Controalele post-natale: ce trebuie să știi dragă mami
Chiar si dupa ce devii mamica - si mai ales acum, ca ai adus pe lume un copil care trebuie sa aiba o mamica sanatoasa care sa il creasca - trebuie sa ai grija de tine.
Iata informatii despre controalele postnatale si alte informatii medicale de importanta - dupa nastere.
Controalele post-natale
In Romania, primul control medical dupa nastere are loc la sapte zile de la nastere . Este o ocazie cu care medicul urmareste evolutia uterina a mamicii (daca nasterea a avut loc in mod natural), starea in care se desfasoara lactatia (daca nu e pericol de mastita la sani) iar pentru mamicile care au nascut prin cezariana, se controleaza evolutia plagii.
Controlul post-natal de sase saptamani
Urmatorul control medical obligatoriu este cel de la sase saptamani de la nastere . Medicul va controla daca la 45 dupa nastere - involutia uterina este completa (adica uterul sa revina la dimensiunea dinaintea sarcinii.)
Cititi: 12 subterfugii pentru proaspetele mamici
E timpul de asemeni pentru o discutie despre o eventual mijloc de contraceptie (chiar daca tanara mamica alapteaza si riscul unei noi sarcini este inca mic).
In privinta pastilelor anticoncetionale, medicii ginecologi sunt de parere ca femeile care alapteaza pot lua doar pastile monofazice - adica cele care au doar progesteron si nu au estrogen. Estrogenul poate reduce productia de lapte. Aceste pastile pot fi luate de la ziua a 21-a dupa nastere, la aceeasi ora zilnic.
Orice forma de protectie impotriva unei noi sarcini trebuie discutata cu medicul specialist.
Femeile care nu alapteaza pot lua asa numitele pastile combinate. Acestea pot fi folosite de la a 21-a zi dupa nastere (in cazul in care femeia nu alapteaza).
Cititi:
Metode de contraceptie - cum o alegem pe cea mai buna?
Complicatiile folosirii pe termen lung a anticonceptionalelor orale
Depresia postnatala
La acest control postnatal, medicul va intreba si daca sunt probleme de depresie postnatala. Cititi: Starea depresiva postpartum
Dupa acel control de la sase saptamani, medicii recomanda ca tinerele mamici sa aiba controale la intervale regulate. Pana la 30 de ani sunt recomandate doua controale pe an iar dupa 40 de ani, cate un control pe an. Pe langa consultul clinic, medicii mai recomanfda si investigatiile precum testul Papanicolau , ecografia si mamografia. Cititi: Testul Papanicolau
Despre recuperarea dupa cezariana mai citeste:
Cezariana si legatura cu copilul
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Controalele post-natale
Suprizele unei mamici incepatoare
Ad-Extra3:
Va recomandam sa cititi: Sanatatea tinerei mame dupa nastere
Starea depresiva postpartum
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Cum si cand ne recapatam silueta
Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor
In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.
Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
POATE VOI, CEI DIN CAPIATLA AVETI DE ALES, DAR NOI (SUNTEM DINTR-UN MIC ORASEL DIN JUD. SIBIU) AVEM UN SINGUR PARC, UN SINGUR CARUSEL SI DOUA LEAGANE SI ELE ARATA IDENTIC CU CELE DESCRISE. A CUI E VINA?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII