Mai sunt incă 3 zile până voi naște iar bebe e in poziție transversală - jurnal de sarcină
Astazi sunt in saptamana 39 si 3 zile si am fost la ultimul control ginecologic in sarcina, care ma asteptam sa fie la fel ca cel de saptamana trecuta cand stiam ca lichidul amniotic este prea mult, bebe este in pozitia care trebuie (era cu capul in jos inca din saptamana 33 si inainte de asta, statea doar in pozitie pelvina) si de pus ultimele intrebari inainte de nastere.
- vei citi:
Mai sunt inca 3 zile pana voi naste
Uterul este dilatat peste masura
Astazi a fost si ziua peripetiilor
Recomandari in privinta Clexanului
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Jurnal de sarcina
- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii MaryDor - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii
Mai sunt inca 3 zile pana voi naste
... si bebelusa s-a gandit sa ne mai faca o surpriza. Atat la examinarea vaginala cat si la cea endovaginala (pentru a vedea daca placenta a mai urcat), medicul mi-a zis ca am colul lung si nu simte deloc capul. Atunci i-am zis ca poate si-a schimbat pozitia. Dar mi-a zis ca nu are cum avand capul greu ca un bolovan, ar fi imposibil sa isi mute capul intr-o alta pozitie. Eeei bine cand a inceput ecografia pe burtica...Surprize surprize! Bebelusa era in alta pozitie, mai exact in pozitia transversala cu capul spre stanga si fundul spre dreapta.
Cand multi dintre bebelusi se pregatesc de nastere si se muta cu capul in jos, a mea a decis sa faca invers. Se pare ca lichidul amniotic in exces i-a permis sa migreze in alta pozitie, avand libertate de miscare. Dar nu inteleg ce a stimulat-o sa faca aceasta schimbare. Cu o seara inainte de control, am simtit niste miscari super ample din partea bebelusei, de-mi venea sa ma urc pe tavan, dar nu m-am gandit ca s-a mutat. Sotul imi spune la un moment dat ca sunt mai lata, dar eu i-am zis ca sigur si-a intins picioarele si sta mai cracanata.
Uterul este dilatat peste masura
Imediat dupa ecografie, medicul m-a trimis in alta camera pentru a realiza si testul fetal non-stres. Dupa 20 minute s-a incheiat testul, bataile inimii normale, miscarile bebelui normale, nici urma de contractii deci nu ar fi semne ca pana luni sa vina bebe. Singura chestie care ar putea face sa se rupa membranele mai devreme este presiunea lichidului amniotic asupra uterului si loviturile cauzate de noua pozitie (adevarul este ca orice miscare din pozitia asta imi cam da senzatii neplacute, pana acum nu am mai simtit asa cand era in alte pozitii).
Daca s-ar intampla asta ar trebui sa ma prezint de urgenta la maternitate. Deoarece uterul este dilatat peste masura, exista posibilitatea sa nu se poata contracta suficient dupa nastere deci exista un risc crescut de hemoragie si in timpul dar si dupa nastere. Din punctul meu de vedere sper ca prezenta lichidului amniotic in exces sa nu indice o problema a bebelusului. Asta mi-as dori sa stiu imediat dupa nastere, ca totul este bine cu fetita. Mi-as fi dorit sa stiu si de acum dar medicul nu mi-a dat alt raspuns decat ca vom vedea mai bine care este problema dupa nastere, la ecografie nu se vede nimic anormal.
► Citeste in continuare Cand fatul este in pozitie transversala inainte de nastere - sfatul medicului
Astazi a fost si ziua peripetiilor
Programarea a fost cu 20 minute mai devreme decat ora la care trebuia sa fac injectia Clexane. Cu o seara inainte am avut si cosmaruri pe tema asta, ca nu am reusit sa fac injectia o zi. Am incercat sa mut ora programarii dar se pare ca persoana de la call center nu a dorit sa o schimbe ca ramanea medicul cu o pauza libera care poate nu era acoperita de vreo alta pacienta si am lasat asa. Norocul meu a fost ca medicul a intarziat la program si prima pacienta a luat-o la ora la care eram eu programata. Dilema era unde sa fac injectia. In cabinet dupa ce imi facea investigatiile sau pe hol pe undeva. Dar asteptand pe canapea si vazand ca se apropie ora injectiei, pe hol erau multe persoane decat de obicei, m-am hotarat sa o fac la baie (poate nu suna bine/igienic, dar fiind clinica privata va pot scrie ca era un loc sigur si curat ;)) ).
Din picioare nici gand sa prind vreun pliu, asa ca a trebuit sa trag capacul wc-ului si sa incerc sa ma intind in asa fel incat sa prind un pliu. Mi-am dezinfectat mainile, am dat si pielea cu spirit iar cand sa incep sa fac injectia apa se tot tragea automat incontinuu. Am stat intr-un stres cat mi-am facut injectia ca ma gandeam ca se umple cu apa si apoi da pe dinafara si ma uda :)))). Apoi am fugit pe canapea si asteptam cumintica sa ma strige asistenta, nu a durat mai mult de 2 minute si s-a intamplat acest lucru. Ma incadrasem perfect. Daca eram acasa asteptam in jur de 10-15 minute intinsa pana se deplasa serul si apoi ma ridicam, dar situatia de azi nu mi-a permis acest lucru, asa ca atunci cand am ajuns acasa am observat mai multi puchi de sange pe rochie fix in zona intepaturii. A fost prima data cand am facut injectia in afara casei. Pana sa imi ceara doctorul sa fac decalajul orelor pentru nastere, am facut injectiile inca de la inceputul sarcinii la ora 7 dimineata si nu prea s-a nimerit sa fiu in alta parte la acea ora in afara casei.
Ad-Extra3:
Recomandari in privinta Clexanului
Fiind ultimul articol inainte de a naste, m-am gandit sa scriu si cateva recomandari in privinta Clexanului. Neavand prea mult tesut adipos inca de la inceputul sarcinii, ca sa nu am noduli, hematoame, dureri si alte reactii adverse si pentru ca nimeni nu mi-a facut o injectie inainte sa imi dau seama cum se face corect (doctorul mi-a aratat de la distanta zona si cum se strange pliul) m-am informat din mai multe surse, m-am uitat la diverse tutoriale pe youtube si am ajuns la solutia cea mai buna pentru mine. Acestea sunt regulile dupa care m-am ghidat de cand am inceput tratamentul cu injectiile Clexane (poate va ajuta si alte persoane care fac injectii cu anticoagulant): ora se respecta cu sfintenie, in poztie intinsa usor pe spate (spre sfarsitul sarcinii m-a ajutat statul cu picioarele pozitionate pe cateva perne, usor flexate), se alterneaza partea in care se face injectia (niciodata de 2 ori la rand in stanga sau dreapta), de fiecare data ma uit cu lanterna pentru a nu intepa vreo vena oricat de mica, serul se impinge usor si nu rapid (desi este tentant), iar dupa ce fac injectia, numar pana la 5 si apoi dau drumul la pliu. Doar la inceput pana am prins experienta am avut cateva bulinute mici, dar nu hematoame mari sau noduli, dupa injectie am stat intinsa cel putin 10 minute, daca sangereaza intepatura nu se freaca zona ci se tapoteaza putin cu vata inmuiata in spirt pentru a absorbi sangele si nu in ultimul rand fara frica sau ganduri negative in legatura cu injectiile, pentru ca rezultatul final merita orice sacrificiu.
Hematologul meu mi-a recomandat sa le fac doar in burtă. Daca medicul nu va indica sa le faceți în altă zonă a corpului, nu recomand sa se facă în mână sau picior cum am mai auzit de la alte persoane. Dupa fiecare injectie recomand a se bea un pahar cu apa. ;) Dupa nastere mai am de facut inca 42 de zile de Clexane si apoi pauza pana la urmatoarea sarcina. :D
Sarcini usoare la toate mamicile in devenire! Sa ne auzim cu vesti bune! :)
Autor - MaryDor, o mamica de la Desprecopii - publicat aici
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.
Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.
Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:
Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag
In burtica mamei: ce aude bebelusul Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima
Retardul de crestere intrauterina
Sapte pacate ale sarcinii
Principalele etape ale dezvoltarii fetale
Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu
Noua luni... in mintea unui barbat
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica
Dopul gelatinos
Ce culoare vor avea ochii bebelusului?
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani
Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)
Momente cheie in sarcina
Sarcina prelungita
Cand vine barza?
Calculul datei nasterii
Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.
► Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Aprilie 2022)
Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA
autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII