc pe 6 iulie, noi l-am vizitat pe 2 și pe 6 l-am avut acasă. Noi ne-am simțit împliniți și încă din primele zile l-am simțit ca și cum ar fi al nostru. Mai mult el ne învață pe noi cum să fim părinți. Noi am încurajat viitorii părinți care doresc să meargă pe acest drum să meargă să vadă această listă a copiilor greu adoptabili, acolo nu sunt doar copii cu probleme de sănătate, sunt copii perfect sănătoși.
Ștefania Mogoi, mama lui Andrei: Cu multă încredere, copilul se schimbă radical.

Simplificată în anul 2020, abia din vara lui 2021 legislația adopției are și norme metodologice

Acum, căutarea rudelor se realizează o singură dată, la intrarea copilului în sistem, și nu mai sunt luate în considerare rudele de gradul 4. Foarte important, s-a prelungit valabilitatea atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani și au fost introduse stimulente financiare. În plus, copilul poate merge acasă la familia adoptivă și în perioada de potrivire practică. Aproape trei sferturi dintre copiii aflați în plasament, la asistenți maternali sau în centre, au peste 6 ani.

Cu toate acestea, sunt preferați cei mai mici. 70% din copiii adoptați în ultimul an aveau vârste cuprinse între 1 și 6 ani.

5.800 de copii adoptabili și 3.119 de familii atestate

Florica Cherecheș, Presedinte ANDPDCA: În 30 septembrie 2021, noi aveam un număr de aproape 46.000 de copii. Doar 13.000 sunt în instituții rezidențiale. Restul copiilor până la 46.000 sunt în asistență maternală sau în familii de plasament. La 31.12 aveam aproape 5.800 de copii adoptabili și 3.119 de familii atestate. Ar cam trebui să închidem toate centrele de plasament care există. Singurele centre de tip rezidențial vor fi casele de tip familial, unde sunt 8 copii, 10 copii.

După etapa de potrivire, procedura de adopție ajunge să dureze în medie un an. Însă, cu cât condițiile familiei adoptive sunt mai restrictive, cum ar fi vârsta, culoarea ochilor sau a pielii, cu atât procedura se lungește.

► Citeste in continuare 7 sfaturi cheie pentru adopția internațională din România - de la o familie care a reușit

Ad-Extra3:

7 motive pentru a adopta un copil

Ai dragoste de oferit? Adopta un copil.
Te chinui de ani de zile cu un tratament obositor pentru infertilitate care te consuma si nu duce nicaieri? Semnalul e clar: Adopta un copil.

Copilul care creste in inima mamei si inima tatalui. Cuplurile care adopta un copil spun ca pe lume exista doua feluri de copii: cei crescuti in burtica mamei si cei ce cresc in inima ei.

Se mai spune ca daca ti-e dat sa adopti, vei lua hotararea asta la momentul potrivit, adica exact atunci cand copilul care ti-este menit e gata sa fie adoptat. Articolul complet <<aici>>

Cititi si: Cand spunem copilului ca este adoptat?

Forum national despre adoptii:

Adoptia sau a iubi fara limite
Experiente, ganduri, legislatie, club de suport. Un forum plin de caldura.

material realizat cu informatii preluate de la digi24.ro

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Adoptie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII