Ingredientele din pasta de dinti. 6 ingrediente care trebuie evitate - iata ce trebuie sa stii
Cumpăram pasta de dinți - de cele mai multe ori la intamplare - fie ca e o ofertă in magazin, fie ca e un tip nou care ne face cu ochiul pe raft. Prea putina atentie dăm ingredientelor din pacate. Pana cand copilul sau cineva din casa sufera brusc de o iritatie ciudata - fie o gura foarte uscata, fie o intoleranta bruscă la un anumit ingredient din compozitia pastei de dinti.
Iată ce am aflat de la un medic olandez despre ingredientele din pasta de dinti; 6 ingrediente care trebuie evitate in opinia sa.
Să alegem corect și in cunoștinta de cauză pasta de dinți.
Pasta de dinti e importanta pentru sanatatea gurii noastre - dar unele ingrediente ajung cu usurinta in sangele nostru pentru ca zona bucala este intens vascularizata.
Trebuie de la inceput precizat ca recomandările standard de igienă orală sunt sa ne spalam dinții de două ori pe zi cu o pastă de dinți de bună calitate pe bază de fluor. În timp ce multe tipuri de pastă de dinți de pe piață sunt sănătoase pentru dinții nostri - există câteva ingrediente dăunătoare în pasta de dinți care pot face mai mult rău decât bine pentru albul dintilor...
Eu sunt adeptul pastelor de dinti cu ingrediente naturale, prietenoase cu microbiomul oral si blande cu dintii si gingiile. Deci trebuie sa alegem corect si in cunostinta de cauza pasta de dinti. - spune Dr. M. van den Akker pentru Desprecopii
Asa ca in timp ce ne protejam dintii spălandu-i ... să nu uitam ca informatia de mai jos este super utila pentru ca vrem sa fim consumatori informati. De aceea trebuie sa invatam ce ingrediente ale pastei de dinți să le evitam astfel încât data viitoare când cumpăm pastă de dinți sa alegem un tub care promovează sănătatea dentară în loc să vă provoace deteriorarea dinților sau sa provoace alergii.
1. Sodium Lauryl Sulfate (si Sodium Laureth Sulfate)
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) este un detergent care se găsește în multe paste de dinți. Este folosit pentru a crea senzația de spumă pe care o asociați cu curățarea dinților. Din păcate, SLS poate provoca iritații ale pielii și irită agresiv ulcerele bucale.
Deși SLS nu provoacă o reacție la toată lumea, dacă observați o creștere a ulcerelor bucale, a buzelor crăpate sau a iritației pielii din cauza pastei de dinți, căutați să vedeți dacă conține SLS. Dacă o face, aruncați-l și găsiți o marcă care nu conține SLS.
SLS - un ingredient ieftin poate fi insa gasit si in anumite insecticide, detergenti pentru spalat automobile, degresanti, detergenti pentru pardoseli, etc. SLS este un surfactant care separa moleculele pentru a permite o mai buna interacțiune intre pasta de dinti si suprafetele dentare. Ca rezultat, SLS are o putere mare de penetrare.
Din pacate, aceasta substanta se poate acumula la nivelul creierului, inimii si ficatului avand potential toxic crescut. De asemenea, este coroziv si iritant pentru tesuturi, putand produce mici leziuni la nivelul mucoasei bucale ce pot genera afte dureroase.
In general - Sensodyne sau Lacalut nu contin SSL - insa verificati.
2. TRICLOSAN
Triclosanul este un compus organic care are proprietăți antibacteriene. Deci, uneori este inclus în pasta de dinți pentru a ajuta la prevenirea bolilor gingiilor. Deși triclosanul a fost prezent in unele paste de dinti, acesta a fost asociat cu perturbarea funcției tiroidei și rezistența la antibiotice.
In UE, triclosanul ca ingredient in pasta de dinti a fost interzis din 2014. Potrivit Asociației Stomatologice Americane, triclosanul nu mai este disponibil în pasta de dinți în SUA din 2019 , dar poate fi necesar să aruncați orice recipiente vechi de pastă de dinți care conțin ingredientul.
Ad-Extra3:
3. MICRObile
Microsferele de polietilena sunt mici sfere de plastic, utilizate in multe cosmetice cu rol exfoliant (creme , gommage,etc) dar si in anumite paste de dinti pentru culoare si textura. Ele se pot bloca subgingival si irita aceasta zona, predispunand la inflamatii si infectii.
Microbilele se găseau în pasta de dinți ca un agent ușor abraziv pentru a ajuta la îndepărtarea alimentelor și a resturilor și pentru a albi dinții. Microbilele sunt fabricate din materiale plastice insolubile care nu pot fi digerate și ajung adesea în căile navigabile locale, adsorbând substanțe chimice toxice și dăunând vieții sălbatice marine.
4. Propylene glycol
Propylene glycol este un alcool folosit ca agent umectant si surfactant in pastele de dinti, fiind, de asemenea, ingredient in antigeluri.Contactul prelungit cu aceasta substanta poate duce la absorbtia rapida prin piele, cu toxicitate la nivelul creierului, ficatului si rinichilor.
5. CĂRBUNE
În ultimii ani, cărbunele activat a crescut în popularitate ca agent de albire pentru pasta de dinți. Deși poate îndepărta unele pete de suprafață, cărbunele nu este un ingredient benefic pe care să îl folosiți pe dinți în fiecare zi.
Evitați pastele de dinți cu cărbune, deoarece pot:
- Uza smalțul de pe dinți
- Pot cauza sensibilitate dentara
- Pot pata sau deteriora dintii artificiali
6. BICARBONAT DE SODIU
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient abraziv care se găsește în multe paste de dinți de pe piață. În timp ce puțin bicarbonat de sodiu poate îndepărta petele de suprafață, natura abrazivă a compusului duce în cele din urmă la îndepărtarea smalțului de pe dinți, ceea ce îi face să pară galbeni și decolorați.
Textura abrazivă poate irita și gingiile. Componenta chimica alcalin poate perturba echilibrul delicat al pH-ului din gură. Cel mai bine este să evitați produsele din pastă de dinți care conțin bicarbonat de sodiu, deoarece ingredientul nu este necesar pentru dinți curați și sănătoși.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII