Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?
O lamurire in cazul mamicilor care alapteaza. Se poate face vaccinul antigripal in timp ce alaptam bebelusul? Iata raspunsul specialistilor.
Alaptez. Ma pot vaccina antigripal?
Vaccinul nu afecteaza mamele si nici sugarii
Ce conțin vaccinurile antigripale 2018-2019
Alaptarea in timpul vaccinarii diminueaza durerea
Alaptez. Ma pot vaccina antigripal?
Iata o intrebare de pe forumul Desprecopii:
Intrebare: Copilul meu are 3 luni si il alaptez. De obicei, imi fac vaccinul antigripal in fiecare an, insa acum ma intreb: vaccinul antigripal este indicat mamelor care alapteaza?
Rapuns: Vaccinul antigripal si niciun alt vaccin nu dauneaza mamelor care alapteaza.
Vaccinul nu afecteaza mamele si nici sugarii
Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, din SUA sustine ca vaccinul antigripal nu afecteaza sanatatea mamelor care alapteaza sau pe a sugarilor. Alaptatul nu este contraindicat vaccinului, nu are efecte negative asupra imunitatii ce o asigura vaccinul organismului.
Cand alaptezi, ii transferi copilului tau anticorpi, insa nu suficienti pentru a-l proteja de toate bolile, fapt pentru care alaptatul nu substitute vaccinurile copilului. Academia Americana de Pediatrie recomanda copiilor alaptati sa faca vaccinurile indicate de medic.
de citit: Schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania
Ce conțin vaccinurile antigripale 2018-2019
In România, există vaccinuri gripale tetravalente și trivalente, cu administrare intramusculară, și care conţin virus inactivat. În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte recomandările privind tulpinile gripale care se folosesc în compozitia vaccinurilor, în funcție de virusurile care urmează să circule.
Pentru al doilea sezon consecutiv, vaccinul gripal cu patru tulpini (tetravalent) este disponibil în România. Este un vaccin ce oferă protecţie extinsă, aducând o componentă suplimentară de protecţie, o a doua tulpină de virus B inclusă în compoziţie.
Pentru sezonul gripal 2018-2019, vaccinul gripal tetravalent cu virus inactivat are următoarea compoziţie:
- A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus;
- A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2) – like virus;
- B/Colorado/06/2017 – like (din linia B/Victoria/2/87)
- B/Phuket/3073/2013.
Ad-Extra3:
Daca esti alergica la oua, consulta-ti medicul inainte de a face vaccinul antigripal.
Vaccinul antigripal exista sub doua forme: spray nazal ce contine virusi vii, si vaccinul normal - vaccinul antigripal inactivat.
Vaccinurile antigripale vii au capabilittatea de a se multiplica in organismul matern, insa nu vor fi eliminati prin lapte. Dupa ce copiii alaptati sunt vaccinati, ei vor prezenta un nivel crescut de anticorpi, aceasta se explica prin faptul ca sistemul imunitar al copilului percepe vaccinul drept “strain” si produce anticorpi impotriva sa.
Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite sustine ca oricare dintre cele doua forme ale vaccinului sunt bune pentru mame, insa daca esti alergica la oua, consulta-ti medicul inainte de a face vaccinul antigripal.
Alaptarea in timpul vaccinarii diminueaza durerea
Declaratia Academiei Americane de Pediatrie privind alaptatul este: “Studiile arata ca alaptarea copilului in timpul unei proceduri minore, dar dureroase (vaccin sau altceva) este o metoda sigura si eficienta de a diminua durerea.”
Cand iti hranesti copilul in timpul unei procedure minore, dar dureroase durerea lui se va diminua. Iata un alt beneficiu al alaptarii.
Despre alaptare, merita sa cititi si:
Despre vaccinare si vaccinuri, mai cititi:
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
autor: Alina Ciobanu, Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2019
referinte: Journal Pediatrics Magazine - Academia Americana de Pediatrie 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII