Alaptarea responsiva este cheia fericirii bebelusului si a maririi productiei de lapte matern - iata de ce

Alaptarea responsiva este cheia fericirii bebelusului si a maririi productiei de lapte matern - iata de ce

Alaptarea responsiva este cheia fericirii bebelusului si a maririi productiei de lapte matern - iata de ce

Alaptarea responsivă (sau la cerere) este cheia fericirii bebelusului dar și a măririi productiei de lapte matern - iată de ce.

Răspunsul prompt și adecvat al mamei la nevoile unui bebeluș este recunoscut pe scară largă ca un element de protecție important pentru sănătatea, bunăstarea și dezvoltarea copilului. Când bebelușii se simt în siguranță, ei continuă să aibă rezultate mai bune din punct de vedere social, educațional și emoțional. Dar cât de mare este importanța hrănirii responsive în stabilirea unei aprovizionări bune de lapte matern?

Vei citi:
Importanța hrănirii responsive
Cât de des se alăptează bebelușii?
De ce bebelușii au nevoie să alăpteze atât de des?
De ce este atât de importantă hrănirea responsivă?
Dar hrănirea pe timp de noapte?

Importanța hranirii responsive a bebelusului (sau la cerere)

Hranirea la cerere a unui bebelus - sau hranirea responsiva este cea mai buna modealitate de a hrani un bebe.

Răspunsul imediat la indiciile de hrănire ale bebelușului (atât de foame, cât și de sațietate), indiferent dacă este alăptat sau hrănit cu formulă, este un pas important pentru a ajuta copilul să dezvolte nu numai o relație de atașament sigură, ci și în stabilirea unor comportamente alimentare pozitive pe termen lung.

Hrănirea responsivă (sau la cerere)  profită de capacitatea naturală a unui copil mic de a-și regla aportul de calorii – ceva care poate dispărea atunci când copilul crește. Hrănirea când îi este foame și posibilitatea de a se opri când este sătul, îl ajută să-și păstreze o relatie sanatoasa cu mancarea.

Cu toate acestea, hrănirea responsivă poate duce la griji suplimentare pentru proaspetele mamici -  în special în ceea ce privește frecvența cu care se hrănesc bebelușii alăptați. O preocupare este dacă hrănirea frecventă este un semn că bebelușul nu primește suficient lapte, agravat de faptul că nu se poate vedea cât lapte consumă copilul.

Cu toate acestea, răspunsul la indiciile naturale ale bebelușului (deci hranindu-l cand cere) este un pas esentual în stabilirea alimentării cu lapte și în încurajarea creșterii sănătoase în greutate și a dezvoltării bebelușilor.

Cât de des se alăptează bebelușii?

Ca și în orice altă situație, acest lucru variază de la un bebeluș la altul. Cu toate acestea, studiile care cercetează cât de des alăptează bebelușii constată că majoritatea o fac de 8 – 12 ori în 24 de ore, deși unii se hrănesc mult mai des decât atât (de până la aproximativ 18 ori, spun unele studii). Majoritatea tind să se hrănească spre ultima parte a intervalului, cu aproximativ 11 – 12 hrăniri în 24 de ore5.

În special, nevoile de calorii ale bebelușilor nu se schimbă foarte mult după primele câteva săptămâni, dar devin capabili să se hrănească mai mult dupa cateva saptamani. Asta înseamnă că de la aproximativ 8 – 12 săptămâni unii bebeluși încep să se hrănească la intervale mai lungi. Cu toate acestea, acest model nu rămâne neapărat un tipar. Studiile care au urmărit acest lucru longitudinal constată că mulți bebeluși încep să se hrănească mai rar, dar apoi încep să se hrănească din nou mai des (asemănător cu un nou-născut) în jurul vârstei de 4 luni. Acest lucru se potrivește cu „puseul de creștere de la patru luni” observat în mod obișnuit, care este adesea văzut ca o nevoie greșită de începere a diversificării.

Bebelușii nu au în mod natural un model stabilit de alăptare, la fiecare trei ore de exemplu. Dacă li se permite să se hrănească oricând doresc, mulți bebeluși alăptați o fac în funcție de foame, ceea ce nu se încadrează într-un tipar stabilit (câți adulți mănâncă sau beau la intervale precise?).

Variații vor apărea și în funcție de conținutul laptelui matern. Cercetările au arătat, de asemenea, că conținutul de grăsimi al laptelui poate varia la mamă la mamă. Mamele care produc lapte cu un conținut mai mare de grăsimi au mai multe șanse să aibă copii care au sesiuni de hrănire mai scurte.

Laptele matern se modifică și în conținut, în special în ceea ce privește caloriile și grăsimile. În timpul hrănirii, laptele devine mai dens în grăsime pe măsură ce hrănirea progresează. Conținutul de grăsimi și densitatea de energie sunt, de asemenea, mai mari în timpul zilei decât pe timpul nopții. Pe vreme caldă, laptele matern poate fi, de asemenea, mai puțin dens energetic, încurajând sugarii să consume mai mult lapte cu un conținut mai mare de apă. Din nou, acest lucru poate afecta cantitatea sau frecvența hrănirilor.

Frecvența hrănirilor depinde și de context. În cultura occidentală, norma este să ne despărțim de bebelușii noștri într-o oarecare măsură - in timpul zilei. Purtarea bebelușului pentru cea mai mare parte a zilei și dormitul în comun sunt normale din perspectivă evolutivă, dar nu sunt comune în societatea noastră de astăzi. Mai simplu spus, asta înseamnă că bebelușii nu au întotdeauna acces ușor și neîngrădit la sân.

Cu toate acestea, în culturile în care dormitul în comun și purtarea sugarilor într-un marsupiu/sling sunt obișnuite și, prin urmare, bebelușii au acces liber la sân, ei se hrănesc mult mai des decât atât. Un studiu de observație al unui trib din mediul rural, cunoscut sub numele de !Kung, a descoperit că bebelușii sug în medie de patru ori pe oră, o sesiune de hrănire medie fiind de două minute sau mai puțin chiar. Alte studii arată hrăniri mai puțin frecvente. De exemplu, un studiu din mediul rural din Thailanda a constatat că bebelușii au avut în medie 15 hrănii în 24 de ore. În Marea Britanie, când bebelușii dorm împreună, sug mai mult pe timp de noapte.

De ce bebelușii au nevoie să alăpteze atât de des?

În primul rând, laptele matern este sărac în grăsimi și proteine, dar bogat în carbohidrați și lactoză, ceea ce îl face ușor și rapid de digerat. Este mai ușor de digerat decât laptele formulă, ceea ce înseamnă că bebelușii alăptați adesea se hrănesc mai des decât bebelușii hrăniți cu lapte praf (aproximativ la fiecare două ore, comparativ cu trei ore pentru bebelușii hrăniți cu formulă). Bebelușii alăptați ajung la starea de sațietate mai repede decât sugarii hrăniți cu formulă, cu 75% dintre sugarii alăptați au ajuns în stare de sațietate în decurs de 3 ore de la ultima hrănire, comparativ cu 17% dintre bebelușii hrăniți cu formulă.

De asemenea, bebelușii alăptați tind să consume mai puțin lapte decât bebelușii hrăniți cu lapte praf, preferând să se hrănească puțin și des în comparație cu mulți bebeluși hrăniți cu formulă. Burtica unui bebeluș are o capacitate maximă de 90 ml. Bebelușii alăptați tind să aibă sesiuni de hrănire mai scurte, fără a-și umple complet stomacul. În primele șase luni, bebelușii au nevoie de aproximativ 750 ml de lapte pe zi, ceea ce înseamnă că, chiar și la capacitatea maximă, echivalează cu hrănirea la fiecare trei ore. Cercetările au arătat că bebelușii hrăniți cu lapte praf ingerează mai mult lapte din prima zi de viață (aproximativ de două ori mai mult în prima zi și de trei ori mai mult în ziua a doua).

Ad-Extra3:

De ce este atât de importantă hrănirea responsivă?

Întâmpinarea nevoilor de hrănire frecvente și imprevizibile ale unui bebeluș alăptat poate fi o provocare și este un motiv comun pentru care mamele încetează să alăpteze – fie din cauza anxietății că ceva nu este în regulă, fie din credința că formula le va oferi un program de hrănire mai convenabil. Cu toate acestea, hrănirea responsivă nu este doar normală, ci și importantă din mai multe motive.

Hrănirea responsivă este deosebit de importantă atunci când un bebeluș este alăptat, deoarece este legată de stabilirea și menținerea unui aport bun de lapte matern. Laptele matern începe să fie produs în cantități mici în timpul sarcinii. Odată ce placenta este îndepărtată după naștere, această producție crește, susținută de creșterea hormonilor prolactină și oxitocină.

Cu toate acestea, odată ce a avut loc această creștere inițială, unul dintre cele mai importante lucruri pentru furnizarea de lapte matern este hrănirea frecventă. Pur și simplu, cu cât se scoate mai mult lapte din sân (fie de către un bebeluș, fie prin extragere cu o pompă), cu atât se produce mai mult lapte. Corpul uman este foarte inteligent în a potrivi cât de mult lapte este eliminat (de exemplu, cât de mult crede organismul că are nevoie copilul) cu cât produce acesta. Un studiu care le-a cerut mamelor fie să-și hrănească nou-născutul în mod responsiv, fie după un program, a constatat că bebelușii care au fost hrăniți în mod responsiv consumau cu o treime mai mult lapte.

Deoarece hrănirea responsivă este legată de o mai bună aprovizionare cu lapte, are o influență asupra rezultatelor bebelușilor. Hrănirea responsivă este asociată cu laptele matur care vine mai repede după naștere și cu un risc mai scăzut de icter. În schimb, suplimentarea cu lapte formulă, în special în primele zile și săptămâni, poate duce la o scădere a aprovizionării sau dificultăți de atașare. Utilizarea unei suzete poate reduce, de asemenea, aportul de lapte, deoarece poate duce la o întârziere a frecvenței de hrănire. Bebelușii care folosesc suzeta se hrănesc în medie cu o jumătate de oră mai puțin în fiecare zi, ceea ce echivalează cu o sesiune de hrănire mai puțin.

Pe baza acestui fapt, nu este surprinzător faptul că bebelușii care sunt hrăniți în mod responsiv au mai multe șanse să continue să fie alăptați. Între timp, încercarea de a alăpta la o un program condus de părinți este asociată cu oprirea alăptării. Acest lucru se poate aplica unui stil parental mai larg; mamele care adoptă o rutină pentru hrănirea, somnul și îngrijirea zilnică a copilului lor au șanse mai mari să înceteze alăptarea în primele zile.

Dar hrănirea pe timp de noapte?

Nevoile bebelușilor nu încetează să existe doar pentru că afară este întuneric. Una dintre nevoile principale pe care bebelușii le au noaptea este să se hrănească. Stomacul unui bebeluș este încă de aceeași dimensiune, iar laptele matern este încă ușor de digerat noaptea ca și ziua. Cercetările sugerează că abia după două luni începe să apară ritmul circadian natural al bebelușului, zi și noapte. Până în acel moment, conceptul de a dormi pentru o perioadă lungă de timp nu este ceva pentru care bebelușii sunt proiectați fiziologic - și chiar și atunci poate dura ceva timp pentru a le intra în obicei.

Cu toate acestea, societatea continuă să ne vândă mitul potrivit căruia bebelușii ar trebui să înceapă să doarmă noaptea după primele câteva săptămâni și că aducerea lor în acest stadiu este o realizare. În afară de dovezile contrare, având în vedere că aproximativ o treime dintre adulți raportează cel puțin o insomnie ușoară, ar trebui să credem cu adevărat că bebelușii care nu își pot satisface propriile nevoi dacă se trezesc ar trebui să poată dormi toată noaptea? Câți adulți, când se trezesc, beau apă de exemplu?

Trezirea pe timp de noapte este, de asemenea, considerată a fi protectoare. Bebelușii doresc să fie aproape de mama lor noaptea, iar dormitul lângă ei îi ajută pe bebeluși să-și mențină temperatura, ritmul cardiac și să aibă o respirație mai stabilă. Somnul prea adânc poate fi un factor de risc pentru SIDS. Bebelușii care au murit de SIDS au mai multe șanse să aibă perioade mai lungi de somn neîntrerupt și să se miște mai puțin în somn.

Cercetările care explorează trezirea nocturnă în primul an aduc estimări că între 30 – 80% dintre bebeluși se trezesc cel puțin o dată, iar un număr de studii spun că majoritatea bebelușilor continuă să se trezească o dată sau de două ori pe noapte pe parcursul primului an. Deși problemele de somn la copiii mai mari pot fi o problemă, trezirea pe timp de noapte ca bebeluș nu are nicio legătură cu problemele de somn sau dezvoltarea ulterioară.

Hrănirea pe timp de noapte este, de asemenea, normală - și importantă - în sprijinirea alăptării

În primul rând, organismul ia în considerare hrana pe timp de noapte atunci când stabilește aprovizionarea cu lapte. Bebelușii iau aproximativ o treime din cantitatea de lapte pe timp de noapte (deși la copiii mici din culturile în care dormitul în comun este norma, acest lucru se poate ridica la 50%, deoarece mulți sunt ocupați și distrași în timpul zilei). Hrănirea pe timp de noapte este un pas important în dezvoltarea unei aprovizionări bune de lapte materrilor pe timp de noapte atunci când stabilește aprovizionarea de lapte matern.

Hrănirea pe timp de noapte este, de asemenea, o parte esențială a asigurării unui nivel ridicat de acoperire contraceptivă prin metoda amenoreei lactaționale. Această metodă oferă 98% securitate a contracepției, atâta timp cât bebelușii sunt hrăniți în mod responsiv (și au sub 6 luni și nu primesc lapte formulă sau alimente solide). Hrănirea pe timp de noapte este o parte importantă a acestui fapt, dar nu 100% sigură.

În plus, hrănirea pe timp de noapte este importantă din perspectivă hormonală. Prolactina este legată de aprovizionarea cu lapte; în general, cu cât nivelurile de prolactină sunt mai mari, cu atât se produce mai mult lapte. Nivelurile de prolactină sunt deja mai ridicate noaptea, dar cresc și mai mult atunci când bebelușul se hrănește, așa că hrănirea pe timp de noapte este o oportunitate grozavă de a crește cu adevărat aceste niveluri și de a ajuta producția de lapte.

Uneori, părinții își fac griji că bebelușul lor continuă să alăpteze noaptea, pe baza miturilor că a) bebelușii ar trebui să doarmă noaptea și b) alăptarea îi oprește pe bebeluși să doarmă toată noaptea. Cu toate acestea, în loc să fie ceva ce bebelușii alăptați fac mai mult, alăptarea pe timp de noapte ar trebui să fie recunoscută ca ceva foarte normal. În țările în care îngrijirea sugarului pe timp de noapte și dormitul în comun este normal, bebelușii alăptează de aproximativ patru ori pe noapte.

Unele studii arată că bebelușii foarte mici care sunt hrăniți cu formulă încep să doarmă mai mult timp de la o vârstă mai fragedă și au perioade mai lungi de somn profund. Cu toate acestea, odată ce bebelușii cresc, această diferență dispare.

Când părinții se gândesc la o rutină pentru hrănire, unul dintre cele mai comune locuri în care încep este încercarea reducerii sesiunilor de hrănire nocturne și, mai general, să încurajeze „dormitul noaptea”. Cu toate acestea, antrenamentul pentru somn poate avea un impact negativ asupra succesului alăptării. O intervenție pentru a reduce trezirea nocturnă la bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni a constatat că, deși bebelușii au început să doarmă mai mult, ratele de alăptare au scăzut mult mai rapid decât se aștepta pe parcursul studiului.

Hrănirea în mod responsiv este, prin urmare, un element esențial pentru stabilirea și menținerea aprovizionării cu lapte matern, sprijinirea creșterii în greutate și promovarea unui comportament alimentar pozitiv pe termen lung la copii. Mai important, este normal și un element central al unei relații parentale responsive, oricum este hrănit copilul. Hrănirea responsivă poate fi solicitantă pentru mame, și ca societate, mai degrabă decât să încercăm să normalizăm rutinele și hrănirea programată, ar trebui să ne uităm la modul în care putem aprecia și susține mai bine noile familii.

► Citeste in continuare Alăptarea la cerere sau la program? Iată diferențele și ce e mai bine pentru bebeluș

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Pentru suport, te asteptam si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Pana la ce varsta este recomandata alaptarea?

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

  Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

Pe Facebook: Alaptarea de la A la Z - grup de suport oficial | Desprecopii

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII