Nașterea vaginală după o naștere prin o operație cezariană: iată de ce este cea mai sigură alegere - sfatul medicilor

Nasterea vaginala dupa o nastere prin operatie cezariana -  iata de ce este cea mai sigura alegere - sfatul medicilor

Nașterea vaginală după o naștere prin o operație cezariană: iată de ce este cea mai sigură alegere - sfatul medicilor

Conform Academiei Americane de Ginecologie, studiile confirma faptul ca femeile si medicii ginecologi nu ar trebui sa abandoneze nasterea vaginala dupa o operatie cezariana. Medicii american reafirma faptul ca nasterea vaginala dupa o operatie cezariana este cea mai sigura metoda pentru cele mai multe femei si bebelusi, in comparatie cu riscurile unei noi incizii pe uter.

→ Iata ce trebuie sa stii despre nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana - si sfatul medicilor.

- veti citi;
Nasterea vaginală dupa o operatie cezariană
Femeile care doresc să aiba o nastere vaginală dupa cezariană trebuiesc incurajate
Ce spune medicul si sfatul său
Femeile insărcinate trebuiesc informate despre riscurile nasterii prin operatie cezariană
Deci eu cum voi naște? Intrebările si dilemele unei graviduțe

Nasterea vaginală dupa o operatie cezariană

Conform Academiei Americane de Ginecologie, studiile confirma faptul ca femeile si medicii ginecologi nu ar trebui sa abandoneze nasterea vaginala dupa o operatie cezariana. Medicii american reafirma faptul ca nasterea vaginala dupa o operatie cezariana este cea mai sigura metoda pentru cele mai multe femei si bebelusi, in comparatie cu riscurile unei noi incizii pe uter.

Femeile care doresc să aiba o nastere vaginală dupa cezariană trebuiesc incurajate

Consiliul de conducere al Academiei Americane de Ginecologie a aprobat in unanimitate urmatoarea declaratie:

" Un nou studiu publicat in Revista de medicina din New England (USA) aduce informatii importante in legatura cu nasterea vaginala dupa o operatie cezariana si riscurile unei interventii chirurgicale. Studiul, bazat pe cercetari efectuate timp de 20 de ani in legatura cu siguranta relativa a nasterii vaginale dupa cezariana, sugereaza ca dupa o nastere prin cezariana, riscul rupturii uterine este foarte mare, astfel ca, femeile isi programeaza nasterea tot printr-o operatie cezariana"

De fapt, riscul unei rupturi uterine la femeile care intra in travaliu este de 0.5%, mai mic decat arata multe alte studii recente. Femeile care doresc sa aiba o nastere vaginala dupa cezariana trebuiesc incurajate si trebuie sa stie ca riscul unei rupturi uterine este foarte mic in momentul declansarii naturale a nasterii..

Oricum, studiul confirma ceea ce se  stia de multi ani: provocarea nasterii la femeile care vor sa nasca vaginal dupa ce au suferit o operatie cezariana, creste semnificativ riscul unei rupturi uterine. Femeile si medicii ginecologi trebuie sa stie ca nu este recomandata declansarea artificiala a nasterii daca anterior nasterea a avut loc printr-o operatie cezariana, fara a cantari cu seriozitate potentialele riscuri si avantaje. Provocarea nasterii in acest caz, trebuie sa se faca in maternitate sub supraveghere medicala.

Ce spune medicul si sfatul său

Subiectul de discutie "Nasterea naturala dupa cezariana" este unul foarte dezbatut pe forumul Desprecopii. Cel mai des, mamicile au intrebari asemanatoare cu aceasta: "Sunt insarcinata cu cel de-al treilea copil. Prima nastere a fost naturala, iar cea de-a doua cezariana programata "la rece". Acum ma bate gandul din ce in ce mai serios sa nasc natural. Oare pot avea o nastere naturala dupa o nastere prin cezariana?"

Ne raspunde la aceste intrebari, dl. doctor Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

 

Ad-Extra3:

Femeile insărcinate trebuiesc informate despre riscurile nasterii prin operatie cezariană

In toate discutiile referitoare la nasterea printr-o operatie cezariană, trebuie sa li se aduca la cunostinta viitoarelor mame riscurile pe care le implica sectionarea uterului.

Operatia cezariana, care poate salva vieti in anumite cazuri, implica totusi riscuri importante atat pentru mama cat si pentru bebelus, si creste riscul complicatiilor in sarcinile ulterioare. Riscurile pentru mama sunt: pierderi semnificative de sange si transfuzii, cicatrice, aderente, afectarea organelor interne, infectii, complicatii in urma anesteziei, dezvoltarea cheagurilor de sange, incetinirea functiilor intestinelor, si depresie postpartum.

Operatia cezariana creste riscul histereoctomiei in sarcina curenta sau sarcinile viitoare, iar riscul decesului este dublu comparativ cu nasterea vaginala.

Bebelusii nascuti in urma unei operatii cezariene au 2-6% sanse sa fie taiati in timpul operatiei, au 9% sanse sa se nasca prematur si 0,4% sanse sa dezvolte probleme respiratorii cu complicatii fatale. Ei petrec mai mult timp in sectia de terapie intensiva si au dificultati la supt mult mai mari comparativ cu cei nascuti pe cale vaginala.

Operatia cezariana creste si riscul complicatiilor in sarcinile ulterioare, atat pentru mama cat si pentru copil: problemele legate de placenta cresc cu fiecare operatie cezariana.

Daca se iau in considerare implicatiile pe termen scurt si lung, nasterea vaginala dupa ce ati suferit o operatie cezariana este cea mai indicata, avand riscuri minime atat pentru bebelus cat si pentru mama.

Alegerea nasterii vaginale dupa ce ati suferit o operatie cezariana confera femeilor siguranta ca nu vor fi supuse, atat ele cat si bebelusii lor, la riscul unei interventii chirurgicale daca nu este necesar din punct de vedere medical.

Medicii trebuie sa susina femeile in experimentarea nasterii naturale, asa cum a intentionat natura-mama!

► Citeste in continuare Nasterea naturala dupa o cezariana (NVDC). Intre mituri si riscuri - sfatul medicului ginecolog 

Deci eu cum voi naște? Intrebările si dilemele unei graviduțe

Sarcina se apropie de final si in curând voi naște.  Dar cum e cel mai bine sa nasc? Ce tip de naștere mi s-ar potrivi mie și bebelușului meu cel mai bine? In ce fel e cel mai bine să nasc?

Am citit despre modalitatile de nastere pe Desprecopii, am cautat pe internet, am tot vorbit cu fete care au nascut, am discutat si cu medicul, si cu mama si cu sotul despre metoda prin care voi naste. Mi se pare cea mai grea decizie pe care trebuie s-o iau. Pana la urma decizia imi apartine, nu conteaza ce ma sfatuiesc ei. Fiecare cu organismul ei, cu puterea ei de a face fata durerii, stresului si umilintei. Iata argumentele pro si contra ambelor metode de a aduce pe lume copii citete in continuare aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor Desprecopii.com
realizat cu sprijinul:
- dl. doctor Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.
- Dr. Daniela ter Horst  - Medic specialist ginecolog in Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 27:

  1. Nicoleta
    Nicoletatrimis la 26/3/2012

    Am nascut in urma cu 8 ani prin cezariana dar a f totul foarte bine.M-a durut operatia atunci imediat dupa care am si uitat de ea.Acum sunt insarcinata in 35 de saptamani si o sa nasc la fel.Medicul meu spune la fel adica ca nu risca sa mi se rupa uterul dupa o nastere normalaDar sunt in regula si nu mi-e teama.

    Raspunde la acest comentariu
    • Carmen
      Carmentrimis la 24/10/2018

      Bună eu am nascut primul meu băiat prin cezariana și după 2 ani am nascut normal ceia ce nu mi sa întîmplat nimic...asa ca recomand mamicilor sa încerce daca au posibilitate.

  2. anamaria b
    anamaria btrimis la 15/2/2012

    Eu am prima nastere prin cezariana, iar la 6 luni am ramas insarcinata cu al doilea copil.Luna aceasta trebuie sa nasc(daca ar fi dupa mine as naste normal) iar medicul mi-a spus k va fi cezariana, ca nici nu se pune problema unei nasteri normale, ca e distanta foarte mica intre copii. Ce riscuri ar fi ? E un subiect tare controversat . Sincera sa fiu, mi-e groaza de cezariana!!!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  3. ana2612
    ana2612trimis la 27/1/2012

    Eu am nascut o data prin cezariana si sunt acum la a doua sarcina, as vrea sa nasc normal,se implinesc 4 ani si 2 luni intre cele 2 nasteri, dar toti medicii la care am fost au refuzat spunad ca nu risca, cunoaste cineva vreun medic in Brasov care se incumeta?

    Raspunde la acest comentariu
    • Adina
      Adinatrimis la 10/4/2023

      Medicul nu se încumeta, dar dvs va încumetaţi? Știţi ce complicaţii presupune? Știţi ca daca apare o ruptura uterina riscul e vital? Nu degeaba au facut medicii 6 ani de facultate"¦ dar veţi gasi şi medici care se încumeta riscând dosare penale, nu putine sunt cazurile de genul in situaţii in care doamnele doresc aşa zise NVDC uri

  4. felicia
    feliciatrimis la 11/7/2011

    sunt insarcinata in 38 saptamani sunt la a doua sarcina,prima data am nascut prin cezariana deoarece copilul a venit cu fundul,acum are cordonul ombilical in jurul gatului si ar trebui sa nasc tot prin cezariana.Altfel nu se poate?Medicul care mi-a supravegheat sarcina mi-a zis ca altfel nu se poate,dar daca se intampla noaptea el nu vine de acasa pt mine.Ce ar trebui sa fac in acest caz?Sa-l schimb?

    Raspunde la acest comentariu
  5. marianasterian
    marianasteriantrimis la 27/4/2011

    mie mi s-a rupt operatia dupa nasterea naturala la 3 luni dupa ce am nascut.are ceva?va rog spuneti-mi.

    Raspunde la acest comentariu
  6. anca_maier
    anca_maiertrimis la 25/1/2010

    buna.si eu am o nastere prin cezariana si la 10 luni dupa cezariana am avut o extrauterina si a trebuit sa ma taie din nou ...si mi sa scos o trompa si un ovar ..si ne mai dorim un copil .mai pot sa nasc normal?/??va rog sa imi raspundeti pe email..

    Raspunde la acest comentariu
  7. madutza
    madutzatrimis la 6/1/2010

    Un articol de care aveam nevoie pt ca incep sa adun cat mai multe informatii despre nasterea naturala dupa o cezariana.Acum zece ani de frica,din cauza lipsei de dialog si informare si poate si a tineretii am decis sa fac cezariana...acum locuiesc in Londra asteptam bebe nr2 si suntem foarte fericiti...la inceput am crezut ca voi merge pe cezariana dar dupa discutii cu moasa si doctorii toti m-au sfatuit sa ma pregatesc de nasterea naturala si daca exista complicatii discutam si alte optiuni ...acum ramane de vazut am sa incep sedintele cu moasa si tot ce sper e sa se termine cu bine sa fim sanatosi.Multumesc pt informatie ...si cred ca nasterile naturale ar trebui mai mult incurajate in special de cadrele medicale si shimbul de informatii sa fie intr-un cadru cat mai familiar...in Romania stiu atatea femei perfect sanatoase care opteaza pt cezariana...

    Raspunde la acest comentariu
  8. maria m
    maria mtrimis la 30/12/2009

    si eu am nascut prin cezariana un baietel sanatos,nu am intampinat nici o problema,nici eu nici el.Eu am nascut in italia,dar date fiind conditiile din romania nu m-as increde in nimeni sa nasc un al doilea copil pe cale naturala,as alege din start cezariana care e mult mai sigura

    Raspunde la acest comentariu
  9. mary
    marytrimis la 25/9/2009

    Eu am o nastere prin cezariana si sunt insarcinata in 4 luni mi s-a recomandat nasterea tot prin cezariana pt evitarea mai multor complicatii.Va doresc suces si nastere usoara

    Raspunde la acest comentariu
  10. erin
    erintrimis la 29/10/2007

    da,insfarsit un articol din care putem sa invatam adevarul!eu inca nu am nascut,dar mi-a parut ft rau de prietenele mele care si au dorit mai multi copii,dar din cauza 'cezariane' medicii au spus ca 'nu se poate'.eu cunosc macar zece femeii din afara romanie care au nascut cu cezariana de mai multe ori (pana in 10!)mai cunosc alti care au nascut o singura data cu cezariana,si mai apoi au reusit sa nasca normal.se fac prea multe cazuri de cezairiane, in romania,si noi ne lasam dusi de medicii care fac asta pt ca ei au mai mult de castigat.

    Raspunde la acest comentariu
  11. felicia
    feliciatrimis la 5/1/2007

    In urma cu un an si doua luni cu toate ca mi sa facut cezariana baietelul meu care avea 35 de saptamani nu a putut fi salvat, medici spun ca a fost apoplexie uteroplacentara cu alte cuvinte am suferit o hemoragie puternica in urma careia sa format un hematom uterin iar copilasul nu a mai putut fi salvat. Acum sunt insarcinata in 33 saptamani si inca nu am intrebat medicul cum imi recomanda sa nasc, insa dupa ce totul se va termina cu ajutorul lui Dumnezeu o sa va mai scriu poate va va ajuta. Hotararea pe care am luato de a ramaine insarcinata atat de repede nu la bucurat pe medicul meu curant, dar a promis ca totul va fi bine de aceasta data, asa ca fetelor va inteleg ce simtit dar aveti curaj si cu voia domnului va va fi mai usor sa treceti peste pierderea copilasului. Va doresc numai bine si un an nou fericit.

    Raspunde la acest comentariu
  12. vivi
    vivitrimis la 15/4/2005

    Am nascut o fetita prin cezariana cu un an in urma pentru ca situatia a cerut asa. Nu cred ca as avea curajul sa nasc normal al doilea copil avand in vedere riscurile. Operatia a fost foarte reusita si mi-am revenit uimitor de repede. Taietura aproape ca nu mi-a lasat nici un semn. Visul nostru a fost sa avem trei copii, dar acum cred ca nu o sa riscam atat de mult. Credeti ca este ok sa raman insarcinata dupa un an jumatate de la prima cezariana?

    Raspunde la acest comentariu
  13. da
    datrimis la 2/4/2005

    HJK

    Raspunde la acest comentariu
  14. magda baltariu
    magda baltariutrimis la 3/11/2004

    Care sant riscurile la a 3-a cezariana (primele doua pe aceeasi taietura verticala)?

    Raspunde la acest comentariu
  15. anca
    ancatrimis la 30/6/2004

    M-a bucurat f mult citirea articolului, dar cand mi-am intrebat medicul despre o posibila nastere naturala dupa cezariana mi-a spus ca nu se poate sub nici o forma. Acum 4 luni am nascut un baietel care a murit la nastere. Mi s-a spus ca am avut variatii f mari de tensiune pe masa de operatii in perioade de timp f scurte, ceea ce l-a afectat pe bebelus si i-a produs hemoragie cerebrala. As vrea sa vorbesc mai multe cu cele care au trecut prin situatii asemanatoare si de aceea le rog sa-mi scrie pa admoraru@yahoo.com. Acum, la 4 luni de la operatie mi s-a spus ca am granulom de fir si nu stiu ce sa fac. E normal sau trebuie sa consult si alt medic?

    Raspunde la acest comentariu
  16. adriana simion
    adriana simiontrimis la 26/4/2004

    Am nascut pe 22.02.2004 prin cezariana un baietel, care a murit dupa 2 zile pentru ca doctorul m-a operat cu o luna mai devreme. Mi-a zis ca am sarcina pelviana, dar cand m-a deschis copilul era cu capul in jos, asa ca m-a operat degeaba. nu stiti cata bucurie am avut cand am citit acest articol, pentru ca imi era groaza sa mai trec inca o data prin ce am trecut. As vrea totusi sa stiu ce perioada trebuie sa treaca pentru a putea naste normal. Va multumesc mult.

    Raspunde la acest comentariu
  17. adita
    aditatrimis la 11/9/2003

    Am nascut prima data prin cezariana si am avut o taietura verticala. A doua oara mi-am dorit foarte mult sa nasc normal si am gasit chiar si un medic dispus sa ma ajute sa-mi vad visul cu ochii. Din pacate distanta intre nasteri a fost prea mica (un an si opt luni) si nu s-a putut. Acum sunt curioasa daca la a treia sarcina mai am vreo sansa, cat de mica sa nasc normal, fiindca imi doresc asta din tot sufletul.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII