Alaptarea bebelusului, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Alaptarea bebelusului cunoaste diverse etape, in functie de nevoile bebelusului. Fiecare bebelus dezvolta propriile caracteristici mentale, emotionale si fizice. De aceea, mama care alapteaza este cea care il ajuta sa treaca prin diversele stadii ale dezvoltarii, preintampinand frustrarile si nevoile pe care copilul le are in anumite momente. In acest context, alaptarea depaseste simpla asociere cu nevoia de hrana.
Iata o trecere in revista a etapelor esentiale in alaptarea bebelusului - pe diverse varste si necesitati ale bebelusului.
- veti citi:
Alaptarea este un proces complex si are diverse etape
Alaptarea bebelusului de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului de la 3 la 6 luni
Alaptarea bebelusului de la 7 la 10 luni
Alaptarea dupa 11 luni
Alaptarea - ghid complet
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Forumul de ALAPTARE
Alaptarea este un proces complex si are diverse etape
Fiecare bebelus dezvolta propriile caracteristici mentale, emotionale si fizice. De aceea, mama, mai ales mama care alapteaza, este cea care il ajuta sa treaca prin diversele stadii ale dezvoltarii, preintampinand frustrarile si nevoile pe care copilul le are in anumite momente. In acest context, alaptarea depaseste simpla asociere cu nevoia de hrana. Ea devine un proces complex, care are anumite etape, in functie de varsta si de trairile copilului. Nu uitati insa ca fiecare copil este diferit si ca aceste etape pot varia simtitor.
Alaptarea bebelusului de la nastere la 3 luni
Daca nu stiati, retineti ca in primele trei luni exista cateva perioade in care bebelusul creste extrem de repede. In principiu acestea se situeaza in jurul urmatoarelor cifre, putand, desigur, varia de la un copil la altul: 10 zile, 3 saptamani; 6 saptamani; 3 luni. Printre altele, aceste perioade de crestere intensa au si rolul de a determina marirea cantitatii de lapte pe care o produc sanii, astfel incat aceasta sa fie adecvata nevoilor bebelusului. Principala manifestare care indica o astfel de perioada este nevoia subita a bebelusului de a fi alaptat mai des.
La aceasta se adauga senzatia de insatisfactie dupa alaptare, ceea ce ar putea sa va faca sa credeti ca nu aveti lapte. Incercati sa nu va ingrijorati, chiar daca vi se pare ca sanii au scazut in dimensiuni. Este un lucru absolut normal, datorat pierderii fluidelor din perioada de prelactatie. Atata timp cat copilul ia in greutate, inscriindu-se in parametri normali nu trebuie sa va faceti griji in privinta cantitatii de lapte pe care o produceti.
Mai cititi: Bebelusul la 1 luna , 2 luni si 3 luni
In plus, pe masura ce bebelusul creste, devine mai expert in satisfacerea nevoilor legate de hrana, de aceea alaptarea s-ar putea sa dureze mai putin ca de obicei. De asemenea, s-ar putea sa nu mai aiba nevoie sa suga de la ambii sani la o masa. Nu uitati sa ii oferiti intotdeauna si al doilea san dupa ce l-a golit pe primul, insa nu insistati daca nu il vrea. La aceasta varsta bebelusul trebuie hranit in functie de nevoile sale. De aceea, nu este nevoie sa insistati asupra unui orar strict al meselor. Adaptati-va in functie de cerintele sale si veti rasplatita mai tarziu cu un copil stabil emotional.
Alaptarea bebelusului de la 3 la 6 luni
In aceasta perioada bebelusul devine constient de faptul ca este o entitate separata de mama sa. Simte nevoia sa fie scos afara si ii atrage atentia orice detaliu din jur. De aceea s-ar putea sa manifeste dezinteres fata de san in timp ce este alaptat, cautand sa aiba o pozitie din care sa vada mai bine chipul mamei sau obiecte din camera. Uneori are chiar tendinta de a renunta la san dupa cateva inghitituri.
S-ar putea sa inceapa sa se trezeasca mai des noaptea, tocmai pentru a suplini ceea ce a ratat in timpul zilei. Pentru a avea succes si in timpul zilei, incercati sa il alaptati intr-un loc mai intunecat, linistit si in care sa nu se afla prea multe lucruri care sa ii distraga atentia. Incercati, de asemenea, sa il alaptati atunci cand este dispus sa suga, de exemplu cand se trezeste sau, dimpotriva, cand este un pic somnoros. Daca refuza sanul nu renuntati usor. Incercati sa i-l mai oferiti de cateva ori si abia dupa aceea renuntati, daca e cazul.
Mai cititi: Bebelusul la 3 luni , 4 luni , 5 luni si 6 luni
Spre luna a patra pot sa apara mancarimile legate de cresterea dintilor. Bebelusul isi suge degetele si musca orice obiect pe care pune mana. Nu trebuie sa interpretati neaparat aceste gesturi ca pe un semn ca ii este foame. Este posibil ca in aceasta perioada sfarcurile sa vi se inflameze, din cauza excesului de saliva pe care il produce copilul. In plus, suptul ii poate provoca durere si de aceea e posibil sa scape sanul din gura, fara sa elibereze si sfarcul, ceea ce ar putea sa va raneasca.
Totul este insa relativ. Unii bebelusi vor sa fie alaptati mai des in perioada aparitiei dintilor, in timp ce altii refuza total sanul. Trebuie sa aveti grija in aceasta perioada, pentru ca aceste dereglari pot produce mastite si alte afectiuni ale sanilor. Clatiti-va sfarcurile cu apa curata dupa fiecare alaptare si asigurati-va ca devin moi dupa alaptare sau dupa mulgerea artificiala. Pentru a calma bebelusul si a va proteja sanii de complicatiile care pot aparea, oferiti-i copilului jucarii speciale pentru calmarea gingiilor pe care, in prealabil sa le tineti in frigider. Senzatia de rece calmeaza durerea. Unii pediatri recomanda administrarea de Advil sau Tylenol pentru a rezolva mai usor aceasta problema. Mai cititi: Ce maninca mama cand alapteaza?
In jurul varstei de 5-6 luni, bebelusul devine din nou foarte sensibil. Veti remarca faptul ca se supara foarte repede daca in timpul alaptarii tusiti, stranutati, ridicati vocea sau se aude vreun zgomot prin preajma. Uneori supararea este asa de mare, incat nu mai vrea sa suga deloc. De aceea, incercati sa il alaptati intr-un loc linistit, ferit de agitatie.
Majoritatea bebelusilor trec printr-o noua etapa de crestere exagerata in jurul varstei de 6 luni.
Ad-Extra3:
Alaptarea bebelusului de la 7 la 10 luni
Avand o mobilitate crescuta (unii copii incep chiar sa mearga in aceasta etapa), bebelusul este si mai capabil sa se desprinda de mama, dar si sa o distinga pe aceasta de ceilalti oameni. Are adesea tendinta de a se indeparta de mama, pentru ca in secunda imediat urmatoare sa o caute cu privirea pentru a se asigura ca este langa el. Aceste manifestari ii pot crea o stare de anxietate, manifestata in tendinta de a se trezi din nou noaptea. Obiceiurile legate de alaptare pot deveni neregulate. Exista zile in care este atat de ocupat, incat uita ca ii este foame. In astfel de zile trebuie sa ii oferiti constant sanul, chiar daca bebelusul nu manifesta nevoia de a fi alaptat.
Pe de alta parte, in unele zile s-ar putea sa se simta extenuat de atata explorare si sa caute mai des sanul. Indiferent de situatie, straduiti-va sa fiti inventiva in ceea ce priveste pozitia de alaptare. Incercati sa tineti copilul pe genunchi sau sa gasiti o pozitie care ii permite sa stea la nivelul sanului. Unii bebelusi prefera sa se sprijine cu toate cel patru membre pe corpul mamei in timp ce aceasta sta intinsa pe spate.
Mai cititi: Bebelusul la 7 luni , 8 luni , 9 luni si 10 luni
Nu trebuie sa va lasati inselata de dezinteresul temporar al bebelusului fata de alaptare si sa credeti ca acesta este neaparat momentul pentru intarcare. Se intampla extrem de rar ca un copil sa isi manifeste dorinta de a fi intarcat inainte de un an. Cu rabdare si cu incurajari, va trebui sa depasiti aceasta perioada si sa ii dati copilului sansa de a profita din plin de laptele matern.
Alaptarea dupa 11 luni
Aflat deja la varsta la care explorarea zilnica a universului incojurator este din ce in ce mai solicitanta, bebelusul s-ar putea sa simta nevoia sa fie alaptat mai des decat inainte. De asemenea, este posibil sa continue sa se trezeasca noaptea si sa gaseasca in alaptare un mod linistitor de a adormi din nou. Nu ii rapiti aceasta placere. Incetul cu incetul va renunta de la sine si veti sti singura cand este momentul potrivit pentru a-l intarca.
Mai cititi: Bebelusul la 11 luni si 12 luni
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII