Sindromul Creierului de gravidă sau Mamamnezia: mit sau realitate? 🤰✨

Sindromul Creierului de gravida sau Mamamnezia -  mit sau realitate?

Sindromul Creierului de gravidă sau Mamamnezia: mit sau realitate? 🤰✨

Relaxează-te, sarcina nu-ți va modifica creierul, dar poate afecta temporar memoria. 🤰✨

Este posibil să fi auzit despre aceste mici accese de uitare în timpul sarcinii, denumite și Mamamnezie sau Sindromul Creierului de gravidă. Cel puțin un studiu australian a pus la îndoială dacă există un astfel de lucru precum Sindromul Creierului de gravidă. 🤔📚

Dar dacă este real? Ce poți face în acest sens în timp ce ești gravidă? 😄💡

vei citi:
Sindromul Creierului de gravidă este real
Ce cauzează Mamamnezia?
Cum se simte să ai Mamamnezie?
Cum să-ți ajuți memoria

Sindromul Creierului de gravidă este real, dar ...

Sarcina nu schimbă creierul unei femei, chiar dacă unele femei uită des lucruri atunci când sunt însărcinate. Sindromul Creierului de Gravidă, cunoscut și sub denumirea de "Baby Brain" sau "Momnesia", este un termen folosit pentru a descrie o serie de schimbări cognitive și de memorie care pot apărea la femeile însărcinate. Acest sindrom poate include dificultăți în concentrare, ușurință în uitarea lucrurilor, întârzieri în procesarea informațiilor și scăderea capacității de concentrare.

Mulți experți cred că Sindromul Creierului de Gravidă este rezultatul schimbărilor hormonale și modificărilor fizice care au loc în timpul sarcinii. Hormonii precum estrogenul și progesteronul sunt implicați în reglarea funcțiilor cognitive și emoționale, iar fluctuațiile lor în timpul sarcinii pot afecta funcționarea creierului.

Dr. Helen Christensen, De la Australian National University, spune: „Dacă citiți manuale de sarcină și ascultați mamele însărcinate - da, există Sindromul Creierului de gravidă sau Mamamnezia. Și există, de asemenea, dovezi din cercetări care arată deficite în memorie."

Dar, adaugă ea, „dovezile din studiul nostru arată că, în timpul sarcinii, capacitatea creierului este nealterată”.

creier de gravida

Ce cauzează Mamamnezia sau Sindromul Creierului de gravidă?

Christenson spune că este 100% normal să ai pierderi de memorie sau să fii uitucă dacă ești stresată sau lipsită de somn.

Jane Martin, MD, director al Centrului de Testare și Evaluare Neuropsihologică de la New York Mount Sinai Medical Center, este de acord. „Când nu dormi suficient și faci multitasking, memoria are de suferit, indiferent dacă ești gravidă sau nu”, spune ea. „Nu ești atent din punct de vedere cognitiv când nu ai dormit bine”.

Creșterea nivelului de hormoni și noile priorități pot ajuta la explicarea Mamamneziei.

"Există de 15 până la 40 de ori mai mult progesteron și estrogen care "marinează" creierul în timpul sarcinii.", spune Louann Brizendine, MD, director al Women's Mood and Hormone Clinic de la Universitatea din California, San Francisco. "Și acești hormoni afectează tot felul de neuroni din creier. Până când femeia dă naștere, există uriașe accese de oxitocină care determină contractarea uterului și producerea laptelui matern de către corp - și afectează și "circuitele" creierului".

IQ-ul tău nu se schimbă, dar prioritățile da.

Hormonii pot afecta, de asemenea, memoria spațială - care include a-ți aminti unde sunt lucrurile - la femeile însărcinate și la proaspetele mame, arată un studiu britanic.

Cum se simte să ai Mamamnezie?

Sindromul Creierului de gravidă este acea „senzație de a merge într-o cameră după ceva și de a nu-ți aminti pentru sau de ce, de aproximativ 5 până la 10 ori pe zi, spune Brizendine.

Poate exista și un aspect evolutiv. Expertul în sănătatea femeilor, Donnica Moore, MD, spune: „S-a postulat că, din punct de vedere evolutiv, această afectare a memoriei poate fi utilă, astfel încât femeile să uite de alte lucruri și să se concentreze asupra îngrijirii copilului”.

Multe femei însărcinate și proaspete mame își petrec mult timp gândindu-se la schimbările pe care le va aduce un copil sau îngrijirea nou-născutului lor. Ca urmare, memoria lor pe termen scurt poate avea de suferit.

Iată ce spun viitoarele mămici din grupul privat de facebook Gravide la prima sarcină despre Mamamnezie, cine s-a confruntat cu aceasta și cum:

 "Experimentez si ca mi se blocheaza totul in cap astfel ca nu am reactie spre exemplu cand ma saluta cineva sau cand ma intreaba ceva , lucruri neavute inainte." - C.B.

 "Încep sa spun o chestie și ma opresc pe la jumate ca nu mai știu continuarea :),uit de multe chestii vorbite cu cei din jurul meu,dar ei ma inteleg :))" - C.S.I.

 "Eu imi aduc aminte ca am plecat din piata fericita, cu sacosa de cumparaturi... dar am uitat sa platesc...spre iesire mi s-a parut ca se uita ciudat lumea la mine si mi-am tras pe seama ce-am facut :))" - A.A.Z.

 "In sarcina nu, dupa ce am născut si s-a resimțit oboseala... Uit de ce merg intr-o încăpere si imi amintesc abia cand ma intorc înapoi de unde a plecat ideea :), mi-am uitat portofelul in supermarket, norocul meu ca acolo lucrasem pana sa raman acasa si l-am găsit nevatamat :), uit conversații neimportante pt mine🙈, dar pun totul pe seama oboselii :). Am uitat si mâncarea pe foc de cateva ori" - M.S.

 "Cautasem zaharul cu cafeaua si defapt le aveam in mana :)))" - A.A.

 "Daa,trebuia sa bag hainele la spălat și era sa le pun im frigider!
Era sa pun zahăr in loc de,Dero in mașina de spălat!
Când vorbește cineva cu mine (cu toate ca sunt atenta) uit peste un moment!
La cumpărături la fel când ma duc e foarte nasoala treaba :) De multe ori îmi iau soțul cu mine cu el ma descurc dar singura mai puțin! :))
" - P.C.E.

Ad-Extra3:

Cum să-ți ajuți memoria

Moore spune că trebuie să simplifici alte domenii ale vieții tale, deoarece viața este pe cale să devină mult mai complicată.

După sosirea bebelușului, privarea de somn este în mod clar un factor care contribuie la Mamamnezie. Brizendine spune: „Femeile acumulează până la 700 lipsă de somn în primul an după ce au avut un copil și asta duce la Mamamnezie”.

Deci, ce poți face?

 Notează lucrurile. Fă liste pentru orice, folosește un planificator de zile și păstrează-ți simțul umorului.

 Dormi mai mult. Acest lucru poate fi dificil pentru proaspetele mame, dar poate face o diferență reală.

 Joacă jocuri care stimulează creierul. La fel cum mușchii au nevoie de exerciții fizice pentru a atinge performanțele maxime, și creierul va beneficia de un antrenament mental.

 Hidratează-te. Consumul de apă este întotdeauna vital, dar este, fără îndoială, și mai important în timpul sarcinii și pe parcursul recuperării postpartum - mai ales dacă alăptezi. Creierul tău are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Chiar și o deshidratare ușoară poate avea efecte adverse asupra capacității tale de a te concentra și de a pierde total nivelul de energie - așa că bea apă.

 Mănâncă bine. Este posibil să ai diverse pofte în timpul sarcinii și susținem nevoia de a te hrăni, dar sugerăm, de asemenea, să adaugi câteva ingrediente cheie la următoarea masă. S-a dovedit că anumite alimente bogate în antioxidanți și vitamine ajută la funcționarea creierului. Iată câteva:

Acizi grasi omega-3. Somonul și alți pești grași sunt bogați cu DHA și acizi grași omega-3 care ajută la construirea celulelor creierului necesare pentru cunoaștere și memorie.
Afine. Bogate în culoare și aromă, afinele au antioxidanți ce luptă împotriva inflamației care încețoșează creierul și ajută la stimularea comunicării între celulele creierului.
Ouă. Gălbenușurile de ou au o concentrație mare de colină, un nutrient care produce acetilcolina, care ajută la stabilizarea dispoziției și la îmbunătățirea memoriei.
Spanac. Legumele verzi cu frunze sunt pline de vitamina K, folat și alte vitamine și minerale care pot ajuta creierul să alimenteze capacitatea de a gândi și aminti lucruri.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. Pe forumul Desprecopii - la sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII