Grijă pentru viitoarea mămică și bebe - sau ce poate face viitorul tătic pentru binele acestora

Grija pentru viitoarea mamica si bebe - sau ce poate face viitorul tatic pentru binele acestora

Grijă pentru viitoarea mămică și bebe - sau ce poate face viitorul tătic pentru binele acestora

Mulțumesc Domnului Dumnezeu, drăguțul de El, că m-a ferit de o sarcină grea. În sensul în care numărul episoadelor de greață a fost redus spre aproape deloc, iar ligheanul n-a stat lângă pat, ci în baie fain frumos la locul lui.

Totuși...
Există și sarcini toxice. Sarcini în care femeii îi este rău din prima și până în ultima zi. Ce să faci? Să tratezi cu umor și naturalețe fiecare stare prin care ea trece? Să nu o faci să se simtă stânjenită, rușinată, căci n-o ajută, nu? Din contră! Încearcă să-i fii aproape, să-i alini stările, și crede-mă că nu trebuie să muți munții din loc, să-i cumperi nu știu ce obiect scump sau nu știu ce medicament costisitor împotriva vărsăturilor, ci să-i spui o vorbă caldă, să știe că te are acolo lângă ea în momente mai grele, că se poate baza pe tine de acum încolo, că are lângă ea nu doar un iubit, cât și un veritabil viitor tată, asumat, responsabil.

 

Vei citi:
Cum îți poți ajuta partenera - viitoare mămică - să îi fie bine?
Ca o moară stricată
Atenție la pofte!
Transfer de pofte!
Pofte ciudate
Somnul dulce mult aduce
Diete în sarcină

Cum îți poți ajuta partenera - viitoare mămică - să îi fie bine?

Factorul psihologic cântărește enorm când femeia e însărcinată (ți-o spun ca de la bărbat la bărbat și nu te îmbrobodesc cu studii, experimente). Ea are nevoie de sprijin și nu material, cât mai ales moral. Pentru ea, în special dacă e și la prima sarcină, sunt multe nescunoscute, de la transformări anatomice ale corpului, la stări psihologice bipolare, acum râd, acum plâng, deci tu ca BĂRBAT, dacă ești aproape de ea la propriu și la figurat, EȘTI CÂȘTIGAT!

Ca o moară stricată

Acum nu o întreba și tu din 5 în 5 minute cum se simte... Las-o să respire, să-ți dea ea semnale clare că nu e în apele ei. Nu o sufoca! Nu te transforma în acel băiat de pe litoral care din dorința de a face ciubuc, urmărește turistul la tot pasul. Se presupune că o cunoști, ai habar ce îi place și ce nu, fii smart. 

Atenție la pofte!

Să nu te mire și să nu te sperie dacă o să te trezească noaptea târziu că are nu știu ce poftă. Dacă te consolează, ține cont că la 04:00 dimineața m-a trezit să mă duc să-i cumpăr brânză de burduf. Bine, se putea și mai rău, nu zic. Cireșe în ianuarie de exemplu. Noroc că n-a fost cazul! Asta nu înseamnă că nu poate să rămână însărcinată din nou. Cine știe. Poate atunci.

Știai că...

La fel ca în cazul alimentației în perioada premergătoare sarcinii, dieta în timpul sarcinii ar trebui să conțină alimente integrale sănătoase - cum ar fi fructe, legume, produse lactate și carne neprelucrată. Toate aceste tipuri de alimente vor asigura cantități suficiențe de nutrienți esențiali pentru sarcină, cum ar fi folat, fier și iod. Multivitaminele Elevit te vor ajuta să îți completezi dieta zilnică cu micronutrienții de care ai nevoie în timpul sarcinii.

Transfer de pofte!

Știu, sună ciudat, aproape imposibil, dar fără să te dezamăgesc, e cât se poate de posibil. Adică? N-am iubit never ever compotul de vișine. Tot timpul am simțit că un ingredient sau un conservant, nu știu exact, mă pișcă la limbă - lucru enervant pentru mine. Ei bine, lucrurile s-au schimbat! Văzând cum ea devorează borcane întregi de vișine, am ajuns să ne numărăm sâmburii. La fel și cu maioneza. La o simplă porție de cartofi prăjiți putea să-și toarne peste ei o găleată întreagă fără să zică mâc, eu, neiubitor de sos alb cu usturoi, am ajuns la stadiul în care o mânânc întinsă pe pâine asemeni gemului.

Pofte ciudate

Există și așa ceva. Femei care în sarcină au experimentat stări mai puțin normale, bărbații din jur rămânând ușor oripilați de ceea ce ar prefera să încerce partenerele lor.

Pământul din ghiveciul cu flori. Nimeni nu știe dacă de vină ar fi plantele frumos colorate, textura petalelor sau mirosul, dar multe femei însărcinate au găsit pământul ca fiind ceva apetisant.
Castraveții murați cu eclere sau mousse de ciocolată. O altă plăcere nevinovată a graviduțelor. Interesantă oricum combinația dulce&acru.
Gustul de var. Noroc că a apărut vopseaua lavabilă. Pe vremuri în schimb, când pereții erau dați cu var, multe graviduțe spuneau că mirosul acestuia aduce a pui băgat la cuptor.
Butoanele aragazului, însă nu oricum, ci murdare, pline de ulei. O domnișoară însărcinată a mărturisit că le găsește atractive, citez: „Arată ca niște bomboane!

Somnul dulce mult aduce

Odihna e importantă oricând pe parcursul vieții, cu atât mai mult când așteptați un copil. Pe măsură ce crește burtica, pozițiile de somn ale viitoarei mămici suferă transformări. Împărțirea patului în jumătate tu și jumătate ea va rămâne o amintire frumoasă, partea ta de pat fiind deseori invadată de câte o mână, un picior. Nu te necăji, ea încearcă doar să te pregătească pentru când veți fi trei, când a avea perna ta proprie va fi doar un vis.

Cu toate astea, nu ridica un zid chinezesc între voi. Află că există perne special concepute pentru femeile însărcinate, de toate mărimile și formele, care îți vor ajuta partenera să se odihnească și să se trezească pe dreapta, dacă știi ce zic.

Diete în sarcină

Poftele în sarcină nu sunt un mit, ele chiar există. Cu toate astea, ele pot fi influențate de simțul vizual, de ceea ce vede, de simțul olfactiv, de aromele/mirosurile pe care le simte. Ceea ce vreau să spun este să încerci pe cât posibil să nu mânânci de trei ori pe zi mici cu muștar sau shaorma. Mai mult decât atât, dacă viitoarea mămică e pasionată de gastronomie și ții la bugetul familiei, evită călătoriile în țări cu renume în domeniu. Altfel, te vei trezi că dai pe o cină la un restaurant cu stele Michelin cât pe un cărucior.

Mai în glumă, mai în serios, există anumite alimente recomandate în timpul sarcinii care ajută la o dezvoltare armonioasă a fătului, precum: carnea de curcan (bogată în zinc), nucile, afinele. În același timp, să nu neglijăm tranzitul intestinal al viitoarei mămici care poate fi ajutat cu alimente bogate în fibre și legume sau frunze verzi. Atenție în schimb la pește, căci se recomandă să fie consumat doar gătit!

Peste toate astea, un booster ideal de vitamine care să acopere necesitățile viitoarei mămici îl reprezintă Elevit 1. Ingrediente precum Fierul, Iodul, Acidul Folic, sunt substanțe deosebit de importante, mai ales în această perioadă a vieții.

 O călătorie uimitoare te așteaptă. Elevit îți este alături.

► Citește în continuare Ce este bine să mănânci pe parcursul sarcinii și ce nu?

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Mihai Nicoară, redactor tătic de la Desprecopii - Mihai este tatăl unei fetițe minunate de 4 anișori și al unui băiețel (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
  • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
  • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
  • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
  • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
  • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
  • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
  • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
  • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
  • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
  • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
  • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
  • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de oboseală



Citeste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj