Prima saptamana acasa cu un nou-nascut: ce transmite copilul prin plans? - sfatul moasei
Prima săptămână acasă nu va semăna cu ceea ce vedem în filme. Atât mama, cât şi copilul au nevoie de o perioadă de adaptare. Una dintre cele mai mari temeri ale mamelor este că nu se vor descurca fără ajutor. De cele mai multe ori, faptul că nou-născutul plânge în repetate rânduri creează pentru acestea un sentiment de panică, pentru că nu știu care este motivul.
• Aflăm de la doamna Anca Bălășoiu, moașă licențiată, care sunt principalele motive pentru care nou-născuții plâng și ce pot face părinții pentru a ameliora aceste situații.
Legătura dintre mamă şi copil
A avea grijă de un bebeluş poate fi o sarcină extrem de solicitantă şi nimeni nu poate avea pretenţia ca mama să fie în stare de alertă întreaga zi, şi uneori, întreaga noapte. Legătura dintre mamă şi copil se formează treptat, iar multe mame pot încerca, pe lângă sentimentele de bucurie şi iubire, şi senzaţia de eşec, frustrare şi epuizare.
Unii copii sunt uşor de îngrijit, alţii au nevoie de mai multă atenţie din partea mamei și singura modalitate de a comunica cu ea este prin plâns.
Episoadele de plâns
Plânsul copilului este cel mai întâlnit motiv de prezentare la Camera de gardă sau de apel la Serviciul de Urgenţă 112. În prima săptămână, nou-născutul nu zâmbeşte, iar singurele sunete care le produce vor fi cele de plâns, ceea ce poate duce la o atmosferă tensionantă în familie.
De ce plâng nou-născuţii?
Cauzele pentru care plâng copiii pot fi diferite: dificultăţi de ataşare a copilului la sân, alimentaţia insuficientă, temperamentul copiilor,
stimulare excesivă, anxietatea părinţilor sau colica infantilă. Mulţi nou-născuţi obişnuiesc să se detensioneze prin plâns şi nu este de fiecare dată semn al unei nevoi imediate, ceea ce poate fi frustrant şi derutant pentru părinţi. Se recomandă ca aceștia să apeleze la un specialist mai ales în situațiile în care: copilul plânge slab sau geme, plânge perioade lungi sau are un ţipăt ascuţit (ca al unei pisici).
Oricare ar fi motivul, nu considerăm că îl răsfăţam dacă îl luăm în braţe când plânge. În plus, studiile spun că utilizarea „sunetelor oarbe” este cea mai eficientă metodă de a calma o criza de plâns.
Sunt multe situaţii, pe lângă episoadele de plâns, pentru care mamele se îngrijorează frecvent în prima săptămână. Ȋngrijirea ochilor, a nasului şi cavităţii bucale pot reprezenta alți factori de stres pentru ea. Am povestit mai multe și despre acest subiect într-un episod dedicat, tot alături de doamna Anca Bălășoiu.
Cum satisfaci nevoile nutriționale crescute din perioada alăptării și a îngrijirii postnatale
Alăptarea la sân, din punct de vedere nutrițional, este una dintre cele mai provocatoare perioade din viața unei femei. Nevoile nutriționale se schimbă după sosirea copilului și satisfacerea acestor nevoi crescute poate fi mai greu de obținut doar prin alimentație. Mai mult, alăptarea la oră fixă a nou-născutului și grija sporită pe care o acorzi acestuia ne face să înțelegem că mămicile nu au întotdeauna timp să conștientizeze nevoile lor nutriționale.
Elevit 3 a fost special adaptat pentru a asigura suportul nutrițional necesar pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului tău în timpul perioadei de alăptare. Acesta susține, de asemenea, atât energia și vitalitatea mamelor care alăptează dar și recuperarea postnatală.
Suplimentar, suportul nutrițional personalizat oferit de Elevit 3 oferă vitamine, minerale și omega-3, importante pentru dezvoltarea armonioasă a sugarului: acestea susțin dezvoltarea creierului, vederea, imunitatea și aportul energetic.
Pentru femeile care folosesc deja Elevit 1 în perioada de planificare, Elevit 2 începând cu săptămâna a 13-a de sarcină pană la naștere, Elevit 3 este următoarea etapă pentru a ajuta la susținerea nevoilor nutriționale crescute din perioada de alăptare și îngrijire postnatală.
După naștere, de multe ori, uităm că nutriția este la fel de importantă ca și înainte. Preocuparea pentru micuț, oboseala și puținul timp pe care îl avem la dispoziție ne fac această misiune mai grea, însă cu puțină informare și cu soluțiile adaptate, veți depăși cu bine și această etapă. Sfaturile noastre și Elevit vă sunt alături!
Autor: Desprecopii (c) 2022
PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă
12 săptămâni de sarcina
- Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
- Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
- Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
- Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
până la naștere
- Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
- Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
- Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
- Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului
- Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
- Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
- Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
- Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de oboseală
*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj