Sarcina între 20-30 de ani: anii de aur ai fertilității - avantaje și dezavantaje

Sarcina intre 20-30 de ani -  anii de aur ai fertilitatii - avantaje si dezavantaje

Sarcina între 20-30 de ani: anii de aur ai fertilității - avantaje și dezavantaje

Anii cuprinși între vârstele de 20 și 30 de ani sunt adesea considerați "anii de aur ai fertilității", datorită șanselor ridicate pe care femeile le au de a concepe și de a duce la bun sfârșit o sarcină sănătoasă în această perioadă. Este adevărat că fiecare vârstă la care o femeie poate deveni mamă vine cu avantajele și dezavantajele sale. În intervalul 20-30 de ani, de exemplu, tinerele mame dispun de multă energie pentru a alerga după un copil și pentru a-l îngriji. În contrapartidă, pot avea resurse financiare limitate și o experiență de viață mai redusă pe care să se bazeze în creșterea unui copil. Totuși, nu este nicio problemă, pentru că există Desprecopii.com!

→ Iată care sunt avantajele și dezavantajele sarcinii între 20 și 30 de ani.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand este momentul optim pentru o femeie de a deveni mama?
Sarcina la 20 - 24 de ani
Sarcina la 25 - 29 de ani
Inca ceva: nu sunteti singuri! Aveti alaturi Desprecopii.com

Cand este momentul optim pentru o femeie de a deveni mama?

Cei mai multi experti cred ca este dificil de ales un anume moment ca fiind cel mai bun pentru a avea copii. Fiecare varsta la care ati putea deveni mama are si avantaje si dezavantaje.

Anii de la varsta de 20-30 de ani sunt adesea considerati "anii de aur ai fertilitatii" datorita faptului ca femeile au cea mai mare sanse de a ramane insarcinate si de a avea o sarcina sanatoasa in aceasta perioada.

Acest lucru se datoreaza mai multor factori, dar iata doua motive importante:

♦ Rezerva ovariana:

Femeile se nasc cu un numar limitat de ovule, iar acest numar scade odata cu varsta. In general, rezerva ovariana este la nivelul cel mai inalt in perioada de varsta de 20-30 de ani.

♦ Calitatea ovocitelor:

Pe masura ce femeia imbatraneste, calitatea ovocitelor poate scadea, ceea ce poate duce la dificultati in obtinerea unei sarcini si la un risc mai mare de avort spontan.

Sarcina la 20 - 24 de ani

Organismul tinerei mame

Acestia sunt anii cei mai fertili. Menstruatiile probabil sunt regulate, iar cele mai multe cicluri, daca nu toate, sunt ovulatorii.

Totusi, chiar si in aceasta perioada este posibil sa nu concepi un bebeblus exact cand doresti. In medie, femeile intre 20 si 24 de ani au in fiecare luna sanse de circa 20 la suta sa ramana insarcinate in urma contactelor sexuale neprotejate.

Dupa ce vei concepe copilul, tensiunea arteriala probabil va fi verificata la fiecare consultatie prenatala, desi cele mai multe femei de 20 de ani au riscuri reduse de a face hipertensiune in timpul sarcinii.

Studiile recente arata ca la aceasta varsta riscul de diabet gestational este aproximativ de doua ori mai mic decat la 40 de ani, acesta fiind motivul pentru care recomandarile recente ale Asociatie Americane a Diabetului sugereaza eliminarea testului de rutina de diabet gestational la femeile sub 25 de ani.

Starea emotionala a tinerei mamici

Modul in care va simtiti dupa sarcina poate depinde in mare parte de alte lucruri din viata dumneavoastra. Unele femei care amana o avansare profesionala pentru a avea un copil au la inceput sentimente contradictorii sau resentimente.

Conform parerii aceluiasi specialist, alta preocupare este aspectul corpului, care reprezinta o problema mai mare la femeile de 20 de ani decat pentru cele cu varste mai mari.

graviduta tanara

De asemenea, o femeie de aceasta varsta este foarte probabil sa fie concentrata mai mult asupra mariajului ei decat asupra altor aspecte ale vietii, precum serviciul, iar aparitia unei a treia persoane in familie le poate parea dificila, considera unii psihoterapeuti.
 

Riscuri pentru bebelus

Rata avorturilor spontane intre 20 si 24 de ani este de circa 9,5 procente, cea mai scazuta posibil din punctul de vedere al varstei. Intrucat ovulele dumneavoastra sunt inca relativ tinere, bebelusul are un risc mult mai mic de a se naste cu un defect congenital precum sindromul Down (1 la 1667 de nasteri printre femeile de 20 de ani) sau alte anomalii cromozomiale (1 la 526 de nasteri printre femeile de 20 de ani).

Totusi numarul copiilor cu astfel de boli ale caror mame au 20 de ani este mai mare deoarece in cadrul acestui grup de varsta se nasc in general mai multi copii, iar femeilor peste 35 de ani li se recomanda mult mai frecvent teste si screening-uri, astfel incat mamele respective pot opta pentru intreruprea sarcinii in cazul in care fetusul are un defect congenital.

Sarcina la 25 - 29 de ani

Organismul gravidutei

Daca faceti miscare, aveti o dieta echilibrata si continuati sa procedati astfel si in timpul sarcinii, ar trebui sa aveti o nastere mai usoara si sa puteti sa va reveniti mai repede decat o femeie aflata intr-o forma fizica mai slaba. Desi este valabil la orice varsta, la 20-30 de ani este mai probabil sa va aflati in forma fizica optima, ceea ce usureaza nasterea si scaderea in greutate postpartum.

Din punctul de vedere al sanatatii pe termen lung, daca incepeti sa concepeti copii intre 20 si 30 de ani, aveti un risc mai mic sa va imbolnaviti de cancer la san sau cancer ovarian, conform studiilor efectuate. Medicii cred ca schimbarile hormonale care se produc in timpul ovulatiei (nivel mai ridicat de estrogen si progesteron), care stimuleaza ovarele si sanii in fiecare luna, pot mari riscul de a face formele de cancer mentionate; cu cat aveti mai multe sarcini, cu atat ovulati mai rar.

Starea emotionala a gravidutei

Pe masura ce va apropiati de 30 de ani este tot mai probabil ca situatia dumneavoastra profesionala sa fie consolidata si, in functie de numarul anilor de casnicie pe care ii aveti deja, relatia cu sotul poate fi intr-o forma mai buna, permitandu-va sa va adaptati mai usor la schimbarile pe care le-ar aduce faptul ca deveniti parinti.

Riscuri pentru bebelus

Rata avorturilor spontane este de 10 la suta, cu putin mai mare decat in cazul femeilor cu 5 ani mai tinere. La 25 de ani, riscul dumneavoastra de a naste un bebelus cu sindromul Down este 1 la 1250, iar riscul de a naste un bebelus cu anomalii cromozomiale este de 1 la 476.

Inca ceva: nu sunteti singuri! Aveti o intreaga comunitate de gravidute si mamici la Desprecopii.

Puteti si trebuie sa va asteptati la ajutor de-a lungul calatoriei, desi nu stiti inca ce fel de ajutor si sub ce forma va veni. Caracterul si felul dumneavoastra de a fi va fi pus la incercare de momente care vor cere maxim devotament si incredere.

Ca orice mare aventura, a fi parinte presupune planificare si incredere in capacitatea proprie de a infrunta necunoscutul. Puteti fi siguri de un singur lucru: veti da mult si veti primi mult.

Sunteti pregatiti? Numai voi doi puteti decide!

10 Lucruri de facut in timpul in care vrei sa ramai insarcinata

Povestea clasica suna cam asa: femeia, gata sa se casatoreasca, sa aiba copii, sa se aseze la casa ei, barbatul, nu tocmai la fel de pregatit! Si apoi au loc discutii care arata ca ea este 100% gata sa o porneasca pe acest drum, in timp ce el ia in calcul inca, toate variabilele. Si apoi, mai sunt si cele dintre noi care nu au gasit inca partenerul perfect.

Vrei sa ramai insarcinata insa cum poti modera aceste impulsuri puternice, biologice, instalate in perioada unui ciclu de 28 de zile, care dicteaza o reproducere imediata? Fie ca avem 28, 35, sau 43 de ani, trebuie sa luam in considerare cele 10 lucruri pe care sa ne concentram incepand de azi! Urmandu-le, vei fi mai sanatoasa, radianta, si vei arata mai bine.

11 Sfaturi pentru a ramane insarcinata

Sfaturi pentru a ramane insarcinata - Sfaturi garantate pentru a ramane insarcinata nu cunoaste nimeni.

In mod cert insa, in afara de dragostea care ii creaza, copiii vin pe lume si cu un gram de intamplare a destinului.

Avem insa 11 sfaturi care iti pot mari foasrte mult sansa de a deveni mamica citeste mai departe aici.

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra

 Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta.

Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

autor: Desprecopii.com
Cu colaborarea Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii

Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. Grecea
    Greceatrimis la 4/7/2019

    Eu am 20 de ani si doar ce am aflat la 11 saptamani ca inima a incetat sa mai bată. Acum astept sa pot merge sa-l dau afara. Nu stiu de ce. Sunt in uk.

    Raspunde la acest comentariu
  2. ela
    elatrimis la 26/6/2015

    stiu ca pare pentru unii ciudat dar eu am 18 ani am un bebe de 1 an jumate si mai vreau unu dar nu pot sa mai raman insarcinata dar nustiu de ce.... eu ador foarte mult copii si imi place sa amgija de ei sa ma joc cu ei sa stiu ca am pentru cn lupta in viata

    Raspunde la acest comentariu
  3. alina mihalea
    alina mihaleatrimis la 11/4/2013

    si eu la 18 ani am ramas insarcinata....e un dar de la dumnezeu knd ramani insarcinata......iti schimba viata radical un copil...............

    Raspunde la acest comentariu
  4. CULCER   ELENA
    CULCER ELENAtrimis la 26/12/2012

    pot ramane insarcinata daca am fost diagnosticata cu vaginita mixta?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Gabriela
    Gabrielatrimis la 11/10/2012

    Ne-am casatorit si am ramas insarcinata imediat, la 21 ani :) Am nascut de 3 saptamani o fetita superba, o papusa, multumim lui Dumnezeu. Nici nu stiti cat e de frumos sa ai copil la o varsta asa tanara. Corpul se reface foarte repede dupa nastere, dragostea dintre soti este si mai puternica iar cand iti zambeste comoara nu iti mai trebuie nimic. Eu incurajez toate femeile sa aiba copii chiar daca sunt tinere. Si eu sunt la facultate,dar nu ma impiedica cu nimic sa merg in continuare. Am mers si in sarcina, in perioada greturilor, merg si acum cand urmeaaza licenta. Nu va faceti griji, cand vine un copil pe lume, Dumnezeu rezolva toate lucrurile. toata lumea ne intreaba religia, de ne-am casatorit asa repede si am facut bebe: suntem ortodocsi.

    Raspunde la acest comentariu
  6. adriana
    adrianatrimis la 20/3/2012

    ma bucur pt voi eu am pierdut doua sarcini si imi doresc tare mult un copil dar sunt optimista si stiu k va veni curand cu ajutorul bunului dumnezeu prima sarcina mi sa oprit din evolutie la 8 saptamani si a trebuit sa ma chiuretez iar a doua ma pornit hemoragia la 4 saptamani si am pierduto iar acum astept cu nerabdare sa raman din nou insarcinata sa am si eu un bebe mic'

    Raspunde la acest comentariu
  7. ery
    erytrimis la 14/2/2012

    Sunt insarcinata in 5 luni si am 21 de ani sunt foarte fericita cu sotul.neam dorit foarte mult acest copilas.mai bine gravida la 20 de ani fara probleme decat mai incolo si complicatii.

    Raspunde la acest comentariu
  8. miki
    mikitrimis la 18/12/2009

    felicitari!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  9. ana
    anatrimis la 12/1/2009

    foarte bun saitu as dori si eu sa vorbesc cu cineva despre sarcina oprita in evolutie mi sa intamplat acum si nu stiu ce sa fac

    Raspunde la acest comentariu
  10. LaLa
    LaLatrimis la 21/5/2008

    Sunt o mamica de 20 ani cu un bebe superb de 5 luni.Nu am citit decat sectiunea care ma interesa si anume 20-24 de ani...si nu prea sunt de acord cu ce s-a scrisIn primul rand financiar eu una chiar imi permit sa-mi cresc copilul,sdudiile mi-le continui si ma descurc,la fel de bine ma impac intre rolurile de mama,sotie si femeie;din punct de vedere emotional nu au fost probleme.Experienta de viata?E nevoie de asa ceva ca sa cresti un copil?!!Instinctul mater e tot ce conteaza!!!Iar site-urile si forumurile gen desprecopii.com mi-au fost de ajutor.Si nu in ultimul rand nu m-a interesat aspectul meu fizic,cel mai mult mi-am dorit sa fie puiul meu sanatos!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII