Vitamina D pentru bebelusii alaptati: recomandarea Academiei Americane de Pediatrie cu update de 2024

Vitamina D pentru bebelusii alaptati -  recomandarea Academiei Americane de Pediatrie cu update de 2024

Vitamina D pentru bebelusii alaptati: recomandarea Academiei Americane de Pediatrie cu update de 2024

Alăptarea este metoda preferată pentru hrănirea și nutriția sugarilor iar in acest context, Academia Americană de Pediatrie (AAP) indică în „Alăptarea și utilizarea laptelui uman” că este important ca sugarii alăptați să primească un supliment oral de vitamina D începând cu externarea din spital.

Vei citi:
Dozarea vitaminei D la sugari
Nu doar bebelușii alăptați au nevoie de vitamina D
Lipsa vitaminei D si impactul asupra sanatatii copiilor
Despre vitamina D si importanta sa

Dozarea vitaminei D la sugari - Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie

Academia Americană de Pediatrie recomandă sugarilor alăptați și parțial alăptați cu 400 UI pe zi de vitamina D începând din primele zile de viață. Asadar, caută un supliment lichid de vitamina D la o concentrație de 400 UI pe zi, ținând cont că sunt disponibile și concentrații mult mai mari.

vitamina d bebelusi alaptati

Nivelurile optime de vitamina D la sugarii alăptați pot fi menținute prin suplimentarea cu 400 UI/zi de vitamina D, dar nu îi administra înainte de a cere sfatul/recomandarea medicului privind un produs anume și cantitatea.

Suplimentarea bebelușilor alăptați cu vitamina D ajută la dezvoltarea oaselor sănătoase, reducerea ratei rahitismului (o afecțiune care provoacă oase slabe sau deformate) și a deficienței de vitamina D, probleme care pot fi atribuite scăderii expunerii la lumina soarelui, schimbărilor în stilul de viață, diferitelor obiceiuri vestimentare și utilizării de creme de protecție solară topică.

Rahitismul prin deficiență de vitamina D în rândul sugarilor alăptați este rară, dar poate apărea dacă un sugar nu primește vitamina D suplimentar din alimente, un supliment de vitamina D sau expunerea adecvată la lumina soarelui.

Nu doar bebelușii alăptați au nevoie de vitamina D

Bebelușii care nu sunt alăptați, copiii mici, adolescenții, mamele care alăptează și adulții, au nevoie și ei de un supliment de vitamina D.

Cercetările arată că suplimentarea cu doze mari de vitamina D în randul mamelor care alăptează (4000-6400 UI/zi sau o singură doză lunară de 150.000 UI) poate îmbogăți în mod adecvat laptele matern pentru sugari. Suplimentarea mamei poate asigura mai bine un aport adecvat atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece studiile arată, de asemenea, o preferință mai mare pentru această metodă. În timp ce limita superioară de siguranță recomandată în prezent pentru aportul de vitamina D este de 4000 UI/zi, este foarte important să consultți medicul și să-ți evaluezi nivelul de de vitamina D printr-un test de sânge înainte de a începe suplimentarea cu doze mai mari decât DZR actuală de 600 UI/zi. Dezbaterile continuă asupra nivelului optim de vitamina D pentru un adult, iar cercetările recente au indicat că femeile însărcinate și care alăptează ar putea avea nevoie de mai multă vitamina D decât adulții care nu au copii.

Lipsa vitaminei D si impactul asupra sanatatii copiilor: crestere lenta, oase moi, convulsii, boli de inima si rahitism

Studiile recente spun că 60% dintre părinți nu cunosc rolul vitaminei D pentru sanatatea copilului si nu stiu ce inseamna un nivel insuficient de vitamina D pentru sanatatea copiilor. Iar aceste  cifre sunt îngrijorătoare pentru experții în sănătate, deoarece copiii sub 5 ani nu obțin suficientă vitamina D din cauza lipsei de conștientizare a părinților.

Raportul Generației D, facut de Comitetului Stiintific de Nutritie din Marea Britanie, relevă, ca în ciuda importanței vitaminei D pentru dezvoltarea timpurie, părinții nu sunt informați suficient despre riscurile pentru sănătate asociate cu lipsa vitaminei D citeste in continuare aceste informatii aici.

Ad-Extra3:

Despre vitamina D si importanta sa pentru sanatatea copilului mai cititi:

Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
Rahitismul la copil
Prevenirea rahitismului la copil

Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii 
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

referinte si documentare: 
Academia Americana de Pediatrie 2024
AAP Doubles Recommended Vitamin D Intake in Children
https://www.aafp.org/afp/2009/0715
https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/vitamin-d.html
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII