Cele mai bune poziții de travaliu și naștere pentru tine și bebe - cu explicații și pregătire

10 cele mai bune pozitii de travaliu si nastere pentru tine si bebe - cu explicatii si pregatire

Cele mai bune poziții de travaliu și naștere pentru tine și bebe - cu explicații și pregătire

Timp de nouă luni te pregătești intens și planifici sosirea bebelușului. Citești cărți, vizionezi clipuri și poate chiar urmezi un curs de naștere. Dar, în timp ce filmele și emisiunile ne-au făcut pe mulți dintre noi să credem că atât travaliul, cât și nașterea au loc în timp ce stai pe spate, cu picioarele depărtate, oricine a trecut prin această experiență, va confirma că nu trebuie să se desfășoare exact așa.

Există, de fapt, o varietate de poziții de travaliu pe care le poți încerca în timpul primelor faze ale nașterii și un cu totul alt set care sunt ideale pentru naștere, atunci când este timpul să împingi. Rotația între diferite poziții de travaliu și de naștere este importantă pentru a optimiza condițiile pentru mamă și copil. Astfel, mama se va putea simți mai confortabil, mai ales dacă are o naștere fără medicamente. Poate însemna, de asemenea, și maximizarea spațiului din pelvis, astfel încât copilul să aibă mai mult spațiu.

Nașterea unui copil este o muncă grea - și mai mult decât puțin inconfortabilă. Ușurează-ți durerile cu ajutorul acestor poziții speciale de travaliu și naștere.

vei citi:
Cele mai bune poziții de travaliu
Cele mai bune poziții de naștere
Pregatirea corpului pentru nastere

Cele mai bune poziții de travaliu

Procesul de naștere necesită muncă, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să găsești o modalitate de a fi cât mai confortabil posibil uman. Pozițiile de travaliu sunt folosite în timpul procesului de travaliu pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului, pentru a mișca copilul în jos prin pelvis și pentru a încuraja poziționarea optimă a fătului. Dacă ajungi să alegi să nu utilizezi medicamente pentru gestionarea durerii, pozițiile de travaliu sunt esențiale pentru ameliorarea disconfortului.

Travaliul activ, faza în care contracțiile devin puternice, este adesea atunci când începe practic să doară. Dar reține că femeile nu încep să împingă până când colul uterin este complet dilatat - pentru unele femei, acest lucru se întâmplă rapid; pentru altele, nu chiar. Așadar, pe măsură ce corpul și copilul se pregătesc pentru naștere, există mai multe poziții de travaliu pe care medicul sau moașa le pot sugera. Dar fiecare femeie și copil este diferit, iar ceea ce funcționează pentru o femeie nu va fi ideal pentru alta.

Poziția de travaliu: sprijin pe mâini și genunchi

Poziția în patru picioare va necesita să te așezi pe mâini și în genunchi, fie în pat, fie pe un covoraș. Aceasta este una excelentă, deoarece ajută la deschiderea pelvisului. Uneori, ritmul cardiac al bebelușului răspunde mai bine atunci când gravida opteaza pentru această poziție, mai ales dacă copilul nu este în cel mai bun loc.

 Pro:
Îndepărtează presiunea de pe coloana vertebrală, ameliorând durerile de spate.
Poate ajuta la creșterea nivelului de oxigen al bebelușului.

 Contra:
Brațele gravidei s-ar putea să obosească.

Poziția de travaliu: a sta în șezut

Când simți că greutatea bebelușului este în jos, vei dori să te așezi - și este ok. Indiferent dacă alegi un pat, un scaun sau chiar pe toaletă, a sta în șezut cu picioarele depărtate poate ușura o parte din presiunea asupra pelvisului.

 Pro:
Ideală pentru odihnă.
Poate fi folosită în continuare cu un aparat de monitorizare fetală.
A sta pe toaletă relaxează perineul, ceea ce poate ajuta la reducerea rupturilor.

 Contra:
A sta pe toaletă poate deveni inconfortabil.
Poate să nu fie o opțiune dacă ai avut tensiune arterială crescută în timpul sarcinii.

Ad-Extra3:

Poziția de travaliu: cu mingea de naștere

Pe lângă faptul că poți sta pe un scaun sau pe toaletă, poți, de asemenea, să pui mingea de naștere la treabă. Poți folosi o minge de naștere în mai multe moduri: unele femei doar stau pe ea sau se leagănă pe ea, se sprijină de ea sau pur și simplu își lasă partea superioară a corpului pe mine, pentru sprijin, în timp ce stau în genunchi. Poate fi folositoare chiar și ca suport în timpul ghemuirii.

 Pro:
Poate ajuta copilul să ajungă într-o poziție favorabilă pentru naștere.
Ameliorează presiunea spatelui.
Poate ajuta la încurajarea dilatației și la mutarea copilului mai adânc în pelvis.

 Contra:
Poate fi dificil să-ți păstrezi echilibrul.
Unele poziții sunt dificil de gestionat singur

Poziția de travaliu: tip genuflexiuni

Genuflexiunile sunt rareori în fruntea listei de exerciții preferate de oricine, dar în ziua în care naști, poate vei dori să le încerci ca una dintre pozițiile de travaliu - practic, a sta pe vine cu picioarele depărtate. Se poate face sprijinindu-te cu mâinile de un perete, de un scaun sau partener.

 Pro:
Ajută la deschiderea pelvisului.
Oferă copilului spațiu de manevră în timp ce se îndreaptă spre canalul de naștere.

 Contra:
Poate deveni obositor.

Poziția de travaliu: a sta culcată, pe o parte

A sta întinsă pe o parte este una dintre cele mai bune poziții de travaliu pe care să le încerci atunci când ai nevoie de odihnă. Acestea fiind spuse, doar pentru că ești întinsă nu înseamnă că tot corpul tău ia o pauză de la travaliu; dimpotrivă, poate ajuta copilul să se mute. Folosind și o minge de naștere mai mică între picioare, vei determina copilul să coboare și să se rotească.

 Pro:
Ajută oxigenul să ajungă la copil.
Poate fi folosită dacă ai hipertensiune arterială.
Ușurează relaxarea în timpul contracțiilor.

 Contra:
Poate fi dificil de evaluat bătăile inimii fetale.

poziti de travaliu

Poziția de travaliu: vertical / în picioare

Gravitația poate să nu fie cea mai bună prietenă a ta în timpul sarcinii, dar o poți face să funcționeze în avantajul tău în timpul nașterii prin adoptarea unor poziții verticale. Indiferent dacă stai în picioare, mergi sau te legeni, pur și simplu a fi vertical te poate apropia de linia de sosire. Mersul pe jos poate fi util pentru femeile care așteaptă ca travaliul să progreseze. Legănatul în timp ce folosești o altă persoană ca sprijin este, de asemenea, o modalitate bună de a trece prin travaliu. Legănarea șoldurilor îl face pe copil să se miște din ce în ce mai jos.

 Pro:
Calmează durerile de spate.
Poate face contracțiile mai puțin dureroase.
Încurajează copilul să se miște mai adânc în canalul de naștere.

 Contra:
De obicei, nu este recomandat femeilor cu hipertensiune arterială.
Este necesar un dispozitiv pentru a monitoriza continuu ritmul cardiac fetal.

Poziția de travaliu: tip fandări

A face fandăriri în timpul travaliului poate să nu sune ideal, dar făcându-le vei obține una dintre pozițiile ideale de travaliu. Spre deosebire de dandările normale, poți pune un picior pe un scaun: pur și simplu aplecă corpul înainte pe piciorul ridicat când simți că vine o contracție. O poți repeta de câte ori vrei.

 Pro:
Ajută copilul să se rotească sau să coboare.
Deschide pelvisul, oferindu-i copilului mai mult loc.

 Contra:
Ai nevoie de un partener care să te ajute - pentru menținerea echilibrului.

Poziția de travaliu: urcatul scărilor

Dacă travaliul a progresat frumos și apoi începe să încetinească, copilul ar putea avea nevoie de puțină încurajare suplimentară pentru a se aluneca în poziția optimă pentru naștere. Ia în considerare urcatul scărilor ca una dintre pozițiile de travaliu.

 Pro:
Deschide pelvisul, permițând copilului să coboare și să împingă colul uterin.
Ajută copilul să se rotească și să ajungă într-o poziție mai bună de naștere.

 Contra:
Poate fi obositor, mai ales dacă ai fost în travaliu de ceva vreme.

Cele mai bune poziții de naștere

Ai trecut prin primele etape ale travaliului - felicitări! Acum este timpul să schimbăm lucrurile și să ne asumăm poziții de naștere pentru ultima parte a procesului: nașterea. Pozițiile de naștere sunt folosite pentru a împinge copilul afară. La fel ca pozițiile de travaliu, pozițiile de naștere nu sunt întotdeauna egale cu întinsul pe spate. De fapt, femeile care stau în pat tind să experimenteze mai multă durere decât femeile care se mișcă. Iată câteva dintre cele mai bune poziții de naștere de încercat.

Poziția de naștere: ghemuit / aproape în șezut - pe vine

Aceasta nu este numai ideală în timpul travaliului, dar se numără și printre pozițiile populare de naștere. Nu uita, când vine vorba de travaliu și naștere, gravitația este de partea ta.

 Pro:
Reduce necesitatea anumitor instrumente de naștere, cum ar fi forcepsul.
Ajută la dilatare.

 Contra:
Poate duce la mai multe rupturi dacă se face fără scaun de naștere sau alt ajutor

Poziția de naștere: în șezut, cu sprijin la spate, tălpile unite și genunchii depărtați

Nașterea este o muncă grea și s-ar putea să fie nevoie să iei o pauză, motiv pentru care multe femei optează pentru astfel de poziții de naștere. Da, te poți întinde în pat, dar te poți sprijini și de un perete, un scaun sau o altă persoană.

 Pro:
Poate elibera tensiunea și relaxa mușchii.
Poate fi o alternativă bună dacă o femeie este obosită, dar nu vrea să se întindă complet.

 Contra:
Poate lucra împotriva gravitației.

Poziția de naștere: pe un scaun de naștere

Un scaun de naștere poate fi folosit într-o varietate de poziții de naștere: femeile se pot flexa pe el, se pot pune în patru picioare și îl pot folosi pentru a susține brațele sau chiar se pot balansa înainte și înapoi pe el, în funcție de designul scaunului. Bonus: dacă ideea unei nașteri în apă sună bine, există câteva modele de scaune pentru naștere care funcționează în apă.

 Pro:
Poate ajuta copilul să coboare.
Îndepărtează stresul de pe spate.
Poate crește dilatarea colului uterin.

 Contra:
Femeile pot prezenta pierderi mari de sânge.

Poziția de naștere: cu sprijin pe bară

Bara de naștere este un simplu atașament care poate fi adăugat la multe paturi de travaliu pentru a ajuta la susținerea pozițiilor de naștere. Cu o bară de naștere, poți să te așezi în orice moment și să te flexezi, sprijinindu-te de sau pe bară pentru sprijin. Bara de naștere poate fi un instrument minunat. Poți înfășura un prosop pe ea pentru a fi mai ușor de utilizat și de a schimba pozițiile.

 Pro:
Extinde pelvisul.
Folosește gravitația pentru a împinge copilul în jos.

 Contra:
Este posibil să nu fie disponibilă în multe spitale.

Poziția de naștere: în genunchi

Dacă bebelușul este cu fața spre abdomenul mamei, nu spre spatele ei, îngenuncherea îl poate ajuta să se întoarcă pentru a ajunge în poziția potrivită. Îngenunchierea este una dintre cele mai populare poziții de naștere, deoarece îi oferă și mamei o pauză atât de necesară.

 Pro:
Ameliorează durerile contracțiilor.
Ușurează presiunea din spate.

 Contra:
Poate fi dificil pentru monitorizarea fetală continuă.

Când vine vorba de pozițiile de travaliu și de naștere, discută toate opțiunile cu medicul sau moașa pentru a ajunge la cele care par mai confortabile și practice. Fiecare bebeluș și fiecare mamă răspunde diferit la fiecare poziție. Dar indiferent de pozițiile de travaliu și de naștere pe care le alegi, totul va merita când vei avea copilul în brațe.
 

Pregatirea corpului pentru nastere

Aceasta etapa are loc atunci cand capul sau alte parti ale corpului copilului incep sa se deplaseze in jos spre cavitatea pelviana. Inainte ca aceasta sa se intample, vei putea sa simti capul copilului plutind pe langa marginile pelvisului. Dupa aceasta nu il vei mai putea simti. Unii oameni spun ca fatul coboara in pelvis atunci cand este pregatit.

Adeseori, veti observa ca atat timp cat se afla in abdomen, copilul nu mai are dimensiunea pe care o avea inainte de a coborî in pelvis. Procesul de pregatire al copilului in pelvis este cunoscut sub numele de iluminare si este posibil sa simtiti crampe si dureri timp de cateva ore, pana cand ligamentele pelviene se adapteaza noii situatii. Citeste pe larg despre pregatirea corpului copilului pentru nastere.

 Informatia conteaza

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.  

Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii

Poluarea poate cauza nasterea prematura
Semne si traditii legate de nastere in lume
Motive pentru nasterea prin cezariana
Nasterea pas cu pas
Nasterea prematura
Nasterea cu forcepsul
Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?
Nasterea prin metoda Lamaze
Cand se rupe apa ...
Travaliul de la A la Z
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Nasterea prin cezariana
Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea sub apa (Experiente in Romania)
Nasterea in apa: pro si contra
Nasterea la Medlife
Traditiile nasterii la romani - Ursitoarele

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE

  autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII