Nasterea acasa: intre siguranta, capriciu si necesitate

Nasterea acasa -  intre siguranta, capriciu si necesitate

Nasterea acasa: intre siguranta, capriciu si necesitate

Nasterea acasa este o alegere relativ rara pentru mamicile din Romania. Intr-o epoca hipertehnologizata, in care medicina pare sa detina tot mai multe secrete despre corpul uman, nasterea la domiciliu ar putea parea o alegere extravaganta, un simplu capriciu, depasit de modernitatea stilului de viata pe care il au oamenii in secolul al XXI-lea. Pe de alta parte, judecand lucrurile un pic mai profund, ce altceva ar putea fi mai linistitor decat o nastere intr-un mediu familiar, inconjurata de caldura si confortul caminului si lipsita de inhibitia pe care o creeaza adesea atmosfera de spital?

Iata o trecere in revista a parerilor ... si sfatul de la Desprecopii.

 

De ce am putea alege pentru nasterea acasa?

Intr-o epoca hipertehnologizata, in care medicina pare sa detina tot mai multe secrete despre corpul uman, nasterea la domiciliu ar putea parea o alegere extravaganta, un simplu capriciu, depasit de modernitatea stilului de viata pe care il au oamenii in secolul al XXI-lea. Pe de alta parte, judecand lucrurile un pic mai profund, ce altceva ar putea fi mai linistitor decat o nastere intr-un mediu familiar, inconjurata de caldura si confortul caminului si lipsita de inhibitia pe care o creeaza adesea atmosfera de spital? Mai cititi: Nasterea de urgenta acasa

Punand in balanta lucrurile, nasterea la domiciuliu pare sa fie, in ciuda performantelor tehnologice din spitale, o varianta mai buna pentru mamici, in primul rand din punct de vedere emotional. Anual, cateva zeci de mii de femei sunt seduse de ideea de a naste la domiciliu, insa optiunea in sine nu este popularizata suficient, cu toate ca anumite institutii de prestigiu, cum este Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica din Marea Britanie considera ca femeile ar trebui sa aiba si aceasta optiune, de a naste la domiciliu.

Cititi neaparat discutia de la Se va putea naste legal acasa in Romania? 

Parerile raman impartite

Privind lucrurile oarecum idealist, nasterea la domiciliu ar avea foarte multe avantaje. Cercetatorii sugereaza ca femeile insarcinate, care au o sarcina normala, fara riscuri si care opteaza pentru nasterea la domiciliu, au mari sanse sa aiba o nastere normala, cu interventie medicala minima, lucru pe care numeroase femei si-l doresc.

Cu toate acestea numarul nasterilor la domiciliu a scazut dramatic in ultimii 50 de ani. In 1960, in Anglia, una din trei nasteri avea loc la domiciliu. In 2018, doar o nastere din 50 avea loc la domiciliu, ceea ce inseamna mai putin de 3%. Care este explicatia acestei scaderi semnificative? Raspunsul pare sa fie legat, in primul rand, de lipsa moaselor, care sunt din ce in ce mai putine in maternitati. Multe femei care ar vrea sa nasca la domiciliu sunt speriate de ideea ca nu va avea cine sa le asiste la nastere, decat daca se deplaseaza intr-un spital.

In plus, nasterea acasa, ar presupune existenta a doua moase, una care sa se ocupe de copil, cealalta, care sa se ocupe de mama, lucru aproape imposibil de realizat. Incurajarea nasterilor la domiciliu ar presupune, in paralel, incurajarea femeilor in a se orienta spre meseria de moasa. Altfel, optiunea viitoarelor mamici de a naste la domiciliu nu este realizabila.

Fiecare femeie are dreptul sa aleaga unde va naste

Potrivit recomandărilor CEDO, orice femeie are dreptul să îşi aleagă circumstanţele în care dă naştere copilului său, iar statul pe teritoriul căruia are loc naşterea trebuie să îi asigure asistenţă medicală de specialitate. În România, procedura nu este reglementată prin lege, asigurarea asistenţei medicale într-un astfel de caz fiind aproape imposibilă.

În România, femeile care nasc acasă singure sau cu o doula, o persoană care nu este moaşă, nu are facultate, nu este acreditată, ci a făcut câteva cursuri, această doula urmăreşte mai bine sau mai prost travaliul şi dacă apare o urgenţă, o sângerare, o dezlipire de placentă, sună atunci la ambulanţă, trec cel puţin 15 minute, mai durează alte 15-20 de minute până la cel mai apropiat spital şi până ajunge pe masa de operaţie, constaţi că a trecut o oră. Iar la un caz de urgenţă, o oră poate să însemne foarte mult. Pot muri atât mama cât şi copilul.

Ad-Extra3:

Motivele pentru care multe mame doresc să nască acasă sunt legate de condiţiile şi de personalul medical din spitale.

"Sunt multe mămici care îmi cer sfatul dacă să nască sau nu acasă, dar tuturor le spun că nu este o variantă bună în România. Cele mai multe dintre ele îşi doresc mai multă intimitate, să li se vorbească frumos, dar lucrurile acestea se pot întâmpla chiar şi în maternităţi de stat. Naşterea este un eveniment de viaţă, dar ne gândim că este vorba despre două vieţi şi există accidente chiar şi la nivel de maternităţi şi dacă nu intervii în primele minute, posibil să se întâmple ceva foarte periculos. Eu, ca moaşă, nu recomand naşterea acasă pentru că nu avem infrastructura necesară. Ca mămică nu trebuie să pui in pericol nici copilul, nici pe tine", spune preşedintele Asociaţiei Moaşelor Independente, Melania Tudose.

În Olanda, de exemplu, naşterea acasă are un protocol foarte bine pus la punct, mămica fiind asistată de o moaşă acreditată şi având la domiciliu o ambulanţă, care poate interveni imediat dacă apar complicaţii. Chiar şi în aceste condiţii de siguranţă, numărul mămicilor din Olanda care nasc acasă s-a diminuat cu aproximativ 20% faţă de 40% cât era în urmă cu câţiva ani.

Acasă nu se face un mediu steril, nu se naşte în cearşeafuri sterile. Naşterea acasă e ca acum 200 de ani, este o involuţie, nu o evoluţie a medicinii şi a societăţii în care ne aflăm. Dar există ţări unde persoana care doreşte să nască acasă, naşte în nişte condiţii bune, cu o moaşă, are tot ce are nevoie pentru că este încadrat legislativ. Dacă ar fi o lege clară, am putem verifica aceste naşteri şi să încercăm să le aducem la un standard minim de igienă şi siguranţă,

Nasterea acasa, poezie sau nebunie?

Nasterea acasa este uneori zugravita ca fiind ceva ideal si poetic. Este insa ideala daca nu se stiu sau se ignora riscurile pentru bebelus sau mama. Femeile insarcinate ar trebui avertizate cu privire la pericolele la care se expun prin a naste la domiciliu, acest lucru fiind comparat cu riscul de a permite copiilor a nu purta centura de siguranta. Doi experti au avertizat ca intarzierea cu care se ajunge la spital in cazul in care lucrurile nu merg tocmai bine, poate lasa bebelusul cu un handicap pe viata citeste in continuare aici >

Reactiile mamicilor de la Desprecopii

 Eu una nu as face asa ceva sub nici o forma. Nu e pt mine o asemenea treaba. Nu ma tem de durere si nici nu mi-ar diplace sa am intimitate maxima si sa pot naste in ce pozitie doresc intr-un mediu familiar dar niciodata casa mea nu va fi atat de safe ca un spital pentru un bebe atunci nascut.
Nasterea acasa fara moasa, asistenta, medic care sa isi asume responsabilitatea daca ceva nu merge bine nu mi se pare ok. De aceea cine a facut-o pana acum in afara cadrului legal este dupa parerea mea o femeie inconstienta.
Am zis ca asa ceva nu e pentru mine si nu va fi niciodata pentru ca daca ceva se intampla cu bebe eu voi regreta amarnic si voi trai toata viata cu gandul ca ceea ce s-a intamplat gresit poate ar fi putut fi evitat daca alegeam sa nasc intr-un spital.
Mereu m-as gandi ce vina are bebe sa trebuiasca sa sufere poate toata viata ca am avut eu fitze si nu mi-a placut la maternitate? / autor: emilia.m, membra a comunitatii Desprecopii

 Eu cred ca exista rezistenta la nasterea naturala in felul in care practica in Romania, nu la nasterea naturala la modul general. Daca spitalele romanesti ar oferi personal competent si empatic, un mediu curat si placut, posibilitatea implicarii tatilor, renuntarea la interventiile masive si nejustificate (nasterea pe capra, epizotomia de rutina, provocarea nasterii, fortarea intregului proces, etc), daca femeile ar avea posibilitatea sa experimenteze nasteri ca cele din tarile civilizate, sunt sigura ca cezarienele nu ar fi asa populare. Cred ca nasterea acasa cu o moasa calificata schimba complet dinamica in echipa, pentru ca mama se va simti mai stapana pe sine (e in casa ei cu sotul alaturi), moasa nu va mai fi asa dominanta (si aroganta) nu mai e pe teren propriu, fiind o situatie de 1:1 moasa va fi mai focusata pe mama nu pe cafeluta si taclalele cu colegele sau pe faptul ca alearga intre cateva paciente. Nasterea acasa nu va fi posibila in conditii sigure in Romania pentru ca nu exista personal calificat si autorizat sa faca asta, dar este un vis frumos pentru femeile care vor sa nasca natural dar nu doresc conditiile de spital si tratamentul din Romania./ autor: bird70, membra a comunitatii Desprecopii

 Unul dintre motivele pentru care as prefera nasterea acasa/cu moasa/intr-o casa de nasteri ar fi nu igiena din spital, nu atitudinea personalului (desi aceste doua aspecte nu sunt de neglijat deloc), ci faptul ca nu esti ascultat si nu ti se respecta doleantele in maternitatile din Romania. De exemplu, la a doua nastere mi s-a facut clisma, desi eu am spus ca nu vreau. Cum sa nu faci clisma, ca e procedura standard, mi-a zis asistenta care efectua manevra. Pai nu vreau, ca nici la prima nastere n-am avut si n-am patit nimic, dar replica a venit ca fara clisma nu se poate si gata, trebuie facuta. Am regretat ca mi-am inghitit vorbele si m-am supus, mai ales cand am vazut ulterior ca instrumentul din plastic folosit pentru propria procedura a fost introdus fara prea mare igienizare in posteriorul altei doamne, deci banuiesc ca si la mine a fost cam la fel folosit

Apoi, de ce nu te lasa sa nasti in alta pozitie decat cea de pe masa? Sa explice cineva cu ce e deranjant pentru medici alta pozitie a gravidei in momentul expulziei decat cea cu care sunt ei obisnuiti. De ce ti se rupe apa la spital, de ce nu se asteapta ca travaliul sa decurga natural? Nu are dr timp, ca trebuie sa iasa din tura sau are alte gravide la rand? Sau de ce te obliga sa faci perfuziile cu oxitocina si calciu? De ce totul e grabit, cronometrat, de ce te privesc cu dispret, de ce nu ai si tu niste drepturi? De ce, de ce, de ce? Nu stiu daca voi naste acasa cu moasa sau nu, dar in mod sigur ma voi documenta, citi legislatia & tot ce pot ca sa imi apar drepturile de pacient. Asta in speranta ca ele exista in Romania. / autor: ralucis, membra a comunitatii Desprecopii

Un alt obstacol in incurajarea nasterii la domiciliu este opinia pe care o au medicii despre aceasta optiune.

Statisticile arata ca daca moasele sustin in mare parte ideea ca femeile sa poata naste acasa, medicii specialisti sunt mult mai reticenti, mai bine de jumatate dintre ei fiind impotriva nasterii la domiciliu. Principalul argument adus de medici in favoarea opiniei lor reticente este legat de riscurile pe care le presupune o nastere in afara spitalului.  Aproximativ 30 % dintre femeile care opteaza pentru nasterea la domiciliu sunt in cele din urma tranferate la un spital din diverse cauze, precum: dureri prea mari, travaliu prea lung etc. De asemenea, desi sunt rare, cazurile de moarte a bebelusului la nastere sunt de doua ori mai multe in cazul nasterilor la domiciliu decat in cazul nasterilor la spital. In plus, medicii considera ca nu exista un numar foarte mare de femei care isi doresc cu adevarat sa nasca la domiciliu.

Specialistul Pat OBrien, de la Colegiul Regal de Obstetricieni si Ginecologi din Marea Britanie, considera ca o solutie mai convenabila si mai realista ar fi nasterea intr-un centru de nasteri de pe langa o clinica de obstetrica. Aceasta optiune le-ar da femeilor siguranta ca in cazul in care se intampla ceva, exista specialisti care le stau la dispozitie pentru a rezolva problema.

Dupa parerea sa, ideea de a le lasa pe femei sa aleaga cum si unde vor naste este buna, insa acest lucru ar trebui sa presupuna o informare corecta, din toate punctele de vedere. Ar fi necinstit sa li se spuna viitoarelor mamici ca o nastere la domiciliu este usoara si fara probleme. Mai cititi: Nasterea pas cu pas

Pe de alta parte, pentru sustinatorii nasterii la domiciliu, aceste argumente medicale nu sunt suficient de convingatoare. Diferitele asociatii care sustin aceasta cauza considera ca se insista prea mult doar pe ideea de optiune a viitoarelor mame, cand, de fapt, insitutiile abilitate ar trebui sa sustina ideea in sine, sa promoveze avantajele nasterii la domiciliu si nu doar sa informeze populatia asupra acestei optiuni si a riscurilor pe care le implica. O crestere a ratei de nasteri la domiciliu la 5% sau chiar la 10% le-ar incuraja pe viitoarele mamici sa opteze cu mai multa incredere pentru aceasta varianta.

Este insa nasterea la domiciliu chiar atat de eficienta? Iata, mai jos, cele doua fatete pe care le presupune optiunea de a naste intr-un spital, respectiv acasa. Cititi in continuare pareri pro si contra nasterii acasa: Nasterea acasa: pareri pro si contra


 Cititi: Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur - Mituri si realitati despre sarcina

 Ce spun mamicile si gravidutele pe forum despre nasterea acasa

Nasterea acasa (in cada)
Tragedie dupa o nastere acasa
O romanca a nascut acasa de 2X!! 
nastere acasa...posibil doar pt. straini?!

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. act
    acttrimis la 19/10/2011

    Graviditatea nu este o boala! spitalele sunt pline, oameni chiar bolnavi nu au pat de spital!Mediul in care se naste este f important pentru un bebelus, simplul fapt ca este luat de langa mama la scurt timp dupa nastere este un alt factor de

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII