Nasterea, traditii in zona Suceava
In vremurile trecute, in zona Suceava, la nastere existau multe traditii care trebuiau respectate.
Nasterea unui copil era insotita de anumite randuieli ce trebuie respectate in primul rand de mama copilului si de moasa. Odata nascut copilul, acesta era implicat intr-o suita de practici ce aveau ca scop protectia copilului in fata fortelor malefice si integrarea noului individ in comunitate.
Cand vorbim despre traditiile care privesc nasterea in zona Sucevei, la nastere existau multe traditii care trebuiau respectate. Nasterea unui copil era insotita de anumite randuieli ce trebuie respectate in primul rand de mama copilului si de moasa. Odata nascut copilul, acesta era implicat intr-o suita de practici ce aveau ca scop, pe de o parte protectia copilului in fata fortelor malefice si pe de alta parte integrarea noului individ in comunitate. Mai cititi: Semne si traditii legate de nastere in lume
In primul rand el trebuia ferit de deochi, motiv pentru care moasa il lega la mana dreapta cu un fir de stramatura sau de panglica de culoare rosie. Pentru a fi ferit de boli, erau stinsi niste carbuni in scaldatoare.
Scaldatoarea era prima baie care se facea copilului si la care se aduceau diferite obiecte simbolice (banuti, busuioc, zahar) pentru ca acesta sa fie:
Scump ca argintul,
Dulce ca mierea,
Bun ca painea,
Sanatos ca oul,
Rumen ca bujorul,
Atragator ca busuiocul,
Alb ca laptele.
Apa din baie era scoasa din casa cu o deosebita solemnitate
Nasa lua o lumanare aprinsa intr-o mana si in cealalata o sticla de vin sau de rachiu si mergeau in urma moasei care ducea albia cu apa. Ea era urmata de toate femeile prezente. Femeile se tineau de mana, dansand un dans ceremonial. Apa se varsa intr-o vale, intr-un rau, iar, daca nu exista aceasta posibilitate, in apropiere, in gradina, pe straturi sau in livada, in special la radacina unui pom tanar. In timpul dansului se rosteau strigaturi adecvate momentului. Dupa ce se varsa apa la radacina pomului, urandu-se sa creasca copilul mare si sanatos ca pomul, moasa rasturna albia si, asezandu-se pe ea, incepea sa strige:
S-a rasturnat covata,
Sa traiasca nepoata [mama copilului, n.a.],
Si s-a rasturnat deodata,
Sa mai faca inc-o fata.
S-a rasturnat pe-un picior
Sa mai faca si-un fecior
Rodinile sunt darurile pe care rudele si prietenii le aduc in casa noul nascutului.
In primele zile de la nastere, ingrijirile erau acordate copilului de catre moasa, o persoana mult mai importanta decat nasa de botez.
O superstitie de care se tinea cont la momentul nasterii era ca in casa sa nu intre picior de copil sau de om in varsta.
Conform traditiei, botezul nou-nascutului urma sa se faca dupa 3-15 zile de la momentul nasterii, iar nasii erau, cum era obiceiul, nasii de cununie ai parintilor.
Urmau alte doua evenimente importante: botezul si cumetria. Pentru a primi taina botezului, copilul trebuie sa aiba un nas ales de parintii pruncului. Nasul e cel care trebuie sa pregateasca panza pe care va fi asezat copilul dupa botez si in care se miruieste (panza numita in zona si crisma), fasa pentru infasat si barnesul pentru legat fasa. Ca daruri pentru copil de daruieste piese de imbracaminte.
Cumetria se desfasoara in ziua botezului, nelipsite fiind cu aceasta ocazie, darurile in panzaturi. Pentru serviciul facut parintii isi aratau recunostinta in timpul colacimii , cand nasii primeau colaci si alte daruri.
Cititi: Traditiile nasterii la romani - Ursitoarele si Nasterea de urgenta acasa
Despre depresia postpartum, e important sa cititi:
- Starea depresiva postpartum
- Cauze ale starii depresive postpartum
- Factori si mituri care pot contribui la depresia postnatala
- Suprizele unei mamici incepatoare
- Depresia postnatala, semne ingrijoratoare
Informatia conteaza
- Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
- Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:
Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII