Ar putea ajuta ZINCUL la scurtarea duratei unei răceli sau gripe?
Zincul este un nutrient important care poate ajuta la prevenirea si tratarea racelii. Corpul nostru are nevoie de zinc pentru a functiona normal, iar zincul poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare al tesuturilor si poate intari sistemul imunitar. In general, se recomanda sa luati suplimente de zinc atunci cand sunteti racit sau bolnav, deoarece poate ajuta la reducerea simptomelor si la accelerarea procesului de vindecare.
Mulți oameni iau un supliment de zinc la primul semn de răceală și există noi dovezi care susțin acest obicei.
• Cercetătorii australieni au descoperit că suplimentele par să ajute la scurtarea infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răceala, gripa, sinuzita și pneumonia.
- vei citi:
Zincul - o alternativă „naturală” viabilă
Zincul joacă un rol important în imunitate
Zincul poate fi oferit ca o opțiune de tratament
Care este doza maxima de zinc pe zi - recomandata?
Zincul - o alternativă „naturală” viabilă
Multe remedii fără prescripție medicală pentru răceală și tuse oferă doar „beneficii marginale”, au remarcat cercetătorii, făcând din „zinc, o alternativă „naturală” viabilă pentru auto-gestionarea infecțiilor tractului respirator nespecifice”.
Studiul a fost condus de Jennifer Hunter, profesor asociat la Institutul de Cercetare în Sănătate NICM de la Universitatea Western Sydney din Penrith, New South Wales. Echipa ei a publicat concluziile pe 2 noiembrie în BMJ Open.
Zincul joacă un rol important în imunitate
Potrivit echipei lui Hunter, zincul ca nutrient a atras atenția cercetătorilor, deoarece se știe că joacă un rol important în imunitate, inflamație, leziuni tisulare, tensiune arterială și în răspunsurile tisulare la orice lipsă de oxigen.
Pentru a afla mai multe despre potențialul zincului, anchetatorii au analizat mai mult de două duzini de studii clinice care au inclus mai mult de 5.400 de adulți. Toate au fost publicate în 17 baze de date de cercetare engleză și chineză până în august 2020. Niciuna dintre ele nu a examinat în mod specific utilizarea zincului pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19.
Pastilele au fost cea mai comună formă de consum de zinc, urmate de spray-uri și geluri nazale, a spus echipa de cercetare. Dozele au variat substanțial, în funcție de formulare și dacă zincul a fost utilizat pentru prevenire sau tratament.
Citeste si: Este zincul inamicul racelii? Ce spun specialistii?
În comparație cu placebo, s-a estimat că pastilele de zinc sau spray-ul nazal previn aproximativ cinci infecții noi ale tractului respirator la 100 de persoane pe lună, iar efectele au fost cele mai puternice pentru reducerea riscului de simptome mai severe, cum ar fi febra și boli asemănătoare gripei. Cu toate acestea, aceste constatări se bazează doar pe trei studii, a remarcat echipa.
În medie, simptomele s-au atenuat cu două zile mai devreme prin utilizarea fie a unui spray de zinc, fie a unei formulări lichide luate sub limbă (sublingual), în comparație cu un placebo, au arătat datele.
Pacienții care au folosit spray nazal sau zinc sublingual au avut aproape de două ori mai multe șanse de a se recupera în prima săptămână de boală decât cei care au folosit un placebo, au menționat autorii studiului într-un comunicat de presă al jurnalului. Și încă 19 pacienți din 100 erau probabil să aibă în continuare simptome o săptămână mai târziu dacă nu foloseau suplimente de zinc.
Zincul nu a fost asociat cu o severitate medie zilnică redusă a simptomelor, dar a fost asociat cu o reducere semnificativă clinic a severității simptomelor în a treia zi de boală, a descoperit echipa lui Hunter.
Zincul poate fi oferit ca o opțiune de tratament
Nu au fost raportate efecte secundare grave în rândul utilizatorilor de zinc.
Per total, zincul poate fi oferit ca o opțiune de tratament de către medici, pacienților „care sunt disperați pentru timpi mai rapizi de recuperare și ar putea căuta o rețetă inutilă de antibiotice”, au sugerat cercetătorii.
Dr. Len Horovitz este pneumolog la Spitalul Lenox Hill din New York. El nu a fost implicat în noul studiu, dar a fost de acord că „majoritatea dovezilor clinice susțin utilizarea suplimentului de zinc pentru prevenirea și tratarea răcelilor, a unor procese inflamatorii și a infecțiilor respiratorii”.
„Recomandarea obișnuită este de 25 mg de zinc pe zi”, a spus Horovitz, dar a avertizat că „nu este clar exact ce doză este cea mai bună”.
Echipa australiană a fost de acord. „Clinicile și consumatorii trebuie să fie conștienți de faptul că rămâne o incertitudine considerabilă în ceea ce privește eficacitatea clinică a diferitelor formulări de zinc, doze și căi de administrare”, au concluzionat ei.
Ad-Extra3:
Care este doza maxima de zinc pe zi - recomandata?
Doza zilnica maxima recomandata de zinc depinde de varsta dumneavoastra. Pentru adulti, doza maxima zilnica recomandata de zinc este de 40 mg. Pentru copii si adolescenti, dozele maxime zilnice recomandate sunt mai mici, iar pentru bebelusi si copii sub 4 ani, doza maxima zilnica recomandata de zinc este de 7 mg. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice supliment de zinc, deoarece dozele prea mari pot fi daunatoare. In general, este recomandat sa obtineti nutrientii esentiali, inclusiv zincul, din alimente, in loc sa luati suplimente. Alimentele care sunt bogate in zinc includ carnea rosie, carnea de pasare, fasolea, nuci, seminte si cereale integrale.
► Citeste si Zincul in alimentatie: importanta, surse si dozare
6 semnale ca ai lipsa de vitamine si minerale si cum te tratezi eficient si simplu
Lipsa de vitamine se poate manifesta cu diverse simptome: crapaturi ale buzelor, lipsa gustului, glezne umflate si diverse neplaceri. Ar putea o problema neplacuta de sanatate sa insemne un deficit sau o carenta de vitamine sau minerale?
Iata ce mesaje iti da corpul despre vitaminele si mineralele care ii lipsesc.
Despre vaccinul antigripal, mai cititi
Vaccinul anti-gripal in sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
sursa: WebMD (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII