6 beneficii ale contactului piele-pe-piele cu bebe - de la stimularea imunitatii la reglarea ritmului cardiac
Ce se înțelege prin contact „piele pe piele”?
Piele pe piele înseamnă că bebelușul tău sănătos, născut la termen, este așezat cu burtica direct pe pieptul tău, imediat după naștere. Primele ore de contact piele pe piele vă permit să vă cunoașteți mai bine, doar tu și bebele tău. De asemenea, contactul piele pe piele are beneficii importante pentru sănătate.
Vei citi:
Alăptarea și contactul piele pe piele
Importanța contactului piele-pe-piele cu bebe: 6 beneficii
O tranziție lină pentru bebe
Legătura cu mami
Piele-pe-piele dincolo de sala de naștere
Alăptarea și contactul piele pe piele
Alege sa ai contact piele pe piele cu bebe cât mai mult posibil, deoarece oferă cel mai bun început pentru alăptarea bebelusului.
Opt studii de cercetare diferite au arătat că bebelușii care au beneficiat de contactul piele pe piele s-au alăptat mai bine. De asemenea, ei continuă să alăpteze cu o medie de șase săptămâni mai mult. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca toți bebelușii alăptați să petreacă timp piele pe piele imediat după naștere. Menținerea bebelușului pe pielea ta în primele câteva săptămâni te ajută să știi când să-l alăptezi copilul, mai ales dacă este puțin somnoros.
Importanța contactului piele-pe-piele cu bebe: 6 beneficii
reglează temperatura corpului lui bebe;
stimulează digestia bebelușului;
stimulează relația unică mamă-copil;
reglează bătăile inimii și respirația;
ajută la consolidarea imunității;
oferă calm lui bebe dar și mămicii.
O tranziție lină pentru bebe
Pieptul tău este cel mai bun loc pentru ca bebelușul să se adapteze la viața din lumea exterioară. În comparație cu bebelușii care sunt înfășați sau ținuți într-un pătuț, bebelușii ce au parte de contact piele pe piele rămân mai calmi, plâng mai puțin și au niveluri mai sănătoase de zahăr din sânge.
Legătura cu mami
Îmbrățișările piele pe piele pot afecta modul în care te raportezi la bebelușul tău. Cercetătorii au urmărit mamele și bebelușii în primele zile după naștere și au observat că mamele ce au avut contact piele pe piele cu bebe, își ating și își îmbrățișează copiii mai mult.
Piele-pe-piele dincolo de sala de naștere
Continuă să-ți îmbrățișezi copilul piele pe piele după ce ajungi acasa cu bebe. Bebelușul tău va rămâne cald și confortabil pe pieptul tău, iar beneficiile vor continua. Contactul piele pe piele poate îmbunătăți dezvoltarea creierului. Se crede că tații și mamele care țin bebelușii piele pe piele au încredere sporită și sunt mai relaxați.
Iată de ce imbrătisându-ti cât mai des bebelusul, ii poti modifica structura genetică
Bebelusii au nevoie de imbrătisari si mangâiere iar beneficiile acestor gesturi de iubire sunt mai mari decat ne putem aștepta. Un studiu, efectuat in Canada, a evidentiat faptul ca imbratisarile pot afecta bebelusii la nivel molecular, iar efectele pot dura ani de zile. Pe baza acestui studiu, bebelusii care se confrunta cu un contact fizic redus cu mami si tati, au modificari substantiale ale proceselor moleculare care afecteaza exprimarea genelor. Iata de ce imbratisandu-ti cat mai des bebelusul ii poti modifica structura genetica - iata cum.
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
Ii alintam, ii iubim, ii mangaiem, ii sarutam, le spunem cuvinte frumoase si le acordam tot sprijinul si toata protectia de care au nevoie pentru a creste mari si frumosi. Se stie ca dragostea parintilor si in mod special a mamei are un impact determinant asupra vietii emotionale a copiilor si a felului in care acestia se vor transforma in adulti mai tarziu.
Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate.Citeste cum influenteaza dragostea mamei dimensiunile creierului copilului.
Citeste si: Prima lectie de viata a bebelusului: lectia iubirii
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII