Prima săptămână acasă cu un nou-născut: reguli de bază pentru o igienă corespunzătoare a acestuia - sfatul moașei

Prima saptamana acasa cu un nou-nascut -  reguli de baza pentru o igiena corespunzatoare a acestuia - sfatul moasei

Prima săptămână acasă cu un nou-născut: reguli de bază pentru o igienă corespunzătoare a acestuia - sfatul moașei

Nou-născuţii au nevoie de o igienă riguroasă. Este necesar să se acorde atenţie toaletei oculare şi nazale, dar şi îngrijirii cavităţii bucale. Care sunt etapele fiecărei rutine de îngrijire și la ce trebuie să fie atentă proaspăta mămică pentru a se asigura că igiena bebelușului este corespunzătoare?

• Aflăm răspunsurile la aceste întrebări și multe alte recomandări utile de la doamna Anca Bălăşoiu, moaşă licenţiată.

 Infecţiile la ochi în cazul nou-născutului

Infecţiile la ochi sunt des întâlnite la nou-născuți. Din fericire, acestea nu afectează ochiul în sine. La nou-născuţi şi sugari, canalul care conduce lacrimile de la ochi la nas se poate înfunda, provocând astfel scurgeri apoase din ochi (ochi lipiţi). Această problemă dispare de obicei de la sine, dar ştergerea blândă a ochilor şi masajul pot ameliora mai rapid simptomatologia. O secreţie conjunctivală persistentă de culoare galbenă sau galben-verzuie, ochii inflamaţi sau pleoapele umflate pot fi semnale de alarmă, situații în care trebuie consultați fie un medic, fie o moașă.

 Îngrijirea cavităţii bucale la nou-născut

Îngrijirea cavităţii bucale se face prin ştergere cu glicerină pusă pe o compresă sterilă sau pe mâna curată, cu care se şterg gingiile, limba şi partea internă a obrajilor.

 Secreţiile nazale ale nou-născutului

Nou-născuţii şi sugarii nu stăpânesc arta de

a-şi sufla nasul, dar au metodele lor de a-şi curaţa căile respiratorii - prin strănut sau tuse. Este important să se verifice şi să se cureţe nasul copilului înainte de fiecare masă. Picăturile saline administrate în cavitatea nazală au rolul de a umezi şi înmuia mucoasele şi se administrează doar dacă secreţiile sunt vâscoase sau uscate. Secreţiile se aspiră cu pompiţa de cauciuc sau cu un aspirator nazal, numai dacă acestea sunt în cantitate mare, iar nou-născutul are dificultăţi de respiraţie.

Dacă aerul din camera copilului este prea uscat, se poate folosi un umidificator sau se poate pune un vas cu apă pe sursa de caldură. Valoarea normală a umidităţii din cameră trebuie să fie între 40 - 60%.

 Pielea nou-născutului se adaptează când trece de la viaţa intrauterină la viaţa extrauterină

Cele mai multe imperfecțiuni ale pielii dispar în scurt timp după naştere. Erupțiile cutanate sunt extrem de frecvente la nou-născut și pot fi o sursă semnificativă de îngrijorare pentru părinţi. Un subiect de interes, despre care am aflat mai multe tot de la doamna Anca Bălășoiu, în cadrul episodului de aici.

În lipsa unei alimentații adecvate, în timpul alăptării, depozitele de fier și calciu ale mamei vor fi diminuate iar această va fi la risc pentru anumite afecțiuni, se va confruntă cu oboseală extremă, de lungă durata și greu de recuperat.

Mare atenție la mamele vegane și vegetariene care nu își pot asigura din alimentație nivele optime de vitamina B12, fier, calciu, vitamina A, zinc și acizi grași omega 3.

În primele 1000 de zile de viață ale bebelușului, din momentul concepției, se pun bazele sănătății viitorului adult, iar nutriția joacă un rol foarte important.

Autor: Desprecopii (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII