Medicina reproductiva ca o industrie care exploateaza disperarea femeilor care-si doresc un copil
- Medicina reproductiva si descoperirile acesteia reprezinta, in mod cert, o binecuvantare pentru mii de familii disperate, care isi doresc cu ardoare un copil si care, fara ajutorul stiintei nu si-ar putea implini visul. Totusi, in ultimii ani, apar numeroase semne de intrebare legate de noile descoperiri ce vizeaza FIV.
Una dintre ultimele descoperiri este aceea ca daca ne conservam ovarele la 20 de ani, vom putea deveni mai usor mame la 40 sau chiar 50. Dr. Sherman Silber , unul dintre cei mai renumiti experti in fertilizare, afirma ca procedura este extrem de sigura si cu rezultate relevante. Ea consta in prelevarea de tesut din ovare, care este inghetat pentru a fi conservat, pana in |
momentul in care pacienta este pregatita sa aiba copii. Mult timp, specialistii sfatuiau femeile sa isi inghete ovulele pentru a putea concepe copii la o varsta avansata. Astazi, femeile sunt sfatuite sa isi conserve ovarele.
Desigur, cel mai bun sfat este acela de a avea copii la o varsta tanara, insa se pare ca nu toate femeile sunt dispuse sa isi intrerupa ascensiunea in cariera sau indeplinirea altor idealuri pentru acest scop nobil. Pe de alta parte, nu exista retete in ceea ce priveste maternitatea. In fond, nu stim niciodata cand este momentul potrivit pentru a avea copii. Totusi, in vremurile in care traim, aparitia unui copil devine adesea o problema care ne schimba in mod radical viata si care este tratata cu maxima seriozitate. Medicina reproductiva vine oarecum in intampinarea grijilor pe care le genereaza acest proces. Astfel, femeile traiesc cu ideea ca isi pot vedea linistite de cariera si pot amana conceperea unui copil, fara ca acest lucru sa aiba consecinte majore asupra vietii lor. Mai cititi: Intrebari frecvente legate de FIV
Este oare insa purul adevar? Faptul ca exista o intreaga stiinta care pare sa le ajute pe femei in privinta alegerii momentului in care sa conceapa un copil pare sa fie o modalitate de a le elibera de constrangerile la care adesea le supune natura sau societatea. Este insa aceasta o reala eliberare?
Cititi:
Cifrele recente publicate de catre Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA) aduc motive de ingrijorare in randul femeilor de peste 40 de ani, care nu au inca un copil. In 2007, 36861 de femei au apelat la FIV, cu aproximativ 6% mai mult decat in anul precedent. Insa, in timp ce 11,9% dintre femeile cu varste intre 40 si 42 de ani au ramas insarcinate, doar 3,4% dintre cele cu varste intre 43 si 45 de ani au reusit acest lucru (cu 1,2% mai putin decat in anul precedent).
Asadar, pentru foarte multe femei, FIV pare sa ramana un mit, pe care inca nu au curajul sa il darame. Preocupate adesea prea mult de o cariera in ascensiune sau de alte griji, femeile epocii moderne par sa uite uneori de una dintre cele mai importante bucurii cu care au fost daruite, maternitatea, amanand-o suficient de mult pentru ca aceasta sa devina la un moment dat o problema.
Dezvoltarea tehnologiei si a medicinei reproductive a accentuat in a doua jumatate a secolului al XX-lea tendinta femeilor de a amana decizia de a deveni mame. Ideea ca pot alege ele insele momentul in care sa aiba un copil si ca acest lucru poate fi amanat pana in momentul in care se simt implinite pe alte planuri, le-a creat multora false sperante, transformate apoi in deziluzii tragice. Femei vulnerabile, care realizeaza tarziu ca la o varsta avansata maternitatea devine un miracol, care cu greu poate fi controlat de tehnologie, se transforma involuntar in victime emotionale si financiare ale medicinei reproductive.
A folosi termenul exploatare este, poate, prea mult. Insa, privind in ansamblu procesul prin care trec toate aceste femei, nu ai cum sa nu te gandesti si la aceasta varianta. Medicina reproductiva s-a imbogatit practic in ultimele decenii, tocmai datorita existentei acestor fiinte care inca spera in miracole. Mai cititi: Arta de a-ti urmari fertilitatea
Cu cateva saptamani in urma, fiziologul britanic Robert Edwards, ale carui cercetari au condus la crearea primului copil in eprubeta, a primit premiul Nobel pentru descoperirile sale care constituie o piatra de hotar in dezvoltarea medicinei moderne . Din 1978, cand s-a nascut primul bebelus creat in eprubeta, alte peste 4 milioane de copii au venit pe lume ca rezultat al cercetarilor intreprinse de Robert Edwards. |
Exista insa si voci care subliniaza faptul ca medicina moderna a transformat femeia zilelor noastre intr-o fiinta care nu mai este stapana pe propriul organism. Josephine Quintavalle , reprezentanta organizatiei CORE, care pune constant probleme privind etica reproductiva, considera ca ceea ce se intampla cu femeile zilelor noastre este nefiresc , merg la doctor |
pentru a cere pastile care sa le opreasca sa faca un copil, apoi au nevoie de alte pastile pentru a putea face copii. Conceperea unui copil devine astfel o chestiune ce tine mai mult de medicamente decat de sentimente si de necesitatea fiintei de a procrea.
Solutia pe care o propune CORE este aceea de a educa femeile in privinta propriei anatomii si a asteptarilor pe care trebuie sa le aiba de la propriul organism. Cu sau fara acest tip de educatie, medicina reproductiva este si va fi probabil unul dintre cele mai bogate subdomenii ale medicinei. Si asta pentru ca, ajunse la o varsta a intelepciunii, femeile sunt dispuse sa plateasca orice pret pentru a se vedea implinite ca mame. Din pacate doar un foarte mic procent dintre cele care aspira la maternitate dupa 40 de ani, apeland la FIV, devin fericite. In tot acest timp, medicina reproductiva se imbogateste insa de pe urma tuturor celor care apeleaza la ea, hranind in continuare cu sperante, uneori desarte, dorinta arzatoare a unor femei de a deveni mame. In plus, chiar si dintre cele care au rezultate pozitive in urma apelului la FIV, prea putine sunt cele care constientizeaza faptul ca un copil conceput artificial prezinta riscuri mai mari in a contacta anumite boli cum este diabetul. Mai cititi: Legaturi intre FIV si cancer ?
Adevarata tragedie este insa aceea ca FIV incurajeaza ideea ca femeile pot amana varsta la care sa aiba copii. Ideea ca exista metode prin care pot deveni mame si la 40 de ani, fara probleme, le face sa amane foarte usor momentul maternitatii, ignorand faptul ca tratamentele de fertilizare precum FIV sau inghetarea ovarelor nu reprezinta totusi solutii magice, care dau rezultate peste noapte. Si ceea ce este trist, e faptul ca majoritatea celor care amana momentul conceperii unui copil, punandu-si toata increderea in tehnologia medicala, realizeaza iluzia abia atunci cand este prea tarziu.
Care sunt sursele de informatii credibile?
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti in timpul testelor si tratamentelor pentru fertilitate. Este important sa stiti ca pe acest drum insa nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !
Mai cititi despre fertilitate si infertilitate
- Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
- Viitorul tratamentelor de fertilitate
- Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
- Stresul si infertilitatea sunt legate
- Infertilitatea de cuplu
- Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
- Despre infertilitate
- Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
- Infertilitatea secundara
- Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
- Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
- Stresul si infertilitatea
autor: Anamaria Ghiban,
Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c)
2011
sursa informatiei: Jurnal de medicina
american 2011 si WebMD
Forum recomandat
Asteptand un ingeras in viata noastra
!
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV,
sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem
speranta!
Forumul
FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese,
dileme.
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Mai cititi despre sarcina:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Vrem si noi un copil de jumate de an tot incercam si nimic vreau sa merg la medic sa stabilim cauza dar nu stiu la cine sa ma adresez la ginecolog sau este alt medic in acest domeniu? si de ce eximinare va fi nevoie?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII