Impactul pandemiei asupra sănătății psihice, fizice și emoționale a copiilor. Cu ce tulburări se pot confrunta și cum pot fi sprijiți de părinți?

Impactul pandemiei asupra sănătății psihice, fizice și emoționale a copiilor. Cu ce tulburări se pot confrunta și cum pot fi sprijiți de părinți? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Organizațiile mondiale ce se ocupă de sănătatea mintală a copiilor și adolescenților atrag atenția asupra impactului foarte mare pe care îl are pandemia asupra sănătății mintale, fizice și emoționale a acestor copii. De altfel, datele oficiale arată că în ultimele 20 de luni, incidența tulburărilor afective (din zona depresie și anxietate) s-a dublat în rândul copiilor.

Mai multe despre efectele pandemiei asupra psihicului ne spune doamna doctor Paraipan Cornelia, Medic Specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului, Centrul de Psihiatrie și Psihoterapie MindCare, parte din Grupul MedLife.

Veți citi:
Cele mai frecvente tulburări în perioada pandemiei, în cazul copiilor
Este important să nu căutăm vinovați, ci să fim mai degrabă responsabili
Se recomandă jocurile de rol legate de contextul pandemic

Cele mai frecvente tulburări în perioada pandemiei, în cazul copiilor

Tulburările de alimentație au devenit un diagnostic frecvent întâlnit de la debutul pandemiei, acestea reprezentând un mecanism al organismului de a face față stresului cronic prelungit.

Au apărut, de asemenea, întârzieri în unele abilități de socializare la copii, pe fondul multiplelor pierderi pe care acești copii le suferă. Fie că își pierd părinți, colegi, un context de educație normală, un loc de joacă în care să se simtă în siguranță sau un context de comunitate, toate aceste pierderi înseamnă tristețe, irascibilitate și uneori neputință.

În acest context, apar la vârste din ce în ce mai mici, chiar de la 8 ani, comportamente de reglare emoțională problematice din sfera comportamentelor de auto-vătămare - "Mă bat, mă lovesc mă zgârii, mă tai", dar nu cu scopul de a încheia cu viața. Acestea sunt dificultăți de reglare emoțională care au la bază mecanismul principal al copiilor de a face față la situații în care sunt copleșiți și anume disocierea, în care mintea lor spune "E prea mult, nu mai simți asta".

Este important să nu căutăm vinovați, ci să fim mai degrabă responsabili

De multe ori, copiii se trezesc în contexte de carantinare, fiind nevoiți să rămână acasă după ce unul dintre colegi este depistat pozitiv cu infecția COVID-19. Cum procedăm în această situație?

Un aspect important în această situație este dacă părinții sau școala merg pe atitudinea de "X e cel care a fost bolnav". E important să nu căutăm atât de mult vinovați, ci să fim mai degrabă responsabili cu toții și să le explicăm celor mici că oricine în contextul actual, chiar și păstrând măsurile de siguranță, ar putea la un moment dat să contracteze virusul. Copiilor trebuie să li se explice întâmplarea, dar și faptul că pentru fiecare persoană în parte această situație este un moment dificil, pe care îl putem depăși printr-un efort moral comun.

În timpul petrecut acasă, specialiștii le recomandă părinților să îi implice pe cei mici în activități fizice, să păstreze anumite rutine legate de somn și alimentație, să limiteze timpul petrecut pe mijloacele media și să sporească, pe cât posibil, conectarea cu oamenii din jur. În plus, a le crea spațiu pentru a vorbi despre emoții, punerea în aplicare a unor joculețe de rol - despre cum acționăm în perioada de pandemie - sunt exemple de activități care ar putea să îi ajute pe cei mici să depășească mai ușor această perioadă.

Se recomandă jocurile de rol legate de contextul pandemic

Sunt mulți copii care au integrat în activitatea lor jocurile de rol, un fel de leapșa adaptată contextului pandemic, prin care ei fac posibilă procesarea acestei situații apăsătoare. Ca părinți, avem nevoie să-i lăsăm să se joace și în felul acesta, atât timp cât nu este într-o manieră repetitivă și catastrofică. Faptul că se pun în roluri în care ei sunt diverși membri ai comunității (pacient cu COVID, îngrijitor al unui pacient cu COVID, medic sau profesor) devine o strategie prin joacă și îi ajută foarte mult să proceseze experiența.

În plus, prin joacă copiii intră în contact cu propriile emoții, fiindcă în joacă se află într-o manieră proiectivă, într-un rol, și asta le permite mult mai ușor să gestioneze conflictele interne sau să facă față situațiilor în care este foarte posibil să ne disociem.

Terapeuții de la Centrul de Psihiatrie și Psihoterapie MindCare consideră că sănătatea psihică pornește de la comunicare, ascultare și înțelegere. MindCare este spațiul în care problemele de sănătate mintală ale oricărei persoane pot fi adresate cu încredere și asistate cu profesionalism de medici și specialiști cu experiență.

 

Abonamente individuale MedLife

De ce să alegi MedLife?

Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.

Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.

Mai multe informații aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️