Secretul alimentatiei
- Doctorul elvetian Paul Kutschoff, a fost primul care a demonstrat, in anul 1930, ca organismul uman are nevoie de minimum 50% hrana vie intr-o zi, pentru ca sa functioneze optim
Doctorul elvetian Paul Kutschoff, a fost primul care a demonstrat, in anul 1930, ca organismul uman are nevoie de minimum 50% hrana vie intr-o zi, pentru ca sa functioneze optim.
Pe de alta parte insa, daca mai mult 50% din alimente
dintr-o zi nu sunt vii (crude), sistemul imunitar trateaza surplusul de
alimente ca pe niste corpuri straine, astfel ca sistemul imunitar lupta cu
surplusul de "hrana moarta" ca si cum ar lupta cu un corp strain care ti-a
invadat organismul.
Ce este
hrana vie?
Hrana vie este mancare care contine enzime. Toate organismele vii contin enzime. Unde nu exista enzime, nu exista viata.
Enzimele se distrug in totalitate cand un aliment este gatit termic (fiert,prajit,copt etc), motiv pentru care mancarea gatita este de fapt mancare moarta - indiferent ca vorbim de alimente vegetale sau animale.
Ce sunt enzimele ?
Fiziologic vorbind, enzimele sunt niste proteine active care pun in miscare toate procesele biochimice care au loc intr-un organism viu - fie el om, animal sau bacterie.
Toate procesele din organism, inclusiv cele care ne ajuta sa vedem, sa gandim, sa digeram hrana, sa respiram, se produc in cazul unei persoane sanatoase la viteze impresionante, iar acest lucru se datoreaza enzimelor. Mai sunt numite "catalizatorii vietii", dar mai bine spus, ele sunt insasi viata.
Noi oamenii avem 2 categorii de enzime: enzime metabolice si enzime digestive.
Enzimele metabolice
Sunt enzimele din interiorul celulelor. Sunt numite si "scanteia vietii" deoarece niciuna din miliardele de celule n-ar functiona fara ele.
Ca sa-ti faci cat de cat o idee: exista aproximativ 1300 de enzime diferite in fiecare celula iar unele dintre ele isi indeplinesc sarcinile de 5 milioane de ori pe minut. Cred ca poti sa realizezi ca fiecare celula din corpul tau este o adevarata centrala atomica in care se petrec cateva zeci de mii de reactii pe secunda.
Partea proasta este ca, cu cat inaintezi in varsta numarul enzimelor scade, iar enzimele metabolice nu pot fi suplimentate cu enzime din exterior: nici cu alimente nici cu suplimente. Totusi un stil de viata sanatos (dieta, exercitii, obiceiuri sanatoase) prelungeste viata enzimelor si mentine echilibrul enzimatic pana la o varsta inaintata. Enzimele metabolice au nevoie de vitamine si minerale, in special de zinc si magneziu, pentru a functiona optim, de aceea, pentru a mentine un echilibru enzimatic in organism, este foarte important sa nu existe carente de vitamine si minerale in organism. De asemenea ar fi foarte bine sa renunti la obiceiurile nesanatoase de tipul: alcool, fumat, sedentarism, alimente procesate, lucruri care sunt otrava curata pentru toate tipurile de enzime. |
Enzimele digestive
Enzimele digestive sunt elementele-cheie in:
- Digerarea alimentelor
- Absorbtia
nutrientilor din alimente
- Eliminarea reziduurilor nefolositoare din
organism
Majoritatea enzimelor digestive sunt secretate de pancreas, dar si ficatul, vezica biliara, intestinul subtire, stomacul si colonul sunt organe care au la baza functionarii lor enzimele.
Principalele categorii de enzime digestive sunt:
- Amilazele - care descompun carbohidratii
complecsi in zaharuri simple.
- Proteazele - care sunt responsabile
pentru descompunerea proteinelor
- Lipazele - care descompun
grasimile.
Dupa cum vezi, pentru fiecare tip de aliment exista o anumita enzima care sa-l descompuna pana la stadiul in care sa poate fi absorbit de catre organism. Asadar nu putem vorbi de digestie in absenta enzimelor. Desi sunt atat de importante pentru organismul uman, ele nu tin pentru totdeauna .
Enzimele se consuma
Odata cu inaintarea in varsta enzimele digestive se imputineaza. Nu numai ca se imputineaza, dar le si scade eficienta - cu fiecare an cu care inaintezi in varsta. Studiile arata ca un om de 70 de ani are de 30 de ori mai putine enzime digestive decat un om de 30 de ani.
De aceea, odata cu imbatranirea digestia devine din ce in ce mai lenta si mai greoaie, astfel ca organismului ii va fi din ce in ce mai greu sa absoarba si sa valorifice nutrientii din alimente.
Acest lucru face ca oamenii in varsta sa se confrunte din ce in ce mai des cu probleme ale aparatului digestiv (balonari, indigestii, ulceratii etc) - si de aici cu multe alte afectiuni (din moment ce toate organele noastre sunt interconectate si interdependente).
Partea buna despre enzimele digestive este ca: pot fi suplimentate cu enzime din alimente crude. Alimentele crude contin enzime alimentare care suplimenteaza enzimele digestive, si in acelasi timp le usureaza munca.
De exemplu: cand mananci un mar, el se digera aproape singur, deoarece are in el o parte din enzimele necesare pentru digestia lui, astfel ca organismul tau va face o economie de enzime. Mai multe decat atat, corpul tau va digera complet acel aliment, deoarece enzimele din alimentele vii conlucreaza excelent cu enzimele din organismul tau, pentru a digera acel mar.
Pe de alta parte, daca mananci o mancare gatita termic (fie carne sau legume), iti vei forta corpul sa epuizeze o cantitate foarte mare de enzime pentru a reusi sa digere hrana.
De asemenea corpului ii este mult mai greu sa digere complet alimentele moarte, si dupa cum probabil stii, un aliment incomplet digerat poate face mari pagube in intestine(in prima faza) - si apoi in tot organismul.(de aceea trebuie sa tii cont si de "Cum combini alimente la o masa?")
Asa cum am mai spus, enzimele devin din ce in ce mai putine odata cu inaintarea in varsta , si de aceea ar fi foarte bine (pentru tine) sa ai grija de ele.
Cu cat consumi mai multe alimente crude (vii), cu atat mai mult iti vei pastra echilibrul enzimatic, si cu cat mai multa mancare gatita vei consuma cu atat mai repede vei ajunge la dezechilibru enzimatic. Probabil cunosti oameni care, de la o varsta oarecare, au devenit alergici la diferite alimente, avand intolerante alimentare.
Intoleranta la lapte, intoleranta la gluten sau orice alta intoleranta - arata faptul ca organismul tau nu mai produce enzimele necesare pentru a descompune si digera acel aliment.
Cand un aliment nu este digerat, el devine toxic pentru organism, deoarece intra in putrefactie in intestinul gros si duce in prima faza la reactii alergice, dupa care la boli cronice. Mai mult decat atat, atunci cand peste 50% din mancarea dintr-o zi nu este cruda (ci gatita), creste foarte mult cantitatea de leucocite din organism , ceea ce arata ca sistemul imunitar se comporta ca si cum organismul ar fi invadat de un corp strain.
Asadar este esential pentru un organism sanatos sa-si pastreze echilibrul enzimatic pentru a nu se imbolnavi.
In ce alimente se gasesc enzimele ? In toate alimente vii.
- In fructele si legumele crude
- In laptele proaspat
- nefiert, nepasteurizat
- In cerealele si semintele germinate
- Multe
alte alimente vii: oua crude, miere de albine proaspata
- In suplimente
nutritive cu enzime
Forumuri
recomandate la Supereva
Despre sanatatea familiei mai cititi
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII